Aanslagen Nord Stream 1 en 2 zouden werk zijn van 'pro-Oekraïense groep'
Westerse inlichtingen- en opsporingsdiensten hebben informatie naar de pers gelekt over het onderzoek naar de aanslagen op de gasleidingen Nord Stream 1 en 2, vorig jaar september in de Oostzee. De kern daarvan is dat het spoor naar Oekraïne leidt, maar dat nog altijd onduidelijk is wie de aanslag pleegden of er verantwoordelijk voor waren.
Oekraïne ontkent elke betrokkenheid. "Oekraïne heeft niets met incidenten in de Oostzee te maken en weet niets over pro-Oekraïense sabotagegroepen", schrijft een adviseur van president Zelensky op Twitter.
Met dat laatste doelt hij op een bericht in The New York Times. De krant schrijft dat Amerikaanse inlichtingendiensten informatie in handen hebben waaruit zou blijken dat de aanslagen op de gasleidingen door een pro-Oekraïense groep gepleegd kunnen zijn.
De bronnen wilden niet zeggen om wat voor informatie het gaat, hoe die in Amerikaanse handen kwam en hoe sterk de aanwijzingen zijn dat er een pro-Oekraïense groep achter zat. Harde conclusies zijn dan ook nog niet getrokken. Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat op resultaten van onderzoek in Duitsland, Zweden en Denemarken wordt gewacht.
Over betrokkenheid van Rusland is niets gevonden. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om Oekraïense of Russische burgers die tegen Poetin zijn, aldus de bronnen van de krant.
Duitse media
Kort daarna kwamen de samenwerkende Duitse media ARD, SWR en die Zeit met meer details. Het schip dat de daders vermoedelijk bij de aanslagen hebben gebruikt, was een jacht dat door een Pools bedrijf werd gehuurd. De twee eigenaren van dat bedrijf zijn Oekraïners.
De bemanning van het jacht zou uit zes personen hebben bestaan: de kapitein, twee duikers, twee duikassistenten en een vrouwelijke arts. Ze zouden in de Duitse stad Rostock hun uitrusting aan boord hebben genomen en op 6 augustus zijn uitgevaren. Over wanneer ze terugkeerden, wordt niets gezegd.
Vermoedelijk was dat al voor 26 september, de dag dat explosies de pijpleidingen van Nord Stream 1 en 2 vernielden. De leidingen waren op dat moment niet in gebruik, maar zaten wel vol met gas. Door de explosies werden ze onbruikbaar. De Duitse recherche zou op een tafel in de kajuit resten van springstof hebben aangetroffen.
Meer informatie
De genoemde Duitse media hoorden ook dat een westerse geheime dienst al in de herfst aan andere West-Europese geheime diensten liet weten dat een Oekraïens commando verantwoordelijk voor de vernietiging van de gasleidingen is geweest. Daarna zou er meer informatie boven tafel zijn gekomen die in dezelfde richting wijst, maar de daders zijn dus nog altijd niet achterhaald. Volgens de Duitse media waren ook Nederlandse diensten betrokken bij het onderzoek naar de aanslagen.
Inlichtingenkringen maken volgens de Duitse media wel een voorbehoud: ze sluiten niet uit dat het om een false flag-operatie van een nog onbekende partij gaat, bedoeld om Oekraïne de schuld in de schoenen te schuiven. Aanwijzingen daarvoor zijn er niet.
De Duitse, Zweedse en Deense autoriteiten willen nog niets kwijt over de stand van het onderzoek.