Bondscoach Maurizio Buscaglia
NOS Sport

Oorlog of niet, basketballers spelen in Rusland: 'Voelen ons veilig hier'

Terwijl Rusland de aanval heeft geopend op Oekraïne, maken de basketballers van Oranje zich in Perm klaar voor het WK-kwalificatieduel met de Russen. Na goed overleg is besloten die wedstrijd door te laten gaan.

"Ik heb geen angst gezien bij de internationals, we voelen ons veilig hier", zegt teammanager René Vlaanderen. "Maar we moeten na die partij ook weer terug naar Nederland. Daar ligt wel een uitdaging."

De basketballers spelen dus in Perm, diep in het oosten van het Europese deel van Rusland. Een stad die verder weg van Oekraïne ligt dan Nederland.

Er wordt goed voor ons gezorgd. Maar we willen ook garanties dat het daarna veilig voor ons blijft.

René Vlaanderen, teammanager van de Nederlandse basketballers in Rusland.

"Het is dus niet zo dat de tanks hier door de straten rijden", vervolgt Vlaanderen. "Maar je zit natuurlijk ook met een ethisch vraagstuk. Er zijn zeker jongens binnen de groep die zeggen met hun principes te worstelen."

Intussen staat er sportief gezien veel op het spel voor de Orange Lions, die in een groep van vier met verder ook IJsland en Italië bij de beste drie moeten eindigen. De knop moet om, iets waar natuurlijk ook de Russen mee te kampen hebben.

Bondscoach Maurizio Buscaglia langs de lijn bij Oranje

"Dit duel valt onder de verantwoording van de Russische en internationale basketbalfederaties. Er wordt goed voor ons gezorgd. Maar we willen ook garanties dat het daarna veilig voor ons blijft", zegt Vlaanderen. "Dat het helemaal goed gaat komen."

Sportieve belangen

Over drie dagen staat in Topsportcentrum Almere de return op het programma. Na twee nipte nederlagen wacht Oranje nog op zijn eerste punten. "Vanuit sportief oogpunt zijn het twee boeiende en ook zware duels voor ons."

Met dus een paar uur voor de eerste wedstrijd pas duidelijkheid voor de ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia, dat er om 16.00 uur Nederlandse tijd gewoon gespeeld kan worden. Waarna ook al meteen stemmen opgingen om beide landen over drie dagen niet in een vergelijkbare situatie te brengen.

Volgens de Nederlandse basketbalbond NBB zal de sport nooit zelfstandig overgaan tot een boycot. "Indien sport wordt opgenomen in brede internationale boycot waar Nederland aan meedoet, zal de sport in die boycot doorgaans volgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl