NOS NieuwsAangepast

Akkoord over vrije doorgang voor burgers • 'Voorwerpen Hermitage Amsterdam snel terug'

liveblog gesloten

Parlement Oekraïne in het geheim bijeen: 'Westen, stel een no-flyzone in!'

Voor het eerst sinds de Russische invasie is het Oekraïense parlement vandaag in een geheime spoedsessie bijeengekomen. Een groot deel van Russisch bezit in Oekraïne werd genationaliseerd en er werd gestemd over een no-flyzone boven Oekraïne die het Westen meteen zou moeten instellen.

Van het parlement, dat 450 afgevaardigden telt, kwamen vandaag 300 parlementariërs bijeen op een geheime plaats. "In 20 minuten hebben we over een hele rits voorstellen gestemd. Over de no-flyzone en over het in beslag nemen van Russische banktegoeden, maar ook over de grond onder de Russische ambassade in Oekraïne. Die hebben we genationaliseerd", zegt parlementariër Kira Rudnik tegen Nieuwsuur.

Lees verder:

Vluchteling uit Charkov: onvoorstelbaar dat Russen dit kunnen doen

"Vier uur geleden zag ik er al helemaal slecht uit, ik was totaal in de war", zegt Anna Glebova uit de belegerde stad Charkov tegen een NOS-verslaggever. Ze is net aangekomen in het Poolse Przemysl en wordt opgevangen in een gymzaal van een school.

"Ik was dertig uur onderweg. De trein moest steeds stoppen en soms stukken terug vanwege bombardementen. Het was heel erg eng. Maar inmiddels is het nog lastiger om te vluchten.

Ik heb mij altijd verbonden gevoeld met de Russische cultuur. De Russen zijn creatief en hebben veel belangrijke kunstenaars. Dat dit land nu hiervoor verantwoordelijk is, had ik mij nooit kunnen voorstellen. Ik dacht dat ze alleen militaire doelwitten zouden bombarderen. Maar ze bombarderen ook plekken waar mensen wonen."

Op deze foto zie je de ravage in Charkov vandaag, de vrouw op de foto is niet Anna Glebova:

AFP

De laatste dag bij IKEA Moskou: 'Lijkt wel rij voor zout in oorlogstijd'

Bij IKEA Moskou op laatste dag: 'Lijkt wel rij voor zout in oorlogstijd'

Rusland: zo trekken onze troepen de regio Kiev binnen

Op recente beelden die naar buiten gebracht zijn door het Russische ministerie van Defensie, is een konvooi legervoertuigen te zien dat de Kiev-regio binnenrijdt. Het is niet bekend wanneer deze beelden zijn gemaakt.

Rusland: zo trekken onze troepen de regio Kiev binnen

VS komt met nieuwe sancties, onder meer tegen Poetins perschef

Amerika heeft nieuwe sancties ingesteld tegen een aantal Russen vanwege de oorlog in Oekraïne. Onder meer de perschef van Poetin en andere persoonlijke bondgenoten van de Russische president worden getroffen door de strafmaatregelen.

"Deze individuen en hun familieleden worden afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem", zei president Biden in een toelichting. Eerder werden al andere oligarchen en persoonlijke vrienden van Poetin op de sanctielijst van de VS gezet.

'Voorwerpen Hermitage Amsterdam zo snel mogelijk terug'

De voorwerpen uit de voorstelling Russische avant-garde | Revolutie in de kunst in de Amsterdamse Hermitage keren snel terug naar Rusland. Dat heeft het Russische museum vandaag bekendgemaakt op zijn site.

"Gezien de ongekende druk waarmee onze collega's van expositiecentrum de Hermitage Amsterdam in de huidige politieke situatie worden geconfronteerd, hebben we gezamenlijk besloten om de Russische Avant-Garde-tentoonstelling eerder dan gepland te sluiten", schrijft het museum. "Als onderdeel van de bestaande tentoonstellingsovereenkomst is het proces begonnen om de snelle terugkeer van expositie naar het grondgebied van de Russische Federatie te formaliseren."

De Hermitage Amsterdam maakte eerder vandaag bekend alle banden met Rusland te verbreken, wat in de praktijk betekent dat het grootste deel van het museum aan de Amstel met onmiddellijke ingang dicht is. "Oorlog maakt alles kapot. Zo ook dertig jaar samenwerking", laat het museum op de website weten. "De Hermitage Amsterdam heeft op dit moment geen andere keuze."

Atoomwaakhond aan militairen: ga niet vechten bij kerncentrale

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) is bezorgd over de gevechten in de buurt van de grootste kerncentrale van Oekraïne. De directeur roept beide partijen op niet te schieten in de omgeving van de kerncentrale.

De atoomwaakhond verwijst naar berichten dat Russische tanks de stad naast de kerncentrale hebben bereikt. Volgens de plaatselijke autoriteiten is de situatie nijpend. IAEA-directeur Rossi: "We roepen alle militairen op om af te zien van geweld in de buurt van de kerncentrale."

Reddit gaat alle links naar Russische staatsmedia weren

Het Amerikaanse internetforum Reddit gaat ook de Russische staatsmedia RT en Sputnik weren op zijn site. Op veel subreddits - subgroepen die worden beheerd door gebruikers, werden al links naar Russische staatsmedia zoals RT, Sputnik en hun dochterondernemingen geweerd. Maar nu gelden de beperkingen voor de hele site in alle regio's.

Verder worden advertenties die gericht zijn op Rusland of er uit afkomstig zijn niet geaccepteerd.

Deze week sloten grote online platforms in de EU de toegang af tot de Russische staatsmedia RT en Sputnik. Het begon met Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Daar kwam het Chinese TikTok bij en daarna meldde Google dat ook op YouTube de toegang binnen de EU wordt afgesloten.

Gisteren werd een besluit bekrachtigd van de Europese Commissie om RT en Sputnik zo goed als volledig te weren in de EU.

Russisch konvooi voor Kiev in drie dagen tijd amper verplaatst

Het ruim 60 kilometer lange Russische konvooi in Oekraïne is in drie dagen tijd nauwelijks opgeschoten. Diverse internationale media speculeren waarom de voorhoede van het militaire materieel nog altijd op zo'n 20 kilometer afstand staat van hoofdstad Kiev.

Volgens de BBC zou het te maken kunnen hebben met logistieke problemen. "De Russen zitten vast in de modder", zegt een voormalig commandant van de Britse strijdkrachten tegen de publieke omroep. Hij spreekt ook van een groot tekort aan voedsel, brandstof, reserve-onderdelen en een laag moreel onder de Russische troepen.

Het konvooi bestaat uit onder meer tanks, gepantserde voertuigen en artillerie, zoals op deze satellietbeelden van twee dagen geleden te zien is:

'Russisch konvooi van meer dan 60 kilometer lang'

Russen in de rij bij de IKEA

In een IKEA-filiaal aan de rand van Moskou stonden vandaag lange rijen als gevolg van de aangekondigde sluiting van de winkels door de Zweedse meubelgigant.

IKEA maakte vandaag bekend vanwege de oorlog zijn activiteiten in Rusland en Belarus tijdelijk stop te zetten. Dat betekent dat alle zeventien IKEA-winkels in Rusland dichtgaan. Ook legt het Zweedse bedrijf de productie van meubels in Rusland stil en importeert en exporteert IKEA niks meer van en naar Rusland en Belarus.

AP

Defensiedeskundige: 'Marioepol echt cruciaal voor de Russische strategie'

Defensiedeskundige Bob Deen: 'Val Marioepol zou goed zijn voor Rusland'

Russische tanks rijden stad met kerncentrale binnen

Russische tanks hebben Enerhodar bereikt: in die stad in het zuidoosten van Oekraïne bevindt zich de grootste kerncentrale van Europa. Russische troepen hebben het vuur geopend in de stad, zegt een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse zaken.

Als de kerncentrale wordt ingenomen, kunnen de gevolgen groot zijn. De nucleaire reactor van Zaporizja, vernoemt naar de gelijknamige grote stad in de buurt, levert naar schatting een vijfde van alle elektriciteit voor Oekraïne.

Benzineprijs blijft maar stijgen: een liter Euro95 gaat naar 2,31 euro

Door de steeds hogere olieprijzen blijft de benzineprijs klimmen. De gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine stijgt vrijdag met 4 eurocent. Aan de pomp kost een liter Euro95 dan 2,31 euro. Volgens Paul van Selms van het consumentencollectief United Consumers is het de sterkste stijging op één dag ooit.

Lees verder:

Video van de schade in Borodyanka, ten noordwesten van Kiev

Ravage in Borodyanka: explosie slaat krater in flatgebouw

Oekraïne en Rusland eens over doorgang vluchtelingen, 'snel nieuwe gesprekken'

Oekraïne en Rusland zijn het eens geworden over de vrije doorgang voor burgers die weg willen uit conflictgebieden. Voor hen komen er corridors (doorgangen). Ook komt er snel een nieuwe, derde ronde van onderhandelingen, melden beide partijen.

Volgen Kiev zijn vandaag niet de gehoopte resultaten behaald in de tweede gespreksronde. Volgens Moskou is er juist "substantiële vooruitgang" geboekt.

Hoe vluchtelingen straks veilig de gevechten kunnen ontvluchten, is niet bekendgemaakt. Er zou gesproken zijn over een tijdelijke wapenstilstand op plekken waar zulke evacuaties moeten gebeuren, maar nadere informatie ontbreekt.

Poetin: 'Oekraïne gebruikt burgers als menselijk schild'

De Russische president Poetin heeft op een sessie van zijn veiligheidsraad gezegd dat de Russische "militaire operatie" in Oekraïne volgens plan verloopt. Hij noemde de Russische soldaten helden.

Hij beweerde ook dat de Oekraïense troepen burgers als menselijk schild gebruiken. Ook zouden buitenlandse burgers door hen gegijzeld worden. Hij beschuldigt Oekraïne ervan dat het de doorgang van humanitaire hulp blokkeert.

Poetin beloofde financiële compensatie voor familie van gesneuvelde soldaten en voor militairen die gewond raken.

Poetin: 'De strijd verloopt helemaal volgens plan'

Burgers steken kapotgeschoten brug bij Irpin (naast Kiev) over

Zo steken burgers kapotgeschoten brug bij Irpin over

Oekraïne: dodental luchtaanval op woonwijk opgelopen tot 33

Als gevolg van een Russisch bombardement in een woonwijk in Tsjernihiv zijn volgens Oekraïne minstens 33 burgers gedood. Ook het gemelde aantal gewonden in de stad verder opgelopen, tot 18.

Er liggen mogelijk nog meer slachtoffers onder het puin. Maar de Oekraïense hulpdiensten melden dat de reddingsactie is stilgelegd vanwege nieuwe beschietingen.

De hulpdiensten hebben deze foto's gedeeld van de ravage in Tsjernihiv:

Moldavië doet formeel aanvraag voor EU-lidmaatschap

De Moldavische president Sandu heeft een formele aanvraag voor Moldavië om toe te treden tot de Europese Unie ondertekend, schrijft persbureau Reuters. Sandu zei dat de aanvraag de komende dagen in Brussel wordt afgeleverd.

Sinds vorige week is in Moldavië de noodtoestand van kracht door de oorlog in Oekraïne. Het land ten zuidwesten van Oekraïne heeft al veel vluchtelingen uit het buurland opgenomen. Bronnen van de Europese Unie meldden aan Reuters dat een aanvraag voor toetreding tot de EU van Georgië ook snel verwacht wordt.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, sprak zich al ook uit voor een EU-lidmaatschap van Oekraïne. Uiteindelijk moeten de EU-landen een knoop doorhakken over de toelating van een nieuw land. Op dit moment is er geen overeenstemming over een EU-lidmaatschap van Oekraïne, en de toelatingsprocedure kost vaak jaren.

Rusland in beroep tegen uitsluiting van internationaal voetbal

De Russische voetbalbond gaat in beroep tegen de uitsluiting van Russische ploegen in het internationale voetbal door de FIFA en UEFA. Rusland stapt daarvoor naar het Hof van Arbitrage voor de Sport.

Belarus is voorlopig nog niet geschorst, maar hun nationale ploegen moeten wel alle thuiswedstrijden op neutraal terrein spelen, zonder publiek. Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA besloten vanwege de Belarussische betrokkenheid bij de Russische inval in Oekraïne.

Het nieuwe besluit van de UEFA brengt de KNVB in een lastig parket. De Nederlandse voetbalbond verklaarde maandag dat de vertegenwoordigende elftallen van Nederland tot nader order geen wedstrijden spelen tegen Rusland en Belarus.

Nederland levert voertuigen en ander materieel aan Oekraïne

Het kabinet gaat weer extra goederen leveren aan Oekraïne, schrijft minister Ollongren van Defensie aan de Tweede Kamer. Het gaat om voertuigen, gevechtsrantsoenen, slaapzakken, laptops en beschermende kleding. Om wat voor soort voertuigen het gaat wil Defensie op dit moment niet zeggen. Het ministerie zegt dat het mogelijk is de voertuigen in Oekraïne af te leveren.

Het is zeer waarschijnlijk dat de Russische strijdkrachten clustermunitie hebben gebruikt in de stad Charkov, maar dat is voor Rusland niet zonder meer verboden, schrijft Ollongren. Rusland en Oekraïne hebben allebei het Clustermunitieverdrag van 2008 niet getekend.

Thermobarische wapens (ook bekend als vacuümbom) zijn geen specifiek verboden wapens. Voor alle wapens geldt wel het humanitair oorlogsrecht. Dat zijn regels die burgers en militairen die niet meer aan de strijd kunnen meedoen beschermen tegen gebruik van bepaalde wapens en geweld. Nederland is voorstander van het verzamelen van informatie over de oorlog in Oekraïne om later de Verenigde Naties daar onderzoek naar te laten doen.

'Russische troepen naderen grote kerncentrale Zaporizja'

Oekraïne heeft naar eigen zeggen nu nog controle over twee belangrijke kerncentrales in het zuiden van het land. Maar Russische troepen naderen wel de kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, zegt het Oekraïense atoomagentschap tegen Reuters.

Als de kerncentrale wordt ingenomen, kunnen de gevolgen groot zijn. De nucleaire reactor van Zaporizja levert naar schatting een vijfde van alle elektriciteit voor Oekraïne.

Russische militairen zouden de stad Enerhodar, waar veel personeel van de centrale woont, al zijn binnengetrokken.

Bewoners hadden een barricade opgeworpen om de opmars van de tegenstander te vertragen, valt te zien in deze video van gisteren:

Oekraïense burgers blokkeren toegang tot kerncentrale

Terugkijken: Oost-Europadeskundige Bob Deen praat je bij over de ontwikkelingen in Oekraïne

Terugkijken: defensiedeskundige Bob Deen over de strijd in Oekraïne

Oekraïne: zeker 22 burgerdoden bij luchtaanval op woonwijk

Bij de Russische luchtaanval op een woonwijk in de noordelijke stad Tsjernihiv zijn zeker 22 burgers gedood, melden de Oekraïense hulpdiensten. Tussen het puin wordt gezocht naar overlevenden van het bombardement.

Er is mogelijk clustermunitie gebruikt bij de Russische raketaanval. Op beelden van vlak voor de aanval, waarvan de locatie en tijd zijn geverifieerd door de NOS, is te zien hoe een tiental raketten neerkomt op een kruispunt tussen flatgebouwen, een apotheek en een ziekenhuis. In de buurt liggen ook twee scholen:

Gesprek met Russische delegatie begonnen, zegt adviseur van Zelensky

Volgens Oekraïne zijn de onderhandelingen met de Russische delegatie begonnen. De inzet van de dialoog is een staakt-het-vuren en een veilige doorgang voor burgers om de frontlinie te verlaten, zegt een adviseur van president Zelensky op Twitter.

Vanmiddag meldde het Russische persbureau Tass dat de twee delegaties waren gearriveerd. De gesprekken vinden plaats in het Woud van Bialowieza, op de grens tussen Polen en Belarus. Eerdere gesprekken tussen de twee partijen zijn op niets uitgelopen.

Dit is volgens het Oekraïense ministerie van Defensie een foto van de onderhandelingen:

Hulpdiensten helpen Oekraïens gezin dat strandt op snelweg Brabant

De politie heeft op de A67 bij Someren in Brabant een Oekraïens gezin weer op weg geholpen. Agenten kregen vanochtend een melding van een man die de snelweg overstak. Het bleek te gaan om de vader van een gezin uit Oekraïne dat was gevlucht voor de oorlog. Het gezin was zes dagen geleden vertrokken en onderweg naar Engeland toen hun auto het op de A67 begaf.

De vader van het gezin wist zich volgens Omroep Brabant geen raad meer en stak de snelweg over om hulp te vragen bij een tankstation. Agenten brachten de man terug naar zijn gezin. Ook werd de wegenwacht gebeld, de auto is gratis gerepareerd. De kinderen van het gezin kregen een knuffelbeer.

Instagram politie Someren

Dodelijke raketaanval op woonwijk in Tsjernihiv, mogelijk met clustermunitie

Aan de noordelijke frontlinie in Oekraïne is om 12.16 uur een woonwijk in de stad Tsjernihiv beschoten met raketten. Volgens Oekraïense autoriteiten gaat het om een Russische luchtaanval op burgers. In dat geval is hier volgens Clingendael-onderzoeker Danny Pronk sprake van een oorlogsmisdrijf.

Op beelden van vlak voor de aanval, waarvan de locatie en tijd zijn geverifieerd door de NOS, is te zien hoe een tiental raketten neerkomt op een kruispunt tussen flatgebouwen, een apotheek en een ziekenhuis. Het gaat mogelijk om gebruik van clustermunitie:

Beelden van de mogelijke clusterbom op woonwijk Tsjernihiv

Macron tegen Poetin: 'Je liegt tegen jezelf'

Poetin maakt een grote fout in Oekraïne en stort zijn land in een isolement, heeft de Franse president Macron in een telefoongesprek met Poetin gezegd. Daarnaast zei Macron dat Poetin zichzelf voor de gek houdt over de Oekraïense regering en dat de oorlog Rusland op de lange termijn hem duur zal komen te staan, meldt een woordvoerder van het Elysée.

In het telefoongesprek, dat door Poetin werd geïnitieerd, herhaalde de Russische leider dat hij vastberaden is om Oekraïne te "neutraliseren en ontwapenen". "Er was niets in wat president Poetin zei dat ons gerust kon stellen", zegt de woordvoerder tegen persbureau Reuters. Poetin herhaalde zijn standpunt dat hij Oekraïne wil "denazificeren". Hierop heeft Macron volgens het Elysée gezegd dat Rusland door de oorlog voor "een lange tijd geïsoleerd zal raken, en verzwakt door opgelegde sancties'."

Wat bedoelt Poetin met de bewering dat Oekraïne "gedenazificeerd moet worden?" We legden vijf claims van Poetin voor aan historicus Marc Jansen: