Deel Kamer wil Rusland alsnog afsluiten van betalingssysteem Swift
Kamerleden zijn teleurgesteld dat de Europese leiders Rusland nu niet loskoppelen van het Europese betalingssysteem Swift. De EU werd het gisteren eens over een nieuw sanctiepakket voor Rusland, waarmee het land wordt gestraft voor de inval in Oekraïne. De strafmaatregelen moeten onder meer de financiële sector en de energie- en transportsector treffen en ook worden leden van de elite persoonlijk geraakt.
Voor het kabinet was ook afsluiting van Swift een optie, maar daarover werden de Europese leiders het niet eens. Premier Rutte en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken willen de maatregel in de toekomst niet uitsluiten. Hoekstra herhaalde vanochtend voor de vergadering van het kabinet dat die sanctie op tafel moet blijven, maar hij noemde het ook cruciaal dat de EU en Noord-Amerika samen optrekken: "Eendracht is hier van groot belang."
De regeringspartijen VVD en D66 en oppositiepartij PvdA vinden het allemaal een stevig pakket, maar ze hadden liever verder willen gaan, zeiden ze in het NOS Radio 1 Journaal.
'Nederland moet pijn dragen'
Een aantal lidstaten is bang dat ze door Rusland niet meer tot Swift toe te laten ook geen gas meer uit dat land zullen krijgen en dat de gevolgen voor hun economie te groot zijn. Volgens VVD-Kamerlid Brekelmans blijkt daaruit dat Europa nog te afhankelijk is van Russisch gas: "Afsluiting van Swift had ook de Nederlandse economie geraakt, maar ik vind dat we die pijn hadden moeten dragen."
Om het als drukmiddel achter de hand te houden, is volgens hem een onzinargument. "Rusland kiest voor een totale oorlog, dus er is eigenlijk geen volgende stap meer."
D66-Kamerlid Sjoerdsma heeft soortgelijke overwegingen. "Voor president Poetin gelden argumenten en het internationaal recht helaas niet en daarom gelden alleen de meest krachtige maatregelen die je kunt bedenken." Afsluiting van het internationale betalingssysteem is volgens Sjoerdsma echt een middel waarmee de Russische economie hard kan worden geraakt.
PvdA-Kamerlid Piri vraagt zich af wat Rusland nog meer moet doen om de zwaarste sancties in te zetten. "Vandaag zal waarschijnlijk een zeer bloedige dag worden, ook in Kiev. Waar wachten we nog op? We hebben echt het verkeerde signaal aan Poetin gezonden."
Ook de Oekraëinse president Zelensky had liever gezien dat de Russen nu al geen gebruik meer kunnen maken van Swift.
Sjoerdsma en Piri wijzen er allebei op dat de Amerikaanse president Biden wel bereid is de Russen uit te sluiten van het internationale betalingssysteem. Hij zei gisteren echter dat zo'n stap alleen in overleg met Europa zal worden genomen.