NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Zelensky benadrukt: 'Ik blijf in Kiev' • Scholen Oekraïne twee weken dicht

Liveblog gesloten
 • We beginnen een nieuw liveblog

  We starten een nieuw liveblog op, omdat dit blog te traag wordt. De ontwikkelingen in en rond Oekraïne zijn in dit liveblog te volgen.

 • Opnieuw protest in Moskou tegen Russische invasie

  In Moskou wordt op kleine schaal opnieuw geprotesteerd tegen de Russische invasie in Oekraïne. Demonstranten lijken direct te worden gearresteerd.

  Gisteren werden er volgens mensenrechtenorganisatie OVD-Info 1862 mensen opgepakt bij demonstraties in meerdere Russische steden.

  1/3 Een demonstrant wordt meegenomen door agenten EPA
  2/3 Een demonstrant wordt meegenomen door agenten EPA
  3/3 Moskovieten leggen bloemen bij de Oekraïense ambassade in Moskou EPA
 • Rutte: blij dat Poetin zelf ook op sanctielijst staat

  Premier Rutte is tevreden over het sanctiepakket dat de 27 EU-landen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben bereikt. "Als Poetin verdeeldheid wilde zaaien, heeft hij eenheid gekregen", zegt hij. Het sanctiepakket is gericht tegen het Russische regime, de persoon Vladimir Poetin en de mensen die hem steunen. Ze hebben volgens Rutte echt een impact op de Russische economie.

  "Gisteravond waren er zorgen over of Poetin wel aan de lijst toegevoegd kon worden", zegt Rutte. "Hij zou dan misschien niet meer kunnen reizen en dat vonden landen te ver gaan. Maar er is vandaag toch eensgezindheid bereikt om hem op de sanctielijst te zetten."

  Nederland heeft ook gepleit voor het afsluiten van Rusland van het bankensysteem Swift. "Ja, daar hebben we voor gepleit. Maar we wilden ook heel graag Poetin op die sanctielijst. Eenheid over het pakket was ook belangrijk. Uiteindelijk is nu afgesproken dat we eerst heel precies in kaart brengen wat de voor- en nadelen zijn van Rusland uit Swift zetten. Dan kan daar later nog een beslissing over genomen worden."

  Swift is een wereldwijd berichtensysteem van banken. Er wordt geen geld overgemaakt via Swift. Als Rusland wordt afgesloten, worden internationale transacties door het gemis van het berichtensysteem enorm omslachtig, maar niet onmogelijk. Banken moeten dan handmatig transacties verrichten via alternatieve communicatie. In de praktijk betekent het dat het overgrote deel van Russische financiële transacties niet kan worden uitgevoerd.

 • Rutte: gedachten en gebeden bij Zelensky, ‘een maat van mij’

  "Het is hartverscheurend wat Poetin teweegbrengt", zei premier Rutte op de persconferentie na de ministerraad, waarin de Russische aanval op Oekraïne en de Nederlandse reactie daarop zijn besproken. "Gisteren ging er nog een schokgolf door de wereld, na de Russische inval in Oekraïne - een donkere dag voor Oekraïne, voor Europa en voor de hele wereld. Vanochtend werden we opnieuw gewekt door aangrijpende beelden van Russische invallen in Oekraïne."

  Volgens de premier is de Russische aanval primair een aanval op Oekraïne, maar raakt Poetin veel meer dan dat land alleen. "Het is ook een aanval op het volkenrecht, de rechtsstaat en op het besef van verhoudingen tussen staten", zegt Rutte, die verder vertelde dat hij vanmiddag heeft gebeld met de Oekraïense president Zelensky.

  Gisteren sprak Zelensky al via een videoverbinding met Europese leiders. Dat heeft op Rutte persoonlijk veel indruk gemaakt. Ook tijdens het telefoongesprek van vandaag was Rutte duidelijk dat de Oekraïense leider op dat moment niet op een veilige plek was. "Nu realiseer ik me dat deze maat van mij, ik ken hem natuurlijk goed, persoonlijk bedreigd wordt." Hij zei daarbij dat hij niet zeker weet of hij de Oekraïense leider ooit weer ziet.

  Rutte wilde niet speculeren over hoe groot het gevaar voor Zelensky is, maar zei wel dat zijn gedachten en gebeden bij hem zijn en dat hij hem wil bijstaan. Daarbij benadrukte de premier dat die ondersteuning niet bestaat uit militair ingrijpen.

 • Eerste Britse NAVO-militairen arriveren in Estland

  In Estland zijn de eerste Britse militairen aangekomen ter versterking van het NAVO-bataljon dat daar is gestationeerd, op zo'n 150 kilometer van de grens met Rusland.

  Een konvooi van zes tanks en andere militaire voertuigen reed vanuit het Duitse Sennelager via Polen, Litouwen en Letland naar de militaire basis van Tapa. Sinds 2017 is daar een NAVO-gevechtsgroep ondergebracht.

  De Britten hebben toegezegd zo'n 850 extra militairen en uitrusting naar Estland te sturen, een verdubbeling van het aantal Britse militairen dat daar nu zit.

 • Scholen in Oekraïne blijven twee weken dicht

  Alle scholen in Oekraïne blijven de komende twee weken gesloten. Dat heeft de Oekraïense minister van Onderwijs bekend gemaakt. Leerlingen en studenten krijgen vakantie.

 • Protest tegen Russische invasie in Rotterdam

 • Ziekenhuis beschoten in Melitopol

  Op beelden is te zien hoe een ziekenhuis in de Zuid-Oekraïense stad Melitopol wordt beschoten. Op sociale media wordt gezegd dat het gaat om een aanval van Russische militairen. Het ziekenhuis ligt in het centrum van de stad.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aanval op ziekenhuis in Zuid-Oekraïne

  Het beeld lijkt heel recent, waarschijnlijk is het vandaag gemaakt. De burgemeester van Melitopol schreef vanochtend nog aan zijn inwoners dat alle ziekenhuizen in bedrijf waren, zonder vermelding van een aanval.

 • Poetin wil wel praten, maar op Russische voorwaarden

  De Russische president Poetin is bereid om te onderhandelen met Oekraïne. Volgens het Russische staatspersbureau Tass wil Poetin daarvoor een Russische delegatie naar de Belarussische hoofdstad Minsk sturen. President Loekasjenko zou hem hebben verzekerd dat alles klaarstaat voor de komst van de delegaties.

  Rusland bepaalt wel de voorwaarden voor eventuele gesprekken, zegt correspondent Iris de Graaf. "Harde woorden en willen onderhandelen bestaan naast elkaar. Poetin beschouwt Zelensky niet als gesprekspartner", zegt ze.

  De Russische president wil pas gaan praten als Zelensky akkoord gaat met een neutrale status van Oekraïne. "Als Oekraïne neutraal is, is een NAVO-lidmaatschap ver weg. Bovendien is Minsk een beladen plek, nu de Belarussische president Loekasjenko samen met Poetin optrekt in deze oorlog", aldus De Graaf. "Maar Zelensky lijkt toch bereid te zijn om te praten, zolang het bloedvergieten maar stopt."

 • Zelensky in nieuwe video: we zijn in Kiev

  De Oekraïense president Zelensky heeft in een nieuwe videoboodschap benadrukt dat hij in Kiev blijft. "We zijn hier en we verdedigen Oekraïne." Aan zijn zijde staan de premier van Oekraïne en ministers. Een van hen houdt zijn telefoon omhoog om te laten zien hoe laat het is. Met de video lijkt Zelensky geruchten over een vlucht van de regering uit het land te willen ontkrachten.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zelensky spreekt het volk toe via sociale media
 • 'Oekraïne herovert Slangeneiland in Zwarte Zee'

  Het Oekraïense leger heeft het Slangeneiland (Ostriv Zmiejniej) heroverd op het Russische leger. Dat meldt de Oekraïense tv-zender Oekraina24 op basis van de legerleiding. Het piepkleine eilandje in de Zwarte Zee heeft strategisch weinig waarde, maar is een symbool geworden van verzet tegen de Russische invasie, doordat de grenswachten zich weigerden over te geven. Alle dertien bewakers werden vervolgens gedood.

  Tegen de Russen werd gezegd dat ze "de klere kunnen krijgen":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Grenswachten zeggen tegen Russen dat 'ze de klere kunnen krijgen'
 • Oekraïense militairen bewaken Charkov

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oekraïense militairen verdedigen Charkov tegen Russische aanval
 • Enquête: meerderheid van Nederlanders tegen heropening Groningse gasvelden

  Een meerderheid van 62 procent van de Nederlandse bevolking is tegen het oppompen van extra gas uit de gasvelden in Groningen om een eventueel gastekort tegen te gaan. Dat meldt het duurzaamheidsplatform Change Inc. op basis van een onderzoek van Motivaction. Door de spanningen met Rusland is de gasprijs flink gestegen.

  In 2030 moet de gaswinning in Groningen volledig zijn stopgezet. Tot die tijd wordt de gaswinning geleidelijk afgebouwd. Dit jaar is wel meer gas uit Groningen nodig dan voorzien, omdat Duitsland meer gas nodig heeft en de bouw van een stikstoffabriek vertraging heeft opgelopen. Die fabriek is nodig om buitenlands gas om te zetten naar gas dat geschikt is voor Nederlandse huishoudens.

  Zo'n 45 procent van de 842 ondervraagden vindt dat er meer gas moet worden ingekocht bij andere leveranciers. 54 procent is voor het stimuleren van het opwekken van alternatieve energie.

  Staatssecretaris Vijlbrief zei vandaag opnieuw dat het kabinet vanwege de oorlog in Oekraïne geen extra gas gaat winnen in Groningen. Het kan alleen niet volledig worden uitgesloten. "Nee, we gaan geen extra gas winnen. Dat zou het aller-aller-allerlaatste zijn wat we doen."

 • Rusland gaat toegang tot Facebook beperken

  De Russische mediawaakhond Roskomnadzor gaat de toegang tot Facebook beperken. Volgens de waakhond is het sociale medium betrokken bij "de schending van fundamentele mensenrechten en vrijheden". Wat de beperking precies inhoudt, is nog niet bekend.

  Gisteren besloot Meta, het moederbedrijf van Facebook, een aantal Russische nieuwspagina's op te schorten. Zo is de pagina van het Russische staatspersbureau RIA Novosti offline gehaald vanwege desinformatie. Dat wordt door Rusland bestempeld als censuur.

 • Finland en Zweden ook in het vizier

  Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat wanneer Zweden en Finland lid van de NAVO willen worden, er 'nadelige gevolgen' zullen zijn. Beide landen zijn vandaag aanwezig bij het overleg van de lidstaten van de NAVO.