ANP
NOS Sport

Ook autosportbond FIA grijpt in: vooralsnog geen Formule 1-race in het Russische Sotsji

De Grand Prix van Sotsji gaat ("onder de huidige omstandigheden") komend seizoen niet door. Dat heeft de internationale autosportfederatie FIA besloten vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

"We zijn geschrokken en kijken met verdriet naar de huidige situatie in Oekraïne", staat in een verklaring van de FIA, opgesteld samen met de Formule 1-teams. "We hopen op een snelle en vredige oplossing."

De race in Rusland stond gepland voor 25 september. Het is nog niet bekend of er een vervangende grand prix komt, waardoor het Formule 1-seizoen voorlopig bestaat uit 22 races.

Beslissing

Verschillende Formule 1-coureurs spraken zich donderdag al uit over de situatie in Oekraïne. "Ik vind niet dat we daar moeten racen", vertelde viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. "Dat zou fout zijn. We zullen er vast als rijdersvakbond GPDA nog over spreken, maar ik heb mijn beslissing al genomen. Ik ga sowieso niet."

Ook Max Verstappen was helder. "Als een land in oorlog is, is het niet correct om te gaan racen. Het is niet verantwoord als je ziet wat er nu aan de hand is. Maar het gaat natuurlijk niet om mijn mening. Het is aan de Formule 1-leiding en de teams om te besluiten wat we doen."

Eerder besloot de Europese voetbalbond UEFA al om de finale van de Champions League te verplaatsen van het Sint-Petersburg naar Parijs.

Advertentie via Ster.nl