Slangeneiland, een klein eilandje in de Zwarte Zee voor de Oekraïense kust
NOS Nieuws

Laatste woorden Oekraïners op Slangeneiland tegen Russen: 'Krijg de klere'

Slangeneiland, een piepklein eilandje in de Zwarte Zee, is voor Oekraïne symbool geworden van het heldhaftige verzet tegen de Russische invasie.

Op een vrijgegeven audiofragment is te horen hoe de Russische marine via de radio de grenswachten toespreekt en hun vraagt zich over te geven. "Dit is een Russisch schip. Ik stel voor dat jullie wapens inleveren en capituleren. Zo niet, dan zal ik het vuur openen. Hebben jullie dat begrepen?"

Aan de andere kant van de radio is zachtjes te horen dat de Oekraïense grenswachten met elkaar overleggen. "Dit is het dan. Zal ik zeggen dat hij de klere kan krijgen?", vraagt een van hen aan een collega. Hij draait aan de volumeknop en laat de Russen luid en duidelijk weten: "Krijg de klere."

Luister het audiofragment hieronder:

Grenswachten zeggen tegen Russen dat 'ze de klere kunnen krijgen'

De inname van het eilandje, dat zo'n dertig kilometer voor de kust van Oekraïne ligt, werd gisteren gemeld door de Oekraïense grenswacht. Volgens de autoriteiten werden alle verbindingen met het eiland verbroken en is de infrastructuur er vernietigd.

Alle dertien bewakers op het eiland zijn bij de aanval van het marineschip omgekomen, liet de Oekraïense president Zelensky tijdens een toespraak weten. Tien van hen waren officieren.

"Bij de verdediging van het eiland stierven al onze grenswachten een heroïsche dood", zei Zelensky. Ook liet de president weten dat ze postuum geëerd zullen worden als 'Held van Oekraïne'. Hij benadrukte dat ieder die zijn leven geeft voor het land, nooit vergeten mag worden.

Ze horen bij de in totaal 137 Oekraïners die zijn gedood sinds Rusland donderdagnacht het land vanaf verschillende kanten aanvalt.

Op sociale media werden beelden gedeeld vanaf het eiland:

Beelden vanaf Slangeneiland, net voordat de Russen toeslaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl