NOS NieuwsAangepast

Doden bij Russische raketaanvallen op meerdere plaatsen in Oekraïne

Rusland heeft vannacht raketaanvallen uitgevoerd in heel Oekraïne. Het is de eerste Russische aanval van deze omvang in drie weken, melden internationale persbureaus. Het dodental staat op negen.

Rond 05.00 uur Nederlandse tijd kwamen vanuit verschillende regio's meldingen van explosies binnen. Onder de steden die doelwit waren zijn Kyiv, Charkiv en Odesa. Het Oekraïense leger zegt dat Rusland 81 raketten afvuurde, waaronder 48 kruisraketten. Verder zijn er acht drones ingezet door de Russen.

Russische raketaanvallen op meerdere plaatsen in Oekraïne

De gouverneur van de westelijke regio Lviv zegt tegen persbureau AP dat daar zeker vijf zijn gedood nadat een raket een flat had geraakt. Bij beschietingen van de zuidelijke stad Kherson kwamen drie mensen om het leven nadat een bushalte werd geraakt waar mensen stonden te wachten.

Ook viel er een dode in de stad Dnipro. Hulpdiensten in Zolotsjivsky zouden bezig zijn om mensen onder het puin te halen.

De Oekraïense president Zelensky zegt dat zijn land een zware nacht heeft doorgemaakt. "Een massale raketaanval door het hele land". schrijft hij op Telegram. "Er waren aanvallen op kritieke infrastructuur en woongebouwen. Helaas zijn daarbij gewonden en doden gevallen."

Stroom uitgevallen

In sommige getroffen gebieden is de stroom uitgevallen, doordat energiefaciliteiten zijn geraakt. Door beschietingen is de kerncentrale Zaporizja afgesloten van het Oekraïense elektriciteitsnet. "Vandaag is de laatste communicatielijn tussen de bezette kerncentrale van Zaporizja en het Oekraïense elektriciteitssysteem afgesneden", schrijft het Oekraïense staatsbedrijf voor kernenergie Energoatom in een verklaring.

Voor de zesde keer sinds de inval door Rusland draait de installatie nu op dieselgeneratoren. Er zou voorraad zijn voor tien dagen.

Volgens de burgemeester van Kyiv zit 15 procent van de stad zonder stroom en 40 procent zonder verwarming. Vitali Klitsjko zegt dat er in het zuidwesten van zijn stad meerdere explosies hebben plaatsgevonden.

Een woordvoerder van de Oekraïense president Zelensky meldt op Twitter dat rond Kyiv twee mensen gewond zijn geraakt door een explosie.

De gouverneur van de noordoostelijke regio Charkiv zegt dat er zeker vijftien Russische raketten zijn afgevuurd op de gelijknamige stad.

De gouverneur van de regio Odesa maakt eveneens melding van "grootschalige aanvallen", waarbij volgens hem naast energievoorzieningen ook woningen zijn getroffen. De inwoners wordt geadviseerd in de schuilkelders te blijven, omdat er een tweede aanval wordt verwacht.

Ook in de centraal gelegen stad Dnipro en in Loetsk, in het noordwesten, zijn explosies gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl