Oekraïense militairen in Marioepol
NOS NieuwsAangepast

Dit is wat we weten over de oorlog in Oekraïne

Russische eenheden rukken steeds verder op in Oekraïne. Sinds afgelopen nacht zijn militairen vanuit Rusland op verschillende plekken de grens overgestoken en zijn er beschietingen over en weer.

Rusland beweert dat het Oekraïne niet wil bezetten maar slechts wil "demilitariseren". Volgens Oekraïne worden er ook burgerdoelen aangevallen.

De laatste stand van zaken:

  • Naar schatting 100.000 Oekraïners zijn hun huis ontvlucht vanwege de oorlog, meldt VN-hulporganisatie UNHCR. Vele duizenden mensen zijn de grens overgestoken naar buurlanden.
  • In de buitenwijken van de strategisch belangrijke havenstad Marioepol wordt zwaar gevochten, meldt persbureau Reuters. Er zijn honderden explosies gehoord bij beschietingen tussen Russische en Oekraïense troepen.
  • Russische troepen hebben een vrachtvliegveld ten noorden van Kiev en de voormalige kerncentrale van Tsjernobyl ingenomen, zegt een adviseur van de Oekraïense president Zelensky. Om beide locaties is zwaar gevochten. Vooral de luchthaven wordt gezien als strategisch belangrijk voor de Russische opmars.
  • Delen van de zuidelijke regio Cherson, nabij de Krim, zijn niet langer onder controle van Oekraïne. Dat melden de regionale autoriteiten.
  • De EU-regeringsleiders hebben ingestemd met een nieuw sanctiepakket tegen Rusland dat volgens hen "enorme en ernstige gevolgen" zal hebben. De maatregelen treffen onder meer de financiële sector, de energie- en de transportsector van Rusland, staat in een verklaring.
  • De Amerikaanse president Biden kondigt nieuwe 'zware' sancties aan tegen Rusland. "Dit is een gevaarlijk moment voor Europa", zei Biden. Ook het Verenigd Koninkrijk, Canada en de EU komen met aanvullende strafmaatregelen tegen Moskou.
  • Voor de ingang van een ziekenhuis in de stad Vuhledar, op 60 kilometer van Donetsk in Oost-Oekraïne, zijn vanochtend tenminste twee mensen omgekomen door oorlogshandelingen. Dat blijkt uit beelden op sociale media die de NOS heeft geverifieerd. Het is nog onduidelijk wie er voor deze daad verantwoordelijk is.
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim verwacht dat het Russische leger zal proberen om de Oekraïense strijdmacht binnen een paar dagen te neutraliseren en dat president Poetin vervolgens een groot deel van het land langere tijd wil bezetten.
  • Bij anti-oorlogsdemonstraties in diverse Russische steden zijn bijna 1400 mensen opgepakt, zegt de Russische mensenrechtenorganisatie OVD-Info. De betogers zijn fel tegen de Russische invasie van Oekraïne.
  • President Klaas Knot van De Nederlandse Bank maakt zich zorgen over de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor Nederland. "Dit gaat op de korte termijn leiden tot hogere energieprijzen en meer inflatie", zegt hij tegen de NOS.
  • Vanwege de onzekere situatie overnachten KLM-bemanningsleden voorlopig niet meer in Rusland, laat de luchtvaartmaatschappij weten aan persbureau ANP. Om die reden worden de vertrektijden van vluchten naar Moskou en Sint-Petersburg aangepast.

