NOS NieuwsAangepast

Akkoord over vrije doorgang voor burgers • 'Voorwerpen Hermitage Amsterdam snel terug'

liveblog gesloten

Parlement Oekraïne in het geheim bijeen: 'Westen, stel een no-flyzone in!'

Voor het eerst sinds de Russische invasie is het Oekraïense parlement vandaag in een geheime spoedsessie bijeengekomen. Een groot deel van Russisch bezit in Oekraïne werd genationaliseerd en er werd gestemd over een no-flyzone boven Oekraïne die het Westen meteen zou moeten instellen.

Van het parlement, dat 450 afgevaardigden telt, kwamen vandaag 300 parlementariërs bijeen op een geheime plaats. "In 20 minuten hebben we over een hele rits voorstellen gestemd. Over de no-flyzone en over het in beslag nemen van Russische banktegoeden, maar ook over de grond onder de Russische ambassade in Oekraïne. Die hebben we genationaliseerd", zegt parlementariër Kira Rudnik tegen Nieuwsuur.

Lees verder:

Vluchteling uit Charkov: onvoorstelbaar dat Russen dit kunnen doen

"Vier uur geleden zag ik er al helemaal slecht uit, ik was totaal in de war", zegt Anna Glebova uit de belegerde stad Charkov tegen een NOS-verslaggever. Ze is net aangekomen in het Poolse Przemysl en wordt opgevangen in een gymzaal van een school.

"Ik was dertig uur onderweg. De trein moest steeds stoppen en soms stukken terug vanwege bombardementen. Het was heel erg eng. Maar inmiddels is het nog lastiger om te vluchten.

Ik heb mij altijd verbonden gevoeld met de Russische cultuur. De Russen zijn creatief en hebben veel belangrijke kunstenaars. Dat dit land nu hiervoor verantwoordelijk is, had ik mij nooit kunnen voorstellen. Ik dacht dat ze alleen militaire doelwitten zouden bombarderen. Maar ze bombarderen ook plekken waar mensen wonen."

Op deze foto zie je de ravage in Charkov vandaag, de vrouw op de foto is niet Anna Glebova:

De laatste dag bij IKEA Moskou: 'Lijkt wel rij voor zout in oorlogstijd'

Bij IKEA Moskou op laatste dag: 'Lijkt wel rij voor zout in oorlogstijd'

Rusland: zo trekken onze troepen de regio Kiev binnen

Op recente beelden die naar buiten gebracht zijn door het Russische ministerie van Defensie, is een konvooi legervoertuigen te zien dat de Kiev-regio binnenrijdt. Het is niet bekend wanneer deze beelden zijn gemaakt.

Rusland: zo trekken onze troepen de regio Kiev binnen

VS komt met nieuwe sancties, onder meer tegen Poetins perschef

Amerika heeft nieuwe sancties ingesteld tegen een aantal Russen vanwege de oorlog in Oekraïne. Onder meer de perschef van Poetin en andere persoonlijke bondgenoten van de Russische president worden getroffen door de strafmaatregelen.

"Deze individuen en hun familieleden worden afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem", zei president Biden in een toelichting. Eerder werden al andere oligarchen en persoonlijke vrienden van Poetin op de sanctielijst van de VS gezet.

'Voorwerpen Hermitage Amsterdam zo snel mogelijk terug'

De voorwerpen uit de voorstelling Russische avant-garde | Revolutie in de kunst in de Amsterdamse Hermitage keren snel terug naar Rusland. Dat heeft het Russische museum vandaag bekendgemaakt op zijn site.

"Gezien de ongekende druk waarmee onze collega's van expositiecentrum de Hermitage Amsterdam in de huidige politieke situatie worden geconfronteerd, hebben we gezamenlijk besloten om de Russische Avant-Garde-tentoonstelling eerder dan gepland te sluiten", schrijft het museum. "Als onderdeel van de bestaande tentoonstellingsovereenkomst is het proces begonnen om de snelle terugkeer van expositie naar het grondgebied van de Russische Federatie te formaliseren."

De Hermitage Amsterdam maakte eerder vandaag bekend alle banden met Rusland te verbreken, wat in de praktijk betekent dat het grootste deel van het museum aan de Amstel met onmiddellijke ingang dicht is. "Oorlog maakt alles kapot. Zo ook dertig jaar samenwerking", laat het museum op de website weten. "De Hermitage Amsterdam heeft op dit moment geen andere keuze."

Atoomwaakhond aan militairen: ga niet vechten bij kerncentrale

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is bezorgd over de gevechten in de buurt van de grootste kerncentrale van Oekraïne. De directeur roept beide partijen op niet te schieten in de omgeving van de kerncentrale.

De atoomwaakhond verwijst naar berichten dat Russische tanks de stad naast de kerncentrale hebben bereikt. Volgens de plaatselijke autoriteiten is de situatie nijpend. IAEA-directeur Rossi: "We roepen alle militairen op om af te zien van geweld in de buurt van de kerncentrale."

Reddit gaat alle links naar Russische staatsmedia weren

Het Amerikaanse internetforum Reddit gaat ook de Russische staatsmedia RT en Sputnik weren op zijn site. Op veel subreddits - subgroepen die worden beheerd door gebruikers, werden al links naar Russische staatsmedia zoals RT, Sputnik en hun dochterondernemingen geweerd. Maar nu gelden de beperkingen voor de hele site in alle regio's.

Verder worden advertenties die gericht zijn op Rusland of er uit afkomstig zijn niet geaccepteerd.

Deze week sloten grote online platforms in de EU de toegang af tot de Russische staatsmedia RT en Sputnik. Het begon met Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Daar kwam het Chinese TikTok bij en daarna meldde Google dat ook op YouTube de toegang binnen de EU wordt afgesloten.

Gisteren werd een besluit bekrachtigd van de Europese Commissie om RT en Sputnik zo goed als volledig te weren in de EU.

Russisch konvooi voor Kiev in drie dagen tijd amper verplaatst

Het ruim 60 kilometer lange Russische konvooi in Oekraïne is in drie dagen tijd nauwelijks opgeschoten. Diverse internationale media speculeren waarom de voorhoede van het militaire materieel nog altijd op zo'n 20 kilometer afstand staat van hoofdstad Kiev.

Volgens de BBC zou het te maken kunnen hebben met logistieke problemen. "De Russen zitten vast in de modder", zegt een voormalig commandant van de Britse strijdkrachten tegen de publieke omroep. Hij spreekt ook van een groot tekort aan voedsel, brandstof, reserve-onderdelen en een laag moreel onder de Russische troepen.

Het konvooi bestaat uit onder meer tanks, gepantserde voertuigen en artillerie, zoals op deze satellietbeelden van twee dagen geleden te zien is:

'Russisch konvooi van meer dan 60 kilometer lang'

Russen in de rij bij de IKEA

In een IKEA-filiaal aan de rand van Moskou stonden vandaag lange rijen als gevolg van de aangekondigde sluiting van de winkels door de Zweedse meubelgigant.

IKEA maakte vandaag bekend vanwege de oorlog zijn activiteiten in Rusland en Belarus tijdelijk stop te zetten. Dat betekent dat alle zeventien IKEA-winkels in Rusland dichtgaan. Ook legt het Zweedse bedrijf de productie van meubels in Rusland stil en importeert en exporteert IKEA niks meer van en naar Rusland en Belarus.

Defensiedeskundige: 'Marioepol echt cruciaal voor de Russische strategie'

Defensiedeskundige Bob Deen: 'Val Marioepol zou goed zijn voor Rusland'

Russische tanks rijden stad met kerncentrale binnen

Russische tanks hebben Enerhodar bereikt: in die stad in het zuidoosten van Oekraïne bevindt zich de grootste kerncentrale van Europa. Russische troepen hebben het vuur geopend in de stad, zegt een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse zaken.

Als de kerncentrale wordt ingenomen, kunnen de gevolgen groot zijn. De nucleaire reactor van Zaporizja, vernoemt naar de gelijknamige grote stad in de buurt, levert naar schatting een vijfde van alle elektriciteit voor Oekraïne.

Benzineprijs blijft maar stijgen: een liter Euro95 gaat naar 2,31 euro

Door de steeds hogere olieprijzen blijft de benzineprijs klimmen. De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine stijgt vrijdag met 4 eurocent. Aan de pomp kost een liter Euro95 dan 2,31 euro. Volgens Paul van Selms van het consumentencollectief United Consumers is het de sterkste stijging op één dag ooit.

Lees verder:

Video van de schade in Borodyanka, ten noordwesten van Kiev

Ravage in Borodyanka: explosie slaat krater in flatgebouw

Oekraïne en Rusland eens over doorgang vluchtelingen, 'snel nieuwe gesprekken'

Oekraïne en Rusland zijn het eens geworden over de vrije doorgang voor burgers die weg willen uit conflictgebieden. Voor hen komen er corridors (doorgangen). Ook komt er snel een nieuwe, derde ronde van onderhandelingen, melden beide partijen.

Volgen Kiev zijn vandaag niet de gehoopte resultaten behaald in de tweede gespreksronde. Volgens Moskou is er juist "substantiële vooruitgang" geboekt.

Hoe vluchtelingen straks veilig de gevechten kunnen ontvluchten, is niet bekendgemaakt. Er zou gesproken zijn over een tijdelijke wapenstilstand op plekken waar zulke evacuaties moeten gebeuren, maar nadere informatie ontbreekt.

Poetin: 'Oekraïne gebruikt burgers als menselijk schild'

De Russische president Poetin heeft op een sessie van zijn veiligheidsraad gezegd dat de Russische "militaire operatie" in Oekraïne volgens plan verloopt. Hij noemde de Russische soldaten helden.

Hij beweerde ook dat de Oekraïense troepen burgers als menselijk schild gebruiken. Ook zouden buitenlandse burgers door hen gegijzeld worden. Hij beschuldigt Oekraïne ervan dat het de doorgang van humanitaire hulp blokkeert.

Poetin beloofde financiële compensatie voor familie van gesneuvelde soldaten en voor militairen die gewond raken.

Poetin: 'De strijd verloopt helemaal volgens plan'

Burgers steken kapotgeschoten brug bij Irpin (naast Kiev) over

Zo steken burgers kapotgeschoten brug bij Irpin over

Oekraïne: dodental luchtaanval op woonwijk opgelopen tot 33

Als gevolg van een Russisch bombardement in een woonwijk in Tsjernihiv zijn volgens Oekraïne minstens 33 burgers gedood. Ook het gemelde aantal gewonden in de stad verder opgelopen, tot 18.

Er liggen mogelijk nog meer slachtoffers onder het puin. Maar de Oekraïense hulpdiensten melden dat de reddingsactie is stilgelegd vanwege nieuwe beschietingen.

De hulpdiensten hebben deze foto's gedeeld van de ravage in Tsjernihiv:

Moldavië doet formeel aanvraag voor EU-lidmaatschap

De Moldavische president Sandu heeft een formele aanvraag voor Moldavië om toe te treden tot de Europese Unie ondertekend, schrijft persbureau Reuters. Sandu zei dat de aanvraag de komende dagen in Brussel wordt afgeleverd.

Sinds vorige week is in Moldavië de noodtoestand van kracht door de oorlog in Oekraïne. Het land ten zuidwesten van Oekraïne heeft al veel vluchtelingen uit het buurland opgenomen. Bronnen van de Europese Unie meldden aan Reuters dat een aanvraag voor toetreding tot de EU van Georgië ook snel verwacht wordt.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, sprak zich al ook uit voor een EU-lidmaatschap van Oekraïne. Uiteindelijk moeten de EU-landen een knoop doorhakken over de toelating van een nieuw land. Op dit moment is er geen overeenstemming over een EU-lidmaatschap van Oekraïne, en de toelatingsprocedure kost vaak jaren.

Rusland in beroep tegen uitsluiting van internationaal voetbal

De Russische voetbalbond gaat in beroep tegen de uitsluiting van Russische ploegen in het internationale voetbal door de FIFA en UEFA. Rusland stapt daarvoor naar het Hof van Arbitrage voor de Sport.

Belarus is voorlopig nog niet geschorst, maar hun nationale ploegen moeten wel alle thuiswedstrijden op neutraal terrein spelen, zonder publiek. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA besloten vanwege de Belarussische betrokkenheid bij de Russische inval in Oekraïne.

Het nieuwe besluit van de UEFA brengt de KNVB in een lastig parket. De Nederlandse voetbalbond verklaarde maandag dat de vertegenwoordigende elftallen van Nederland tot nader order geen wedstrijden spelen tegen Rusland en Belarus.

Nederland levert voertuigen en ander materieel aan Oekraïne

Het kabinet gaat weer extra goederen leveren aan Oekraïne, schrijft minister Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer. Het gaat om voertuigen, gevechtsrantsoenen, slaapzakken, laptops en beschermende kleding. Om wat voor soort voertuigen het gaat wil Defensie op dit moment niet zeggen. Het ministerie zegt dat het mogelijk is de voertuigen in Oekraïne af te leveren.

Het is zeer waarschijnlijk dat de Russische strijdkrachten clustermunitie hebben gebruikt in de stad Charkov, maar dat is voor Rusland niet zonder meer verboden, schrijft Ollongren. Rusland en Oekraïne hebben allebei het Clustermunitieverdrag van 2008 niet getekend.

Thermobarische wapens (ook bekend als vacuümbom) zijn geen specifiek verboden wapens. Voor alle wapens geldt wel het humanitair oorlogsrecht. Dat zijn regels die burgers en militairen die niet meer aan de strijd kunnen meedoen beschermen tegen gebruik van bepaalde wapens en geweld. Nederland is voorstander van het verzamelen van informatie over de oorlog in Oekraïne om later de Verenigde Naties daar onderzoek naar te laten doen.

'Russische troepen naderen grote kerncentrale Zaporizja'

Oekraïne heeft naar eigen zeggen nu nog controle over twee belangrijke kerncentrales in het zuiden van het land. Maar Russische troepen naderen wel de kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, zegt het Oekraïense atoomagentschap tegen Reuters.

Als de kerncentrale wordt ingenomen, kunnen de gevolgen groot zijn. De nucleaire reactor van Zaporizja levert naar schatting een vijfde van alle elektriciteit voor Oekraïne.

Russische militairen zouden de stad Enerhodar, waar veel personeel van de centrale woont, al zijn binnengetrokken.

Bewoners hadden een barricade opgeworpen om de opmars van de tegenstander te vertragen, valt te zien in deze video van gisteren:

Oekraïense burgers blokkeren toegang tot kerncentrale

Terugkijken: Oost-Europadeskundige Bob Deen praat je bij over de ontwikkelingen in Oekraïne

Terugkijken: defensiedeskundige Bob Deen over de strijd in Oekraïne

Oekraïne: zeker 22 burgerdoden bij luchtaanval op woonwijk

Bij de Russische luchtaanval op een woonwijk in de noordelijke stad Tsjernihiv zijn zeker 22 burgers gedood, melden de Oekraïense hulpdiensten. Tussen het puin wordt gezocht naar overlevenden van het bombardement.

Er is mogelijk clustermunitie gebruikt bij de Russische raketaanval. Op beelden van vlak voor de aanval, waarvan de locatie en tijd zijn geverifieerd door de NOS, is te zien hoe een tiental raketten neerkomt op een kruispunt tussen flatgebouwen, een apotheek en een ziekenhuis. In de buurt liggen ook twee scholen:

Gesprek met Russische delegatie begonnen, zegt adviseur van Zelensky

Volgens Oekraïne zijn de onderhandelingen met de Russische delegatie begonnen. De inzet van de dialoog is een staakt-het-vuren en een veilige doorgang voor burgers om de frontlinie te verlaten, zegt een adviseur van president Zelensky op Twitter.

Vanmiddag meldde het Russische persbureau Tass dat de twee delegaties waren gearriveerd. De gesprekken vinden plaats in het Woud van Bialowieza, op de grens tussen Polen en Belarus. Eerdere gesprekken tussen de twee partijen zijn op niets uitgelopen.

Dit is volgens het Oekraïense ministerie van Defensie een foto van de onderhandelingen:

Hulpdiensten helpen Oekraïens gezin dat strandt op snelweg Brabant

De politie heeft op de A67 bij Someren in Brabant een Oekraïens gezin weer op weg geholpen. Agenten kregen vanochtend een melding van een man die de snelweg overstak. Het bleek te gaan om de vader van een gezin uit Oekraïne dat was gevlucht voor de oorlog. Het gezin was zes dagen geleden vertrokken en onderweg naar Engeland toen hun auto het op de A67 begaf.

De vader van het gezin wist zich volgens Omroep Brabant geen raad meer en stak de snelweg over om hulp te vragen bij een tankstation. Agenten brachten de man terug naar zijn gezin. Ook werd de wegenwacht gebeld, de auto is gratis gerepareerd. De kinderen van het gezin kregen een knuffelbeer.

Dodelijke raketaanval op woonwijk in Tsjernihiv, mogelijk met clustermunitie

Aan de noordelijke frontlinie in Oekraïne is om 12.16 uur een woonwijk in de stad Tsjernihiv beschoten met raketten. Volgens Oekraïense autoriteiten gaat het om een Russische luchtaanval op burgers. In dat geval is hier volgens Clingendael-onderzoeker Danny Pronk sprake van een oorlogsmisdrijf.

Op beelden van vlak voor de aanval, waarvan de locatie en tijd zijn geverifieerd door de NOS, is te zien hoe een tiental raketten neerkomt op een kruispunt tussen flatgebouwen, een apotheek en een ziekenhuis. Het gaat mogelijk om gebruik van clustermunitie:

Beelden van de mogelijke clusterbom op woonwijk Tsjernihiv

Macron tegen Poetin: 'Je liegt tegen jezelf'

Poetin maakt een grote fout in Oekraïne en stort zijn land in een isolement, heeft de Franse president Macron in een telefoongesprek met Poetin gezegd. Daarnaast zei Macron dat Poetin zichzelf voor de gek houdt over de Oekraïense regering en dat de oorlog Rusland op de lange termijn hem duur zal komen te staan, meldt een woordvoerder van het Elysée.

In het telefoongesprek, dat door Poetin werd geïnitieerd, herhaalde de Russische leider dat hij vastberaden is om Oekraïne te "neutraliseren en ontwapenen". "Er was niets in wat president Poetin zei dat ons gerust kon stellen", zegt de woordvoerder tegen persbureau Reuters. Poetin herhaalde zijn standpunt dat hij Oekraïne wil "denazificeren". Hierop heeft Macron volgens het Elysée gezegd dat Rusland door de oorlog voor "een lange tijd geïsoleerd zal raken, en verzwakt door opgelegde sancties'."

Wat bedoelt Poetin met de bewering dat Oekraïne "gedenazificeerd moet worden?" We legden vijf claims van Poetin voor aan historicus Marc Jansen:

'Oekraïense delegatie gearriveerd voor gesprekken'

De Oekraïense delegatie die gesprekken gaat voeren met Rusland over de oorlog is gearriveerd, meldt het Russische persbureau Tass. De delegaties ontmoeten elkaar in het Woud van Bialowieza, op de grens tussen Polen en Belarus.

De gesprekken zouden al om 13.00 uur Nederlandse tijd beginnen, zei het hoofd van de Russische delegatie eerder. Ze zijn dus enkele uren verlaat.

Wakker worden in verwoest Charkov: 'Dit is een klerezooi'

Russische troepen belegeren nog steeds de stad Charkov. Inwoners zagen vanochtend de omvang van de verwoesting als gevolg van beschietingen:

Wakker worden in verwoest Charkov: 'Dit is een klerezooi'

Fregat De Zeven provinciën sluit zich aan bij flitsmacht NAVO

Het marinefregat Zr. Ms. De Zeven Provinciën vertrekt zondag uit Den Helder om zich de komende vier maanden aan te sluiten bij de Standing NATO Maritime Group 1, meldt het ministerie van Defensie. Die marine-eenheid is een van de snel inzetbare vlootverbanden binnen de flitsmacht van de NAVO.

Het vlootverband is hoofdzakelijk actief in de Noord-Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Baltische Zee. De schepen nemen deel aan diverse grote oefeningen zoals Cold Response nabij Noorwegen. Ook het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam neemt deel aan die oefening.

Afgelopen week werd bekend dat de NAVO voor het eerst haar flitsmacht in gaat zetten om oostelijke lidstaten te beschermen die zich bedreigd voelen door Rusland. Eenheden van de snelle reactiemacht, "te land, ter zee en in de lucht", gaan de oostflank van het bondgenootschap versterken, zei NAVO-topman Jens Stoltenberg.

Hermitage Amsterdam verbreekt banden met staatsmuseum in Rusland

De Hermitage in Amsterdam verbreekt de banden met het staatsmuseum met dezelfde naam in Sint-Petersburg. Het Amsterdamse museum toont kunst uit de collectie van de Russische Hermitage, een van 's werelds grootste musea.

"Lang heeft de Hermitage zich afzijdig gehouden van politieke ontwikkelingen in het Rusland van Poetin", aldus het museum. "De recente aanval van Rusland op Oekraïne maakt deze afzijdigheid niet langer houdbaar. Oorlog maakt alles kapot. Zo ook dertig jaar samenwerking."

De expositie over de Russische avant-gardekunst, die sinds eind januari te zien was, is tot nader order gesloten.

Hermitage Amsterdam

Onderzoeksteam Internationaal Strafhof onderweg naar Oekraïne

Een team van het Internationaal Strafhof in Den Haag is onderweg naar Oekraïne om mogelijke oorlogsmisdaden te onderzoeken. Dat zegt aanklager Karim Khan tegen persbureau Reuters. "Gisteren heb ik een team samengesteld en vandaag zijn ze al op weg naar de regio", zegt hij in een interview.

Het team gaat bewijs verzamelen in het kader van een onderzoek dat is ingesteld naar de Russische invasie. Bij dat onderzoek wordt gekeken naar mogelijke oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide door alle partijen die zich in het conflict mengen.

IKEA sluit Russische filialen, ook geen import en export meer

Meubelgigant IKEA heeft vanwege de oorlog besloten zijn activiteiten in Rusland en Belarus tijdelijk stop te zetten. Dat betekent dat alle zeventien IKEA-winkels in Rusland dichtgaan. Ook legt het Zweedse bedrijf de productie van meubels in Rusland stil en importeert en exporteert IKEA niks meer van en naar Rusland en Belarus.

IKEA is ook de eigenaar van veertien winkelcentra in Rusland, genaamd Mega. Die blijven wel open. Volgens IKEA gebeurt dat zodat Russen toegang houden tot dagelijkse benodigdheden zoals voedsel en medicijnen.

Het bedrijf zegt verder 40 miljoen euro te doneren voor humanitaire hulp aan slachtoffers van het conflict in Oekraïne. IKEA heeft in Rusland zo'n 15.000 werknemers. Hun loon wordt nog minstens drie maanden doorbetaald, zegt het bedrijf tegen persbureau Reuters.

Een Ikea-filiaal in de Russische stad Jekaterinenburg

Ruim 10 miljoen euro binnen voor Giro555

In drie dagen tijd is op Giro555 meer dan 10 miljoen euro binnengekomen voor hulp aan Oekraïners die zijn getroffen door de oorlog. De actie begon maandag, elf hulporganisaties werken daarin samen. De opbrengst is voor schoon drinkwater, medische zorg en onderdak.

Op meerdere plekken is de hulp al op gang gekomen. De voorzitter van de actie zegt dat er lange tijd hulp nodig zal zijn.

Komende maandag is er een actiedag van Giro555. NPO 1, RTL 4 en SBS 6 hebben in de avond een gezamenlijk tv-programma om zo veel mogelijk geld in te zamelen. Op veel radiozenders is van 06.00 uur tot 21.00 uur Radio555 te horen.

'Gesprekken Oekraïne en Rusland over een paar uur'

De aangekondigde gesprekken tussen Russische en Oekraïense delegaties beginnen over een paar uur, meldt een adviseur van de Oekraïense president Zelensky. De Oekraïense delegatie zou onderweg zijn naar de grens met Belarus, waar de gesprekken moeten plaatsvinden. Ook de Russische hoofdonderhandelaar zei dat de tweede gespreksronde vanmiddag zou kunnen beginnen.

Het is de tweede keer dat de landen elkaar direct treffen voor overleg over de oorlog. De gesprekken van maandag bleven zonder resultaat. De Oekraïense onderhandelaars hopen nu in ieder geval afspraken te kunnen maken over humanitaire corridors om de burgerbevolking te helpen.

Stil rond dansende Oekraïense militair op TikTok

Een Oekraïense militair is in korte tijd heel populair geworden op TikTok. Alex Hook postte daar video's om zijn dochter af en toe te laten weten dat het nog goed met hem ging. Maar sinds enkele dagen is het stil op zijn TikTok-account:

Al dagen stil rondom populaire TikTok-militair in Oekraïne

De stand van zaken in Oekraïne:

Oproep kabinet aan ondernemers: beveilig je systemen

Het kabinet roept burgers en ondernemers op om hun systemen goed te beveiligen en die beveiliging up-to-date te houden. Een eenheid van de Russische militaire inlichtingendienst GROe heeft het afgelopen jaar routers gehackt van Nederlandse particulieren en kleine tot middelgrote bedrijven. Dat heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ontdekt.

Dat gebeurde ook in andere landen. Daarmee heeft Rusland een wereldwijd netwerk gecreëerd van duizenden gehackte routers dat gebruikt kan worden voor cyberaanvallen. Op dit moment worden de getroffenen geïnformeerd, meldt de MIVD.

Minister Ollongren van Defensie vindt het belangrijk dat mensen dat weten. "Je verwacht niet dat de bakker om de hoek onderdeel van een netwerk van de Russische geheime dienst kan zijn, maar dat is wat er nu gebeurt. Dus zorg dat de beveiliging van je digitale systemen op orde is." De Russen kunnen gehackte routers misbruiken om geheime cyberoperaties tegen Nederlanders of bondgenoten uit te voeren. Daarbij kan worden gedacht aan digitale spionage, sabotage of beïnvloeding.

Kabinet zegt ruimhartig opvang te bieden aan vluchtelingen

Premier Rutte zegt goed overleg te hebben met de Veiligheidsregio's over de opvang van Oekraïense vluchtelingen, zodat er opgeschaald kan worden als dat nodig is.

Rutte: 'We zullen ruimhartig opvang bieden aan Oekraïense vluchtelingen'

Geen Formule 1-races meer in Rusland

De Formule 1 gaat geen races meer organiseren in Rusland. Het huidige contract is verscheurd.

De grand prix van Sotsji werd vorige week al geschrapt door de internationale autosportfederatie FIA. De race van Sotsji in september van dit jaar zou al de laatste zijn en de grand prix zou vanaf volgend seizoen in Sint-Petersburg worden gereden. Maar dat plan gaat nu de prullenbak in.

Hoelang er geen races meer zullen plaatsvinden in Rusland, is niet duidelijk. De Formule 1 schrijft in elk geval in een verklaring dat er "in de toekomst geen race meer zal zijn".

Opnieuw jacht Russische oligarch in beslag genomen

Er is weer een superjacht van een Russische oligarch in beslag genomen. De Franse autoriteiten hebben beslag gelegd op het schip Amore Vero van Igor Setsjin, topman van het oliebedrijf Rosneft en een bondgenoot van de Russische president Poetin. Het schip ligt in La Ciotat aan de Middellandse Zee. Toen de douane aan boord kwam voor een inspectie, trof de bemanning volgens het Franse ministerie van Financiën voorbereidingen voor een snel vertrek, ook al waren er nog reparaties bezig. De boot werd in beslag genomen om de afvaart te voorkomen.

Eerder vandaag werd bekend dat Duitsland het megajacht Dilbar van de Russische miljardair Alisher Oesmanov in beslag heeft genomen in Hamburg.

Rutte noemt Russische agressie totaal ongekend

Rutte: 'Russische agressie is totaal ongekend'

Live Q&A met Oost-Europadeskundige Bob Deen

Over enkele minuten beantwoordt Oost-Europadeskundige Bob Deen weer enkele vragen over de huidige situatie in Oekraïne. De live Q&A is hier te volgen.

Poetins oorlog: naar wie luistert hij nog?

De oorlog in Oekraïne intensiveert in razend tempo, de wapens die president Poetin inzet worden zwaarder, het aantal burgerdoden loopt op. In Rusland klinkt langzaamaan steeds meer kritiek. Vooralsnog lijkt dat geen enkele invloed te hebben op Poetins koers. Maar wat dan wel? Naar wie luistert Poetin nog? Wat kan hem op andere gedachten brengen?

Ruslandkenner Hubert Smeets en Oost-Europadeskundige Bob Deen geven antwoord in dit artikel:

Rutte neemt video op voor Oekraïense bevolking

Premier Rutte kreeg het verzoek van de Oekraïense president Zelensky om een videoboodschap te maken voor de mensen in Oekraïne. Rutte heeft daarmee ingestemd en zal de video vanmiddag opnemen, zei hij na afloop van extra kabinetsoverleg over de oorlog in Oekraïne.

Rutte sprak gisteren opnieuw met Zelensky. "Ik heb hem opnieuw alle steun toegezegd en ik heb gezegd dat ik enorm respect heb voor zijn leiderschap en iedereen die in opstand is gekomen in Oekraïne."

Rutte: schending mensenrechten mag niet ongestraft blijven

Volgens premier Rutte moeten eventuele oorlogsmisdaden goed worden gedocumenteerd. Mede daarom heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken in VN-verband aandacht gevraagd om een onderzoekscommissie op te starten die eventuele misdaden in kaart brengt.

"Mensenrechtenschendingen mogen niet ongestraft blijven, het recht moet zijn loop hebben", sprak Rutte.

Rutte: Russische agressie totaal ongekend

Premier Rutte noemt de situatie in Oekraïne verschrikkelijk. "De Russische agressie is totaal ongekend", zei hij zojuist in een verklaring. "Die agressie begint zich ook steeds meer te richten op militaire doelen, maar ook op civiele doelen, burgers dus. Het is allemaal verschrikkelijk."

"We hebben allemaal de beelden gezien van de aanval op de mediatoren in Kiev, maar ook van de verwoesting van civiele gebouwen, overheidsdoelen en appartementencomplexen in Charkov. Dat zijn beelden die voor ons allemaal op het netvlies geëtst staan en die we nooit meer zullen vergeten."

Marioepol omsingeld, 'ze belegeren de stad'

De strategisch gelegen havenstad Marioepol aan de Zee van Azov is omsingeld door pro-Russische separatisten en Russische troepen, zegt een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.

Oekraïense autoriteiten in de stad zeggen dat de Russen "constant en opzettelijk" civiele infrastructuur bestoken. Daardoor zitten inwoners zonder water en stroom en kan de stad niet bevoorraad worden. Burgers kunnen ook niet weg.

"Ze belegeren de stad, net als ooit gebeurde met Leningrad", schrijft het stadsbestuur in een verklaring. Tijdens de belegering van Leningrad, de naam van Sint-Petersburg tijdens de Sovjet-Unie, kwamen rond de 1,5 miljoen mensen om het leven.

"Marioepol ligt nog steeds onder vuur. Vrouwen, kinderen en ouderen lijden. We worden vernietigd als land. Dit is een genocide op het Oekraïense volk", aldus het stadsbestuur.

Lavrov: er komt zeker oplossing voor oorlog

De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken twijfelt er niet aan dat er een oplossing komt voor de oorlog in Oekraïne, maar staat wel achter de confrontatie met het Westen. Dat zegt hij tegen de Russische staatstelevisie.

Lavrov denkt dat "enkele buitenlandse leiders zich klaarmaken voor een oorlog met Rusland". Hij beschuldigt de NAVO ervan zijn "suprematie" te willen behouden. Ook al heeft Rusland veel goede wil, toch mag niemand de belangen van het land ondermijnen, sprak Lavrov.

Hij voegde daaraan toe dat het Westen als enige doel heeft om Rusland te straffen, "op welke manier dan ook". Lavrov denkt dat het Westen "onze zorgen niet meer kan negeren".

'Situatie Kiev moeilijk maar onder controle'

De situatie in Kiev is "moeilijk, maar onder controle", zegt burgemeester Klitsjko van de Oekraïense hoofdstad. Hij zegt dat er vannacht geen slachtoffers zijn gevallen in zijn stad.

De knallen die te horen waren, kwamen van Russische raketten die werden onderschept door de Oekraïense luchtverdediging, zegt Klitsjko.

Oekraïense militairen in het centrum van Kiev

Verklaring kabinet vertraagd

De verklaring van het kabinet over de oorlog in Oekraïne zou om 11.00 uur worden gegeven, maar laat nog even op zich wachten. De livestream is hier te volgen.

Schade in dorpje Borodjanka in beeld

Er is hevig gevochten in het dorpje Borodjanka, enkele tientallen kilometers ten noordwesten van Kiev. In de ochtend is de schade goed te zien:

Schade in dorpje Borodjanka in beeld

Kabinet geeft verklaring over Oekraïne

De verklaring van het kabinet is hier live te volgen.

'Gesprekken Rusland en Oekraïne beginnen'

De tweede ronde van gesprekken tussen Russische en Oekraïense delegaties zouden rond 13.00 uur Nederlandse tijd tijd beginnen. Dat meldt het Belarussische persbureau Belta op basis van de belangrijkste Russische onderhandelaar, Vladimir Medinski. De gesprekken vinden plaats op een locatie op de grens tussen Polen en Belarus.

Benefiet Oekraïense en Russische musici in Concertgebouw

Het Concertgebouw in Amsterdam organiseert samen met de Oekraïense pianiste Anna Fedorova en de Russische celliste Maya Fridman een benefietconcert voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Het Concert for Peace is zondagavond. De opbrengst gaat naar giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties.

"Het zonnetje schijnt hier, maar mijn ouders moeten helaas drie nachten in een kelder slapen in de Oekraïense stad Odessa", zegt een van de initiatiefnemers Konstantyn Napolov, bij NH Nieuws. "De eerste drie dagen kon ik het gewoon niet geloven. Het was voor mij niet realistisch. Pas toen ik een video en foto's kreeg van vrienden daar, werd het werkelijkheid."

Napolov is blij verrast door het enthousiasme van de musici om mee te werken aan het benefietconcert. Het concert is bijna uitverkocht.

Zelensky: verdedigingslinies houden stand

De Oekraïense verdedigingslinies houden volgens president Zelensky stand tegen het Russische leger. De geplande invasie van Rusland over de grond is daardoor volgens hem flink vertraagd. Hij zei in een nieuwe video op Telegram trots te zijn op het "heroïsche verzet" tegen Rusland. "We hebben als natie de plannen van de vijand in een week tijd gedwarsboomd", zei Zelensky. "Plannen die ze jarenlang gesmeed hebben, die gluiperig en vol haat voor ons land en ons volk zijn."

De Russische bombardementen op Oekraïense steden gaan onverminderd door. Volgens Zelensky is dit een verandering van tactiek nadat de Oekraïense landmacht stugger was gebleken dan verwacht.

Oud-tennisser Stachovsky: 'Geen idee hoe ik reageer als ik iemand moet neerschieten'

Het plan was om na zijn vroege uitschakeling op de Australian Open van zijn tennispensioen te gaan genieten. Maar een maand later is het gedaan met de rust en staat de Oekraïner Sergij Stachovsky klaar om te vechten tegen Rusland. Via een videoverbinding vertelt hij waarom hij die keuze heeft gemaakt:

'De kinderen weten niet waar ik ben, ik weet ook niet of mijn vrouw mij dit vergeeft'

Lees Stachovsky's hele verhaal in dit artikel:

Verklaring kabinet om 11.00 uur

Premier Rutte, minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie geven om 11.00 uur een verklaring aan de pers over de laatste ontwikkelingen en kabinetsbesluiten rond de oorlog in Oekraïne. Het persmoment is live te volgen via NOS.nl en NPO 1.

Frankrijk adviseert burgers Rusland te verlaten

Frankrijk adviseert burgers die geen dringende reden hebben om in Rusland te blijven, het land te verlaten als hun aanwezigheid "niet essentieel" is.

Andere landen doen soortgelijke oproepen. Zo raden de Britten het af om naar Rusland te reizen, omdat het moeilijk is om uiteindelijk het land weer te verlaten. En het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er een mogelijke kans is dat Amerikaanse staatsburgers worden lastiggevallen door Russische veiligheidsfunctionarissen.

Russen over de oorlog: 'Zou wel wat willen zeggen, maar ben heel bang’

Correspondent Iris de Graaf ging in Moskou de straat op en vroeg daar wat mensen van de oorlog vinden. "Mensen zijn in de war, weten niet wie ze moeten geloven", aldus De Graaf. "Ze zien veel tegenstrijdige berichten."

De correspondent merkte ook dat de meeste Russen niet met haar durven te praten over de oorlog, maar enkelen deden dat wel:

Russen over de oorlog: 'Zou wel wat willen zeggen, maar ben heel bang’

Politie coulant voor bezorgde trucker

De politie in Maastricht heeft besloten om een Oekraïense vrachtwagenchauffeur niet te beboeten, ook al stond zijn auto half op de weg en lag hij zelf te slapen achter het stuur. Agenten zagen de vrachtwagen gisteren in de buurt van een kapelletje. De wagen was voor een deel geparkeerd in een klein vak bestemd voor personenauto's. Het lukte agenten maar nauwelijks om de bestuurder wakker te krijgen. Niet lang nadat het toch gelukt was, verloor de man kort zijn bewustzijn.

De politie haalde er een ambulance bij. Verpleegkundigen constateerden dat de trucker oververmoeid was en uitputtingsverschijnselen vertoonde, in combinatie met stress. De man zei dat hij zich zo veel zorgen maakte over zijn familie in Oekraïne dat hij even was gestopt bij het kappelletje om te bidden en te rusten.

De man had zijn vrachtwagen eigenlijk binnen een parkeervak moeten plaatsen, maar kreeg toch geen boete. "Het zien van zoveel verdriet in de ogen van deze man en de bezorgdheid om zijn dierbaren, dat raakt. Dit soort situaties gaan ook ons aan het hart", laat de politie bij 1Limburg weten.

Opvang Polen draait op vrijwilligers, nog veel meer vluchtelingen verwacht

Het normaal rustige grensplaatsje Przemysl in Polen is binnen een week omgevormd tot een opvangplek voor duizenden vluchtelingen. Al zo'n half miljoen Oekraïners staken daar en op andere plekken langs de Poolse grens over. Buitenlandredacteur Christiaan Paauwe is in Przemysl en beschrijft in dit artikel hoe het eraan toegaat:

Bijzonder hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga over de laatste ontwikkelingen

"Je moet niet te veel waarde hechten aan de aantallen slachtoffers die Rusland en Oekraïne over en weer melden. Dat is onderdeel van een propagandaoorlog. Vast staat wel dat er ongelooflijk veel slachtoffers vallen. Volgens Amerikaanse en Engelse analisten gaat het om 2000 tot 2500 soldaten aan Russische zijde. Voor hen is dit een hele bloedige, kostbare oorlog.

De opmars van Rusland gaat traag. De weerstand van Oekraïne is effectief. Je ziet nu dat Rusland de tijd gebruikt om de tactiek bij te stellen. We zien een omtrekkende beweging rond Kiev, dat is een poging de stad te omsingelen. En we moeten niet vergeten dat de Russen in het zuiden van het land wel degelijk successen boeken. Rusland heeft bovendien niet per se haast; het aantal slachtoffers is hoog, maar de opmars gaat gestaag voort - ook vanuit het noorden.

Het verrast analisten dat Rusland nauwelijks gebruikmaakt van het luchtoverwicht. Dat kan meerdere redenen hebben. Het is moeilijk om vanuit grote hoogte precieze aanvallen uit te voeren. Dat veronderstelt dat je over exacte informatie beschikt en heldere communicatie met de grondtroepen hebt. Misschien is dat niet het geval; je wil niet neergeschoten worden door je eigen raketten. Ze moeten bovendien laag vliegen om het doel in zicht te kunnen krijgen. Daar loop je het gevaar door die Stingers die het westen heeft aangeleverd te worden neergeschoten."

Beelden van verwoesting in Izium

Het Oekraïense parlement twitterde vannacht over luchtaanvallen op Izium, in het oosten van Oekraïne, tussen Charkov en Donetsk. Daarbij zouden acht mensen onder wie twee kinderen zijn omgekomen.

Op deze geverifieerde beelden op Twitter is de verwoesting in de stad te zien:

Burgers opgeroepen Russische bevoorradingstrucks tegen te houden

De leiding van het Oekraïense leger roept burgers op om de bevoorrading van de Russische troepen te frustreren. Op Facebook vraagt de legerleiding burgers om konvooien bevoorradingstrucks tegen te houden met blokkades op de wegen.

"Als een konvooi met gepantserde voertuigen voorbijkomt, wordt dat gevolgd door een konvooi met brandstof, munitie en voedsel. Laat de gepantserde voertuigen passeren. Ons leger zal daarmee slag leveren. Plaats daarna obstakels op de weg en blokkeer het verkeer. Vernietig de achterhoede of breng het konvooi tot stilstand. Het wordt slecht bewaakt, is niet gepantserd en wordt geleid door eenheden zonder gevechtservaring", schrijft de generale staf van het leger. "Zonder munitie verandert een tank in een tractor en zonder brandstof in een berg ijzer. Zonder voedsel zal de vijand zich overgeven."

Oekraïense burgers geven wapens door via een kapotte brug ten noorden van Kiev

Brazilië wil 'minder afhankelijk zijn van Rusland'

De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro roept in een tweet op om "uitvoerende en wetgevende maatregelen in werking te stellen" om minder afhankelijk te zijn van Rusland. Hij hoopt dat zijn land daardoor minder economische schade oploopt. Brazilië importeert veel kalium uit Rusland. Die grondstof wordt gebruikt voor de landbouwproductie. "Met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne lopen we vandaag het risico op een tekort aan kalium of een stijging van de prijs ervan", waarschuwt Bolsonaro.

Brazilië heeft eerder gezegd neutraal te blijven in de oorlogsstrijd.

Kritische radiozender Echo Moskvy opgedoekt

De Russische radiozender Echo Moskvy is opgedoekt door de raad van bestuur. Dat heeft hoofdredacteur Aleksej Venediktov laten weten. De zender berichtte regelmatig kritisch over het beleid van de Russische regering en trok dagelijks zo'n 1,8 miljoen luisteraars.

Het station wordt ervan beschuldigd bewust onjuiste informatie te verspreiden over de oorlog. Het Kremlin noemt de invasie een "speciale militaire operatie" en wil niet dat media woorden als "aanval" of "invasie" gebruiken. De zender werd eerder deze week ook al geblokkeerd.

NCTV waarschuwt voor desinformatie en cyberdreiging

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) houdt er rekening mee dat Nederland getroffen kan worden door de oorlog in Oekraïne. De NCTV denkt dan bijvoorbeeld aan cyberaanvallen die communicatiesystemen van banken, ziekenhuizen, energie-infrastructuur of andere vitale systemen kunnen raken.

De cyberaanvallen spelen zich op dit moment vooral af tussen Rusland en Oekraïne, zegt de NCTV. Maar steeds meer externe actoren zoals pro-Oekraïense hacktivisten (zoals Anonymous) en cybercriminelen gelieerd aan de Russen (zoals de Conti-ransomwaregroep) bemoeien zich van buitenaf met de aanvallen. Als 'externe partijen' vanuit Nederland opereren of de Nederlandse infrastructuur gebruiken, kan Rusland Nederland als cyberdoelwit gaan zien, waarschuwt de NCTV.

Een ander direct risico is desinformatie of nepnieuws. "Desinformatie kan verwarring veroorzaken bij burgers. Het is doorgaans ook gericht op het vergroten van de verdeeldheid in een samenleving en is daarmee een risico voor de Nederlandse nationale veiligheid", zegt de NCTV. "Er zijn momenteel geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen ten aanzien van Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen."

'Er treedt een zekere gewenning op bij inwoners Kiev'

Onder de inwoners van Kiev treedt een zekere gewenning op, zegt de Belgische journalist Bruno Beeckman vanuit de Oekraïense hoofdstad in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is slecht weer: sneeuw, mist en laaghangende wolken. Wat militairen soms no fly weather noemen. Daardoor komen mensen ook buiten. Er zijn weer winkels open, er staan weer rijen. De mensen die nu nog in Kiev zijn gebleven, zijn mensen die ervoor gekozen hebben om te blijven. Ofwel om de stad te verdedigen, ofwel om te zorgen voor hun oudere familieleden die te oud of te ziek zijn om te vertrekken."

Er zijn geen troepen in de stad, maar je ziet wel het aantal barricades toenemen, zegt Beeckman. "Je ziet overal versperringen van autobussen en auto's. De hele stad is eigenlijk gebarricadeerd."

Terwijl het luchtalarm soms negen keer per uur afgaat, hopen veel inwoners dat het vanochtend rustig blijft. "Toen gisteren duidelijk werd dat de onderhandelingen zouden doorgaan - die beginnen ongeveer nu - ging men ervan uit dat het onwaarschijnlijk is dat de Russen vanochtend zouden overgaan tot een aanval. Maar dat je voorzichtig moet zijn met hoop, dat weten ze hier heel goed."

Wegversperringen in het centrum van kiev

Gazprom-directeur Nederland stapt op

De directeur van Gazprom Energy in Nederland, Sytse van Heijst, heeft zijn ontslagbrief ingediend. In een verklaring aan energievakblad Energeia schrijft hij: "Ik ben zeer geschokt door het verlies van levens in Oekraïne. Ik kan de gebeurtenissen daar niet verenigen met mijn functie van country head bij Gazprom Energy in Nederland. Ik heb daarom begin deze week mijn ontslag ingediend."

Van Heijst was sinds 2011 werkzaam bij Gazprom. Daar probeerde hij zakelijke klanten te laten overstappen naar het Russische staatsbedrijf. Meer dan honderd gemeenten zitten inmiddels bij Gazprom. In diverse gemeenteraden gaan stemmen op om het contract met Gazprom te verbreken. Ook werd er een petitie gestart om gemeenten op te roepen hun contract op te zeggen.

Advocatenkantoor Houthoff verdedigt Russische overheid en Gazprom niet meer

Een van de grootste advocatenkantoren van Nederland, Houthoff, beëindigt de relatie met de Russische Federatie, en dus ook het Russisch staatsbedrijf Gazprom. Ook neemt het kantoor geen nieuwe zaken meer van ze aan. Houthoff ligt al langer onder vuur vanwege Russische klanten. Zo stond het Rusland bijvoorbeeld bij in de zaak over de Krimschatten. Formeel geldt de uitsluiting voor de Russische Federatie en gelieerde personen en bedrijven.

Als reden geeft het Zuidas-kantoor de oorlogsdaden in Oekraïne. Het advocatenkantoor zegt dat er strenge eisen zijn voor het nemen van een dergelijk besluit voor uitsluiting, "ook als de omstandigheden zo ernstig zijn als nu in Oekraïne".

Houthoff is qua grootte het vierde kantoor van Nederland. Volgens Het Financieele Dagblad haalt het kantoor zo'n 10 tot 15 procent van zijn jaaromzet uit Russische klanten.

Vooral voedsel, metaal en energie kunnen duurder worden

De oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties kunnen volgens minister Kaag van Financiën leiden tot een "collectief welvaartsverlies". In dit artikel lees je welke producten de komende tijd duurder kunnen worden:

Pro-Russische commandant dreigt met aanvallen op Marioepol

Pro-Russische eenheden in het oosten van Oekraïne dreigen met "gerichte aanvallen" op de havenstad Marioepol als de Oekraïense troepen die de stad verdedigen zich niet overgeven, meldt persbureau Interfax op basis van de separatistencommandant Edoeard Basoerin.

Het Oekraïense leger zegt dat de Russische troepen tot nu toe "onsuccesvol" zijn in hun opmars en dat de stad in Oekraïense handen is. Volgens correspondent Geert Groot Koerkamp zijn er signalen dat de humanitaire situatie in de stad kritiek is. "Geen water, geen elektriciteit en voortdurende beschietingen".

Marioepol ligt aan de Zee van Azov. De stad is van grote waarde voor de Russen omdat ze met de verovering de gebieden die ze in handen hebben in het oosten en het zuiden met elkaar zouden kunnen verbinden.

Russische en Belarussische sporters toch niet welkom op Paralympische Spelen

Russische en Belarussische sporters mogen toch niet meedoen aan de Paralympische Spelen, heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) bekendgemaakt. Gistermiddag besloot het IPC nog om die atleten onder een neutrale vlag te laten meedoen. Medailles die ze zouden winnen, zouden niet meetellen in het medailleklassement.

Dat besluit kon direct rekenen op felle kritiek uit diverse landen, ook uit Nederland. IPC-president Parsons zegt de afgelopen twaalf uur overspoeld te zijn met telefoontjes van leden. "Ze zeiden dat het grote consequenties zou hebben als we ons besluit niet zouden heroverwegen. Het is duidelijk dat deze snel escalerende situatie ons in een uniek en onmogelijk parket brengt." Daarom heeft Parsons toch besloten om de twee landen te weren.

De Paralympische Spelen beginnen morgen en duren tot en met 13 maart.

Orbán steunt sancties EU tegen Rusland

De Hongaarse premier Orbán zegt dat hij geen veto zal uitspreken tegen sancties die de Europese Unie gaat instellen tegen Rusland. In een interview met nieuwswebsite mandiner.hu zegt hij dat de relatie met Rusland tot voor kort "gebalanceerd en eerlijk" was, maar dat de oorlog de verhoudingen heeft veranderd.

Orbán zegt Oekraïne te willen bijstaan in de gesprekken met Rusland. Ook zegt hij humanitaire hulp te willen bieden en de grenzen open te stellen voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. De afgelopen jaren geldt Hongarije als een van de strengste landen van Europa als het gaat om het toelaten van vluchtelingen. In 2015 liet Orbán een 4 meter hoog hek langs de grens met Servië bouwen om vluchtelingen tegen te houden.

De Hongaarse premier stelt in het interview dat iedereen in Europa moet samenwerken om de vrede terug te brengen. Verder zegt hij dat Europa een sterk leger nodig heeft en dat het niet alleen afhankelijk mag zijn van de hulp van de Verenigde Staten. Hij voegt daaraan toe dat hij geen reden ziet om de samenwerking met Rusland op het gebied van energie te staken.

'Duitsland wil meer wapens sturen'

Duitsland wil meer wapens leveren aan Oekraïne. De regering heeft het voornemen om 2700 Strela-luchtafweerraketten naar het Oekraïense leger te sturen, melden bronnen binnen het ministerie van Economische Zaken aan persbureau DPA. Opmerkelijk is dat het om wapens gaat die door de Sovjet-Unie zijn geproduceerd en in handen waren van de legertak van de DDR, de Nationale Volksarmee.

Afgelopen weekend stemde bondskanselier Scholz ermee in om duizend antitankwapens en 500 Stinger-luchtdoelraketten te leveren. Dat markeerde een koerswijziging voor de Duitse politiek, die sinds de Tweede Wereldoorlog voornamelijk pacifistisch was.

Met pasgeboren baby's in schuilkelder kraamkliniek

In het noordoostelijke Tsjernihiv in Oekraïne zijn sinds het uitbreken van de oorlog al 46 baby's geboren. Twee vrouwen vertellen over hun bevalling tijdens het oorlogsgeweld:

In deze bunker zijn al 46 baby's geboren

'Gigantisch verlies voor Rusland'

Zelensky's woorden worden steeds feller, zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal over de meest recente toespraak van de Oekraïense president. Hij zei: "Wij zullen hoe dan ook winnen, we zijn in ons eigen land, voor ons is dit een patriottistische oorlog, die zullen de Russen nooit of te nimmer kunnen winnen."

Groot Koerkamp noemt het verlies aan Russische zijde "gigantisch". Volgens het Kremlin zijn er 498 Russische militairen omgekomen, Zelensky spreekt van 9000 doden. "Het is misschien veel en veel minder dan de Oekraïners zeggen, maar deze ondergrens is een duidelijke indicatie dat de verliezen aan Russische kant heel groot zijn. Zeker als je het vergelijkt met de verliezen die ze in eerdere oorlogen hebben geleden."

'Russisch konvooi staat stil'

Het 60 kilometer lange Russische konvooi dat onderweg naar Kiev is, staat al een tijdje stil. Volgens woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie John Kirby heeft het konvooi geen "merkbare vooruitgang" geboekt in de laatste 24 tot 36 uur.

In een briefing van het Pentagon zegt hij dat de vertraging komt doordat de strijdkrachten zich aan het hergroeperen zijn. Het Oekraïense verzet speelt ook mogelijk een rol.

Twee dagen geleden stond het konvooi met tienduizenden militairen, vrachtwagens, tanks en gepantserde voertuigen, op ongeveer 20 kilometer van de Oekraïense hoofdstad. Hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga zei eerder dat hij verwacht dat het konvooi zich gaat "ontplooien". Dat wil zeggen dat het zich opsplitst om Kiev te omsingelen. "Dat gaat vermoedelijk de komende 72 uur gebeuren", zei hij dinsdag.

Spotify sluit kantoor in Rusland

Streamingsdienst Spotify heeft het kantoor in Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne voor onbepaalde tijd gesloten. "Onze eerste prioriteit is het welzijn van onze werknemers", zegt een woordvoerder tegen entertainmentblad Variety.

De dienst is nog wel te gebruiken in Rusland, zegt hij. "We denken dat het van cruciaal belang is om onze service operationeel te houden, om mensen te kunnen voorzien van de wereldwijde stroom aan informatie."

Spotify zegt dat het sinds het uitbreken van de oorlog "enorme hoeveelheden content" heeft bekeken en beoordeeld, en content van Russische staatsmedia heeft geblokkeerd.

Jacht van Russische oligarch in beslag genomen

Het peperdure jacht van een Russische oligarch is door Duitse autoriteiten in beslag genomen, schrijft zakenblad Forbes. Het jacht lag sinds een paar maanden in Hamburg voor een opknapbeurt. De eigenaar, miljardair Alisjer Oesmanov, is een van de Russen aan wie de Europese Unie sancties heeft opgelegd vanwege banden met de Russische regering.

Het jacht, genaamd Dilbar, is omgerekend ongeveer 540 miljoen euro waard. Op het schip bevindt zich onder meer het grootste zwembad dat ooit op een jacht is gebouwd, twee helikopterplatforms, een sauna en een sportschool.

VN: meer dan miljoen Oekraïense vluchtelingen

Het aantal Oekraïners dat het land als gevolg van de oorlog ontvlucht is, is gestegen tot boven een miljoen. Dat zegt vluchtelingenorganisatie UNHCR, die onderdeel is van de Verenigde Naties. In totaal wonen er 44 miljoen mensen in Oekraïne, wat betekent dat inmiddels meer dan 2 procent van de bevolking op de vlucht geslagen is.

De VN gaat ervan uit dat er tot wel 4 miljoen vluchtelingen kunnen komen, maar mogelijk wordt die prognose naar boven bijgesteld. Als het aantal vluchtelingen zo blijft oplopen kan dit "de grootste vluchtelingencrisis deze eeuw" veroorzaken, aldus UNHCR.

De Syrische burgeroorlog had tot gevolg dat er 5,6 miljoen mensen vluchtten. Het duurde drie maanden voordat het aantal van 1 miljoen vluchtelingen was bereikt. In Oekraïne gebeurde het binnen een week.

Zelensky prijst verzet in nieuwe videoboodschap

De Oekraïense president Zelensky heeft in een videoboodschap gezegd dat elke Rus een "felle tegenstoot" van de Oekraïners kan verwachten. "We zijn een natie die de plannen van de vijand in een week heeft tegengehouden. We hebben ze gestopt."

Zelensky prijst het verzet van de Oekraïense burgers. "Er zijn mensen die wegen blokkeren of mensen die zich voor vijandelijke wagens storten. Het is extreem gevaarlijk, maar ook dapper", zegt hij in de video die vannacht is gepubliceerd op Facebook.

Hij noemt de Russische militairen verder "verwarde kinderen", die volgens hem niet weten waarom ze Oekraïne binnenvallen, en worden misbruikt door hun leiders. Volgens hem zijn vijandelijke soldaten op de vlucht terug naar Rusland.

De president zegt in de video dat er tot dusver 9000 Russische soldaten zijn omgekomen. Rusland maakte gisteren voor het eerst sinds de oorlog melding van doden; volgens de regering zijn er 498 Russen omgekomen.

President Zelensky prijst verzet van Oekraïners

Nieuwe explosies in Kiev

Er worden vannacht opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Kiev. Oekraïense media en buitenlandse correspondenten ter plaatse melden zeker vier explosies. Het luchtalarm gaat af.

