NOS NieuwsAangepast

Dit weten we nu over de oorlog in Oekraïne

Dit is dag twee van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Russische troepen vielen donderdagochtend vroeg Oekraïne op meerdere plekken binnen.

Dit is de laatste stand van zaken:

 • Het Oekraïense leger heeft naar eigen zeggen de aanval op een legerbasis in Kiev afgeslagen. Ook zouden militairen een tweede Russisch transportvliegtuig hebben neergehaald ten zuiden van Kiev. Iets ten westen van het centrum van de hoofdstad zou eveneens een Russisch offensief zijn afgewend. Er werd daar gevochten bij een belangrijke verkeersader.
 • In een aantal buitenwijken, voorsteden en in het centrum van Kiev worden zware explosies en beschietingen gemeld. Ten oosten van de hoofdstad zou er een strijd gaande zijn om een energiecentrale, in voorwijk Troieshchyna. In het noorden wordt er volgens Oekraïense media strijd geleverd in wijk Obolon. Nabij de dierentuin in het centrum zou ook zwaar worden gevochten.
 • Het Oekraïense leger beweert dat er ook strijd wordt geleverd in een voorstad ten zuiden van de hoofdstad. Deze gevechten zouden plaatsvinden in Vasylkiv, op zo'n 25 kilometer van Kiev. Aan het begin van nacht zei het leger een Russisch transportvliegtuig in de buurt van Vasylkiv te hebben neergehaald.
 • Volgens het Russische leger zijn hun militairen zonder slag of stoot Melitopol binnengetrokken. Volgens staatspersbureau RIA werden de militairen door lokale bewoners zelfs verwelkomd. De Oekraïense autoriteiten spreken tegen dat Melitopol is ingenomen. De Russische troepen zouden weer terug zijn gedreven na een hevige strijd.
 • Zowel Oekraïense media als internationale media spreken van een reeks zware explosies in Kiev. Al de hele avond en nacht worden er om de zoveel tijd ontploffingen en raketinslagen gemeld. Maar het valt niet te zeggen in hoeverre er sprake is van grootschalige luchtaanval.
 • "Dit wordt de zwaarste nacht", zegt de Oekraïense president Zelensky in een nieuwe videoboodschap. Hij verwacht dat de Russische invasiemacht een grote aanval lanceert op onder meer de hoofdstad Kiev.
 • Rusland heeft zijn veto gebruikt om te voorkomen dat de VN-Veiligheidsraad de invasie van Oekraïne kan veroordelen. In de motie werd Rusland opgeroepen de invasie te stoppen en alle troepen terug te trekken. Maar aangezien Rusland een van de vijf permanente leden is van de Veiligheidsraad, kan het land resoluties blokkeren door tegen te stemmen.
 • De Russische president Poetin en minister Lavrov van Buitenlandse Zaken worden op de sanctielijst van de Europese Unie geplaatst. Hun Europese tegoeden worden bevroren.
 • De NAVO-landen hebben besloten om voor het eerst de flitsmacht in te zetten om de oostflank van de NAVO te versterken. Na een videoconferentie zei NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg dat duizenden militairen naar de Oost-Europese lidstaten worden gestuurd. Gisteren maakte de VS bekend nog eens 7000 militairen naar Europa te sturen.
 • President Poetin is bereid om te onderhandelen met Oekraïne. Volgens het Russische staatspersbureau Tass wil Poetin daarvoor een Russische delegatie naar de Belarussische hoofdstad Minsk sturen. Hij stelt als voorwaarde voor het gesprek dat president Zelensky akkoord gaat met een neutrale status van Oekraïne.
 • In de Zuid-Oekraïense stad Melitopol is een ziekenhuis beschoten. Op sociale media wordt gezegd dat het gaat om een aanval van Russische militairen.
 • Het Oekraïense leger heeft het Slangeneiland heroverd op het Russische leger, meldt een Oekraïense tv-zender. Het piepkleine eilandje in de Zwarte Zee heeft strategisch weinig waarde, maar is een symbool van verzet geworden doordat de grenswachten zich weigerden over te geven. Ze werden volgens Oekraïe alle 13 gedood.
 • Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de westkant van Kiev is geblokkeerd door Russische militairen. Ook meldt het ministerie dat het vliegveld Hostomel is heroverd. Gisteravond had Rusland het vrachtvliegveld ten noorden van Kiev al kort in handen, maar toen nam het Oekraïense leger de luchthaven weer snel over.
 • Russische militairen hebben het noorden van Kiev bereikt, meldt het Oekraïense ministerie van Defensie. De Russen zijn nu in het district Obolon op zo'n 9 kilometer van het parlementsgebouw.
 • De Oekraïense hoofdstad Kiev is aangevallen door raketvuur, zegt een adviseur van de Oekraïense regering. Meerdere projectielen zouden zijn afgeweerd. Een gebouw in het zuidoosten de hoofdstad waar mensen in wonen, staat in brand. Volgens de burgemeester zijn drie mensen gewond geraakt, van wie een ernstig gewond.
 • De leiders van de 27 EU-lidstaten hebben zo'n zes uur lang overleg gevoerd. Daar zijn ze het eens geworden over een nieuw pakket aan maatregelen tegen Rusland. De leiders hadden ook een videoverbinding met Zelensky.
 • Mannen tussen de 18 en 60 jaar oud mogen Oekraïne niet verlaten. Zij moeten beschikbaar zijn voor het leger. President Zelensky heeft een decreet ondertekend waarmee hij een algemene mobilisatie afkondigt, meldt het persbureau Interfax Ukraine.
 • De Oekraïense president heeft beloofd om in hoofdstad Kiev te blijven. Zelensky zegt informatie te hebben dat hij het belangrijkste doelwit van de Russen is, daarna zijn familie.
 • De Verenigde Naties hebben aangekondigd dat er onmiddellijk een bedrag van omgerekend 17,8 miljoen euro vrijkomt voor humanitaire hulp in Oekraïne. Secretaris-generaal Guterres zei dat de VN en partners in het land blijven om "de bevolking te helpen, ongeacht wie het zijn en waar ze zich bevinden".
Brand in flatgebouw Kiev, puin op straat

Dit is wat we weten over het aantal aanvallen en het dodental:

 • Volgens de Oekraïense president Zelensky zijn tot dusver zeker 137 Oekraïners gedood bij de Russische inval. Dat gaat om zowel burgers als militairen. Bij de beschietingen en bombardementen raakten 316 mensen gewond.
 • Russische troepen hebben volgens Oekraïne sinds het begin van de aanval zo'n 2800 militairen en 80 tanks verloren. Ook zouden meer dan 500 Russische militaire voertuigen zijn vernietigd. Onduidelijk is of de militairen gevangen zijn genomen, gewond zijn geraakt of zijn gedood.
 • Van alle dodelijke slachtoffers vielen er dertien op een klein eilandje voor de kust van Zuid-Oekraïne. Deze grenswachters van Slangeneiland wilden zich niet overgeven, waarop ze werden gedood.
 • Op deze kaart zie je de stand van zaken rond 17.30 uur van de strijd in Oekraïne:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl