Lassana Diarra vorig jaar bij de UNFP Trophies in Parijs
NOS Voetbal

Transferregels FIFA in strijd met EU-wetgeving, uitspraak kan grote gevolgen hebben

Enkele FIFA-regels rondom contracten en transfers in het voetbal zijn in strijd met wetgeving in de Europese Unie. Dat heeft het Europese Hof van Justitie vrijdagochtend gezegd in een uitspraak over de zaak rond oud-voetballer Lassana Diarra en de FIFA.

"De regels belemmeren het vrije verkeer van profvoetballers die hun contract eenzijdig willen opzeggen en hun carrière willen voortzetten door bij een nieuwe club te gaan werken", lichtten rechters in Luxemburg toe in een verklaring.

Ook leveren de regels "aanzienlijke risico's, onvoorzienbare en in potentie hoge financiële en sportieve risico's met zich mee." Dat geldt, zegt het Hof, voor zowel de speler als de club die de speler wil overnemen.

De zaak-Diarra speelt al sinds 2014 en belandde na jaren van procedures via de Belgische rechtbank bij het EU-hof. De zaak draait om een geschil tussen de Franse oud-voetballer Diarra en wereldvoetbalbond FIFA die, volgens de voetballer, hem verhinderd zou hebben om bij een nieuwe club aan de slag te gaan nadat zijn contract met zijn oude club was beëindigd wegens contractbreuk.

Twee paragrafen van twee artikelen

In essentie heeft het Europese Hof nu bepaald dat voetballers meer zeggenschap moeten krijgen over waar ze spelen en dat de FIFA-regels wat dat betreft minder restrictief moeten zijn.

De uitspraak stelt volgens de FIFA "slechts twee paragrafen van twee artikelen van het reglement inzake de status en transfers van spelers ter discussie".

Het landschap van het professionele voetbal zal veranderen.

Internationale spelersvakbond FIFpro

Volgens het Hof zijn de huidige regels bij eenzijdig opzeggen van een contract er te veel op gericht om spelers en clubs af te schrikken.

Sommige FIFA-regels kunnen gerechtvaardigd worden, omdat ze een zekere mate van stabiliteit bij de clubs garanderen, zegt het Hof, maar de regels gaan hier te ver in.

Het Hof van Justitie velt geen afsluitend oordeel, het is nu aan de Belgische rechtbank, waar Diarra de zaak aanspande, om de uitspraken van het Hof mee te nemen in een verder vonnis.

Bosman-arrest 2.0?

De voetbalwereld volgt de zaak-Diarra met grote interesse, omdat ingrijpende veranderingen voor het internationale transfersysteem mogelijk zijn. Vergelijkingen met het Bosman-arrest, dat in 1995 de verhoudingen in het voetbal drastisch veranderde, werden al gemaakt. Men sprak daarom al van het 'Bosman-arrest 2.0'.

De FIFA zal door de uitspraak van de EU de regels over de contracten en transfers van profvoetballers, althans in Europa, waarschijnlijk moeten aanpassen. Wat de exacte consequenties voor het transfersysteem in Europa zullen zijn, is nog onduidelijk.

Advocaten van Diarra spreken tegenover persbureau Reuters van "een complete overwinning. De immuniteit van de FIFA is voorbij". En: "Alle profvoetballers die zijn geraakt door deze illegale regels kunnen nu gecompenseerd worden."

De internationale spelersvakbond FIFpro stelt in een strijdvaardige verklaring dat het oordeel van het Hof "het landschap van het professionele voetbal zal veranderen".

De FIFA zegt dat het tevreden is met het oordeel, waarin "de wettigheid van de belangrijkste principes van het transfersysteem opnieuw is bevestigd".

De wereldvoetbalbond zegt ook dat het nu eerst in overleg gaat met andere belanghebbenden.

In 2015 zochten we de Belgische ex-prof Jean-Marc Bosman op om te kijken hoe het met hem ging, twintig jaar na het Bosman-arrest.

2015: Bosman staat tegenwoordig 'buiten de voetbalwereld'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl