liveblog
NOS NieuwsAangepast

Nog twee nertsenfokkerijen besmet • Opnieuw iets meer coronapatiënten op IC

  • Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 6, meldt het RIVM.
  • Er zijn sinds gisteren 3 ziekenhuisopnames bijgekomen.
  • Er liggen 87 coronapatiënten op de IC, acht meer dan gisteren.
  • Minister De Jonge wil op korte termijn "lessen trekken" uit de aanpak van de coronacrisis, de oppositie wil een onafhankelijk onderzoek.
  • Opnieuw zijn coronabesmettingen vastgesteld bij nertsenfokkerijen, het gaat om twee bedrijven in Gemert-Bakel en Sint Anthonis.
liveblog gesloten

Vijf vragen (en antwoorden) over de corona-uitbraak op een markt in Peking

Het aantal coronabesmettingen dat wordt gelinkt aan een groothandelsmarkt in de Chinese hoofdstad Peking is opgelopen tot 79. In onderstaand artikel staan de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij.

Bruls wijst op eigen verantwoordelijkheid in horeca, maar blijft wel handhaven

Veel mensen vergeten dat de afspraken over anderhalve meter afstand "keihard" zijn, vindt voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad. "Die anderhalve meter is de essentie van het beleid dat we hebben. Als er een sfeer ontstaat waarbij mensen elkaar om de hals vallen en de polonaise gaan lopen, dan moeten we als overheid optreden", zegt hij. "Die dingen zijn leuk, dat vind ik ook, maar nu even niet."

Dit weekend werden op meerdere plaatsen in Nederland boetes uitgedeeld en moesten sommige horecazaken hun deuren sluiten. De kwestie werd vanavond besproken in het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van alle veiligheidsregio's. "De verantwoordelijkheid om je aan de coronaregels te houden blijft bij de samenleving, maar dat betekent niet dat we alles moeten toelaten", zei Bruls na afloop van het overleg tussen de 25 regio's.

Afhankelijk van de ernst van de situatie kan er gehandhaafd worden met een waarschuwing, een boete voor de klant of de horeca-ondernemer of - in het uiterste geval - sluiting van een horeca-onderneming. Vooral bij stelselmatige overtredingen en excessen wordt opgetreden, aldus Bruls. "We gaan niet op elk wissewasje af."

Bruls ging ook in op het recht van demonstratie in Nederland. Hij is het niet eens met de Belgische minister van Binnenlandse Zaken, die dat recht wil inperken:

Bruls: 'Niet het recht op demonstratievrijheid aantasten'

Amsterdam UMC vindt 'veelbelovende' antistoffen

Het Amsterdam UMC heeft bij patiënten die recent zijn besmet met het coronavirus krachtige antistoffen aangetroffen. Volgens het ziekenhuis zijn de antistoffen "veelbelovend" als mogelijke behandeling voor coronapatiënten.

Ook Raad voor Rechtspraak kritisch over 'coronawet'

De Raad voor de Rechtspraak heeft kritiek op de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, kortweg 'coronawet', waarmee minister De Jonge bezig is. Hoewel de Raad zegt te begrijpen dat het wetsvoorstel onder grote tijdsdruk en maatschappelijke druk tot stand is gekomen, is op bepaalde punten meer duidelijkheid nodig, vindt ze. "Omdat dit wetsvoorstel en de (nog onbekende) daarop gebaseerde regelgeving beperkingen van grondrechten kunnen opleveren, is zorgvuldigheid geboden. Het gaat daarbij om grondrechten zoals het recht op privacy, family life, de vrijheid van vereniging, vergadering en betoging en de godsdienstvrijheid."

Ook vraagt de Raad voor de Rechtspraak aandacht voor de positie van kwetsbare groepen, zoals slechtzienden en mensen met een licht verstandelijke beperking. Die zouden extra moeite kunnen hebben met het naleven van de coronawet.

De wet is nog niet klaar, de Raad van State moet het kabinet er nog over adviseren. Daarna gaan de Tweede en Eerste Kamer erover debatteren. Eerder kwam uit andere hoek al kritiek op het voorstel, zoals de Orde van Advocaten, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en oppositiepartijen in de Tweede Kamer.

India: lockdown of armoede?

In India stijgt het aantal positief geteste mensen snel, vooral in de hoofdstad New Delhi en andere grote steden. Toch begon het land een week geleden ook met het versoepelen van de coronamaatregelen. Voor veel inwoners is binnenblijven geen optie: ze hebben geld nodig.

Lockdown of armoede? Indiase regering staat voor een duivels dilemma

In India lijkt het dus een kwestie van: honger of corona. Hetzelfde geldt voor Kenia. Van corona kun je genezen, van honger niet, is daar soms de gedachte. In dit artikel vertellen een straatverkoper in India en een Keniaanse brommertaxichauffeur over hun dagelijkse dilemma.

Nog twee nertsenfokkerijen besmet

Op nog twee nertsenfokkerijen zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Minister De Jonge van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer dat de besmettingen afgelopen weekend zijn ontdekt. Het gaat om bedrijven in de Brabantse gemeenten Gemert-Bakel en Sint Anthonis.

Sinds de eerste coronagevallen bij nertsenbedrijven zijn fokkers verplicht om kadavers op te sturen van overleden dieren. Onderzoek aan die kadavers heeft de nieuwe besmettingen aan het licht gebracht. In totaal zijn er nu vijftien fokkerijen waar het virus is vastgesteld.

De dieren op de twee nieuwe bedrijven zijn vandaag gedood en afgevoerd, schrijft De Jonge.

Gemert-Bakel wordt door het CBS omschreven als "nertsenhoofdstad" van Nederland. Sowieso staan de meeste fokkerijen in Noord-Brabant, blijkt uit cijfers over vorig jaar. Lees hier meer over nertsenfokkerijen in Nederland.

De cijfers zijn

'Toename IC-patiënten geen reden tot zorg'

De afgelopen drie dagen kwamen er veertien coronapatiënten bij op de IC's. Dat was ook wel te verwachten na de versoepelingen van 1 juni, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ in een reactie op de cijfers. Volgens hem moet je accepteren dat het aantal besmettingen daarbij omhooggaat, hoewel je dat wel goed moet blijven monitoren. In Zuidwest-Nederland lijkt het aantal besmettingen het hardst te zijn toegenomen, aldus Kuipers.

Als het aantal IC-opnames een paar dagen achter elkaar met gemiddeld tien of meer patiënten toeneemt, dan moet er iets gebeuren, zegt de LNAZ-voorzitter. Maar dat is nu nog niet aan de orde, vindt hij, want we zitten overall nog steeds op een laag niveau.

Oud-GGD-directeur: 'Kritiek is onterecht'

De GGD'en lagen de afgelopen periode onder vuur vanwege onder meer hun testcapaciteit. Ook werd geklaagd over bijvoorbeeld overbelaste telefoonlijnen. Ten onrechte, vindt Laurent de Vries, die van 2007 tot 2013 aan het roer stond van GGD Nederland. "De GGD is jarenlang uitgekleed, er is alleen maar bezuinigd, dan kun je nu geen kritiek hebben op hoe een pandemie wordt aangepakt", zei hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1.

Podcast De Dag: grenzen open, maar 'open Europa' ver weg

Reizen binnen Europa kan weer: veel EU-landen hebben hun grenzen heropend. Maar is een echt open Europa nog wel mogelijk? In podcast De Dag vertelt Europacorrespondent Sander van Hoorn over de angst dat de 'ieder-voor-zich'-mentaliteit blijft bestaan. En burgemeester Jan-Frans Mulder van de Zeeuwse grensgemeente Hulst gaat in op de verslechterde relatie tussen Nederland en België.

Hotelketen Postillion ontslaat 110 mensen

Hotelketen Postillion zegt door de coronacrisis 110 van de 350 arbeidsplaatsen te moeten schrappen. "Door omzetverlies in de afgelopen maanden en een verminderd omzetpotentieel in de komende maanden moet de onderneming reorganiseren", aldus het bedrijf.

De keten heeft zes hotels in Nederland. In maart gingen die allemaal dicht, maar inmiddels zijn ze weer geopend. Er is een sociaal plan voor de mensen die moeten vertrekken. Zij krijgen begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan.

"Deze ingrijpende stap is noodzakelijk om de continuïteit en financiële gezondheid van de onderneming te waarborgen en een groter verlies van arbeidsplaatsen te voorkomen", zegt de keten.

De Jonge: ik wil ook lessen trekken voor een tweede golf

Minister De Jonge van Volksgezondheid wil op korte termijn lessen trekken uit de aanpak van de coronacrisis. Daarmee wil hij betere maatregelen kunnen nemen als er een tweede uitbraak van het virus komt. Volgens De Jonge is er niet zo veel verschil tussen wat hij wil en wat een groot deel van de Tweede Kamer wil. De oppositiepartijen daar willen een extern, onafhankelijk onderzoek naar de corona-aanpak. Daarover wordt morgen gestemd. Vanmorgen sprak een groep wetenschappers zich ook uit voor zo'n onderzoek.

"Wat we gaan doen is geen onderzoek, maar lessen trekken", zei de minister. "We gaan daarbij natuurlijk onafhankelijke experts betrekken." Maar hij wil het geen extern onderzoek noemen. "Ik wil het wel een beetje praktisch houden. Niet een dik adviesrapport, daar hebben we helemaal geen tijd voor."

Vorige week werd er ook al gestemd over het voorstel van de oppositie. Toen staakten de stemmen: de oppositie (75 zetels) stemde voor, de coalitie (ook 75 zetels) was tegen. Morgen gaat de Tweede Kamer hoofdelijk over het voorstel stemmen: ieder aanwezig Kamerlid moet zich afzonderlijk uitspreken. Als dan de stemmen weer staken, komt er geen extern tussentijds onderzoek naar de aanpak van de crisis.

Minister De Jonge ging overigens ook in op de IC-cijfers, waarin voor de derde dag op rij een lichte stijging te zien was. Dat is geen reden tot paniek of extra maatregelen, zei hij. Volgens hem komen de cijfers - er zijn acht nieuwe coronapatiënten op de IC gemeld - nog niet in de buurt van de 'signaalwaarde'. Bij drie dagen achter elkaar gemiddeld tien nieuwe IC-opnames gaan de alarmbellen af.

Koning bezoekt boa's in Leiden

Koning Willem-Alexander heeft een werkbezoek gebracht aan Leiden. Daar sprak hij met onder meer met buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) over hun handhavingswerk in de coronacrisis.

'Kind met kuchje moet naar opvang kunnen'

Snotterende kinderen tot 4 jaar moeten gewoon naar het kinderdagverblijf kunnen. Daarvoor pleiten de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektebestrijding (NVIB) en de vereniging voor jeugdartsen (AJN). Nu worden jonge kinderen met een loopneus of een kuchje geweigerd, terwijl zulke klachten bij hen vaak voorkomen, zeggen de verenigingen.

Kinderen met verkoudheidsklachten mogen alleen naar het kinderdagverblijf komen als ze negatief zijn getest op het coronavirus of als ze bijvoorbeeld hooikoorts hebben. Maar een coronatest is voor kinderen "op zijn minst onaangenaam tot soms zelfs traumatiserend", zeggen de NVIB en AJN. Er moet een wattenstaafje diep de neus in en ook moet een kweek uit de keel worden gehaald, wat soms de neiging opwekt om te kokhalzen.

Volgens de verenigingen is het risico op besmetting in de kinderopvang acceptabel laag. Ze roepen het kabinet daarom op om het testbeleid aan te passen en kinderen met een snotneus niet langer te weren bij de kinderdagverblijven, behalve als er in de directe omgeving van het kind volwassenen zijn met covid-19-klachten.

Vorige week trok ook ouderorganisatie Boink hierover al aan de bel. De voorzitter zei dat hij veel gestreste ouders aan de telefoon krijgt.

Bezoek in de gevangenis weer mogelijk

Vanaf morgen mogen gedetineerden weer bezoek ontvangen. Gevangenissen moeten wel zorgen voor een afscheiding van plexiglas tussen de bezoeker en de gedetineerde. Gedetineerden mogen per week maximaal één bezoeker ontvangen voor maximaal een uur. In tbs-klinieken en jeugdinrichtingen geldt een maximale bezoekduur van twee uur per week. Bezoekers mogen een kind meenemen tot en met 4 jaar. Dat moet dan wel op schoot blijven zitten.

De uitbreiding van de bezoekregeling volgt op een proef in drie reguliere gevangenissen en in tbs-klinieken en jeugdinrichtingen. Daar mochten gedetineerden al sinds 2 juni bezoek ontvangen achter plexiglas. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid is die proef goed verlopen en hebben zich geen nieuwe besmettingen voorgedaan.

Griekse luchthavens weer open voor toeristische vluchten

Griekenland verwelkomt de eerste buitenlandse toeristen. Op de luchthavens van Athene en Thessaloniki komen sinds een paar uur weer internationale vluchten aan. In Thessaloniki, in het noorden van Griekenland, had een vlucht van Aegean Airlines uit München de primeur.

Het vliegtuig werd welkom geheten met een 'watersaluut', waarbij twee brandweerwagens met waterkanonnen fonteinen over het toestel heen spuiten:

De beperkingen voor passagiers uit Nederland zijn enigszins versoepeld. Zoals gepland moeten alle reizigers een coronatest doen. Ze zijn verplicht om een dag in een hotel te verblijven om de uitslag af te wachten. Maar ze hoeven niet meer een week in quarantaine bij een negatieve uitslag, zoals voor 15 juni het geval was. Alleen reizigers met een positieve test moeten twee weken in isolatie.

Deze versoepeling geldt niet alleen voor Nederlandse toeristen, maar bijvoorbeeld ook voor reizigers uit België, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De Griekse overheid baseert zich hierbij onder meer op de lijst van de Europese luchtvaartorganisatie EASA, waarop luchthavens staan uit risicovolle gebieden. Er staan vier Nederlandse vliegvelden op de lijst, waaronder Schiphol.

