Vrijdagochtend zijn de Nederlandse basketballers weer veilig op Schiphol geland
NOS Sport

Nederlandse basketballers spelen WK-return tegen Rusland niet: 'Veiligheid voorop'

De Nederlandse Basketbalbond (NBB) heeft een streep gezet door het WK-kwalificatieduel met Rusland in Topsportcentrum Almere van aanstaande zondag. Dat heeft de bond besloten naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne.

"We zijn nu veilig thuis en een stap verder. Het was een lastige beslissing, de autoriteiten zijn nog in conclaaf. Maar we hebben zelf al bepaald om die wedstrijd niet te spelen", licht Niels Meijer, bestuurslid bij de bond, toe.

"Dat hebben we gedaan vanuit verschillende belangen. Het morele belang en een stukje veiligheid. En met het welzijn van de spelers in het achterhoofd heeft het ons doen besluiten niet te gaan spelen."

Meijer over terugtrekken basketballers: 'Wilden niet wachten op internationaal besluit'

Of het statement van de bond ook consequenties heeft voor het Nederlandse team is nog niet duidelijk. Meijer: "Normaal gesproken leg je dit voor aan de internationale bond, maar daar wilden we niet op wachten. We weten dus niet of dit nog gevolgen heeft, maar we gaan er vanuit dat de FIBA (de internationale basketbalbond, red.) ons besluit respecteert."

Paspoorten ingenomen

Donderdagavond speelde het Nederlandse team in Rusland wél het WK-duel, zondag zou de return op het programma staan. Dat de wedstrijd in Rusland wel doorging leidde tot veel onbegrip, maar voor Meijer was het geen groot dilemma.

"Ik ben zelf speler geweest en heb in Rusland gebasketbald, ze doen daar alles om je te ontregelen. Je kan jezelf de vraag stellen wat er was gebeurd als we niet waren gaan spelen. Als je een politiek statement had gemaakt, wat was er dan gebeurd met de spelers die daar zitten", zegt Meijer.

"Zo hebben zij dat ook gevoeld, paspoorten die werden ingenomen en allemaal vervelende dingen. We zijn blij dat we weer thuis zijn."

Basketballers niet in actie tegen Rusland: 'Ze zijn er niet klaar voor en willen het niet'

Die dagen in Rusland heeft de basketballers mentaal een flinke klap gegeven, zegt teammanager Rene Vlaanderen. "Ze hebben met een onprettig gevoel gespeeld. Diep in ons hart hadden we liever niet gespeeld."

Want terwijl de Nederlandse basketballers zich aan het voorbereiden waren op het duel met Rusland, viel dat land Oekraïne binnen. "Dat doet wat met je, ze hadden het er moeilijk mee."

Nu iedereen weer veilig terug is op eigen bodem is het besluit om zondag niet te spelen tegen Rusland helder. "De jongens zijn er niet klaar voor, ze willen niet. Ze kunnen hun hoofd er niet naar zetten", verklaart Vlaanderen. "Het geeft ons geen goed gevoel om die wedstrijd te spelen. We zijn verantwoordelijk voor het publiek en de veiligheid, ook van de Russen die naar ons toekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl