Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Willem II wint in Almere door uithaal Fatah • Den Bosch viert periodetitel

liveblog gesloten

Tot morgen

Dat was de opening van het voetbalweekend! Morgen gaat de eredivisie verder met drie wedstrijden en zien we koploper PSV in actie. Bekijk hieronder het volledige programma van de achtste speelronde.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en tot morgen!

Het programma van zaterdag en zondag in speelronde 8

Eerste divisie | Feest in Den Bosch!

Diep in blessuretijd slikt FC Den Bosch nog de 2-2 tegen De Graafschap, maar het mag de pret niet drukken. Den Bosch wint de eerste periode! Het wordt gevierd met een ouderwetse veldbestorming. Feest in De Vliert, dat is al even geleden.

Dat is mede te danken aan Roda JC, dat koploper Excelsior met 3-0 verslaat. En ook Jong Ajax heeft een steentje bijgedragen, de beloften speelden gelijk tegen Helmond Sport (1-1).

ALM-WIL | Willem II wint!

De keeper mee naar voren, ballen hoog voor het doel. Almere City heeft nog van alles geprobeerd maar de punten gaan naar Tilburg. Amar Fatah is de man, hij bezorgt Willem II de zege.

Almere City-Willem II 0-1

ALM-WIL | 79' GOAL Willem II

Uit het niets, maar dat doet weinig af aan de schoonheid van dit doelpunt. Amar Fatah schiet Willem II op heerlijke wijze op voorsprong. Hij dribbelt richting de zestien en haalt dan uit met links: snoeihard via de onderkant van de lat binnen. Willem II leidt.

Almere City-Willem II 0-1

Eerste divisie | Den Bosch naar koppositie

FC Den Bosch maakt 1-1 en snel daarna zelfs 2-1 tegen De Graafschap en stijgt daarmee naar de (virtuele) koppositie in de eerste divisie. Vieiri Kotzebue maakt beide doelpunten en laat De Vliert ontploffen.

Als Helmond Sport en Excelsior, die beide op achterstand staan, niet winnen is Den Bosch bij deze stand periodekampioen.

Vieiri Kotzebue

ALM-WIL | 56' Kaarten Willem II

Trainer Peter Maes was tijdens de eerste helft zichtbaar ontevreden met het spel van zijn Willem II. Het kan wel eens gedonderd hebben in de kleedkamer van de Tilburgers, maar een al te positieve uitwerking heeft dat nog niet na rust.

In de tweede helft krijgt Willem II nog geen kansen, wel kaarten: Lachkar en Tirpan zagen al geel, assistent-trainer Kristof Aelbrecht werd zelfs met rood weggestuurd na luidkeels protesteren langs de lijn.

Rood voor Kristof Aelbrecht (Willem II)

Eerste divisie | Helmond Sport ook op achterstand

Alle drie de ploegen die vanavond hopen periodekampioen te worden, staan op achterstand. Helmond Sport krijgt een doelpunt tegen van Jong Ajax (0-1) en zakt weer in de virtuele stand. Daarom is Excelsior plots weer op koers voor de periodetitel, ondanks een 2-0 achterstand bij Roda JC.

ALM-WIL | 50' Tahiri op de lat

Lekkere uithaal van Anas Tahiri, die de na een hoekschop wegstuitende bal op de slof neemt. Helaas voor Almere gaat de bal via de bovenkant van de lat over het doel.

ALM-WIL | 46' Tweede helft, Willem II wisselt

De tweede helft in Almere is begonnen. De bezoekers uit Tilburg hebben gewisseld: Nick Doodeman is in de kleedkamer achtergebleven en wordt vervangen door de Zweed Amar Fatah.

Almere City-Willem II 0-0

Eerste divisie | Helmond Sport aan kop

Ook bij de tien duels in de eerste divisie is het rust. De belangrijkste ruststanden:

  • FC Den Bosch - De Graafschap 0-1
  • Helmond Sport - Jong Ajax 0-0
  • Roda JC - Excelsior 2-0

Virtuele top drie

Club Punten Doelsaldo
1. Helmond Sport 18 14-7
2. Excelsior 17 23-13
3. FC Den Bosch 17 15-5

ALM-WIL | 45+3' Rust in Almere

Na een gezapige eerste helft gaan de spelers de rust in. Almere City kreeg de meeste kansen, maar was zoals vaker onzuiver. Willem II creëerde niet veel maar dacht wel een strafschop te krijgen. Die werd na tussenkomst van de VAR teruggedraaid. Hopelijk over een kwartier beter, voor beide ploegen.

ALM-WIL | 42' Strafschop Willem II? Nee

Willem II krijgt een strafschop na een tackle van Almere-verdediger Ricardo Visus. Maar de VAR wil dat scheidsrechter Jannick van der Laan het nog een keer goed komt bekijken.

Eerst de man, dan de bal? Of toch andersom. Van der Laan ziet in de herhaling dat Visus voor de bal gaat, die ook raakt en daarna ongelukkig zijn tegenstander meeneemt. Geen strafschop dus.

Eerste divisie | Helmond Sport op weg naar periodetitel?

Vlak na elkaar komen Excelsior (1-0 bij Roda) en FC Den Bosch (0-1 tegen de De Graafschap) op achterstand. Dat betekend dat Helmond Sport van de derde plaats naar de virtuele koppositie klimt!

De ploeg van trainer Kevin Hofland staat nog op 0-0 tegen Jong Ajax, maar kan vanavond dus een serieuze gooi doen naar de periodetitel.

Ajax-middenvelder Hlynsson weken aan de kant

Ajax kan voorlopig niet rekenen op Kristian Hlynsson, die gisteren uitviel tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Slavia Praag (1-1). De IJslander liep in Praag een enkelblessure op en ligt er naar verwachting vier tot zes weken uit, laat trainer Francesco Farioli van Ajax weten op de website van zijn club.

Ajax speelde in Praag zonder de geblesseerde Steven Berghuis, Bertrand Traoré, Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim en Wout Weghorst. Sivert Mannsverk en Gastón Ávila staan al langer aan de kant bij de club uit Amsterdam. Zondag wacht de thuiswedstrijd tegen FC Groningen.

ALM-WIL | 28' Serieuze kans

Willem II leek iets beter in de wedstrijd te komen, maar nu is het toch weer aan Almere City. Een snelle aanval over de linkerflank levert een flinke kans op voor Jochem Ritmeester van de Kamp, maar het lukt de inlopende middenvelder niet zijn voet goed tegen de bal te zetten.

Hij ligt nog even op de grond te balen. Daar is in deze wedstrijd best tijd voor, het tempo ligt niet al te hoog.

Almere City-Willem II 0-0

ALM-WIL | 12' Almere valt aan

De openingsfase is voor de thuisploeg. Namens Almere City laten opvallend genoeg vooral de vleugelverdedigers zich zien in aanvallend opzicht. Eerst schiet linksback Vasilios Zagaritias over, even later krijgt Hamdi Akujobi een kopkans maar ook bij de rechtsback gaat de bal over de lat.

Almere City-Willem II 0-0

ALM-WIL | 1' Aftrap

De eredivisiewedstrijd tussen Almere City en Willem II is begonnen.

Ook op acht andere velden is afgetrapt voor de ontknoping van de eerste periode van de eerste divisie. Bij Roda-Excelsior is een kleine vertraging door vuurwerk op de tribunes.

Ook in Den Bosch volgt zo het startsignaal, daar wacht de arbiter ook nog even tot de rookpluimen zijn opgetrokken. De supporters hebben er daar erg veel zin in, hun (zeker qua begroting) relatief kleine club kan vanavond periodekampioen worden!

Eerste divisie | Primeur Shukrula

  • ANP
    Shona Shukrula
  • ANP

Shona Shukrula krijgt al voor de wedstrijd TOP Oss-ADO Den Haag een aandenken aan deze avond. Shukrula fluit als eerste vrouwelijke scheidsrechter een wedstrijd in het Nederlands betaald voetbal voor mannen.

ALM-WIL | Wistjedatjes

  • Deze clubs troffen elkaar twee jaar terug in de eerste divisie voor het laatst in Almere, toen won de thuisploeg door een doelpunt van Jeredy Hilterman.
  • De laatste thuiszege van Almere City was tien maanden geleden. De laatste uitoverwinning van Willem II in de eredivisie was in september 2021
  • Willem II staat elfde en heeft zes punten meer dan nummer 17 Almere.
  • Almere-middenvelder Thom Haye speelde twee seizoenen (2016-2018) voor Willem II. Zijn ploeggenoot Damil Dankerlui maakte bij de de Tricolores zijn eredivisiedebuut.

ALM-WIL | Opstellingen

Almere City is op twee plaatsen gewijzigd ten opzichte van de verloren uitwedstrijd bij PEC Zwolle (1-0) afgelopen zondag. Theo Barbet en Logan Delaurier-Chaubet krijgen een basisplaats van trainer Hedwiges Maduro.

Bij Willem II keert Amine Lachkar na een lichte blessure terug in de basis. Hij start als meest defensieve middenvelder voor de Tilburgse driemansverdediging. Rob Nizet krijgt voor het eerst dit seizoen een basisplaats, hij start op links in plaats van Rúnar Thór Sigurgeirsson.

De opstellingen van Almere City en Willem II

Eerste divisie | Periodetitel

Het bronzen schild in Kerkrade

Het bronzen schild voor de eerste periodekampioen van de eerste divisie staat klaar in Kerkrade. Daar neemt koploper Excelsior het op tegen Roda JC. Maar het kan heel spannend worden vanavond.

Den Bosch (thuis tegen De Graafschap) en Helmond Sport (thuis tegen Jong Ajax) kunnen er zelfs als Excelsior wint op basis van doelsaldo nog met de eerste prijs van het seizoen vandoor gaan.

Ter herinnering, nogmaals de stand bovenaan:

Top drie eerste divisie

Club Punten Doelsaldo
1. Excelsior 17 23-11
2. Den Bosch 17 15-4
3. Helmond Sport 17 14-7

Stand in de eredivisie

Almere City en Willem II brengen over zeventig minuten de achtste speelronde van de eredivisie aan de gang. Een blik op de stand maakt duidelijk dat beide ploegen een overwinning goed kunnen gebruiken.

De stand en het programma van dit weekend:

  • NOS
  • NOS
    Het programma van speelronde 8

eigenaar United bemoeit zich niet met toekomst coach Ten Hag

Jim Ratcliffe gaat niet over de toekomst van trainer Erik ten Hag bij Manchester United. "Ik mag hem graag en ik denk dat hij een goede coach is", zei de mede-eigenaar van de club in gesprek met de BBC. "Maar ik beslis niet over hem."

Volgens Ratcliffe valt Ten Hag onder de dagelijkse leiding van United. "Omar Berrada, CEO en Dan Ashworth zijn pas afgelopen zomer begonnen", doelde hij op de algemeen en sportief directeur van United. "Zij moeten de balans opmaken en verstandige beslissingen nemen die het beste voor onze club zijn. Het is duidelijk dat we nog niet het gewenste niveau hebben."

Ten Hag eindigde vorig seizoen met United als achtste in de Premier League, maar won wel de FA Cup met zijn ploeg. De leiding van United twijfelde over de oud-trainer van Ajax, FC Utrecht, Go Ahead Eagles en het tweede team van Bayern München, maar liet hem uiteindelijk toch een nieuw contract tot medio 2026 ondertekenen.

United staat na zes speelronden dertiende in de Premier League en ontsnapte donderdag in de slotfase aan een nederlaag tegen FC Porto in de Europa League (3-3).

Fitz-Jim en Van Bergen debuteren in selectie Jong Oranje

Kian Fitz-Jim en Thom van Bergen zijn opgeroepen voor Jong Oranje, dat op 10 oktober in Almelo een oefenwedstrijd tegen Mexico speelt en op 14 oktober in Nijmegen een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. De Ajacied en de Groninger werden nog niet eerder opgeroepen voor de ploeg van coach Michael Reiziger.

Jans waakt voor onderschatting

Ondanks het grote verschil op de ranglijst, is FC Utrecht-trainer Ron Jans op zijn hoede voor hekkensluiter RKC Waalwijk, zaterdagavond de tegenstander van zijn ploeg in de Galgenwaard. "Vorige week tegen Ajax hebben ze toch 75 minuten de 0-0 gehouden", zei hij op een persconferentie. "Je moet oppassen dat je niet gaat denken 'dat komt goed' want dan komt het juist niet goed."

FC Utrecht mist Taylor Booth, Zidane Iqbal, Niklas Vesterlund, Alonzo Engwanda en Kevin Gadellaa tegen RKC Waalwijk. De nummer laatst van de eredivisie heeft nog geen punt behaald.

Spannende strijd om eerste periodetitel

In de Keuken Kampioen Divisie wordt de strijd om de eerste periodetitel vanavond beslist. En het gaat een spannende strijd worden, want drie clubs staan in punten gelijk. Excelsior heeft het beste doelsaldo en staat bovenaan. Den Bosch staat tweede, Helmond Sport derde.

De vier clubs met een periodetitel bemachtigen een ticket voor de play-offs om promotie, die aan het eind van het seizoen gespeeld worden.

Excelsior gaat vanavond op bezoek bij Roda JC, Den Bosch ontvangt De Graafschap en Helmond Sport neemt het in eigen huis op tegen Jong Ajax. Alle duels in deze speelronde beginnen om 20.00 uur.

Top drie eerste divisie

Club Punten Doelsaldo
1. Excelsior 17 23-11
2. Den Bosch 17 15-4
3. Helmond Sport 17 14-7

Jans probeert Utrecht-succes te verklaren

FC Utrecht is bezig aan de beste seizoenstart in de clubgeschiedenis. Na zes wedstrijden staan de Utrechters op de tweede plaats achter koploper PSV. Vijf keer werd er gewonnen, één keer werd er gelijkgespeeld.

"Ik kan echt niet alles verklaren", vertelt trainer Ron Jans een dag voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk (aftrap zaterdag 21.00 uur). "Toeval en geluk spelen ook een rol, maar de basis is echt dat wij een enorm sterk team hebben. Een team dat keihard werkt, dat bij tegenslag niet opgeeft. We komen heel vaak terug van een achterstand en zijn moeilijk te verslaan."

Jans kan succes Utrecht niet volledig verklaren: 'Maar we zijn moeilijk te verslaan'

Martens hoopt op Sadiq bij AZ

Maarten Martens hoopt dat Ibrahim Sadiq zondag voor AZ in actie kan komen in het uitduel met Fortuna Sittard. De aanvaller miste donderdag de verloren uitwedstrijd tegen Athletic Club (2-0) in de Europa League door een blessure.

Martens vindt het belangrijk dat AZ met dezelfde intensiteit en concentratie tegen Fortuna speelt als donderdag in Bilbao. "Dat moeten we van elkaar eisen", zei hij. "We speelden best goed tegen een club uit de Europese subtop. Ik denk dat we veel van zo'n wedstrijd leren. We speelden best goed maar verliezen terecht omdat zij dreigend waren en in de slotfase wel de kansen benutten."

AZ staat derde in de eredivisie met een achterstand van vijf punten op koploper PSV.

Hancko en Lotomba trainen apart, maar duel met Twente niet in gevaar

Dávid Hancko en Jordan Lotomba trainden vandaag niet met de Feyenoord-selectie mee, maar zullen zondag wel fit genoeg zijn om tegen FC Twente te spelen. Dat vertelt Feyenoord-trainer Brian Priske op een persconferentie voorafgaand aan de achtste speelronde van de eredivisie.

Bart Nieuwkoop en Calvin Stengs ontbreken nog wel tegen Twente. Verdediger Nieuwkoop liep op 14 september tegen FC Groningen een blessure op en miste daardoor al de duels met NAC Breda, NEC, Bayer Leverkusen en Girona. Stengs moest afgelopen maand een knieoperatie ondergaan en is ook nog niet fit genoeg voor de wedstrijd tegen Twente, de nummer vier van de eredivisie.

Volgens Priske heeft de Champions League-zege tegen Girona niks veranderd aan de mindset van de spelers. "Ze weten dat het een goede, belangrijke overwinning is, maar blijven ook gefocust op goede resultaten in de eredivisie." In de competitie kan Feyenoord wel een zege gebruiken. De Rotterdammers staan na twee zeges en vier keer een gelijkspel op de zesde plaats.

Dávid Hancko

Schouten mist duel met Sparta

PSV mist zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Sparta Jerdy Schouten. De middenvelder schoot zijn ploeg dinsdag nog op voorsprong in het Champions League-duel met Sporting Portugal. Hij speelde de volle negentig minuten, maar liep met een lichte blessure van het veld. "Hij is niet fris en fit genoeg uit de wedstrijd van dinsdag gekomen om te spelen tegen Sparta. Het is een algehele vermoeidheid", vertelt Peter Bosz op een persconferentie vrijdagmiddag.

De naam van Schouten ontbreekt ook in de eerder vandaag bekendgemaakte definitieve selectie van het Nederlands elftal.

PSV-trainer Bosz kan tegen Sparta ook geen beroep doen op Joey Veerman, Hirving Lozano en Sergino Dest. De Eindhovenaren zijn na zeven speelronden nog zonder puntenverlies en daarmee koploper in de eredivisie. Sparta staat op de zevende plaats. Schouten heeft zich ook afgemeld voor de uitduels van het Nederlands elftal tegen Hongarije en Duitsland in de Nations League.

Musiala mist duel met Oranje

Jamal Musiala mist het duel van Duitsland met het Nederlands elftal in de Nations League. De aanvallende middenvelder heeft een heupblessure opgelopen en moet voorlopig rust houden. Bondscoach Julian Nagelsmann heeft Jamie Leweling van VfB Stuttgart opgeroepen als vervanger.

Het Nederlands elftal speelt op maandag 14 oktober tegen Duitsland in München. Nederland en Duitsland troffen elkaar ook vorige maand nog. Die wedstrijd leverde geen winnaar op (2-2).

Jamal Musiala

Shukrula fluit betaald voetbalduel: uniek in Nederland, minder in Europa

De Duitse Bibiana Steinhaus floot al voetbalwedstrijden bij de mannen in de Bundesliga, Rebecca Welch kwam vorig seizoen in actie in de Premier League en de Franse Stéphanie Frappart floot zelfs op het WK voetbal in Qatar. Vanavond is er dan ook de primeur in Nederland.

Shona Shukrula fluit het eerste divisieduel tussen TOP Oss en ADO Den Haag (20.00 uur), het is de eerste keer dat in Nederland een vrouw aan het roer staat van een wedstrijd in het betaalde voetbal. Daarmee zijn we ten opzichte van andere Europese landen rijkelijk laat.

Blessure Schouten

Door de namen van Jerdy Schouten, Jurriën Timber, Joey Veerman, Wout Weghorst en Jan Paul van Hecke, die vorige maand als invaller in het thuisduel met Duitsland (2-2) zijn interlanddebuut maakte, ging een streep voor de definitieve selectie van het Nederlands elftal.

Van de laatste vier was al bekend dat ze met fysiek ongemak kampen. Schouten speelde dinsdag de volle negentig minuten in het Champions League-duel tegen Sporting Portugal, maar kwam met een lichte kwetsuur uit de strijd.

Nathan Aké (Manchester City) was vanwege een blessure al niet opgenomen in de voorselectie, terwijl Memphis Depay, die zijn vizier nog altijd gericht heeft op Oranje-topscorer Robin van Persie (46 om 50 goals), wegens zijn recente overgang naar het Braziliaanse Corinthians in de wachtkamer plaats moest nemen.

Schouten en Weghorst ontbreken

Jerdy Schouten en Wout Weghorst zijn er niet bij als Oranje het in de komende interlandperiode in de Nations League opneemt tegen Hongarije en Duitsland. Beiden behoren niet tot de selectie van 23 die vrijdagmiddag door bondscoach Ronald Koeman is bekendgemaakt.

Oranje speelt op vrijdag 11 oktober in Boedapest tegen Hongarije en drie dagen later in München tegen Duitsland.

NEC krijgt boete voor vuurwerk afsteken

NEC heeft weer een boete gekregen van de aanklager betaald voetbal voor het afsteken van vuurwerk. Dit keer bedraagt de boete 7.500 euro. Het vuurwerk werd rond de thuiswedstrijd tegen FC Twente op 10 augustus afgestoken.

"Ook de afgelopen seizoenen is er door NEC voor duizenden euro's aan boetes betaald. Op deze manier wordt de club benadeeld door de supporter die ervoor kiest om op persoonlijke titel vuurwerk af te steken in het voetbalstadion", schrijft de club uit Nijmegen op zijn website.

NEC, de nummer twaalf van de eredivisie, doet er naar eigen zeggen alles aan om supporters die vuurwerk afsteken te identificeren en het boetebedrag op hen te verhalen.

Uitspraak Diarra-rechtszaak

Enkele FIFA-regels rondom contracten en transfers in het voetbal zijn in strijd met wetgeving in de Europese Unie. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vrijdagochtend gezegd in een uitspraak over de zaak rond oud-voetballer Lassana Diara en de FIFA.

"De regels in kwestie belemmeren het vrije verkeer (binnen de EU, red.) van profvoetballers die hun carrière willen voortzetten door bij een nieuwe club te gaan werken", lichtten rechters in Luxemburg toe in een verklaring.

Geen De Bruyne en Lukaku in Belgische selectie

Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku ontbreken in de Belgische selectie voor de komende interlandperiode. Lukaku wil zich richten op zijn club Napoli en De Bruyne ondervindt hinder van een bovenbeenblessure.

Het is onzeker of De Bruyne zijn interlandloopbaan voortzet, nadat hij zijn onvrede had geuit over de gang van zaken. "Als je niet goed genoeg bent, moet je alles geven en zelfs dat wordt niet gedaan door bepaalde mensen. Ik kan accepteren dat we niet zo goed zijn als de ploeg van 2018. Maar er zijn andere dingen die onaanvaardbaar zijn", liet hij vorige maand optekenen.

Arsenal-aanvaller Leandro Trossard keert juist weer terug. Hij werd in september verrassend gepasseerd voor de interlands tegen Israël (3-1 zege) en Frankrijk (2-0 nederlaag), maar toonde vorige zaterdag zijn goede vorm met een goal in de 4-2 competitiezege van Arsenal tegen Leicester City.

De Belgen nemen het volgende week donderdag in Rome op tegen Italië. Vier dagen later is de thuiswedstrijd in het Koning Boudewijnstadion in Brussel tegen Frankrijk.

Bondscoach Domenico Tedesco geeft Romelu Lukaku aanwijzingen

'Twente goed op de kaart gezet'

Er heerst vooral optimisme bij de spelers en staf van FC Twente na het 1-1 gelijkspel tegen Fenerbahçe. Volgens Michel staan de Tukkers weer op de kaart, Ricky van Wolfswinkel prijst de dominantie van de ploeg en ook trainer Joseph Oosting vindt dat Twente het geweldig deed tegen de Turken.

Fenerbahçe-trainer José Mourinho had ook lovende woorden over voor FC Twente. "Er is vaak de neiging om de tegenstander niet genoeg credits te geven", zei Mourinho na afloop. "Toen ik het over Manchester United tegen Twente had (vorige week pakte Twente daar ook een punt tegen, red.), had iedereen kritiek op United, maar niemand gaf credits aan Twente hoe ze speelden op Old Trafford. Dat deed ik wel."

Bekijk hier de reactie na afloop van de wedstrijd:

Hato dacht dat Ajax zege over de streep zou trekken

Jorrel Hato had er vertrouwen in dat Ajax de zege bij Slavia Praag over de streep zou trekken. "Ik had wel het gevoel dat het goed zou komen, dat we de controle wel weer terug zouden pakken." Dat de Amsterdammers toch met een gelijkspel van het veld liepen, vindt Hato dan ook jammer.

Bekijk hier de reactie van Hato en Ajax-trainer Farioli:

AZ'ers realistisch na nederlaag

AZ-trainer Maarten Martens kijkt snel na de nederlaag tegen Athletic Club realistisch terug op de wedstrijd. "Wij straffen hun fouten niet af, zij doen dat wel en winnen daardoor terecht."

Bruno Martins Indi kijkt vooral met een trots gevoel terug op de wedstrijd in de Europa League.

Bekijk hier hun reactie:

Ten Hag vraagt om geduld

Erik ten Hag vraagt opnieuw om geduld. Na het 3-3 gelijkspel tegen FC Porto zegt de Nederlandse trainer: "Ik veroordeel ons op dit moment niet. Ik beoordeel ons aan het einde van het seizoen. We zitten in een proces. Wacht maar af. We moeten dit team ontwikkelen. We zullen werken en doorgaan. We zullen vechten."

Ten Hag heeft het moeilijk bij United, dat slecht aan het seizoen begonnen is. In de Premier League staat de club dertiende en gisteren in de Europa League werd tegen Porto een 2-0 voorsprong uit handen gegeven. "We begonnen heel goed aan de wedstrijd, we domineerden en maakten twee doelpunten. Vervolgens verloren we de controle."

Ondanks het uitblijven van goede resultaten, houdt Ten Hag vertrouwen. "Je ziet de geest en de verbinding tussen de staf en het team. De spelers zijn samen, ze hebben een sterke geest en ze willen presteren. We hebben een goede mentaliteit, maar op sommige verdedigende onderdelen moeten we een stap gaan maken."

Lees hier het verslag van de wedstrijd:

Koeman maakt vandaag selectie bekend

Bondscoach Ronald Koeman maakt om 12.00 uur de selectie van het Nederlands elftal bekend voor de komende Nations League-wedstrijden. Nederland speelt op vrijdag 11 oktober in Boedapest tegen Hongarije en op maandag 14 oktober tegen Duitsland.

In de voorselectie, die Koeman twee weken geleden bekendmaakte, was er geen ruimte voor Memphis Depay. Teun Koopmeiners, die onlangs Atalanta verruilde voor Juventus, ontbrak tijdens de afgelopen interlands, maar maakte wel weer deel uit van de voorselectie. Hetzelfde geldt voor Internazionale-verdediger Stefan de Vrij, die wegens een kwetsuur niet beschikbar was.

Veel ogen gericht op Luxemburg

Kunnen voetballers straks zomaar hun contract opzeggen? Het transfersysteem in de voetbalwereld piept en kraakt door die vraag.

In Luxemburg doet het Hof van Justitie van de Europese Unie vandaag uitspraak in de zaak van de Franse voetballer Lassana Diarra. De voetbalwereld kijkt vol spanning toe, want het vonnis kan het huidige systeem - met miljoenentransfers en megacontracten - volledig overhoop gooien.

De vergelijkingen met het Bosman-arrest, dat in 1995 de verhoudingen in het voetbal drastisch veranderde, worden al gemaakt.

Lees in dit artikel wat de zaak-Diarra precies inhoudt:

Vanavond weer eredivisie

Na de Europese midweek start vanavond de achtste ronde van de eredivisie. Almere City en Willem II trappen die af. Dat is een duel tussen de de nummer zeventien en de nummer elf van de eredivisie.

Almere kan wel weer een overwinning gebruiken. Al negentien eredivisieduels op rij werd er namelijk niet gewonnen. De laatste zege van Almere was op 17 februari van dit jaar bij PEC Zwolle.

Ook Willem II zit in een - weliswaar wat kortere - slechte reeks. De Tilburgers verloren hun laatste twee competitiewedstrijden.

Maar eerst nog even over gisteravond

FC Twente was dicht bij een nieuwe stunt in de Europa League, maar Dusan Tadic voorkwam een Twentse zege en hielp Fenerbahçe aan een punt: 1-1.

AZ moest zijn meerdere erkennen in Athletic Club. De Alkmaarders toonden zich een taaie tegenstander, maar leden in de tweede speelronde van de vernieuwde Europa League alsnog een 2-0 nederlaag bij Athletic Club.

Ajax kwam tegen Slavia Praag vroeg op voorsprong, maar moest uiteindelijk diep gaan om nog een punt over te houden aan de ontmoeting in Praag: 1-1.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in ons voetbalblog. Vanavond om 20.00 uur brengen Almere City en Willem II de achtste speelronde van de eredivisie aan de gang, maar voor die tijd is er ook genoeg om op te letten.

Zo wordt om 12.00 uur de selectie van het Nederlands elftal bekendgemaakt voor de Nations League-duels met Hongarije (11 oktober) en Duitsland (14 oktober), zijn veel ogen gericht op het Hof van Justitie van de Europese Unie vanwege de uitspraak in de zaak-Diarra en fluit Shona Shukrula vanavond als eerste vrouwelijke arbiter een wedstrijd in het betaald voetbal bij de mannen.