Nederlandse toeristen zijn vanaf vandaag welkom op de luchthaven van Athene. Naar Thessaloniki zijn nog geen vluchten uit Nederland mogelijk. Na 1 juli vervallen waarschijnlijk alle beperkingen. Dan kunnen er vanuit andere Europese landen ook weer directe vluchten naar de Griekse eilanden.

Opnieuw lichte stijging IC-coronapatiënten

Er liggen 87 coronapatiënten op de intensive care in Nederland, acht meer dan gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren steeg het aantal coronapatiënten op de IC nog met twee, zaterdag met vier. Het aantal covid-19-opnames buiten de IC nam met drie patiënten toe tot 281.

"We zien voor de derde dag op rij een lichte stijging", zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het gaat om kleine aantallen, waarbij we niet zien dat één specifieke regio eruit springt." Volgens Kuipers hebben de IC's genoeg capaciteit om de stijging op te vangen. "De overall IC-bezetting is nog altijd laag", zegt hij.

Er liggen ook nog 520 patiënten zonder corona op de Nederlandse intensivecareafdelingen, 33 minder dan gisteren.

Nederlandse en Duitse ziekenhuizen blijven elkaar ook na coronacrisis helpen

Minister Van Rijn voor Medische Zorg heeft Duitsland bedankt voor de bereidheid van Duitse ziekenhuizen om 58 Nederlandse coronapatiënten te behandelen. "Deze samenwerking laat zien dat ook in een tijd waarin grenzen tussen landen extra zichtbaar waren, er nog steeds sprake was van een goede wederzijdse samenwerking en solidariteit", zei hij vanmiddag in Münster. De minister bedankte in het bijzonder de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar de afgelopen periode 48 Nederlandse patiënten zijn behandeld.

Als bedankje werd Hollandse Nieuwe uitgedeeld:

Vierduizend Nederlandse haringen als bedankje voor Duitse zorg

Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, was erbij in Münster. Hij en Van Rijn spraken daar met collega's over de samenwerking tussen de grensregio's op het gebied van IC-zorg en over de opvang van een eventuele tweede coronagolf. Van Rijn zegt blij te zijn "met de samenwerkingsovereenkomst, waarin we hebben afgesproken elkaar ook na de coronacrisis te blijven helpen".

AOb-enquête: schoolpersoneel ervaart hogere werkdruk

Sinds de heropening van de scholen op 2 juni heeft 87 procent van het onderwijspersoneel weer op school gewerkt in plaats van thuis. Van hen was iets meer dan de helft in enige mate bang om op school te worden besmet met het coronavirus, blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) onder ruim 2700 leden.

Ook ervaart meer dan de helft van het ondervraagde onderwijspersoneel een hogere werkdruk dan toen het onderwijs nog volledig op afstand werd gegeven. Vooral leraren die tegelijkertijd in de klas en op afstand lesgeven hebben daar last van.

Op de meeste scholen lukt het collega's goed om anderhalve meter afstand te houden, concludeert de bond op basis van de enquête. Maar bij leerlingen gaat dat minder goed: slechts 3 procent van de ondervraagden geeft aan dat scholieren op voldoende afstand van elkaar blijven.

Dan de slagingspercentages: op het vmbo zijn die vergelijkbaar met voorgaande jaren, vooral bij de basis- en kadergerichte leerwegen. Op de havo en het vwo liggen de percentages hoger dan vorige schooljaren.

Praktijklessen hervat op mbo's

Op de mbo's worden weer praktijklessen gegeven. Die zijn essentieel om vaardigheden onder de knie te krijgen die niet online kunnen worden opgedaan. "Een taart kun je thuis nog wel bakken, maar metaal bewerken wordt een stuk lastiger", zegt een docent.

De MBO Raad is blij dat de praktijklessen weer beginnen, maar maakt zich wel zorgen om leerachterstanden die door de lockdown zijn opgelopen. De komende tijd zullen mbo's inventariseren hoe groot die achterstanden zijn. Verschillende mbo's overwegen een zomerschool te beginnen voor leerlingen die dat nodig hebben.

Het Drenthe College in Emmen is een van de scholen die vandaag weer zijn begonnen. Dat gebeurt met halve klassen, die dan een dagdeel in een praktijklokaal aan de slag kunnen. Daar moeten de leerlingen zo veel mogelijk blijven. De kantine is dicht en er wordt in het lokaal of op de werkplek gegeten. Het college probeert iedere leerling een of twee dagdelen per week praktijkles te geven, en als het goed gaat drie dagdelen per week.

De docenten en leerlingen wilden graag weer beginnen:

MBO's openen weer voorzichtig hun deuren

RIVM: 6 coronadoden, 3 nieuwe ziekenhuisopnames

Het RIVM meldt zes nieuwe doden als gevolg van het coronavirus. Gisteren ging het om twee nieuwe slachtoffers. Het totaal staat nu op 6065 doden.

Ook zijn er nog eens drie mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er drie minder dan gisteren. Het totaal staat nu op 11.831.

De afgelopen dag zijn 165 mensen positief getest op het coronavirus, wat het totaal op 48.948 brengt. Deze maand wordt er meer getest door de openstelling van de speciale coronalijn 0800-1202, waarnaartoe mensen kunnen bellen voor een coronatest.

Noorse corona-app verdwijnt na kritiek privacywaakhond

Noorwegen stopt met zijn corona-app naar aanleiding van kritiek van de Noorse privacywaakhond. Die liet vrijdag weten dat het belang van het verzamelen van persoonsgevens door deze app niet langer opweegt tegen de bezwaren tegen de privacyschendingen die ermee gepaard gaat, nu er nog nauwelijks nieuwe besmettingen bijkomen.

"We zijn het daar niet mee eens, maar voelen ons genoodzaakt ermee te stoppen en alle data te wissen", zegt het Noorse instituut voor volksgezondheid NIPH. Het instituut betreurt het dat de app met het oog op een tweede golf niet verder getest en kan worden aangepast.

Aantal besmettingen in Turkije neemt weer toe

Het aantal coronabesmettingen in Turkije groeit weer na een lange periode van stabiliteit. Gisteren meldde het Turkse ministerie van Gezondheid 1562 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal in een maand tijd. Een dag eerder werden 1459 besmettingen geteld. Tot een week geleden lagen de dagelijkse aantallen rond de 1000.

Turkije begon op 1 juni met het versoepelen van de maatregelen. Cafés, restaurants, parken en stranden gingen weer open. Ook werd Turken weer toegestaan door het land te reizen en werden de weekend-lockdowns opgeheven. Minister Koca van Volksgezondheid waarschuwt de bevolking om voldoende afstand te bewaren. "Ons zwakste punt is dat we onverantwoord optimistisch zijn. Laten we voorzichtig optimistisch zijn."

De toename van het aantal doden blijft wel stabiel, volgens de cijfers van de regering. Gisteren stierven 15 mensen aan de gevolgen van de virusinfectie. In totaal telt Turkije 178.239 besmettingen en 4807 doden, op 83 miljoen inwoners.

De IC van een ziekenhuis in Istanbul

Basisscholen dicht in Glanerbrug vanwege zieke leerkracht

Drie basisscholen in de Twentse plaats Glanerbrug blijven vandaag en morgen dicht, omdat een leraar het coronavirus heeft. Andere leraren laten zich vandaag testen en daardoor zijn er te weinig mensen die voor de klas kunnen staan, schrijft RTV Oost. Eén school is ook woensdag nog dicht.

De besmetting kwam zaterdag aan het licht toen de besmette leraar zich liet testen. De organisatie waar de scholen onder vallen maakte daarna een belrondje. Daaruit kwam naar voren dat meer leraren verkoudheidsklachten hadden. Ze worden vandaag getest. De scholen hebben noodopvang geregeld voor ouders met vitale beroepen.

'Meerderheid Nederlanders voelt crisis nog niet'

Een ruime meerderheid van de Nederlandse huishoudens voelt de coronacrisis nog niet in de portemonnee. Ook maken Nederlanders zich minder zorgen dan twee maanden geleden, toen de crisis net begonnen was. Dat laat een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder ruim duizend Nederlanders zien.

"De eerste schrik is weg, maar dat betekent zeker niet dat we achterover kunnen leunen", zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "Alle experts zeggen dat we aan de vooravond van een recessie staan. Lang niet iedereen merkt dat al, maar juist nu moet er met meer kracht en creativiteit gedacht worden over structurele maatregelen om bijvoorbeeld de aankomende schuldengolf op te lossen."

Net als in april is bij een vijfde van de ondervraagden het inkomen wel gedaald en net als in april zeggen vooral jongen dat ze erop achteruit zijn gegaan. Het aantal huishoudens dat denkt dat hun inkomen het komende jaar gaat dalen is gedaald van 21 procent in april naar 12 procent nu.

Het Nibud heeft een speciale editie van de Geldkrant online gezet met informatie en tips voor huishoudens die er door de crisis op achteruit zijn gegaan.

Meer coronatests afgenomen

Er zijn in de afgelopen week meer coronatests afgenomen dan in de week ervoor, blijkt uit cijfers van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Het gaat om 57.501 tests, terwijl een week eerder 49.228 mensen zich lieten testen.

De animo voor een test lijkt wel lager te worden. Op vrijdag, zaterdag en zondag meldden zich 18.734 mensen voor een tests. In het vorige weekend waren te dat er nog 22.304.

In totaal zijn er nu in de afgelopen twee weken 106.000 tests afgenomen. Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich melden voor een gratis coronatest. Er moet eerst telefonisch een afspraak worden gemaakt.

Uit onderzoek bleek vorige week dat meer dan twee derde van de mensen met verkoudheidsklachten die kunnen wijzen op een coronabesmetting zich niet wil laten testen. Veel ondervraagden zeggen dat ze hun klachten niet in verband brengen met het coronavirus.

Ook theaterfestival Oerol gaat in coronatijd digitaal

Vandaag zou op Terschelling het Oerol-festival van start gaan, maar ook daar gooit het corona-virus roet in het eten. Het festival lost dat op door digitaal te gaan op hetimaginaireeiland.nl, waarop de optredens te zien zijn. "We hebben er meer dan zestig in ons programma opgenomen. En daar komen deze week heel veel verrassingen bij", zegt directeur Siart Smit tegen Omrop Fryslân.

De meeste voorstellingen vinden wel plaats op het eiland, maar zijn van tevoren opgenomen. Dat maakt de beleving anders, zegt Smit. "Maar het voelt wel heel goed dat we wel aan het maken en bouwen zijn. We zien het als een avontuur. Niet alles zal perfect zijn, maar misschien ontdekken we dingen die later aanvullend op het normale Oerol-festival kunnen zijn."

Ook voor het onlinefestival geldt dat sommige voorstellingen volgeboekt kunnen zijn. "Het is handig om je in het programma te verdiepen en je alvast online in te schrijven, zodat je niets mist." Ook het weer is voor enkele voorstellingen belangrijk. "We werken met camera's die alles opnemen, dus droog weer is van groot belang." Oerol duurt vijf dagen.

Een optreden op Oerol in de editie van vorig jaar

Een op de drie geteste mensen in Indiase hoofdstad blijkt besmet

Bijna een op de drie mensen in de Indiase hoofdstad New Delhi die een coronatest hebben ondergaan, blijkt besmet met het virus. Dat blijkt uit gegevens van de regering. Het percentage van 30,5 wijkt sterk af van dat in de rest van het land, waar zo'n zeven procent van de geteste personen besmet is.

Het aantal besmettingen in New Delhi neemt de laatste weken sterk toe. Er zijn nu meer dan 40.000 besmettingen vastgesteld. Volgens het belangrijkste gezondheidsinstituut is er veel overdracht van het virus, maar kan het hoge percentage ook worden verklaard uit het feit dat alleen mensen met klachten worden getest.

New Delhi heeft grote problemen het virus het hoofd te bieden. Veel patiënten moesten worden weggestuurd bij de ziekenhuizen. Het aantal vastgestelde besmettingen in heel India is opgelopen tot 300.000. Daarmee staat het op de ranglijst van coronagevallen op de vierde plaats na de VS, Brazilië en Rusland.

Belgische ziekenhuizen gaven meer dan 5000 patiënten omstreden antimalariamiddel

De Belgische krant Le Soir schrijft dat in Belgische ziekenhuizen zeker 5000 coronapatiënten met het antimalariamiddel chloroquine zijn behandeld. Dat is meer dan een derde van het aantal Belgen dat in het ziekenhuis voor corona werd opgenomen.

Het middel is omstreden, omdat er geen bewijs is dat het effectief is en bij niet-deskundige begeleiding ernstige bijwerkingen kan hebben, zoals hartklachten. Een Belgische arts zei tegen De Standaard dat er bij de behandelde patiëntengroep geen oversterfte is geweest. "De resultaten lijken gunstig", zeg hij, maar wat er gunstig is, blijkt niet uit het bericht. Het onderzoek is nog niet door andere wetenschappers beoordeeld.

Chloroquine wordt door een Franse wetenschapper op basis van eigen onderzoek gepromoot als het beste middel tegen covid-19. Andere wetenschappers trekken zijn resultaten in twijfel omdat het om een onderzoek bij 36 patiënten ging dat verkeerd was uitgevoerd. Toch kreeg zijn theorie veel aanhang, ook president Trump ging het gebruiken. Volgens Le Soir hebben veel patiënten zelf om het middel gevraagd. Sommigen zouden gedreigd hebben om naar een ander ziekenhuis te gaan als ze het niet zouden krijgen.

Het grootste bekende onderzoek naar de werking van het vergelijkbare middel hydroxychloroquine - bij 1500 coronapatiënten - liep in het Verenigd Koninkrijk. Dat werd na 28 dagen stilgelegd, omdat met hydroxychloroquine behandelde patïenten niet beter herstelden dan patiënten die standaardzorg kregen. Het UMC Utrecht en andere Nederlandse ziekenhuizen hielden hun onderzoeken naar dit chloroquine en hydroxychloroquine daarna ook voor gezien. Uit hun voorlopige resultaten bleek geen enkel voordeel voor coronapatiënten op verpleegafdelingen die hydroxychloroquine kregen.

Chloroquine-pillen in een fabriek in Athene

Ook TUI nu bereid om kosten geannuleerde vluchten te vergoeden

Ook reizigers die bij TUI een los vliegticket voor een geannuleerde vlucht hebben gekocht, kunnen als ze dat willen hun geld terugkrijgen. Tot nu toe wilde de reisorganisatie een geannuleerde vlucht alleen met een voucher compenseren. Pas als een voucher na een jaar niet werd gebruikt, zou terugbetaling volgen.

Mensen die naast een ticket ook een accommodatie hadden geboekt die niet doorgaat, blijven een voucher ontvangen. Zo'n pakketreis is gedekt door de Stichting Garantiefonds Reisgelden. TUI hoopt nog deze maand met terugbetaling van de kosten voor geannuleerde vluchten te kunnen beginnen. De klant kan dan kiezen tussen een voucher en terugbetaling.

TUI, andere reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen wisten zich gesteund door het kabinet. Dat werd vorige maand op de vingers getikt door de Europese Commissie. Nederland riskeerde een boete als het niet zou opkomen voor het recht van de consument om zijn geld meteen terug te krijgen. KLM en Transavia gingen vorige week overstag.

Een Boeing 737-800 van TUI op het vliegveld van Düsseldorf

Kabinet versoepelt reisadvies 16 Europese landen

Het kabinet heeft het reisadvies voor zestien landen in Europa versoepeld. Ook vakantieland Frankrijk is daarbij, Het reisadvies voor die landen gaat van code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel (let op, veiligheidsrisico's).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken verstuurde dit handige kaartje. De informatie is ook terug te vinden op https://www.nederlandwereldwijd.nl/.

Winkels in Engeland weer open, in Wales en Schotland nog dicht

In het Engeland mogen vandaag ook winkels die niet-essentiële producten verkopen weer open. Net als in Nederland moeten winkeliers strenge veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Het dragen van gezichtsmaskers is, anders dan in het openbaar vervoer, niet verplicht. Wel hangen overal spatschermen boven de toonbank, is op vloeren de looprichting aangegeven en kunnen klanten hun handen ontsmetten.

De winkels zijn bijna drie maanden dicht geweest. In april was de omzet in de detailhandel 84,7 procent lager dan in april vorig jaar, in mei was het 81,6 procent minder dan een jaar eerder. Premier Johnson heeft zijn landgenoten gezegd dat ze weer veilig kunnen winkelen. Het is er de Britse regering veel aan gelegen om dit belangrijke onderdeel van de economie weer aan de praat te krijgen.

Pubs, restaurants, kappers, hotels en bioscopen blijven in ieder geval nog tot 4 juli gesloten. In Wales en Schotland blijven ook de winkels voorlopig nog dicht.

Ook deze schoenenwinkel in Stoke-on-Trent gaat vandaag weer open

Pleidooi voor onderzoek corona-beleid voordat een tweede golf komt

Nederland moet nu een onafhankelijk onderzoek instellen naar de effecten van het coronabeleid. "De eerste golf is aan het verdwijnen, waarschijnlijk komt er in het najaar een tweede golf. We kunnen de tussenliggende periode goed gebruiken om ons beter voor te bereiden, zodat we straks niet weer met de rug tegen de muur staan", zei hoogleraar economie van de volksgezondheid Jochen Mierau in het NOS Radio 1 Journaal.

Mierau vindt niet dat er bij de eerste golf dingen zijn misgegaan. "We zijn als wereld en Nederland overvallen door een bijna volstrekt nieuwe situatie. Nu weten we meer over het virus, wat het met de mensen doet en wat de maatregelen met de mensen doen. Nu moeten we lessen trekken." Hij denkt met name aan uitbreiding van de testcapaciteit en maatwerk bij het opleggen van maatregelen voor verschillende delen van het land. Nu golden in het hele land dezelfde maatregelen, terwijl bijvoorbeeld in Noord-Brabant de situatie veel ernstiger was dan in Groningen.

Het onderzoek zou moeten worden uitgevoerd door deskundigen in samenwerking met betrokken instellingen als het RIVM en de GGD's. De Tweede Kamer stemt morgen mondeling over een motie van de SP en de PvdA voor een onafhankelijk onderzoek. De coalitie wil daar nog niet aan.

Meer nieuwe besmettingen met link naar versmarkt Peking

In China zijn 49 nieuwe gevallen van coronabesmetting aan het licht gekomen. Bij 36 patiënten is een verband vastgesteld met de uitbraak op de versmarkt in Peking. Tien besmette patiënten komen uit het buitenland en de drie andere gevallen zijn net buiten de Chinese hoofdstad vastgesteld.

Autoriteiten maakten gisteren bekend dat ze het aantal besmettingen dat verband houdt met de versmarkt op 51 was gekomen. Voordat het coronavirus zich daar ging verspreiden was Peking 55 dagen coronavrij.

Mensen die de inmiddels gesloten markt hebben bezocht, worden onderzocht.

Bezoekers van de Xinfadi-markt worden in een sportcentrum in Peking getest

'Snel opstarten belangrijk voor positie Schiphol'

Op Schiphol komt het luchtverkeer weer langzaam op gang en dan vooral het vakantieverkeer. Zakelijke reizen zijn er nog nauwelijks, vergeleken met vorig jaar om deze tijd is dat 93 procent minder. Dat zegt Daan Lenderink, directeur van Schiphol Travel en bestuurder van reisbranchevereniging ANVR.

Hij spreekt van een dramatische situatie en ziet dat het herstel moeizaam verloopt. Nederland is nog gesloten voor veel zakenreizigers en het is belangrijk dat de grenzen snel opengaan, zegt hij. Lenderink verwacht per september 60 tot 70 procent van de omzet weer terug te hebben. "Dat geldt voor de hele markt, mits het kabinet doorpakt en de grenzen opent voor meer landen".

Schiphol speelt een grote rol als hub, een luchthaven met veel overstapverbindingen. Om die rol vast te houden, moeten de aanvoerroutes snel weer open. "Ben je te laat, dan verschuift dat naar andere landen, het is een beetje wie het eerst komt...", zegt Lenderink.

Motie corona-onderzoek oppositie krijgt steun van virologen

Een twintigtal vooraanstaande medici, onder wie virologen en huisartsen, steunt de motie van de SP en de PvdA in de Tweede Kamer voor een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van het corona-beleid.

"Nederland is hard getroffen door het corona-virus en het aantal besmettingen daalt, maar zijn we er nog lang niet", stellen de ondertekenaars, onder wie viroloog Ab Osterhaus. "De kans dat het virus zich weer gaat verspreiden is groot. "Dat betekent dat we ons daar zo goed mogelijk op moeten voorbereiden. Daarvoor is het cruciaal nu te kijken welke lessen we kunnen leren. Wat ging goed, wat kan beter?"

De oppositie stemde de afgelopen week voor zo'n motie, de coalitie stemde tegen, waardoor de stemmen staakten. Morgen wordt er opnieuw, maar dan hoofdelijk gestemd.

Reisadvies 16 Europese landen naar geel

Het kabinet heeft het reisadvies voor zestien landen in Europa versoepeld. Het gaat om België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitserland. Het reisadvies voor die landen gaat van code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel (let op, veiligheidsrisico's). Op vakantie gaan naar die landen is dus weer mogelijk.

Het kabinet maakte eerder al bekend dat vandaag, 15 juni, het reisadvies voor verschillende landen zou worden versoepeld. Destijds was niet duidelijk dat het ook ging om Frankrijk, het populairste vakantieland van Nederlanders.

'Reiswereld ziet stormloop vliegvakanties uitblijven'

De stormloop op het boeken van vliegvakanties, waar reisorganisaties op gehoopt hadden, is vooralsnog uitgebleven. Dat zegt voorzitter Frank Oostdam van reiskoepel ANVR in De Telegraaf. "Er is wel veel belangstelling onder Nederlandse toeristen, merken reisbureaus, maar de boekingen vallen vies tegen", zegt hij tegen de krant.

Volgens Oostdam hebben mensen nog steeds twijfels over de regels in vakantielanden. Hij hoopt dat vanaf vandaag meer reizen geboekt gaan worden. Het kabinet kondigde eerder aan dat vandaag reisbeperkingen voor veel landen zullen worden opgeheven.

'Grote verschillen economische impact per regio'

De economische gevolgen van de coronacrisis zijn dit jaar overal in Nederland voelbaar, maar er zijn grote regionale verschillen. Zuid-Limburg en het gebied rondom de stad Groningen zullen het zwaarst worden getroffen, melden economen van de Rabobank in een rapport.

De krimp blijft relatief beperkt in en rondom Den Haag en Utrecht. Volgens de economen lijkt het erop dat de grootstedelijke regio's in het westen van het land de crisis beter doorstaan dan de regio's aan de randen van het land.

De verschillen worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door zaken als bereikbaarheid, gunstige ligging, de kwaliteit van de beroepsbevolking en de woon- en werkomgeving. Die factoren samen worden aangeduid als het ondernemingsklimaat.

De Nederlandse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met bijna 6 procent, de grootste neergang van het bruto binnenlands product ooit gemeten buiten oorlogstijd.

Welkom in het liveblog

In dit liveblog lees je al het coronanieuws van maandag 15 juni. Het liveblog van zondag kun je hier teruglezen.