In deze afbeelding zie je waar vandaag luchtaanvallen en andere beschietingen plaatsvonden:

Dit is wat we weten over het aantal aanvallen en het dodental:

  • Volgens de Oekraïense president Zelensky zijn tot dusver zeker 137 Oekraïners gedood bij de Russische inval. Dat gaat om zowel burgers als militairen. Bij de beschietingen en bombardementen raakten 316 mensen gewond.
  • Rusland heeft sinds het begin van de dag 203 aanvallen uitgevoerd op het land, zei de politie van Oekraïne. Op verschillende plekken in Oekraïne zijn volgens de politie gevechten aan de gang. Het Oekraïense leger zegt dat er aan de hele oostgrens gevochten wordt.
  • Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het 83 militaire doelen in Oekraïne heeft verwoest. Het gaat onder meer om achttien radarstations voor luchtafweersystemen, elf start- en landingsbanen van het leger en drie commandoposten. Het ministerie benadrukt dat het alleen militaire doelen wil raken.
  • Volgens Oekraïne heeft het leger minstens vijftig Russen gedood en zes vliegtuigen neergehaald in Oost-Oekraïne. Eerder meldden Russische media tien doden aan Russische zijde.

Hoe de oorlog vannacht begon, en zich in de ochtend ontwikkelde:

  • De aanval begon vannacht rond 04.00 uur. President Poetin kondigde in een onverwachte toespraak op de Russische staatstelevisie een militaire operatie aan in de Oekraïense regio Donbas. Poetin zei dat hij de "bedreigingen vanuit Oekraïne" niet langer kan tolereren. Wat de "speciale militaire operatie" precies inhoudt, was op dat moment nog onbekend.
  • De toespraak was mogelijk niet live: verschillende media melden dat de speech maandag al werd opgenomen. Dat zou blijken uit de metadata van de video.
  • Direct na Poetins verklaring waren er explosies te horen in zeker zeven steden in heel Oekraïne. Op sociale media werden er explosies gemeld in onder meer Kramatorsk, Charkov, Odessa en Kiev. Ook de luchthaven van de stad Ivano-Frankivsk leek onder vuur genomen te worden. Dat is opvallend, omdat die stad in het uiterste westen van Oekraïne ligt, ver van de grens met Rusland.
  • Op CNN waren in de vroege ochtend beelden te zien van tanks die vanuit Belarus Oekraïne binnenrijden. Dat is vanuit het noorden, tevens de kortste route naar Kiev. De Oekraïense grenswachtautoriteit toonde beelden van een Russische militaire colonne die vanuit het geannexeerde schiereiland de Krim het Oekraïense vasteland binnenrijdt.
  • De Oekraïense president Zelensky heeft direct na de aanvallen burgers opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven en sterk te zijn. "Wij zijn klaar voor alles, we zullen winnen." Later in ochtend riep hij in een videoboodschap het volk op om rustig te blijven: "Raak niet in paniek." In zijn toespraak waarschuwde hij dat Oekraïne niet alleen met bommen wordt aangevallen, maar ook met nepnieuws. "Poetin is een oorlog begonnen met Oekraïne, met de hele democratische wereld. Hij wil onze staat vernietigen en alles wat we hebben opgebouwd."
  • In Oekraïne werd iedereen "die een wapen kan dragen" opgeroepen zich aan te sluiten bij de strijdkrachten. De politie heeft aangekondigd wapens uit te delen aan Oekraïense veteranen.
  • In het oosten van Oekraïne is sprake van een haastig opgezette evacuatie-operatie. Inwoners van de regio's rond Charkov, Marioepol en Odessa worden geëvacueerd, Vandaaruit worden mensen mogelijk naar Kiev gebracht. Vanuit Lviv in het westen van Oekraïne wordt gemeld dat er mensen op weg zijn naar de grens met Polen, 70 kilometer verderop. De Duitse regering is bereid Polen en andere landen die grenzen aan Oekraïne te helpen, als daar veel Oekraïners naartoe vluchten.
  • Rusland wil Oekraïne niet bezetten, maar het land moet wel "demilitariseren", zei een woordvoerder van het Kremlin rond het middaguur. Oekraïne moet wat Moskou betreft een neutraal land worden waar geen "offensieve wapens" gestationeerd zijn.

Vanuit het Westen wordt de inval van Rusland in Oekraïne scherp veroordeeld. Politieke leiders zeggen dat deze oorlog niet onbeantwoord zal blijven en ze wijzen op sancties die zullen volgen.

Een overzicht van de reacties is hier te lezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl