liveblog
NOS NieuwsAangepast

Trump: onder mijn regering geen lockdown • Gommers schrikt van gesprek met vaccinmaker

  • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • RIVM: 6109 nieuwe coronabesmettingen, 458 meer dan gisteren.
  • Er komt een eenmalig vuurwerkverbod om de zorg te ontlasten.
  • Premier Rutte heeft verzekerd dat de tijdelijke coronamaatregelen daadwerkelijk woensdag aflopen.
  • Het aantal coronabesmettingen bij kinderen volgt het aantal besmettingen in de gehele gemeenschap, stellen Vlaamse wetenschappers.
liveblog gesloten

Trump: onder mijn regering geen lockdown

De Amerikaanse president Trump heeft op de dag dat de coronacijfers in de VS nieuwe records bereikten, gezegd dat zijn regering niet tot een lockdown zal overgaan. "Volgens sommige schattingen kost een nationale lockdown 50 miljard dollar en honderdduizenden banen per dag. Het liefst gaan we niet in een lockdown. Wat er in de toekomst gebeurt, wie zal het zeggen? De tijd zal ons leren welke regering daar verantwoordelijk voor zal zijn. Ik kan jullie zeggen dat deze regering niet in lockdown gaat. Dat is niet nodig, want het middel mag niet erger zijn dan de kwaal."

Trump verwacht dat er in april voor alle Amerikanen een vaccin beschikbaar is. Het aantal nieuwe besmettingen bereikte gisteren het record van 153.000 per dag. Ook het aantal Amerikanen dat met corona in het ziekenhuis ligt, is hoger dan ooit: 67.000.

Een wetenschappelijk instituut in Seattle is bang dat het aantal doden half januari een piek van 2200 per dag zal bereiken. Op 1 maart zullen naar verwachting 439.000 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden.

'130 medewerkers Secret Service VS in quarantaine'

Volgens verschillende Amerikaanse media zijn tientallen medewerkers van de veiligheidsdienst Secret Service besmet geraakt of in quarantaine geplaatst omdat ze in de buurt zijn geweest van besmette collega's. The Washington Post schrijft dat 130 medewerkers in zelfisolatie zitten.

De Secret Service is onder meer verantwoordelijk voor de beveiliging van president Trump, die in aanloop naar de verloren Amerikaanse verkiezingen soms meerdere campagnebijeenkomsten per dag hield. Dat leidde al tot veel kritiek, omdat het publiek vaak geen afstand hield en geen mondkapje droeg.

Aanvragen voor vaccinvriezers stromen binnen, maar nog niet uit Nederland

Nieuwsuur sprak met een leverancier van medische vriezers voor het coronavaccin, dat op -70 graden moet worden vervoerd. De aanvragen stromen binnen, zegt de handelaar, maar nog niet uit Nederland. "Dus die zullen op hun beurt moeten wachten."

Vriezer-leverancier voor vaccin nog geen Nederlandse bestelling

Gommers geschrokken van gesprek met vaccinmaker: 'Druppel op gloeiende plaat'

Het coronavaccin van Pfizer en BioNtech is op korte termijn een druppel op de gloeiende plaat, zei IC-arts Diederik Gommers in Langs de Lijn en Omstreken. De voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care sprak gisteravond met de directeur van Pfizer en zegt "een beetje geschrokken" te zijn van wat hij hoorde.

"Er zijn nu wereldwijd 50 miljoen vaccins gemaakt. Dat betekent voor Nederland dat in de eerste maanden 10.000 mensen per maand geholpen kunnen worden. Dat zijn heel kleine aantallen." Gommers voegt eraan toe dat er nog vaccins van andere bedrijven aankomen en Pfizer de productie kan opschalen, maar dat kost tijd. "We zijn er dus nog lang niet", aldus de IC-arts.

Moeilijke winter

Gommers reageerde in het NPO Radio 1-programma ook op het nieuws dat de tijdelijke sluiting van pretparken, seksclubs en culturele instellingen niet wordt verlengd. Bij dat besluit is het Outbreak Management Team (OMT) niet betrokken geweest, zegt hij. "Het advies wordt namelijk nog geschreven", aldus het OMT-lid Gommers.

Hij roept het kabinet voorzichtig te zijn, omdat de "moeilijke winterperiode met verkoudheidsvirussen" nog moet komen. "En we hebben van de zomer geleerd dat we te snel gingen versoepelen toen het goed ging. Doordat we meer contacten hadden, ging het mis."

