'Onderminister van Landbouw in Gaza-Stad gedood' • Protest in Israël tegen Netanyahu
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
- 'Zestien doden door Israëlische aanval op VN-school in Gaza'
- '9 doden binnen een familie bij Israëlische aanval Centraal-Gaza'
- Gematigde kandidaat Pezeshkian verkozen tot president van Iran
- 'Hamas bereid gijzelaars vrij te laten zonder permanent staakt-het-vuren'
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.
'Onderminister van Landbouw in Gaza-Stad gedood'
Een hooggeplaatste Hamas-functionaris is in Gaza-Stad gedood door een Israëlische luchtaanval, melden Palestijnse media. Het zou gaan om onderminister van Landbouw Ehab al-Ghussein. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving.
Details van de luchtaanval zijn nog niet bekend. Volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid zijn de afgelopen 24 uur zeker 55 Palestijnse doden geregistreerd. Daarmee komt het totale dodental op 38.153. Naar schatting ruim de helft van de dodelijke slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.
Israël beschuldigt Hamas van het opereren vanuit woonwijken en het gebruiken van burgers als levend schild. Het leger zegt allerlei maatregelen te nemen om burgerslachtoffers te minimaliseren. Maar anonieme Israëlische legerofficieren hebben verklaard dat aan het begin van de oorlog soms tientallen burgerslachtoffers werden geaccepteerd om Hamas-strijders uit te schakelen. Het leger noemt dit valse beschuldigingen.
Duizenden mensen demonsteren in Israël tegen Netanyahu en voor een deal
Duizenden Israëliërs hebben gisteravond opnieuw gedemonstreerd tegen de regering van Netanyahu en voor een gijzelaarsdeal. Onder meer voor de huizen van ministers werd gedemonstreerd. In heel Israël werden wegen geblokkeerd. Ook vandaag zijn er protesten.
De demonstranten hopen dat de overeenkomst waarover op dit moment wordt onderhandeld, wordt beklonken en dat er gijzelaars vrijkomen. Yehuda Cohen, vader van een van de gijzelaars, is een van de betogers. Hij vreest dat de regering "weer gaat dwarsliggen", schrijft de Israëlische krant Haaretz.
Protesten tegen het beleid van Netanyahu in Gaza komen in Israël geregeld voor. Wekelijks komen de familieleden van gijzelaars bijeen om te demonstreren en in april en eind juni waren de twee grootste demonstraties sinds het begin van de oorlog: daar kwamen tienduizenden mensen op af.
Kansrijke deal
Deze week waren er berichten over een deal die kans lijkt te maken om het te halen. Hamas zou bereid zijn om gesprekken te beginnen over de vrijlating van Israëlische gijzelaars, onder wie mannen en militairen. Een hooggeplaatste bron binnen de terroristische groepering heeft dat gezegd tegen persbureau Reuters. Hamas zou de eis laten vallen dat Israël eerst akkoord moet gaan met een permanent staakt-het-vuren.
Een bron in het Israëlische onderhandelingsteam zei daarop dat er nu een reële kans bestaat om tot overeenstemming te komen. Tot nu toe liepen onderhandelingen tussen Hamas en Israël onder meer spaak omdat Hamas wilde dat een staakt-het-vuren een opmaat zou zijn voor het einde van de oorlog. Israël wilde dat niet, omdat de oorlog volgens de regering van premier Netanyahu pas eindigt als Hamas definitief is verslagen.
Netanyahu heeft zich niet uitgesproken over de onderhandelingen. Wel is deze week een Israëlische delegatie naar Doha afgereisd om te onderhandelen.
Zestien doden bij Israëlische aanval op VN-school in Gaza
Bij een Israëlische aanval op een VN-school in het midden van de Gazastrook zijn zeker 16 doden en 75 gewonden gevallen. Dat melden Palestijnse autoriteiten en hulpverleners. De meeste slachtoffers zijn volgens het Palestijnse persbureau Wafa vrouwen en kinderen.
Een woordvoerder van UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, zegt dat er zo'n 2000 vluchtelingen verblijven in het complex van de Al-Jaouni-school. Het Israëlische leger was daar volgens hem van op de hoogte. "Er is geen enkele rechtvaardiging of reden om zulke schade toe te brengen aan faciliteiten van UNRWA", zei hij.
De luchtaanval was gericht tegen militanten die het complex als schuilplaats en uitvalsbasis gebruikten, zei het Israëlische leger in een verklaring. Het leger stelt bij de aanval "verschillende terroristen" te hebben geraakt. Het leger voegt eraan toe dat het heeft geprobeerd de schade aan burgers te beperken.
Israël viel al vaker VN-gebouwen aan, naar eigen zeggen omdat leden van Hamas zich er zouden schuilhouden. Het VN-gebouw staat in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Nuseirat, waar eerder vandaag bij een andere Israëlische luchtaanval ook meerdere doden vielen.
Bij dit ziekenhuis in Centraal-Gaza stromen de slachtoffers binnen. Het zijn voornamelijk kinderen:
'Israëlische leger doodt Palestijn op Westelijke Jordaanoever'
Israëlische soldaten hebben vanochtend vroeg een Palestijn gedood in de buurt van de stad Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera. Persbureau Reuters deelt foto's van de begrafenis van de man. Het is niet duidelijk of de man een militant was of niet.
Verder meldt Al Jazeera dat er negen gewonden zijn gevallen bij een Israëlische inval in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Balata bij Nablus op de Westoever. Een militaire bron bevestigt tegen de Israëlische krant Haaretz dat Israëlische soldaten Balata zijn binnengegaan en het vuur openden na zelf te zijn beschoten. Israëlische bronnen berichten vooralsnog niet over de schietpartij bij Ramallah.
Aanvallen van het Israëlische leger op de Westoever zijn toegenomen sinds de oorlog in Gaza. Gisteren doodde het Israëlische leger zeven Palestijnen bij een inval in Jenin. Volgens het leger richtte de inval zich op een "terroristische cel" die verantwoordelijk zou zijn voor de dood van een Israëlische soldaat vorige week door een bermbom.
Volgens de VN-noodhulporganisatie OCHA zijn er sinds het begin van de oorlog op 7 oktober 539 Palestijnen gedood op de Westoever, van wie tien door Israëlische kolonisten en de rest door het leger. De doden in Jenin en Ramallah zijn nog niet opgenomen in deze cijfers. 14 Israëliërs, van wie negen militairen en vijf kolonisten, werden in deze periode door Palestijnen gedood.
Pro-Palestijnse demonstratie bij kazerne Utrecht
Pro-Palestijnse betogers voeren actie bij de Kromhoutkazerne in Utrecht. Dat meldt RTV Utrecht. De actiegroep vindt dat Nederland medeplichtig is aan genocide in Gaza vanwege militaire en politieke banden met Israël. De demonstranten willen dat deze banden worden verbroken.
"Door wapens te kopen van Israël financiert Nederland direct de oorlog in Gaza", zegt een woordvoerder van de betogers tegen RTV Utrecht. Een aantal betogers heeft zich vastgeketend aan de hekken van de kazerne en anderen zijn op het dak geklommen. Inmiddels staat er een tentje op het dak.
De actie begon met een groep van zo'n vijftig betogers. Daar hebben zich enkele honderden demonstranten bij gevoegd, die in een mars vanuit de binnenstad van Utrecht naar de de kazerne zijn gelopen. Een verslaggever van RTV Utrecht noemt de sfeer tijdens de demonstratie gemoedelijk. Politie en marechaussee zijn aanwezig en begeleiden de demonstratie.
Meer doden gemeld in Gaza-Stad en Rafah
Naast de dodelijke aanval in Nuseirat worden er op verschillende andere plekken in de Gaza doden gemeld. In Rafah in het zuiden van de Gazastrook werd bij een Israëlische luchtaanval een Palestijnse politiepatrouille geraakt, waarbij vier agenten werden gedood en acht gewond zijn geraakt. Dat zegt de politieautoriteit in Gaza in een verklaring.
Nieuwszender Al Jazeera meldt twee doden bij een Israëlische aanval in Gaza-Stad in het noorden, en nog eens twee in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Maghazi in Centraal-Gaza. Een van de slachtoffers in deze laatste aanval zou een medewerker zijn van de VN-organisatie voor Palestijnen, UNWRA.
Volgens het ministerie van Gezondheid in de door Hamas bestuurde Gazastrook zijn de afgelopen dag in totaal 29 Palestijnen gedood, waarmee het totale dodental sinds het begin van de oorlog in Gaza volgens de gegevens van het ministerie op 38.098 uitkomt.
Hevigste gevechten
De gevechten in de Gazastrook zijn nu het hevigst in Rafah en in de wijk Shejaiya in Gaza-Stad. Volgens de noodhulporganisatie van de VN, OCHA, zijn er sinds vorige week 80.000 mensen uit het oosten van Gaza-Stad gevlucht.
De Al-Quds-brigades, de militaire tak van de Islamitische Jihad in Gaza, zegt zeven Israëlische soldaten te hebben "gedood en gewond" in gevechten in Shejaiya. Het Israëlische leger zegt in Rafah en Shejaiya "terroristen" te hebben gedood, maar maakt geen melding van slachtoffers in de eigen gelederen.
'9 doden binnen een familie bij Israëlische aanval Centraal-Gaza'
Bij een Israëlische luchtaanval op het verstedelijkte vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza zijn tien mensen omgekomen, onder wie negen leden van een familie. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het zou gaan om onder anderen zeven broers, de vrouw van een van hen en hun kind. Nieuwszender Al Jazeera en het Turkse staatspersbureau Anadolu melden deze aanval en slachtoffers ook op basis van medische bronnen.
Het omgekomen echtpaar, Amjad Jahjouh en Wafaa Abu Daaban, waren volgens Al Jazeera journalisten werkzaam voor lokale media in Gaza. Het mediabureau van de autoriteiten in Gaza zegt dat hiermee sinds gisteren vijf journalisten zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen.
Israël heeft niet gereageerd op deze berichtgeving. Wel zegt het Israëlische leger op X dat het de afgelopen dag operaties heeft uitgevoerd in de wijk Shejaiya in Noord-Gaza en Rafah in het zuiden, waarbij militanten zouden zijn gedood. Nuseirat noemt het leger niet.
Verder zegt Israël een raketlanceerder in Deir Al-Balah in Centraal-Gaza te hebben vernietigd. Hamas zou deze geplaatst hebben in een humanitaire zone in de buurt van schuilplaatsen voor burgers. Wafa meldt twee doden bij een beschieting in Deir Al-Balah, maar het is niet direct duidelijk of dit over dezelfde aanval gaat.
Gematigde kandidaat Pezeshkian verkozen tot president van Iran
Masoud Pezeshkian wordt de nieuwe president van Iran. In de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen versloeg de gematigde Pezeshkian de hardliner Saeed Jalili. In zijn campagne beloofde Pezeshkian toenadering te zoeken tot het Westen om Iran uit het isolement te halen en de economie te verbeteren.
Vanwege de oorlog in Gaza is de relatie tussen Iran en het Westen de afgelopen maanden juist verder verslechterd. Iran steunt Hamas, Hezbollah in Libanon en de Houthi's in Jemen, terwijl de meeste westerse landen Israël steunen. Na een grootschalige Iraanse raketaanval op Israël in april, een vergelding voor de dood van Iraanse officieren bij een Israëlische luchtaanval, besloten de VS en de EU extra sancties in te stellen tegen Iran.
Lees hier meer:
'Hamas bereid gijzelaars vrij te laten zonder permanent staakt-het-vuren'
Hamas is bereid om gesprekken te beginnen over de vrijlating van Israëlische gijzelaars, onder wie mannen en militairen. Een hooggeplaatste bron binnen de terroristische groepering heeft dat gezegd tegen persbureau Reuters. Hamas zou de eis laten vallen dat Israël eerst akkoord moet gaan met een permanent staakt-het-vuren.
Een bron in het Israëlische onderhandelingsteam heeft tegen Reuters verklaard dat er nu een reële kans bestaat om tot overeenstemming te komen. Tot nu toe liepen onderhandelingen tussen Hamas en Israël onder meer spaak omdat Hamas wilde dat een staakt-het-vuren een opmaat zou zijn voor het einde van de oorlog. Israël wilde dat niet, omdat de oorlog volgens de regering van premier Netanyahu pas eindigt als Hamas definitief is verslagen.
Een officiële verklaring van de regering van de Israëlische premier Netanyahu is er nog niet. Gisteren zei het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad dat de onderhandelingen volgende week zouden worden voortgezet.
De inspanningen voor een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars in Gaza zijn de afgelopen dagen weer versneld. Een regionale bron heeft tegen Reuters gezegd dat de Amerikaanse regering probeert om vóór de presidentsverkiezingen in november een akkoord te bereiken.
Overlevenden en nabestaanden 7 oktober zetten tattoos
Tientallen overlevenden en nabestaanden van de Hamas-aanval van 7 oktober hebben in een pop-uptattooshop in Tel Aviv tatoeages laten zetten. Ze hopen dat die hen helpen bij de verwerking van hun ervaringen en het verlies van hun naasten.
"Voor veel mensen is dit een fysieke oplossing voor de pijn die ze van binnen voelen. Het is een bevrijding", zegt de organisator van de actie Helende Inkt. "Voor anderen is het een herinnering aan iemand die ze verloren hebben. Voor weer anderen is het een teken van kracht. Het is iets dat laat zien dat ze het te boven zijn gekomen."
Een moeder kiest voor een tatoeage die herinnert aan de dood van haar zoon:
Hamas wijst stationering in Gaza van buitenlandse troepenmacht af
Hamas zegt dat het plannen voor de stationering van een buitenlandse troepenmacht in Gaza afwijst. Eind vorige maand doken berichten op dat Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten onder voorwaarden bereid zouden zijn om na de oorlog militairen te leveren voor een veiligheidsmacht, die het toekomstige gezag in Gaza zouden moeten steunen.
Maar Hamas en ook een andere militante Palestijnse groep voelen daar niets voor. "Het Palestijnse volk zal geen bevoogding of opgelegde oplossingen toestaan", zegt Hamas in een verklaring. Een andere, gewapende groep, de Verzetscomités van het Volk (PRC) zegt dat zij elke poging om buitenlandse militairen in Gaza te stationeren als een "daad van agressie" beschouwt en met de "bezettingsmacht zal afrekenen".
Als het tot een terugtrekking van het Israëlische leger komt, is het de vraag wie de orde daar moet handhaven. Israël wil niet dat Hamas het daar ooit nog voor het zeggen krijgt en wil garanties dat het vanuit Gaza niet meer aangevallen kan worden.
'Actie in Jenin was tegen terroristische cel die bermbom plaatste'
Het Israëlische leger zegt dat de aanval vandaag op een gebouw in Jenin gericht was tegen een terroristische cel die verantwoordelijk was voor de dood van een Israëlische militair vorige week door een bermbom. Jenin ligt op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het Israëlische leger bleek uit informatie van de veiligheidsdienst Shin Bet dat de cel die de bom geplaatst had zich daar schuilhield.
Militairen omsingelden het gebouw en openden het vuur. Dat was zo hevig dat de twee aanwezige Palestijnen gedwongen werden om naar buiten te komen, aldus het leger. Daar werden ze doodgeschoten. Een van de twee zou de leider van de cel zijn geweest.
Terwijl dat gaande was, zou een vuurgevecht met andere Palestijnen zijn uitgebroken. Daarbij vielen nog eens vijf doden. De terroristische groep Islamitische Jihad zegt dat bij de gevechten in Jenin vier leden zijn omgekomen.
Mannen dragen de lichamen van de omgekomen Palestijnen door de straten van Jenin:
Hezbollah-leider Nasrallah spreekt Hamas over mogelijke wapenstilstand
De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, heeft een delegatie van Hamas ontvangen in Libanon. Volgens de Libanese televisiezender al-Manar hebben beide partijen daar gesproken over de mogelijke wapenstilstand tussen Israël en Hamas.
Hezbollah en Hamas zijn bondgenoten in hun strijd tegen Israël, beide partijen krijgen steun van Iran. Sinds oktober vinden er vaker beschietingen plaats tussen Israël en Hezbollah. Op de gespreksagenda stonden de gevechten in Gaza, Libanon en Jemen.
Meerdere Palestijnse doden bij Israëlische aanval op bezette Westoever
Bij een aanval van het Israëlische leger in Jenin zijn vijf Palestijnen gedood, dat bevestigt de directeur van het Jenin Governmental Hospital. De doden werden volgens de directeur samen met een aantal zwaargewonden naar zijn ziekenhuis gebracht.
Het Israëlische leger geeft toe dat er Palestijnen zijn beschoten in Jenin, maar zegt dat de aanvallen gericht waren op een gebouw met terroristen. Er zou volgens het Israëlische leger een vuurgevecht hebben plaatsgevonden, waarbij ook een luchtaanval is uitgevoerd.
Persbureau Reuters publiceerde de onderstaande beelden uit een mortuarium in Jenin.
Iran opnieuw naar de stembus voor presidentsverkiezingen
Iraniërs kunnen vandaag opnieuw naar de stembus om een opvolger te kiezen voor president Raisi. Hij verongelukte enkele weken geleden bij een helikopterongeluk. Bij de vorige stemronde haalde geen enkele kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen, daarom is er vandaag een tweede stemronde nodig.
In die eerste ronde kreeg de hervormingsgezinde Masoud Pezeshkian 10,4 miljoen stemmen. Hij wil de banden met Europese landen en de VS verbeteren, om Iran zo uit zijn isolement en economische malaise te halen. Ook sprak hij zich uit tegen de moraalpolitie die op straat de kleding van vrouwen controleert.
Saeed Jalili eindigde op de tweede plaats met 9,5 miljoen stemmen, hij is een voormalig nucleair onderhandelaar en staat bekend als een conservatieve hardliner. In de stemronde van vandaag gaan deze twee kandidaten met elkaar de strijd aan.
De opkomst kan doorslaggevend zijn voor de uitslag. Als veel progressieve Iraniërs thuisblijven, kan dat Pezeshkian veel stemmen kosten. Bij de vorige stemronde kwam minder dan 40 procent van de Iraanse kiezers opdagen, een historisch dieptepunt. Direct na het sluiten van de stembus zal men beginnen met tellen, de uitslag wordt morgenochtend verwacht.
De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, ging vanochtend al vroeg naar de stembus. Hij zei te hopen op een hoge opkomst.
Op één dag vijftig locaties in Gaza aangevallen
De Israëlische luchtmacht heeft gisteren op vijftig plekken in Gaza aanvallen uitgevoerd, dat zegt de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW). Meerdere scholen van VN-hulporganisatie UNRWA zijn daarbij onder vuur genomen. Volgens het Israëlische leger werden de locaties gebruikt door Hamas om aanvallen te plannen en uit te voeren.
Palestijnse media melden dat er bij de aanvallen meerdere burgerslachtoffers zijn gevallen, onder wie ook kinderen. Volgens het ISW vonden de aanvallen vooral in Rafah en Gaza-Stad plaats. In die laatste stad werden een woongebouw en verschillende winkels geraakt in het oude centrum, volgens het Palestijnse persbureau Wafa vielen er bij die luchtaanval vier doden.
Israël keurt bouw bijna 5300 huizen in nederzettingen op Westoever goed
De Israëlische regering heeft de bouw van 5295 nieuwe huizen in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever goedgekeurd. Dat zegt de Israëlische vredesorganisatie Peace Now. Het besluit volgt op de Israëlische toe-eigening van bijna 13 vierkante kilometer land op de Westoever, de grootste inname van grondgebied in 30 jaar.
Noorwegen noemt de goedkeuring voor het bouwen van nieuwe huizen "volledig onacceptabel". Dergelijke besluiten ondermijnen de inspanningen om vrede tussen Palestijnen en Israël te bewerkstelligen, zegt de Noorse minister van Buitenlandse Zaken.
Volgens het internationale recht zijn deze Israëlische nederzettingen op de Westoever en de inname van Palestijns gebied illegaal. De laatste maanden wijst Israël steeds grotere stukken land toe aan Israëlische kolonisten, en nemen de aanvallen tegen de Palestijnse bevolking toe. De Israëlische minister die verantwoordelijk is voor de Westoever is de uiterst rechtse Bezalel Smotrich. Hij woont zelf in een nederzetting en spreekt openlijk over zijn intentie de Westoever te annexeren.
Deze Westoever zou onderdeel moeten worden van een Palestijnse staat onder de tweestatenoplossing, maar de inmiddels meer dan 700.000 kolonisten in het gebied maken dat lastig.
Medewerker Nederlandse ambassade in Jemen opgepakt door Houthis
Een Jemenitische beleidsmedewerker van de Nederlandse ambassade in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, wordt al bijna een maand vastgehouden door de Houthi-rebellen. Dat nieuws werd vandaag naar buiten gebracht door een Jemenitische journalist op sociale media, en aan de NOS bevestigd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het gaat om Akram Al-Akhali, die volgens zijn Linkedin-pagina sinds 2013 voor de ambassade werkte. Jemen-kenner Anton Keuchenius omschrijft Al-Akhali op X als "onze man in Jemen". Sinds de Nederlandse ambassadestaf in 2014 Jemen vanwege de veiligheidssituatie verliet is Al-Akhali de hoogste in rang ter plekke, aldus Keuchenius.
De afgelopen maand zijn tientallen hulpverleners door de Houthi's opgepakt en vastgezet zonder aanklacht, onder wie ook 13 VN-medewerkers. Het zijn allen Jemenieten. De arrestaties zouden te maken hebben met een strijd over controle over banken in Jemen tussen de Houthi's en de rivaliserende, internationaal-erkende regering.
Het Nederlandse ministerie zegt dat Al-Akhali op 9 juni zonder duidelijke reden werd opgepakt en dat het er alles aan doet hem vrij te krijgen, samen met de VN en andere organisaties waarvan ook medewerkers zijn opgepakt. "We zetten alle diplomatieke middelen in die we hebben", schrijft een woordvoerder in een bericht aan NOS. Volgens het ministerie werkt het het beste om dit in stilte te doen.
Het Sana'a Centrum voor Strategische Studies, een Jemenitische denktank, riep gisteren internationale organisaties juist op zich hardop uit te spreken tegen de arrestaties, en niet in stilte te opereren.
Twee Palestijnen, een Israëlische militair gedood in Noord-Gaza
Bij een Israëlische aanval in het noorden van de Gazastrook zijn twee Palestijnen gedood en zes gewond geraakt, meldt nieuwszender Al Jazeera op basis van Palestijnse reddingswerkers.
Daarnaast is bij gevechten in Noord-Gaza een Israëlische militair gedood en een andere gewond geraakt, zegt het Israëlische leger zonder verdere details te geven. Op dit moment concentreren de gevechten zich in de wijk Shejaia van Gaza-Stad in het noorden.
Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn er vanavond in totaal 10 Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen op verschillende plekken in de Gazastrook.
Israëlische onderhandelaar: voorstel Hamas 'significante doorbraak'
Het nieuwe voorstel van Hamas voor een wapenstilstand en vrijlating van de gijzelaars bevat een "zeer significante doorbraak", zegt een Israëlische onderhandelaar op anonieme basis tegen persbureau Reuters.
Volgens de onderhandelaar is er een "reële kans" op een deal. Het is niet duidelijk wat het voorstel van Hamas, dat gisteren is neergelegd bij Israël, precies inhoudt. Een Palestijnse bron zei eerder dat Hamas zich nu flexibeler opstelt rondom bepaalde clausules in het voorstel dat de Amerikaanse president Biden eind mei presenteerde.
Wel duidelijk is dat de onderhandelingen, na een paar weken vast te hebben gezeten, weer in gang worden gezet. Premier Netanyahu heeft in gesprek met Biden gezegd dat een Israëlische delegatie de gesprekken met de Egyptische en Qatarese bemiddelaars gaat hervatten. Het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, David Barnea, gaat volgens Reuters deze delegatie leiden. Wel zei Netanyahu dat de oorlog alleen zal stoppen "als alle doelen zijn bereikt". Een van die doelen is de vernietiging van Hamas, wat een deal met Hamas bemoeilijkt.
Vandaag waren er grote demonstraties in de Israëlische steden Haifa, Tel Aviv en Jeruzalem tegen Netanyahu. De demonstranten beschuldigen hem van het blokkeren van een gijzelaarsdeal voor zijn eigen politieke gewin. Vanuit zijn uiterst rechtse regeringspartners staat Netanyahu onder druk de oorlog voort te zetten.
Oxfam: Israël schendt humanitair recht met 'barbaars' evacuatiebevel Khan Younis
De internationale hulporganisatie Oxfam noemt het Israëlische evacuatiebevel voor het oosten van de stad Khan Younis "barbaars". Daarbij schendt Israël volgens Oxfam het humanitair recht, omdat het vluchtende burgers geen veilige doortocht of bestemming biedt.
De plek waar het Israëlische leger Palestijnen in Oost-Khan Younis opdraagt naartoe te gaan - Al-Mawasi - is volgens Oxfam namelijk helemaal niet veilig. De organisatie zegt dat deze humanitaire zone "een van de dichtstbevolkte ontheemdingsgebieden ter wereld is, met een schrijnend gebrek aan voldoende voedsel, water, medische diensten of onderdak". Daarbij zijn er regelmatig dodelijke aanvallen geweest in Al-Mawasi en is het daar onveilig voor hulporganisaties om te werken, aldus Oxfam.
Volgens Israël laten de evacuatiebevelen juist zien dat het leger zich inspant burgers te sparen. Eerder droeg Israël burgers in Rafah al op naar Al-Mawasi te vertrekken. Deze strook langs de kust staat inmiddels vol met tenten van gevluchte Palestijnen, er is een schrijnend gebrek aan sanitaire voorzieningen en hygiëne, en ziektes verspreiden zich snel.
Een ander groot probleem is het tekort aan brandstof in de Gazastrook. Het Rode Kruis zegt dat vanwege het tekort nog maar een derde van de ambulances van de organisatie in Gaza werkt. Eerder vandaag zeiden twee ziekenhuizen in Zuid-Gaza dat er niet genoeg brandstof was voor generatoren om nog langer dan een dag operationeel te blijven.
Israëlische militair gedood in Hezbollah-aanval
Een Israëlische reservist is omgekomen bij gevechten in het noorden van Israël. Dat zegt het Israëlische leger. Times of Israel meldt dat de officier vanochtend werd gedood door een Hezbollahraket.
De intensiteit van beschietingen tussen het Israëlische leger en Hezbollah is sinds gisteren toegenomen, na de dood van een Hezbollahcommandant in een Israëlische aanval. In reactie schoot Hezbollah 200 raketten af, die grotendeels werden onderschept.
Het Israëlische leger sloeg weer terug in luchtaanvallen en artilleriebeschietingen op verschillende plekken in Zuid-Libanon. Daar raakten volgens Libanese media meerdere mensen door gewond.
'Netanyahu instrueert onderhandelaars voor gesprekken staakt-het-vuren'
Premier Netanyahu stuurt een team onderhandelaars naar gesprekken over een staakt-het-vuren en een gevangenenuitruil met Hamas. Dat zegt een anonieme Israëlische functionaris tegen onder meer persbureau AP en Israëlische media. Hamas deed gisteravond nieuwe voorstellen nadat de onderhandelingen een paar weken hadden vastgezeten. Het is onduidelijk waar en wanneer de verdere onderhandelingen zullen plaatsvinden.
Recente gesprekken vonden plaats in Doha in Qatar tussen laaggeplaatste onderhandelaars, aldus de Times of Israel. Het bericht dat Netanyahu nu een team stuurt suggereert dat de onderhandelingen weer in een serieuzere fase zijn beland. Netanyahu zou het team hebben geïnstrueerd dat "de oorlog pas zal eindigen nadat alle doelen zijn bereikt, en geen moment eerder". Eergisteren plaatste Netanyahu een video waarin hij herhaalde dat de "vernietiging van Hamas" een van die doelen is.
De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei eerder vandaag in Israëlische media dat een deal voor de vrijlating van de gijzelaars in Gaza "dichterbij dan ooit" was. Vanavond bespreekt het Israëlische kabinet naar verwachting het nieuwe voorstel van Hamas.
Brandweer in touw om branden in Libanon en Israël te blussen
Brandweermannen aan zowel de Israëlische als de Libanese kant van de grens doen hun best om de natuurbranden te blussen. Een Israëlische brandweerman zegt dat de branden een gevolg zijn van neervallende brokstukken van raketten of drones die Hezbollah heeft afgeschoten, en door het Israëlische leger zijn onderschept.
Na de dood van een hoge Hezbollahcommandant in een Israëlische aanval gisteren is de intensiteit van de beschietingen tussen Hezbollah en Israël weer toegenomen. Het Israëlische leger zijn eerder vandaag op X dat het doelen in twee plaatsen net over de grens in Zuid-Libanon had beschoten.
'Vier doden bij beschieting markt in oude stad Gaza'
Bij Israëlische luchtaanvallen in het centrum van Gaza-Stad zijn vier doden en meerdere gewonden gevallen, meldt het Palestijnse persbureau Wafa. De slachtoffers zouden burgers zijn. Persbureau Reuters meldt dat de aanvallen een woongebouw en verschillende winkels troffen bij de markt in de oude stad van Gaza. Israël heeft niet gereageerd op de berichten.
Een fotograaf van Reuters maakte foto's van de nasleep van de aanval, waarbij Palestijnen zoeken naar slachtoffers onder het puin:
Gewonden gemeld in Libanon door Israëlische beschietingen
In Libanon zijn volgens landelijke media meerdere mensen gewond geraakt door Israëlische beschietingen. Het leger en de luchtmacht van Israël voeren vergeldingsaanvallen uit in reactie op de grote raketaanval door Hezbollah. Ook de sjitische militie heeft een nieuwe raketaanval op Israël gedaan.
Daarmee zijn de aanvallen over en weer vandaag dus nog niet voorbij, evenals de vrees voor een escalatie. In de Libanese hoofdstad Beiroet is het geknal te horen van Israëlische straaljagers die door de geluidsbarrière breken, schrijft persbureau Reuters op basis van Libanese media. Een huis in het zuiden van het land zou zijn verwoest bij luchtaanvallen.
Ondertussen is in Beiroet de gisteren door Israël gedode commandant begraven onder grote publiekelijke belangstelling. De dodelijke aanval op Mohammed Naameh Nasser was voor Hezbollah de aanleiding om vandaag 200 raketten af te schieten.
Natuurbranden door raketaanval op Noord-Israël
Als gevolg van de grote raketaanval door Hezbollah zijn natuurbranden ontstaan op zeker tien plekken in het noorden van Israël. De brandweer is in actie gekomen om de vlammen te bestrijden, melden Israëlische media. Verder lijkt het vooralsnog mee te vallen met de schade.
Het Israëlische legert bevestigt dat er 200 raketten en 20 drones waren ingezet, zoals Hezbollah had gezegd. De meeste projectielen zijn onderschept. Het leger zegt dat er twee gewonden zijn. Analisten spreken van een escalatie, maar nog niet van een dusdanig kaliber dat er een grootschalig oorlog op het punt staat uit te breken. De aanname is dat daarvoor nog meer moet gebeuren.
Tot dusverre is hetzelfde patroon zichtbaar als voorheen: Israël doodt een hoge commandant, Hezbollah slaat terug en Israël reageert weer met luchtaanvallen.
Bekijk hier beelden van de nasleep van de aanval vandaag:
Tientallen doden in Gaza, ziekenhuis waarschuwt voor stroomuitval
Op een aantal plekken in Gaza is de afgelopen dag zwaar gevochten. Het leger van Israël zegt vele tientallen militanten te hebben gedood. Palestijnse media spreken van burgerslachtoffers, maar er is geen overzicht om hoeveel burgers het zou gaan. Het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis zegt dat er niet voldoende brandstof is om operationeel te blijven.
Het Nasser is het laatste grote ziekenhuis zijn dat nog patiënten ontvangt in Zuid-Gaza. Het lokale ministerie van Volksgezondheid zegt dat het ziekenhuis binnen enkele uren alle operaties moet stoppen vanwege een gebrek aan stroom. Deze bewering valt niet onafhankelijk te controleren.
Als gevolg van de oorlog zijn twee derde van alle ziekenhuizen in de Gazastrook vernietigd of zwaar beschadigd geraakt. Ook in de omgeving van het Nasser-ziekenhuis werden de afgelopen twee dagen beschietingen gemeld.
Een VN-school werd in de nacht van dinsdag op woensdag getroffen door een Israëlische luchtaanval:
Het leger van Israël zegt Hamas-tunnels en munitie te hebben vernietigd. Grondtroepen hebben volgens de verklaring vele tientallen militanten gedood bij gevechten op straat of bij luchtaanvallen. De gevechten waren onder meer in Gaza-Stad en Rafah. Daarbij is zeker een Israëlische militair gedood.
Inmiddels zijn ruim 38.000 Palestijnen gedood bij de oorlog in Gaza. De afgelopen dag waren er 58 doden, meldt het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. In de cijfers wordt geen onderscheid gemaakt tussen Hamas-strijders en burgers, maar de meeste gemelde slachtoffers zijn vrouwen en kinderen.
Israël slaat terug met luchtaanvallen in Zuid-Libanon
Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd in Zuid-Libanon als vergelding voor de grote raket- en droneaanval door Hezbollah. In een verklaring zegt de legerleiding dat een deel van de projectielen uit Libanon is neergehaald, zowel door straaljagers als luchtafweersystemen.
Het leger zegt niet hoe ernstig de schade is aan de militaire bases die Hezbollah zegt te hebben beschoten. Ook over slachtoffers wordt niets vermeld. Wel zegt het leger dat er branden zijn uitgebroken "op verschillende plekken" als gevolg van de luchtaanval. De aan Iran gelinkte Hezbollah-militie heeft naar eigen zeggen 200 raketten en 20 drones ingezet.
Krant Haaretz schrijft dat er zeker twee gewonden zijn in Israël. Details ontbreken nog.
Brand in winkelcentrum na raketaanval op Noord-Israël
In havenplaats Akko in Noord-Israël is een brand gemeld na de grote raketaanval door Hezbollah. Vermoedelijk is het pand getroffen door granaatscherven, mogelijk van een raket uit een luchtafweerinstallatie. Er zijn geen meldingen van gewonden, schrijft Times of Israël.
Op meerdere plekken in het noorden zijn natuurbranden gemeld, die zijn veroorzaakt door raketten of neerkomende brokstukken. Hezbollah zegt zeven militaire bases te hebben aangevallen. Het leger heeft er nog niets over bekendgemaakt. Al Jazeera spreekt van meerdere gewonde militairen aan Israëlische zijde.
De sjiitische militie in Libanon en het Israëlische leger voeren al maanden dagelijks aanvallen uit op elkaar. De laatste weken groeit de vrees dat de bij vlagen steeds zwaardere bombardementen leiden tot een grootschalige oorlog.
Deze keer heeft Hezbollah naar eigen zeggen 200 raketten en 20 drones ingezet. Dat zouden er iets meer zijn dan bij de vorige grote luchtaanval door Hezbollah halverwege juni. Israël had gisteren opnieuw een hooggeplaatste commandant van de militie gedood in een luchtaanval op Libanees grondgebied.
Israëlische regering buigt zich vanavond over Hamas-voorstel
Het oorlogskabinet van premier Netanyahu buigt zich vanavond over het voorstel van Hamas voor een wapenstilstand. Ook melden Israëlische media dat er een telefoongesprek met president Biden gepland staat, die druk wil uitoefenen op Netanyahu om een akkoord te sluiten.
De details uit het nieuwste voorstel zijn nog niet openbaar gemaakt. Wel zegt een anonieme Israëlische bron dat Hamas niet langer een wapenstilstand eist in de eerste fase van het plan. Op die eis is de vorige onderhandelingsronde stukgelopen. De twee strijdende partijen onderhandelen al ruim een half jaar over vrijlating van gijzelaars en een gevechtspauze.
Hoewel er weer wat positieve geluiden klinken, is er nog geen reden om op korte termijn een doorbraak te verwachten. De Israëlische nieuwssite Yediot Ahronoth schrijft dat Netanyahu en zijn kabinet proberen de gesprekken te frustreren. Anonieme veiligheidsfunctionarissen stellen dat de premier zich actief inzet om een wapenstilstand te voorkomen. Netanyahu heeft steeds herhaald dat Hamas moet worden "vernietigd".
Grote raket- en drone-aanval op Noord-Israël
Hezbollah heeft naar eigen zeggen 200 raketten en 20 drones vanuit Libanon afgevuurd op Noord-Israël. Op tientallen plekken in het noorden van Israël klonk onophoudelijk het luchtalarm. De Arabischtalige site van Al Jazeera spreekt van meerdere gewonden bij het Israëlische leger.
De aanval is gericht op militaire bases, stelt Hezbollah. Het is een vergelding voor het doden van een hoge Hezbollah-commandant gisteren door Israël. Bij eerdere grootschalige luchtaanvallen vanuit Libanon werden bijna alle projectielen neergehaald. Israël heeft zeer geavanceerde luchtafweersystemen, maar bij grote hoeveelheden raketten kunnen die overbelast raken.
Invallen op Westelijke Jordaanoever, ook aanslagen door kolonisten gemeld
Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever is opnieuw een reeks invallen door het leger uitgevoerd. Volgens Palestijnse media is daarbij een 23-jarige man doodgeschoten. Ook wordt melding gemaakt van nieuwe aanslagen door Israëlische kolonisten op Palestijnse dorpen.
Het is onduidelijk hoeveel mensen zijn gearresteerd bij de nieuwste Israëlische invallen. Het leger zegt alleen terreurverdachten te arresteren. Volgens mensenrechtenorganisaties belanden ook veel onschuldige mensen voor lange tijd in de gevangenis. Sinds de terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober zijn naar schatting 9000 Palestijnen opgepakt.
In dezelfde periode is het geweld gepleegd door Israëlische kolonisten op de Westoevers fors toegenomen, evenals het aantal aanvallen door Palestijnse militanten. Afgelopen nacht werd bij het dorp Masafer Yatta Palestijnen bekogeld met stenen door kolonisten, zo meldt krant Haaretz op basis van inwoners. Ook zou een huis en een aantal plantages in brand zijn gezet. Op deze manier proberen kolonisten Palestijnen te verdrijven uit hun woonplaats.
In negen maanden tijd zijn volgens VN-organisatie OCHA ruim 539 Palestijnen gedood op de Westoever. In minstens tien gevallen was dat gedaan door Israëlische kolonisten. De rest van de doden wordt toegeschreven aan het Israëlische leger. De Israëlische luchtmacht heeft zeker 28 luchtaanvallen uitgevoerd in het bezette gebied.
Sinds 7 oktober zijn vijf kolonisten en negen militairen gedood door Palestijnse militanten. Ook zijn ruim honderd Israëliërs gewond geraakt bij vuurgevechten of aanslagen op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnse militanten afkomstig uit de Westoever hebben in Israël acht mensen gedood.
Protest op Australisch parlement, tentenkamp in Canada ontruimd
Wereldwijd zijn er nog altijd pro-Palestijnse protestacties. Zo zijn op het parlementsgebouw in de Australische hoofdstad Canberra spandoeken opgehangen. In Canada is na twee maanden een tentenkamp van anti-Israëlbetogers ontruimd.
Bij de actie in Australië zijn vier activisten opgepakt. Het is niet toegestaan het dak van het parlement te beklimmen. Op de spandoeken stond onder meer de omstreden protestleus 'From the river to the sea, Palestine will be free'. De demonstranten beschuldigen de Australische regering van medeplichtigheid aan Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza.
Een senator van regeringspartij Labour is opgestapt, omdat zij vindt dat de partij de Palestijnse staat moet erkennen. Fatima Payman behoudt wel haar zetel en gaat verder als onafhankelijke. Labour had haar geschorst nadat ze op eigen houtje voor een motie had gestemd om Palestina te erkennen als land.
Het tentenkamp in de Canadese stad Toronto werd vrijwillig verlaten door honderden betogers. Een rechtbank had geoordeeld dat de protestactie op een universiteitscampus uiterlijk vandaag moest worden beëindigd. Het recht op demonstratie werd in dit geval ondergeschikt geacht aan huisvredebreuk.
De universiteit is blij dat de situatie vreedzaam is opgelost; onder meer in Nederland en de VS zijn vergelijkbare protesten met geweld door de politie beëindigd. De pro-Palestijnse demonstranten in Toronto zeggen dat het tentenkamp een succes was, hoewel de onderhandelingen met het universiteitsbestuur zijn vastgelopen. De activisten wilden dat de instelling alle banden met Israëlische organisaties zou verbreken.
Weer 'positieve' gesprekken over wapenstilstand en gijzelaars
Met tussenkomst van Qatar en Egypte zijn Israël en Hamas weer in gesprek over een mogelijke wapenstilstand. De onderhandelingen waren enkele weken geleden voor de zoveelste keer vastgelopen. Nu zijn er volgens analisten weer voorzichtig positieve signalen.
Gisteravond heeft Israël nieuwe voorstellen gekregen van Hamas. Anonieme Israëlische functionarissen zeggen tegen media dat deze ontwikkeling weer wat lucht geeft voor een mogelijke overeenkomst. Details zijn niet bekendgemaakt, maar het zal in grote lijnen weer gaan over gefaseerde vrijlating van gijzelaars in ruil voor een wapenstilstand.
Het grootste obstakel voor een deal is dat de Palestijnse militanten een permanent staakt-het-vuren willen. Premier Netanyahu heeft tot nu toe volgehouden dat hij alleen gelooft in een tijdelijke gevechtspauze. De Israëlische leider staat onder druk van ultrarechtse coalitieleden om de oorlog tegen Hamas voor te zetten.
Het leger geeft echter aan dat er dringend extra militairen nodig zijn; na maandenlang oorlog voeren zijn veel eenheden uitgeput. Daarnaast dreigt aan de noordgrens nog altijd een grootschalige oorlog met Hezbollah. Dat zijn allemaal factoren die bij het Israëlische besluit over een wapenstilstand meespelen.
Doden bij nieuwe Israëlische aanvallen in Gaza, school in Khan Younis geraakt
Bij aanvallen in het midden en zuiden van de Gazastrook zijn volgens de Palestijnse Gezondheidsorganisatie zeker 12 mensen omgekomen. Het Israëlische leger heeft ook nieuwe aanvallen uitgevoerd in Khan Younis. Daar kregen inwoners gisteren een evacuatiebevel van het Israëlische leger. Veel mensen sloegen daardoor op de vlucht en ruim 270 patiënten van het Europees ziekenhuis moesten worden geëvacueerd.
Een deel van de mensen vluchtten naar een voormalige VN-school in Khan Younis. Die werd vannacht geraakt bij een Israëlische luchtaanval:
Israël keurt grootste inname Palestijns gebied tot nu toe goed
Israël heeft de kolonisatie van het grootste stuk land op de Westelijke Jordaanoever tot nu toe goedgekeurd. Dat meldt Peace Now, een Israëlische organisatie die landroof op de Westelijke Jordaanoever bijhoudt.
Volgens Peace Now hebben de Israëlische autoriteiten de toe-eigening van bijna 13 vierkante kilometer land op de Westoever goedgekeurd. Volgens de cijfers van de organisatie is dat de grootste inname van grondgebied sinds de Oslo-akkoorden in 1993.
De laatste maanden wijst Israël steeds grotere stukken land toe aan kolonisten. In maart meldde Peace Now al dat de Israëlische overheid stukken van twee en acht vierkante kilometer had toegekend aan kolonisten. Dat was toen het grootste stuk land in tientallen jaren dat op de Westelijke Jordaanoever werd ingenomen, maar daar gaat deze nieuwe toe-eigening dus ruim overheen.
Na de vorige inname van Palestijns gebied afgelopen maart, zag de Westelijke Jordaanoever er zo uit:
Op de toegeëigende stukken land worden nederzettingen gebouwd door Israëlische kolonisten. Door het land als Israëlische grondgebied te verklaren, kan het volgens de Israëlische wet verpacht worden aan Israëliërs. Ook wordt daarmee Palestijns eigendom in die gebieden verboden. Volgens het internationale recht zijn deze nederzettingen en de inname van Palestijns gebied illegaal.
Verspreid over de hele Westelijke Jordaanoever zijn er ruim 100 Israëlische nederzettingen te vinden, die in totaal meer dan 500.000 kolonisten huisvesten. De kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever kwam in een sneltreinvaart terecht onder de ultrarechtse minister van financiën, Bezalel Smotrich. Hij presenteerde een paar jaar geleden al een plan om de gehele Westelijke Jordaanoever te annexeren. Vorige maand zei hij op een conferentie van zijn politieke partij nog dat hij dit jaar minstens vijftien vierkante kilometer land wilde innemen. Hij zei ook meer buitenposten te willen creëren. Dat zijn illegale woonwijken die net buiten, maar tegen een Israëlische kolonie aan zijn gebouwd.
Leiders van Westerse landen veroordelen de toe-eigening van Palestijns land het de uitbreiding van Israëlische nederzettingen regelmatig. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Anthony Blinken, heeft Israël gevraagd te stoppen met de kolonisatie.
Hezbollah vuurt 100 raketten af op Israël
Hezbollah heeft honderd raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Dat melden zowel Hezbollah als het Israëlische leger.
Volgens het leger zijn er geen gewonden gevallen. De meeste raketten kwamen terecht op open vlaktes in de Golanhoogten. Er zijn wel twee huizen beschadigd geraakt.
De grootschalige raketaanval van Hezbollah is een vergelding voor de dood van een hooggeplaatste commandant. Hij kwam eerder vandaag om het leven door een Israëlische luchtaanval in het zuiden van Libanon.
Commandant Hezbollah gedood bij Israëlische luchtaanval
Een hooggeplaatste commandant van Hezbollah is omgekomen bij een Israëlische luchtaanval. Dat zeggen bronnen binnen Hezbollah tegen internationale persbureaus en het Israëlische leger bevestigt de aanval. De commandant zou zijn omgekomen bij een aanval op een auto.
Volgens Hezbollah gaat het om commandant Mohammad Naameh Nasser en zou hij verantwoordelijk zijn geweest voor een deel van de operaties van de militante beweging aan de zuidgrens van Libanon met Israël. Het is al maanden onrustig bij de grens, waar Israël en Hezbollah elkaar sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza beschieten. Ook worden er regelmatig luchtaanvallen uitgevoerd waarbij ook dodelijke slachtoffers vallen. Internationaal wordt er al weken gevreesd voor een escalatie van het conflict tussen Israël en Hezbollah.
Als reactie op de dood van de commandant vuurde Hezbollah tientallen raketten en drones af op Israël. Daarbij raakte niemand gewond.
Slachtoffer van mesaanval in Karmiël overleden
Een van de twee mannen die vandaag in een winkelcentrum in het noorden van Israël werden neergestoken, is overleden. Dat melden Israëlische media.
Het slachtoffer werd na de steekpartij naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar later aan zijn verwondingen. Het tweede slachtoffer ligt nog altijd in het ziekenhuis.
De aanval gebeurde in een winkelcentrum in Karmiël, vlak bij de grens met Libanon. Volgens de politie is de dader een Arabisch-Israëlische man uit Nahf, een Arabisch dorp in de buurt van Karmiël. Tijdens de steekpartij wist een van de slachtoffers hem neer te schieten, hij overleed ter plekke.
Nahf en Karmiël liggen in het noorden van Israël, waar een groot deel van de bevolking Arabisch is. In totaal vormt de Arabische minderheid ongeveer 20 procent van de Israëlische bevolking. De afgelopen jaren nemen aanvallen van Palestijnen en soms Arabische-Israëliërs in Israël toe. Met name na de terreuraanval van Hamas op Israël op 7 oktober is de situatie verslechterd.
Volgens de politie gaat het bij de steekpartij in het winkelcentrum in Karmiël om een terroristische aanslag. Kort na de aanval werd een aantal familieleden van de dader opgepakt, onder wie zijn moeder, broer en zus. Zij waren op het moment van de aanval ook in het winkelcentrum aanwezig. Daarna arresteerde de politie in Nahf nog meer familieleden. Waarom zij werden aangehouden is nog onduidelijk.
Ziekenhuizen Khan Younis ontruimd
Nagenoeg alle patiënten in het Europese Ziekenhuis en het veldhospitaal van het Rode Kruis in de Gazastrook zijn geëvacueerd na de oproep van het Israëlische leger van maandag om weg te gaan uit Khan Younis. Dat laat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO weten.
Maandag hebben 270 patiënten samen met medewerkers het ziekenhuis al verlaten. Gisteren zijn er nog meer patiënten geëvacueerd, zegt de WHO. "Nu zijn er nog drie patiënten over in het Europese Ziekenhuis en drie in het veldhospitaal. De meeste patiënten zijn overgebracht naar het Nasser-ziekenhuis."
Hoewel de oproep van het Israëlische leger niet gold voor het Europese Ziekenhuis, heeft die toch impact op de dagelijkse werkzaamheden daar. "Zoals we al meerdere keren deze oorlog hebben gezien, raken ziekenhuizen snel buiten dienst als er onzekere situaties ontstaan in de buurt van het gebouw. Daarbij komt ook nog dat er een gebrek is aan brandstof, medische spullen, water en voedsel", zegt de WHO.
Dit zijn beelden van de evacuatie eerder deze week:
Mesaanval in Israëlisch winkelcentrum, twee gewonden
Bij een steekpartij in een winkelcentrum in Israël zijn twee mensen gewond geraakt, meldt de Israëlische politie. De aanval vond plaats in Karmiël, in het noorden van het land.
De politie spreekt van een vermoedelijke terreuraanval en zegt dat de aanvaller is doodgeschoten. De identiteit van de aanvaller is vooralsnog onbekend. Agenten zijn bezig met het uitkammen van het winkelcentrum, om te kijken of er meer verdachten zijn.
De gewonden zijn twee mannen van in de 20 jaar. Een van hen is er slecht aan toe, de ander is lichtgewond en bij bewustzijn. Ze worden naar het ziekenhuis in Nahariya gebracht.
Op beveiligingsbeelden is te zien dat agenten het vuur openen op de aanvaller, na de steekpartij:
In het noorden van Israël is het de laatste weken een stuk onrustiger door de toegenomen beschietingen tussen Hezbollah en het Israëlische leger. Het is onduidelijk of de steekpartij in Karmiël, zo'n 20 kilometer van de grens met Libanon, daar iets mee te maken heeft.
Kolonisten vallen Israëlische troepen aan bij buitenpost Westoever
Israëlische kolonisten hebben vanochtend Israëlische troepen aangevallen die een illegale buitenpost op de Westelijke Jordaanoever wilden ontmantelen. In Oz Zion, bij Ramallah, staken kolonisten onder meer autobanden in brand en gooiden ze molotovcocktails naar ordetroepen en regeringsmedewerkers.
