Ajax houdt Slavia Praag lang in toom, maar moet uiteindelijk blij zijn met gelijkspel

Ajax heeft de sterke start in de Europa League geen denderend vervolg kunnen geven tegen Slavia Praag. De Amsterdammers kwamen vroeg op voorsprong, maar moesten uiteindelijk diep gaan om nog een punt aan de ontmoeting over te houden: 1-1.

Ajax reisde behoorlijk gehavend af naar Praag. Jordan Henderson, Bertrand Traoré en Kian Fitz-Jim raakten kort voor de wedstrijd geblesseerd. Wout Weghorst, die ook RKC-uit al moest missen, was nog niet fit.

Maar Slavia Praag, goed aan dit seizoen begonnen, speelde ook niet met de sterkste elf. Trainer Jindrich Trpisovsky spaarde meerdere belangrijke spelers met het oog op de stadsderby in de Tsjechische competitie tegen Sparta Praag van komend weekend.

Vanaf de aftrap bleek wel wat Slavia van plan was: stormen, drukzetten en aanvallen. Maar in de openingsfase kwam Ajax daar geregeld aardig onderuit.

Farioli baalt van gemiste Ajax-kansen in Praag, maar: 'Moeten het punt koesteren'

De eerste grote kans was ook voor de Amsterdammers, toen Brian Brobbey alleen op de keeper af kon. De spits had de bal voor het inschieten, maar zijn inzet was zwak en hobbelde naast. Even later werkte Tomas Holes de bal bijna in eigen doel.

De 0-1 viel na een andere verdedigende fout van de thuisploeg. Rechtsbuiten Christian Rasmussen drong handig voor bij Ondřej Zmrzly, die de Ajacied pardoes onderuit schoffelde. Ajax kreeg een penalty, die Branco van den Boomen hard raak schoot.

Op slag van rust kreeg Brobbey een tweede opgelegde kans, maar weer miste hij. En dat terwijl Slavia Praag al meer en meer in de wedstrijd was gekomen.

Hoe duur die gemiste kansen waren, bleek al in de fase meteen na rust. Slavia Praag drukte Ajax steeds verder achteruit, de elf van Farioli hadden met de minuut minder te vertellen.

Ajax' Italiaanse trainer had voor rust Kristian Hlynsson al moeten wisselen voor Benjamin Tahirovic en probeerde het tij te keren met drie wissels. Owen Wijndal, Chuba Akpom en Anton Gaaei vormden een gelegenheidsvoorhoede.

Tegenslag

Slavia Praag rook bloed en bracht de sterkhouders die op de bank waren begonnen. Een van hen, de reus Tomas Chory, kopte een kwartier voor tijd de gelijkmaker binnen.

Nog niet eens van de schrik bekomen, kreeg verdediger Youri Baas zijn tweede gele kaart en moest Ajax met tien man verder.

Slavia zette nog maar eens een offensief in, werd meer dan eens gevaarlijk, maar kwam net niet tot grote kansen. Zo pikte Ajax een puntje mee uit Praag en kan het zich opmaken voor de volgende Europese uitwedstrijd, tegen FK Qarabağ uit Azerbeidzjan.

Farioli had na de wedstrijd vrede met het resultaat. "We moeten het punt koesteren. Het is jammer dat we onze kansen niet afmaakten, maar we hebben keihard gestreden. Met het mes tussen de tanden."