NOS NieuwsAangepast

Oliedepots in Oekraïne in brand door luchtaanvallen • Kabinet stort 15 miljoen op Giro555

 • Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne
 • Alle mogelijke sancties tegen Rusland liggen op tafel, aldus Rutte
 • Eindstand actie Giro555 is ruim 106 miljoen euro
 • Olie- en gasprijs verder omhoog, beurzen omlaag
 • Kremlin: einde "speciale operatie" als Kiev aan onze voorwaarden voldoet
 • Het is dag 12 van de oorlog in Oekraïne. De belangrijkste feiten over de oorlog vind je in dit overzicht
liveblog gesloten

Eindstand Giro555 actiedag: ruim 106 miljoen euro opgehaald

Giro555 heeft ruim 106 miljoen euro opgehaald bij de landelijke actiedag Samen in actie voor Oekraïne. Het geld is bedoeld voor humanitaire noodhulp aan Oekraïners, zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.

Zo werd de eindstand van de actiedag voor Oekraïne bekendgemaakt

Poetin: Rusland stuurt geen dienstplichtigen en reservisten naar Oekraïne

Rusland stuurt geen dienstplichtigen en reservisten naar Oekraïne, heeft Poetin in een televisietoespraak gezegd. Er worden volgens de Russische president alleen beroepsmilitairen naar het front gestuurd.

"De vastgestelde doelen worden alleen uitgevoerd door professionele militairen", zei Poetin tijdens zijn toespraak. Hij zei ook dat er geen extra dienstplicht komt voor reservisten. Uit Rusland en Oekraïne komen ook - onbevestigde - berichten over Russische jongens van 17 of 18 die vrijwel onvoorbereid als militair naar Oekraïne worden gestuurd.

Kabinet stort 15 miljoen euro op Giro555

Het kabinet draagt 15 miljoen euro bij aan de inzamelingsactie van Giro555 voor noodhulp aan Oekraïne. Dat brengt de teller gezien de laatste tussenstand op zeker 75 miljoen euro.

Amsterdammers planten Oekraïense vlag op stuk grond van de schoonzoon van Poetin

Een groep Amsterdammers heeft een Oekraïense vlag geplant op een braakliggend terrein in Duivendrecht, schrijft AT5. Het stuk grond zou toebehoren aan de schoonzoon van Poetin, de Nederlandse zakenman Jorrit Faassen.

"Op minder dan 2000 kilometer afstand van uw vredige en vrije stuk grond is uw vader een geheel vrij land en haar bevolking aan het uitdunnen", staat op een bord dat bij de vlag is geplaatst. "Gebruik alsjeblieft je hart om hem te bereiken zodat hij het zinloze leed kan stoppen."

Oekraïne: oliedepots in brand

Na Russische luchtaanvallen zijn olieopslagplaatsen in twee steden in brand gevlogen, meldt de Oekraïense staatsnooddienst. Het gaat om depots in Tsjernihiv en Zjytomyr. In Zjytomyr zijn twee tanks met een capaciteit van 10.000 kubieke meter getroffen. In Tsjernihiv staan twee halfgevulde tanks met een capaciteit van 2000 kubieke meter in brand. Er zijn geen slachtoffers gevallen.

Op beelden van de staatsnooddienst zijn beelden van de brandende olietanks te zien:

Nederlandse voetballers mogen tijdelijk weg uit Rusland

Niet-Russische voetballers die in Rusland spelen, mogen tot eind juni voor een andere werkgever uitkomen, heeft de FIFA besloten. Dat geldt dus ook voor de Nederlanders Quincy Promes (Spartak Moskou), Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou) en Glenn Bijl (Krylya Sovetov Samara).

Russische clubs hebben tot en met donderdag de tijd om met hun niet-Russische spelers een regeling te treffen. Daarna hebben die spelers het recht hun contract eenzijdig op te zeggen.

De FIFPRO, de internationale belangenorganisatie voor profvoetballers, wilde eigenlijk dat spelers hun contract in Rusland helemaal mochten opzeggen, maar zo ver is het dus niet gekomen.

Lees hieronder het hele bericht:

Teller van Giro555-actie staat op ruim 63 miljoen

Meer dan 63 miljoen euro is er inmiddels opgehaald bij de landelijke inzamelingsactie van Giro555:

VS: Russen in noorden geen grote vorderingen gemaakt

De voorbije dagen hebben Russische militairen in het noorden en noordoosten van Oekraïne geen grote voortgang geboekt, zegt een woordvoerder van het Pentagon. Volgens het ministerie van Defensie is de stad Cherson inmiddels door de Russen ingenomen, maar de belangrijke havenstad Marioepol is niet in Russische handen. Wel proberen Russische eenheden Marioepol in te sluiten.

Marioepol is een belangrijke handelspost en van groot strategisch belang voor Oekraïne én Rusland. Als de stad in handen van de Russen komt, levert dat Moskou een directe verbinding op tussen de Krim en de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk.

Witte Huis heeft 'geen bezwaar' tegen zending Poolse straaljagers naar Oekraïne

Washington heeft er geen bezwaar tegen als Polen gevechtsvliegtuigen van het type MiG-29 naar Oekraïne stuurt, zegt woordvoerder Psaki van het Witte Huis. "We proberen het zeker niet tegen te houden of te ontmoedigen", zei ze tegen journalisten.

Wel reageert de VS terughoudend op de wens van Polen dat de Amerikanen de Poolse vloot dan aanvullen met F-16's, waar gisteren al berichten over naar buiten kwamen. Zo zijn er volgens het Witte Huis nog "logistieke uitdagingen". Ook wil de VS de uitruil van jachtvliegtuigen nog bespreken met de andere NAVO-lidstaten.

'Russische militairen plunderen in Irpin'

Gevluchte inwoners van Irpin, een voorstad van Kiev die zwaar gebombardeerd is, claimen dat de wijken daar geplunderd worden door Russische militairen.

"Ze grijpen wat ze kunnen gebruiken. En waar ze niks aan hebben, dat maken ze kapot", zegt een vrouw. Andere vluchtelingen vertellen over de bombardementen in hun wijken. Of de Russen inderdaad woningen en auto's plunderen, is niet onafhankelijk te verifiëren.

"Het is een ramp, de stad is bijna volledig kapot", zegt een vluchteling:

'Ze grijpen wat ze kunnen en de rest maken ze kapot'

Meer dan 50 miljoen euro steun aan Oekraïne via Giro555

Via Giro555 is inmiddels 53,1 miljoen euro opgehaald op de landelijke actiedag voor Oekraïne:

VS, Duitsland, Frankrijk en VK roepen Rusland op om troepen terug te trekken

President Poetin moet zijn troepen onmiddellijk terugtrekken uit Oekraïne, is de oproep van de Amerikaanse president Biden, bondskanselier Scholz van Duitsland, de Franse president Macron en de Britse premier Johnson. De vier spraken elkaar online over de oorlog in Oekraïne.

Ze zijn vastberaden de sancties tegen Rusland en Belarus aan te scherpen. Ook willen ze Oekraïne economisch, militair en humanitair blijven steunen. "De bescherming van de burgerbevolking moet de hoogste prioriteit hebben", zei een Duitse regeringswoordvoerder na het onderhoud van de vier leiders.

Halsema veroordeelt ingooien ramen Russische supermarkt

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft het ingooien van de ramen van een Russische supermarkt in de hoofdstad op Instagram veroordeeld. De burgemeester noemt het onacceptabel dat de ramen van supermarkt Priwet Rossia zijn ingeslagen.

"We hebben een probleem met Poetin en de Russische staat, niet met de Russische bevolking of Russische Amsterdammers", schrijft Halsema. "Deze oorlog mag niet tot discriminatie leiden", vervolgt zij.

De afgelopen week kregen eigenaren van Russische supermarkten ook in andere steden ook met dreigementen te maken, Dat gebeurde vooral online en via de telefoon.

Solidariteit in Hongarije met Oekraïense vluchtelingen

Het opvangsysteem voor vluchtelingen in Hongarije is de afgelopen jaren onder premier Orbán sterk afgebouwd. Maar het bulkt er van de particuliere initiatieven: Facebookgroepen, speciale websites en ouderwetse flyers in kiosken. De afgelopen dagen zijn duizenden, waarschijnlijk zelfs tienduizenden mensen op deze manier geholpen.

Hoewel hieruit de solidariteit van Hongaren met Oekraïners blijkt, benadrukt de VN dat dit geen langetermijnoplossing is. "De organisaties waarmee wij samenwerken, bieden opvang aan voor twee tot drie weken. Als vluchtelingen meer tijd nodig hebben, moet er een duurzamere oplossing komen."

Lees hieronder het verhaal van verslaggever Heleen D'Haens:

Vrijwel zeker meer Nederlandse militairen naar Oost-Europa

Nederland stuurt de komende tijd vrijwel zeker meer militairen naar NAVO-landen in Oost-Europa. Het kabinet lijkt bereid verzoeken van de NAVO daartoe in te willigen, melden bronnen aan de NOS. Naar alle waarschijnlijkheid worden patriot-raketten naar Slowakije gestuurd.

Lees hieronder het hele bericht:

'Voldoende plekken om eerste stroom vluchtelingen op te vangen'

Er komen voldoende opvangplekken beschikbaar om de eerste stroom vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dat hebben de veiligheidsregio's voorafgaand aan het veiligheidsberaad laten weten. De regio's willen onder meer hotels en leegstaande kantoorpanden beschikbaar stellen.

"Wij hebben alleen nog een duidelijke opdracht van het kabinet nodig", zei voorzitter Bruls tegen persbureau ANP. De burgemeesters van het veiligheidsberaad hopen vandaag nog opdracht van het kabinet te krijgen.

Burgemeester Dijksma van Utrecht noemt de huisvesting "een immense puzzel". "Maar het moet wel", voegde zij toe.

Derde ronde gesprekken tussen Rusland en Oekraïne voorbij

De derde ronde gesprekken tussen delegaties uit Moskou en Kiev is afgelopen, melden internationale persbureaus. Daarbij is ook gesproken over de vluchtroutes voor burgers. Het gaat om zogenoemde humanitaire corridors, die burgers uit belegerde gebieden in staat stellen te vluchten. Een Oekraïense onderhandelaar liet weten dat er kleine stapjes zijn gezet op logistiek gebied, maar dat er over de gehele linie gezien geen significante vooruitgang is geboekt.

Een onderhandelaar aan de Russische zijde liet weinig los over het overleg.

In beeld: de opvang van vluchtelingen in Polen

Zeker 1,7 miljoen mensen zijn inmiddels Oekraïne ontvlucht, meldde de VN eerder vandaag. De schatting is dat er uiteindelijk tot wel vijf miljoen Oekraïners de grens over zullen trekken, van wie de meesten naar Polen zullen gaan.

Op dit moment zijn er al ruim een miljoen Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Polen, schat de VN. Daar kunnen zij onder meer terecht in sporthallen waar veldbedden zijn neergezet, zoals op de beelden hieronder te zien is:

 • EPA
  Een opvangcentrum voor vluchtelingen in de Poolse stad Krakau
 • EPA
  Sommige Oekraïners namen hun huisdier mee op hun vlucht, zoals dit meisje
 • EPA
  Veldbedden in een opvangcentrum in de Poolse stad Poznan
 • AFP
  Oekraïense vluchtelingen wachten in de vrieskou bij de grens met Polen
 • AFP
  De Oekraïners wachten op een bus om hen mee te nemen

Oekraïne raamt schade aan infrastructuur op 10 miljard dollar

Oekraïne raamt de schade aan de infrastructuur sinds het uitbreken van de oorlog op zeker 10 miljard dollar (zo'n 9 miljard euro). Dat heeft de Oekraïense minister van Infrastructuur gezegd. Hij verwacht dat de meeste schade binnen een jaar te herstellen.

Kerkje in brand door Russische beschietingen

In Zavorichi, een dorp ten noordoosten van Kiev, zijn de dorpskerk en enkele huizen getroffen door Russische granaten en in brand gevlogen, schrijft de burgemeester van het dorp op Telegram.

Beelden van de brand in de dorpskerk worden gedeeld op sociale media. "Dit is waar ik en mijn peetzoon zijn gedoopt", schrijft een Twittergebruiker bij het delen van de video.

UnitedConsumers: morgen weer stijging adviesprijs benzine

De benzineprijzen gaan morgen opnieuw omhoog als gevolg van de oorlog in Oekraïne, voorspelt het Nederlandse consumentenadviesbureau UnitedConsumers. Het bureau volgt de adviesprijzen van brandstof al veel langer.

De gemiddelde adviesprijs voor een liter Euro95 (E10) gaat waarschijnlijk met meer dan 6 cent omhoog. De prijs komt daarmee uit boven 2,40 euro per liter. Een liter diesel wordt waarschijnlijk 8 cent duurder, waarmee de adviesprijs uitkomt rond de 2,15 euro per liter. Voor het weekend stegen de prijzen van brandstof ook al fors.

Nederlands centrum voor kinderoncologie vangt Oekraïense kinderen met kanker op

Het Prinses Máxima Centrum, het centrum voor kinderoncologie in Utrecht, pakt de behandeling op van Oekraïense kinderen met kanker. De eerste patiënten komen deze week in het ziekenhuis aan, meldt het centrum.

Volgens het Prinses Máxima Centrum is door de oorlog een acute noodsituatie ontstaan. De behandeling van kinderen met kanker moet daarom "noodzakelijkerwijs nu elders in Europa of in Nederland" doorgaan, zegt bestuurslid Rob Pieters op de website van het ziekenhuis.

Het centrum staat in contact met Polen en Duitsland om de opvang en coördinatie van de patiënten te regelen.

Oekraïens volkslied klinkt in verlaten straten van Kiev

In de verlaten straten in het centrum van Kiev klinkt het Oekraïense volkslied uit luidsprekers, is in de video hieronder te zien en te horen.

Oekraïens volkslied klinkt in straten verlaten Kiev

Inwoners van Melitopol demonstreren tegen Rusland

Inwoners van de zuidelijke Oekraïense stad Melitopol zijn de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Russische invasie. Dat is te zien op beelden die op sociale media worden verspreid en door de NOS zijn geverifieerd. De betogers lopen over straat terwijl Russische tanks passeren.

Op andere beelden is te zien dat demonstranten het Oekraïense volkslied zingen. De stad met zo'n 150.000 inwoners is ruim een week geleden belegerd door Russische troepen.

Ook gisteren waren er protestacties in Melitopol en andere Oekraïense steden.

Rutte: 'Bedrijven moeten samenwerken in belang van de energiezekerheid'

Eventuele sancties tegen Rusland op het gebied van olie en gas mogen niet leiden tot onbeheersbare risico's voor de leveringszekerheid. Dat heeft minister-president Mark Rutte benadrukt op een persconferentie.

Rutte: 'Bedrijven moeten samenwerken met Rusland in het belang van de energiezekerheid in Europa'

Oekraïne: dertien doden bij luchtaanval Makariv bij Kiev

In de stad Makariv bij Kiev zijn bij een bombardement dertien burgerdoden gevallen. Dat melden de hulpdiensten vanuit de hoofdstad. Ook de Oekraïense onderminister van Buitenlandse Zaken meldt dit op Twitter. Doelwit van de luchtaanval was een grote bakkerij. Ook zouden er vijf gewonden zijn gevallen.

De lichamen van de dertien slachtoffers zijn inmiddels onder het puin vandaan gehaald, zeggen de hulpdiensten. Voor de aanval plaatsvond zouden zo'n dertig mensen in de broodfabriek aanwezig zijn geweest.

VN meldt meer dan 400 burgerslachtoffers in Oekraïne

In Oekraïne zijn zeker 406 burgerdoden gevallen, waaronder 27 kinderen, bevestigt de Verenigde Naties. Ook zijn zeker 800 mensen gewond geraakt.

Het daadwerkelijke aantal doden en gewonden ligt waarschijnlijk hoger, schrijft de VN in een persverklaring. De meeste doden zijn gevallen door grote explosieven, beschietingen, raketten en luchtaanvallen.

VN: Meer dan 1,7 miljoen Oekraïners op de vlucht

Meer dan 1,7 miljoen Oekraïners zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor de oorlog. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Dat betekent dat er dit weekend bijna een half miljoen mensen de grens over zijn gestoken naar andere landen in Europa; op vrijdag lag het aantal mensen dat uit Oekraïne op de vlucht was geslagen nog op 1,3 miljoen.

Rutte, Johnson, Trudeau: snel van Russisch gas en olie af

Premier Rutte heeft zojuist in Londen een persconferentie gegeven met zijn ambtgenoten Boris Johnson (VK) en Justin Trudeau (Canada). Het drietal had eerder vandaag overleg over de situatie in Oekraïne. De drie benadrukten dat het Westen de komende tijd eensgezind moet optrekken tegen Poetin.

"We hebben te maken met een agressor die steeds nieuwe grenzen overschrijdt", zei premier Rutte. Hij verwees onder meer naar de Oekraïense burgerdoden die de voorbije dagen zijn gevallen en de Russische overname van de kerncentrale Zaporizja. Hij stelde dat Nederland alle mogelijke sancties tegen Moskou overweegt, evenals Canada en het Verenigd Koninkrijk. Sancties tegen de Russische olie- en gassector horen daar wat hem betreft ook bij, maar, zo benadrukte Rutte tegelijk, de leveringszekerheid van energie aan Europa mag niet in het geding komen.

"De pijnlijke realiteit is dat we afhankelijk zijn van gas en olie uit Rusland. Dat afbouwen kost tijd", aldus Rutte. De drie premiers benadrukten dat de Europese landen snel op alternatieven voor Russisch olie en gas moeten overstappen.

Later vandaag zal premier Johnson nog overleggen met delegaties uit Frankrijk en Duitsland. Premier Rutte gaat woensdag met vijf ministers naar Parijs voor een overleg met president Macron.