Twee explosies waren in het stadscentrum en twee bij een metrostation. Over schade en slachtoffers is nog niets bekend.

Een cameraploeg van CBS News zag enkele explosies van zo dichtbij dat verslaggever Charlie D'Agata ervoor moest wegduiken:

Volgens het Twitter-account van het Oekraïense parlement zijn er ook luchtaanvallen uitgevoerd op Izium, in het oosten van Oekraïne, tussen Charkov en Donetsk.

Daarbij zouden acht mensen onder wie twee kinderen zijn omgekomen.

Oude vrouw opgepakt bij demonstratie Rusland

In de Russische stad Sint Petersburg zou een oude vrouw, Yelena Osipova, zijn opgepakt. Ze is een bekende overlevende van het Beleg van Leningrad, dat duurde van 1941 tot 1944. Op beelden is te zien dat ze wordt meegenomen door twee Russische agenten, terwijl de vrouw vreedzaam aan het demonstreren is.

Russische politie pakt 'oppositie-oma' op

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken maakte eerder melding van kinderen die in Moskou een nacht in een cel moesten doorbrengen. De kinderen, volgens de minister in de leeftijd van 7 tot 11 jaar, hadden protestborden bij zich waarop "geen oorlog" staat geschreven.

15.000 mensen schuilen in metrostations Kiev

In Kiev hebben nu 15.000 mensen onderdak gezocht in metrostations, zeggen lokale autoriteiten volgens de BBC. Ze hopen zo te schuilen voor luchtaanvallen.

In de stations zijn wc's, er is voedsel en er zijn medicijnen. "Velen hebben nergens anders om heen te gaan", zegt de directeur van de metro in de stad. "Een paar meter op de vloer en een deken is hun enige thuis geworden." Hij zegt dat er plek is voor maximaal 100.000 mensen.

Een jongen in een metrostation in Kiev

Oekraïners opgevangen op Poolse treinstations

Polen heeft tot dusver een half miljoen gevluchte Oekraïners opgevangen. Een deel van de eerste hulp vindt plaats op treinstations, ziet verslaggever Arjen van der Horst. "We zien hier vertegenwoordigers van de overheid, soldaten, politie, hulporganisaties, en vele vele vrijwilligers", zegt hij.

"Heel Polen is gemobiliseerd om de vluchtelingen op te vangen":

Opvang Polen afhankelijk van vrijwilligers: 'Hoe lang houden ze dat nog vol?'

VN: 227 burgerdoden in Oekraïne, 525 gewonden

Volgens de Verenigde Naties zijn er in Oekraïne sinds het begin van de Russische inval zeker 227 burgers overleden en 525 gewond geraakt.

Het werkelijke aantal kan wel "aanzienlijk" hoger zijn, zegt de VN, onder meer vanwege vertraagde meldingen. De meeste doden zijn gevallen door explosieve wapens, "inclusief beschietingen met zware artillerie, raketsystemen en luchtaanvallen".

De Oekraïense autoriteiten maken melding van meer dan 2000 burgerdoden.

Wereldbank stopt alle projecten in Rusland en Belarus

De Wereldbank legt alle projecten in Rusland en Belarus stil, vanwege de inval in Oekraïne.

Het instituut zegt dat het sinds de annexatie van de Krim in 2014 geen nieuwe leningen of projecten meer in Rusland heeft goedgekeurd. In Belarus zijn sinds 2020 geen nieuwe steunprojecten goedgekeurd, toen de Verenigde Staten sancties aan het land oplegden vanwege verkiezingsfraude bij de presidentsverkiezingen dat jaar.

De Wereldbank maakte eerder deze week bekend dat het werkt aan een steunpakket voor Oekraïne van 3 miljard dollar, omgerekend ongeveer 2,7 miljard euro. Daarvan moet minstens 350 miljoen dollar aan onmiddellijke steun worden vrijgemaakt.

OVSE-waarnemer omgekomen in Charkov

Een waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is omgekomen bij een Russische aanval in Charkov. De Oost-Oekraïense stad werd dinsdag zwaar onder vuur genomen door de Russen, met onder meer een luchtaanval.

De OVSE schrijft in een verklaring dat de Oekraïense waarnemer, Maryna Fenina, omkwam toen ze boodschappen voor haar familie ging halen.

De waarnemers van de OVSE zijn de onafhankelijke ogen en oren van de internationale gemeenschap op plekken waar een conflict is of dreigt. In Oekraïne zijn waarnemers sinds 2014 actief.

Oekraïense in Ter Apel: 'Enige wat ik wil is mijn familie levend terugzien'

De Oekraïense Iryna Tymosevych en Anastasia Sytdykova zoeken hulp en proberen asiel aan te vragen in Ter Apel. "Het enige dat ik wil is mijn familie levend terugzien. Of weten dat ze weg zijn uit Oekraïne", zegt Sytdykova.

"Ik kan niet terug, ik heb geen huis":

Oekraïense Iryna en Anastasia zoeken hulp in Ter Apel: 'Enige wat ik wil is mijn familie levend terugzien'

Internationaal Strafhof start onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne

Het Internationaal Strafhof in Den Haag begint formeel met het verzamelen van bewijs van oorlogsmisdaden in Oekraïne sinds 2013, toen het conflict in het zuidoosten van het land begon. Het onderzoek is officieel van start gegaan nadat 39 landen daartoe een verzoek hadden ingediend, laat aanklager Karim Khan weten. Onder die landen is ook Nederland.

Rusland is geen lid van het Strafhof en ook Oekraïne is dat niet. De Oekraïense regering had eerder al laten weten toch een onderzoek te willen.

Vluchten uit Kiev met twee katten

Een koffer heeft ze niet meegenomen, alleen een toilettas en twee haar twee katten. Olena (37) besloot gisterochtend te vertrekken uit Kiev en kwam vanavond aan in Przemysl, vertelt ze aan NOS-redacteur Christiaan Paauwe in Polen:

"Ik was weer de hele nacht wakker. Mijn intuïtie zei dat ik moest vertrekken met mijn katten. Veel mensen zijn gebleven, dat begrijp ik niet goed. Sommigen hebben hun zoon of echtgenoot in het leger en willen bij ze blijven, maar het is te gevaarlijk. Toen ik de deur van mijn huis dichttrok, begreep ik dat ik misschien nooit terug zou komen."

"Ik betaalde een taxi gestoord veel geld om mij naar het station te rijden. Normaal loop ik dat in een paar minuten, maar dat was lastig met de twee katten in hun reistas. Op het station was niet duidelijk wanneer er een trein zou komen. Toen er een op een ander perron aankwam, ben ik erheen gerend. Een echtpaar moest mij helpen om op tijd te zijn met de katten."

"Ik was zo opgelucht toen bleek dat de trein naar Lviv ging. De wagons waren wel bomvol met vrouwen en kinderen. Er was geen plek om te zitten. Niemand kon naar de wc, kinderen moesten huilen en het duurde 12 uur om in Lviv te komen. De katten vonden het ook verschrikkelijk om zo lang in een tas te zitten. Daarna moesten we nog eent trein pakken naar Przemysl. Normaal duurt dat een paar uur, nu zaten we nog twaalf uur in een volle trein. Het was een helse rit, maar het heeft mij wel gered. Vrienden uit Krakau komen mij nu ophalen."

Burgemeester Cherson: Russen in onze straten en in stadhuis

De burgemeester van de Zuid-Oekraïense havenstad Cherson zegt dat er Russische troepen in de stad zijn en dat ze ook al in het stadhuis zijn. Eerder zei Rusland al dat het de controle over de stad had, maar dat werd door de Oekraïense regering en de Verenigde Staten weersproken.

Nu zegt de burgemeester dat er geen Oekraïense militairen meer in de stad zijn. "Alleen nog burgers en mensen die hier willen LEVEN", meldt hij in een verklaring. Hij roept burgers op alleen met daglicht naar buiten te gaan.

Het Russische leger zegt dat de stad "volledig onder controle" is van de Russen. Alle essentiële diensten zouden gewoon functioneren en er zou geen tekort zijn aan voedsel of andere levensbehoeften. Er worden volgens een legerwoordvoerder gesprekken gevoerd met de lokale autoriteiten.

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne

Goedenacht. In dit blog lees en bekijk je alle ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne van donderdag 3 maart. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.