Britse artsen verwachten snelheid met vaccinatie

Het RIVM houdt rekening met één jaar, maar het Verenigd Koninkrijk verwacht het vaccineren met het coronavaccin binnen een half jaar afgerond te hebben. Huisartsen is opgedragen om vanaf 1 december minimaal 975 patiënten per week in te enten met het nieuwe vaccin. Volgens Marcel Levi, directeur van het Academisch Ziekenhuis in Londen, neemt het vaccineren dan een paar maanden in beslag, zegt hij tegen Nieuwsuur.

Drenthe wil testlocatie voor evenementen zijn

De Veiligheidsregio Drenthe biedt zich aan als testlocatie voor evenementen, voetbalwedstrijden en concerten met grotere aantallen bezoekers dan nu is toegestaan. Staatssecretaris Keijzer zei vanochtend dat er vanaf januari proeven worden gedaan om te onderzoeken of er meer publiek kan worden toegelaten bij evenementen.

De Assense burgemeester Out zegt dat Drenthe een geschikte provincie is voor de onderzoeken. "Er zijn relatief weinig besmettingen, we zijn relatief klein en werken nauw samen met onze bedrijven." Voorwaarde voor de testevenementen is dat het risiconiveau voor het coronavirus 1 is, maar dat is op dit moment nog niet het geval.

Franse premier wil uitstel regionale verkiezingen

De Franse premier Castex stelt voor de regionale verkiezingen van maart 2021 (als er ook in Nederland verkiezingen zijn) uit te stellen vanwege de coronacrisis. Hij wil de stembusgang naar juni verplaatsen, in de hoop dat de pandemie tegen die tijd beter onder controle is. Op dit moment geldt in Frankrijk voor de tweede keer een lockdown.

Slowakije versoepelt maatregelen

Hoewel de tweede coronagolf in Europa nog niet op zijn retour lijkt, heeft Slowakije als een van de eerste Europese landen versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Vanaf maandag gaan theaters, kerken en bioscopen weer open en wordt de voetbal- en ijshockeycompetitie hervat. In het Centraal-Europese land werd onlangs de gehele bevolking getest op het coronavirus. Ruim één procent van de testen bleek positief.

WK Schaatsen in februari gaat niet door

Het WK afstanden in Peking, die tussen 25 en 28 februari 2021 zou worden gereden, gaat vanwege de coronacrisis niet door. Dat meldt de internationale schaatsbond ISU, die op zoek gaat naar een alternatieve locatie en datum. Eerder ging er al een streep door de wereldbeker shorttrack.

Virusverspreiding in lichaamscel voor het eerst in beeld gebracht

Wetenschappers van het Hubrecht Instituut en de Universiteit Utrecht hebben een techniek ontwikkeld die de verspreiding van een virus in een gastheercel zichtbaar maakt. De eiwitten die het virus markeren zijn met een fluorescerend label gemarkeerd en daardoor zichtbaar onder een microscoop. Hierdoor kunnen onderzoekers voor het eerst zien wanneer, waar en hoe snel een virus eiwitten produceert en zich vermenigvuldigt in de gastheercel. Dit kan van pas komen bij de bestrijding van virussen, al komt deze techniek te laat om nog iets te kunnen betekenen voor de strijd tegen het nu heersende coronvirus.

Verspreiding virus in lichaamscel voor het eerst gefilmd

Ajax bezorgd om impact coronacrisis

Voetbalclub Ajax heeft veel last van de coronacrisis, zo bleek op de aandeelhoudersvergadering. Er wordt een flink operationeel verlies verwacht, mede omdat er geen publiek is toegestaan bij de voetbalwedstrijden. Ook staat er veel spanning op de transfermarkt. Volgens directeur voetbalzaken Marc Overmars willen clubs graag uitstel van betaling of een huurconstructie bij een transfer afsluiten.

Aruba akkoord met coronasteun en hervormingen

Aruba en Nederland hebben een akkoord bereikt over financiële steun om de gevolgen van de coronacrisis aan te kunnen. Voor de rest van 2020 gaat het om 105 miljoen euro directe steun. Volgens staatssecretaris Knops zijn de afspraken vrijwillig gemaakt, maar niet vrijblijvend. Een zogeheten Caribische Entiteit zal hervormingen doorvoeren in de overheid, economie, onderwijs en gezondheidszorg.

Rutte: trend lijkt goed, twee-weken-maatregelen eindigen woensdag

Premier Rutte heeft op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad herhaald dat de extra maatregelen, die op 3 november voor twee weken waren afgekondigd, echt aanstaande woensdag aflopen. Eerder had minister De Jonge dat al toegezegd.

Dat betekent dat er weer in groepen mag worden gesport en buurthuizen en bibliotheken weer opengaan. Ook mogen bioscopen, theaters, musea, pretparken, seksclubs en dierentuinen, binnen de 'oude' coronabeperkingen, weer open. Thuis mag je weer drie in plaats van twee mensen ontvangen en op straat mag je met vier personen zijn.

"We hebben een paar bemoedigende ontwikkelingen gezien deze week, maar het is nog wel onzeker", zei Rutte. "De besmettingen lopen op, dus het is niet zo dat alles de goede kant op gaat. Maar de trend lijkt wel goed." Rutte houdt wel de mogelijkheid van andere maatregelen open als die nodig zijn.

Dinsdag is er weer een persconferentie, waar het onder meer over het vooruitzicht op de kerstdagen zal gaan.

Rutte doet zijn mondkapje af bij aanvang van de persconferentie

Hoe terecht is de hoop op economische herstel?

De aandelenbeurzen zijn deze week omhoog geschoten vanwege optimistische geluiden over de ontwikkeling van een coronavaccin. Beleggers en analisten hopen dat de economie wereldwijd volgend jaar zal herstellen. Lees in dit artikel hoe gerechtvaardigd die hoop is:

Coronamaatregelen België ongewijzigd

De coronamaatregelen in België worden voorlopig niet aangepast. Volgens premier De Croo zijn er lichte verbeteringen zichtbaar, maar bevindt het land nog steeds in een "sanitaire noodtoestand". De horeca en niet-essentiële winkels blijven gesloten. De scholen worden, zoals gepland, komende maandag heropend. Juist daarom is het belangrijk om alle bestaande maatregelen voort te zetten, aldus De Croo.

Over twee weken komt het zogeheten Overlegcomité van de verschillende regeringen opnieuw bijeen om de coronamaatregelen te bespreken.

Microsoft: Russische en Noord-Koreaanse hackers vielen vaccinbedrijven aan

Russische en Noord-Koreaanse hackers hebben volgens Microsoft zeker zeven cyberaanvallen uitgevoerd op bedrijven en organisaties die betrokken zijn bij het ontwikkelen van een coronavaccin. In een blogpost schrijft de chief customer security van het softwarebedrijf dat de meeste inbraakpogingen zijn mislukt. Over de buit van de geslaagde hackaanvallen is niets bekendgemaakt.

Volgens het softwarebedrijf worden de aanvallen uitgevoerd door de Noord-Koreaanse hackersgroepen Zinc en Cerium en het Russische Fancy Bear, die gelieerd is aan de inlichtingendienst GROe. Fancy Bear hackte in het verleden in de VS het Witte Huis, de Democratische Partij en de internationale atletiekfederatie IAAF. Eerder dit jaar dook de naam ook al op bij een reeks cyberaanvallen op corona-onderzoekers.

Volgens Microsoft worden regelmatig cyberaanvallen uitgevoerd op sectoren die betrokken zijn bij de bestrijding van het coronavirus. Zo is bekend dat ziekenhuizen in Frankrijk, Spanje, Tsjechië en de Verenigde Staten doelwit zijn geweest van hackers.

'Strenge lockdown op komst in Oostenrijk'

Verschillende Oostenrijkse media melden dat bondskanselier Kurz morgen een strenge lockdown zal aankondigen. Volgens nieuwssite OE24 moeten grote winkelcentra, massagesalons en scholen de deuren sluiten. Volgens Kurier wordt binnen de Oostenrijkse coalitie nog een debat gevoerd of alle onderwijsvormen dicht moeten. Middelbare scholen en het hoger onderwijs geven al onderwijs op afstand.

Sinds 3 november kent het land een gedeeltelijke lockdown, waarbij de horeca is gesloten en tussen 20.00 uur en 06.00 uur een avondklok geldt. Vandaag werd een recordaantal besmettingen door de gezondheidsautoriteiten gemeld: 9586 op een bevolking van 8,8 miljoen mensen.

In meer Europese landen werd vandaag een recordaantal besmettingen gemeld, waaronder Duitsland, Rusland en Zweden.

Eenmalig vuurwerkverbod om zorg te ontlasten, 40 miljoen steun voor branche

Er komt definitief een eenmalig verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Daarmee moet worden voorkomen dat de zorg, behalve door de coronacrisis, ook wordt belast door mensen met vuurwerkletsel. Het vuurwerkverbod zou ook de politie moeten ontlasten. Het kabinet trekt 40 miljoen euro uit om de vuurwerkbranche te compenseren voor misgelopen inkomsten.

Minister Grapperhaus van Justitie kondigt aan dat er stevig wordt opgetreden als er toch vuurwerk wordt afgestoken. De boete bedraagt minstens 100 euro. Ook komt de overtreding in het strafblad te staan.

Eerder deze week werd al bekend dat het kabinet een vuurwerkverbod voorbereidt, nadat eerder de Nationale Politie, de Veiligheidsregio's en de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) daarvoor hadden gepleit. Klein vuurwerk als sterretjes, knalerwten en trektouwtjes vallen niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

Meer besmettingen, minder doden gemeld bij RIVM

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6109 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 458 meer dan gisteren werden gemeld.

Er werden 54 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 89 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 68 doden per dag, tegen 77 doden per dag een week eerder.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 423. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 330 en 177.

Vijftig nieuwe opnames minder dan gisteren op verpleegafdelingen

Er zijn 170 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 50 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 32 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat is één nieuwe opname meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2181 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2201), van wie 609 op de IC (gisteren: 595). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

Iran overweegt totale lockdown in hoofdstad Teheran

Iran overweegt om de hoofdstad Teheran twee weken volledig op slot te doen, melden Iraanse staatsmedia. Geen ander land in het Midden-Oosten is zo zwaar getroffen door het coronavirus als Iran.

Volgens officiële cijfers staat het aantal vastgestelde besmettingen op 738.322 en het aantal doden op ruim 40.582. Het sterftecijfer per 100.000 inwoners is volgens de gerenommeerde Johns Hopkins-universiteit vergelijkbaar met dat van Nederland.

Een totale lockdown in de hoofdstad zou mogelijk morgen al worden aangekondigd. Overheidsmedewerkers en de gezondheidsdiensten voeren daarover op dit moment overleg. Afgelopen dinsdag kondigde de overheid al een verplichte sluiting na 18.00 uur af voor niet-essentiële winkels in grote steden.

Mensen op straat in Teheran (10 november)

Vlaams onderzoek: besmetting bij kinderen volgt uitbraak

Het aantal coronabesmettingen bij kinderen volgt het aantal besmettingen in de gehele gemeenschap. Dat concluderen Vlaamse onderzoekers in een studie naar coronabesmettingen onder 362 kinderen onder de 16 uit twee plaatsen in Vlaams-Limburg. De kinderen werden niet ernstig ziek.

De onderzoekers bekeken de hoeveelheid antistoffen in het bloed van kinderen uit Alken (zwaar getroffen in de eerste golf) en Pelt (nauwelijks besmettingen in eerste golf). Het verschil in viruscirculatie tussen de plaatsen is ook bij de kinderen zichtbaar. In Alken werden antistoffen gemeten bij 14,4 procent van de deelnemers, in Pelt was dit 4,4 procent. Verder toont de studie in Alken aan dat er geen verschil zit tussen het aantal besmettingen in de leeftijdsgroep 6-12 jaar en 12-15 jaar.

"Ook de kinderen blijven dus niet gespaard van het coronavirus", zegt professor Corinne Vandermeulen van de KU Leuven. "Zeker op plaatsen met een hoge viruscirculatie zoals in Alken het geval was. Wat wel geruststellend is, is dat de kinderen die een infectie hebben doorgemaakt niet ernstig ziek zijn geworden."

Er is geen onderzoek gedaan naar de rol die kinderen spelen in de verspreiding van het virus.

Half januari mogelijk proeven met bioscopen en evenementen

Half januari kan er worden geëxperimenteerd met publiek bij voetbalwedstrijden, concerten en in de bioscoop. Staatssecretaris Keijzer heeft hierover vanmorgen gesproken met de evenementenbranche. Voorwaarde is wel dat in de regio waar zo'n proefevenement wordt georganiseerd het risiconiveau 1 is, dat wil zeggen waakzaam.

'Yorkshire Ripper' overleden aan corona

De Britse seriemoordenaar Peter Sutcliffe, beter bekend als de Yorkshire Ripper, is overleden. Sutcliffe (74) stierf in een ziekenhuis aan de gevolgen van een coronabesmetting, waarvoor hij niet wilde worden behandeld.

Tussen juli 1975 en eind 1980 verminkte en vermoordde Sutcliffe ten minste dertien vrouwen, voornamelijk prostituees. Hij werd in 1981 aangehouden en bracht de rest van zijn leven in de gevangenis en een beveiligd psychiatrisch ziekenhuis door. Sutcliffe leed aan paranoïde schizofrenie.

Peter Sutcliffe, de Yorkshire Ripper, op een archieffoto uit 1978

Kwart minder kankerpatiënten doorverwezen naar ziekenhuis

Dit najaar zijn minder mensen doorverwezen naar het ziekenhuis met klachten die kunnen duiden op kanker. Het aantal mensen dat door huisartsen is doorverwezen, was een kwart lager dan zonder de corona-uitbraak, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De toezichthouder vindt het zorgelijk dat mensen die mogelijk kanker hebben niet worden doorverwezen naar een specialist of zich niet eens bij de huisarts melden. Het aantal verwijzingen is de laatste weken wel weer wat gestegen, maar het is minder dan de aantallen in 2018 en 2019.

De Jonge: moeilijk te zeggen wanneer heel Nederland is gevaccineerd

Minister De Jonge wil nu nog niet voorspellen hoelang het duurt voordat heel Nederland is ingeënt tegen het coronavirus. Gisteren zei de manager van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM tegen de NOS dat het zeker nog wel een jaar zal kosten voordat iedereen is gevaccineerd. De Jonge zei vanochtend dat dat zou kunnen, maar dat het heel moeilijk te zeggen is hoelang het precies wordt.

Verzekeraar betaalt eigen risico zorgpersoneel met corona

Zorgmedewerkers met een collectieve zorgverzekering van IZZ krijgen het verplicht eigen risico van 385 euro vergoed als ze door coronavirus in het ziekenhuis terechtkomen. De zorgverzekeraar verwacht dat de regeling voor 2020 en 2021 in totaal 230.000 euro zal kosten.

Opnieuw 700 extra sterfgevallen

Vorige week (2 t/m 8 november) zijn in Nederland 700 mensen meer overleden dan verwacht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het waren naar schatting 3630 sterfgevallen, ongeveer evenveel als een week eerder. De zogenoemde oversterfte moet grotendeels aan de coronapandemie worden toegeschreven.

Het RIVM meldde in dezelfde week 358 overleden coronapatiënten. Tijdens de eerste golf telde het RIVM, dat alleen mensen meerekent met een positieve coronatest, zo'n 6000 doden die aan de coronapandemie werden toegeschreven. Het CBS kwam op ongeveer 10.000 doden uit.

Historisch economisch herstel, niveau vorig jaar nog ver weg

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal weer opgeveerd. In juli, augustus en september steeg het bruto binnenlands product (bbp) met 7,7 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. Dat is de grootste groei ooit gemeten, blijkt uit cijfers van het CBS.

Nederland kwam dan ook uit een diep dal. De krimp die de economie doormaakte in het voorjaar was historisch. Het niveau van vorig jaar is ook nog niet in beeld: ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de Nederlandse economie nog altijd met 3 procent gekrompen.

India viert Divali, maar winkeliers klagen over gebrekkige klandizie

Normaal kopen Indiërs kleurrijke versiering voor Divali, een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme. Maar door het coronavirus gaan veel handelaren niet naar de grote markt in hoofdstad New Delhi en houden de klanten het geld in de zak.

India viert Divali, maar winkeliers klagen over gebrekkige klandizie

Gemeentes geven mondkapjes aan minima: 'Hard nodig'

Mondkapjes zijn niet duur, maar voor mensen met een klein inkomen is de aanschaf ervan niet altijd makkelijk. Sinds het dringende advies er een te dragen in openbare binnenruimtes, verstrekken steeds meer gemeenten en welzijnsorganisaties daarom gratis exemplaren voor mensen met een minimuminkomen. En dat is soms hard nodig, zeggen betrokkenen.

"Mijn dochter geeft mij af en toe een mondkapje en ik krijg er elke week een bij de voedselbank", zegt Anita, die 75 euro per week mag uitgeven. "Als ik ze zelf moet kopen, is dat een extra last en dat kan ik nu echt niet dragen."

Gelderse bejaarde knutselt burcht van medicijndoosjes

De 86-jarige Wim van Geest heeft een originele manier gevonden om zich te vermaken tijdens de coronacrisis. De Nunspeter knutselde de afgelopen tijd een enorm fantasiekasteel in elkaar. "Als ik ermee bezig ben, denk ik niet meer aan corona."

De kamers en huisjes maakte hij van medicijndoosjes. Zijn bouwwerk is binnenkort te zien in de etalage van een apotheek in het Gelderse dorp.

RTV Nunspeet ging langs bij de creatieve bejaarde:

Na recorddaling aantal banen volgt unieke stijging in derde kwartaal

Het aantal banen in Nederland is in het derde kwartaal van 2020 sterk gestegen. Er waren 164.000 banen meer dan een kwartaal eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Als gevolg van de coronacrisis nam het aantal in het tweede kwartaal nog af met 297.000. Het CBS zegt dat de stijging van het aantal banen nooit eerder zo groot was.

Tegelijkertijd nam het aantal werklozen toe, met 70.000 mensen. Dat kwam volgens het CBS vooral doordat weer meer mensen op zoek gingen naar werk en niet zozeer doordat meer mensen hun baan verloren. De statistici noemen iemand werkloos als die geen betaald werk heeft maar daar wel recent naar heeft gezocht en direct beschikbaar is om aan de slag te gaan.

Volgens CBS-hoofdeconoom Van Mulligen zijn het vooral de jongeren die op de arbeidsmarkt de hardste klappen krijgen van de coronacrisis.

'Niet alle ouderen willen direct coronavaccin'

Ruim een kwart van de ouderen wil zich niet meteen laten inenten zodra er een coronavaccin beschikbaar is. Dat blijkt uit een peiling van het Nationaal Ouderenfonds onder leden van het eigen ouderenpanel. Het onderzoek is ingevuld door 521 mensen en is volgens het Nationaal Ouderenfonds representatief voor de Nederlandse 55+'ers.

Ongeveer twee derde van de ondervraagden (65,5 procent) is het (helemaal) eens met de stelling "zodra er een vaccin is, laat ik me vaccineren". Ruim een kwart (27,2 procent) is het (helemaal) oneens en 7,3 procent weet het niet.

Volgens het Ouderenfonds blijkt uit het onderzoek dat hoe ouder de ondervraagden zijn, hoe groter de kans is dat ze zich willen laten inenten. Dit loopt op van 44,9 procent onder mensen tussen de 55 en 65 jaar tot 75 procent onder 85+'ers.

Het is de bedoeling dat ouderen en kwetsbaren het eerst gevaccineerd worden. Het RIVM verwacht zeker het hele jaar bezig te zijn met de vaccinaties van alle Nederlanders, zei de manager van het Rijksvaccinatieprogramma gisteren tegen de NOS.

Werkgevers willen andere reiskostenvergoeding nu thuiswerken de norm wordt

Werkgeversorganisatie AWVN wil dat er een nieuwe regeling komt voor de vergoeding van reis- en thuiswerkkosten. In een ledenraadpleging zeggen vrijwel alle werkgevers dat na de coronacrisis thuiswerken de norm wordt. De huidige vergoedingsregelingen passen niet bij die nieuwe situatie, vinden de werkgevers.

Caribische cruise afgebroken na besmettingen

Een van de eerste cruiseschepen die sinds het uitbreken van het coronavirus weer door het Caribisch gebied varen, heeft de reis voortijdig afgebroken. Aan boord van de SeaDream I zijn zeker vijf coronabesmettingen vastgesteld bij de passagiers.

Het schip is teruggevaren naar Barbados, van waaruit het zaterdag ook was vertrokken. Het mag nog niet aanleggen, omdat de lokale autoriteiten eerst alle 66 bemanningsleden en meer dan vijftig passagiers willen testen op het virus.

Een Britse journalist aan boord zegt tegen persbureau AP dat iedereen een negatieve coronatest moest overleggen voordat ze aan boord gingen en dat er bij het aanmonsteren ook nog een test werd afgenomen. "We voelden ons allemaal erg veilig. Maar het virus is op de een of andere manier toch aan boord gekomen."

De Sea Dream I in het Caribisch gebied in april 2017

Wat gebeurt er eigenlijk met jouw corona-wattenstaaf?

Grote kans dat ook jij al een wattenstaaf in je neus hebt gehad in een GGD-teststraat. Tussen juli en oktober zijn er zeker 2,8 miljoen coronatests gedaan in zulke teststraten. Maar waar gaan al die wattenstaafjes eigenlijk heen en waar eindigt jouw lichaamsmateriaal?

NOS op 3 zocht het uit en bracht de route van jouw wattenstaaf in beeld:

Welkom!

Welkom in het liveblog van vrijdag 13 november. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.