Ook klommen ze op een bulldozer:
De Israëlische grenspolitie had al verwacht dat er onlusten zouden ontstaan en stuurde uit voorzorg zeventig agenten naar het gebied. Israëlische troepen haalden vanochtend zes gebouwen van kolonisten neer in Oz Zion, omdat het een buitenpost betreft die zonder toestemming van de regering is gebouwd.
Jonge kolonisten bouwden daar zo'n dertien jaar geleden huizen op de grond van Palestijnen, zonder dat de Israëlische regering daar goedkeuring voor had gegeven. Regeringsbronnen zeggen tegen The Times of Israel dat Oz Zion een bron is van gewelddadige nationalistische activiteiten.
De publieke omroep Kan schrijft dat meerdere Palestijnen in het gebied de afgelopen tijd zijn aangevallen door extremistische kolonisten. Daarom wilde de regering de buitenpost snel neerhalen. Het is niet de eerste keer dat de illegale woningen in Oz Zion worden verwoest: de afgelopen jaren gebeurde dat al meerdere keren, waarna ze weer werden opgebouwd.
Bronnen melden aan de publieke omroep Kan dat onder anderen premier Netanyahu, minister Gallant van Defensie en minister Smotrich van Financiën goedkeuring hebben gegeven voor de operatie van vanochtend. Smotrich is een fervent voorstander van het uitbreiden van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Het besluit leidt binnen ultraconservatieve kringen dan ook tot felle kritiek.
'Slechts twee of drie mensen kennen locatie Hamas-leider Sinwar'
Slechts twee of drie mensen weten waar Hamas-leider Yahya Sinwar zich verscholen houdt, melden bronnen binnen de groepering aan de Arabische krant Asharq al-Awsat.
"Een zeer kleine kring van niet meer dan twee of drie personen kent zijn verblijfplaats en staat tot zijn dienst. Ze regelen onder meer de communicatie met de andere Hamas-leiders", zegt een bron tegen de krant. "Het is Israël niet gelukt om veel van de leiders uit de eerste en tweede rang van de politieke en militaire takken van Hamas te bereiken. Wel heeft het land geprobeerd sommigen om te brengen. Enkelen zijn gewond geraakt, anderen hebben bomaanvallen overleefd, maar Sinwar hebben ze niet onder vuur kunnen nemen", voegt de bron toe.
Het is onduidelijk of Sinwar zich in tunnels onder de Gazastrook bevindt of dat hij bovengronds ergens verscholen zit. In februari deelde het Israëlische leger nog beelden waarop volgens het leger Sinwar te zien was, terwijl hij met familieleden door een tunnel liep. De beelden zouden van 10 oktober zijn, drie dagen na de terreuraanslagen in Israël, maar ze zijn niet onafhankelijk te verifiëren.
De bronnen zeggen tegen de krant dat ze niet verwachten dat Sinwar een vredesakkoord zou sluiten dat als uitkomst zou hebben dat hij in ballingschap zou moeten leven. "Sinwar heeft twee opties in gedachten. Hij wil de oorlog beëindigd zien worden op zijn voorwaarden, met de terugtrekking van Israëlische troepen en de uitwisseling van gevangenen. Of hij wil het martelaarschap verkrijgen. Zelf vindt hij dat er geen andere opties zijn."
Meta stopt met verbod op woord 'martelaar' in berichten
Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, stopt met het verbod van het woord 'shaheed', dat martelaar betekent. Dat maakt de toezichtraad van Meta bekend in een verklaring. De raad begon vorig jaar een onderzoek, omdat de term voor meer verwijderingen van berichten zorgde dan elk ander woord.
Meta wordt al langer bekritiseerd over de manier waarop het bedrijf omgaat met berichten over het Midden-Oosten.
"Het woord 'shaheed' wordt soms door extremisten gebruikt om mensen te prijzen of te verheerlijken die zijn gestorven tijdens het plegen van gewelddadige terroristische daden", schrijft het toezichtsorgaan in de verklaring. Maar tegelijkertijd moet volgens de raad rekening worden gehouden met de vrijheid van meningsuiting.
Meta heeft te weinig rekening gehouden met de verschillende betekenissen van het woord, zegt de raad. Daardoor werden ook berichten verwijderd die niet gericht waren op het prijzen van gewelddadige acties.
Evacuatie Europese Ziekenhuis in Khan Younis
Gisteren riep het Israëlisch leger op tot de evacuatie van de oostelijke wijken van Khan Younis. Het Europese Ziekenhuis in de stad begon daarop met het evacueren van patiënten en medisch personeel. Vanochtend liet het leger weten dat de oproep niet voor het ziekenhuis gold. Het grootste gedeelte van de patiënten was toen echter al geëvacueerd.
Bekijk hieronder beelden van de evacuatie:
VN-coördinator: 'Voorbereidingen herstel en wederopbouw kunnen niet wachten'
VN-coördinator Humanitaire Hulp en Wederopbouw in Gaza Sigrid Kaag heeft de VN-Veiligheidsraad toegesproken over de situatie in de Gazastrook. Kaag zei "zeer verontrust" te zijn over de evacuatieoproep van het Israëlische leger voor de stad Khan Younis. Ook zei Kaag dat "de bijna totale ineenstorting van de openbare orde ook heeft geleid tot een klimaat van wetteloosheid en misdaad." Dat belemmert ook de hulp van de VN, zei Kaag.
Kaag benadrukte dat er een wapenstilstand moet komen, de Israëlische gijzelaars vrijgelaten moeten worden en dat er ongehinderde en ononderbroken toegang tot het gebied moet komen voor hulpverlening. "Het kan niet vaak genoeg herhaald worden."
Humanitaire hulp zal nog jaren nodig zijn in het gebied en het is essentieel om niet te wachten met de voorbereidingen voor het herstel en de wederopbouw van Gaza, zei Kaag.
"We kunnen Palestijnse burgers niet vragen hun toekomst in de wacht te zetten terwijl ze zich vastklampen aan hun menselijke waardigheid onder de meest onmenselijke omstandigheden", zei Kaag.
Netanyahu: oorlog pas voorbij als alle doelen zijn bereikt
De Israëlische premier Netanyahu heeft gereageerd op het artikel van The New York Times dat een aantal Israëlische generaals een staakt-het-vuren wil, ook als Hamas voorlopig aan de macht blijft in de Gazastrook. "Voor de duidelijkheid, we zullen de oorlog alleen beëindigen als we alle doelen hebben bereikt", schrijft Netanyahu op X.
NYT: Israëlische generaals willen staakt-het-vuren, ook als Hamas blijft bestaan
Israëlische generaals willen een staakt-het-vuren, zelfs als dat betekent dat Hamas voorlopig aan de macht blijft in de Gazastrook. Dat meldt The New York Times op basis van gesprekken met anonieme Israëlische veiligheidsfunctionarissen. De Israëlische strijdkrachten zouden tijd nodig hebben om te herstellen voor het geval er een oorlog uitbreekt tegen Hezbollah.
Het is ook de beste manier om de Israëlische gijzelaars te bevrijden, zeggen de generaals. Daarnaast zou een staakt-het-vuren met Hamas het ook makkelijker maken om een deal met Hezbollah te sluiten volgens de veiligheidsfunctionarissen. De Libanese militante beweging en Israël voeren al maanden aanvallen op elkaar uit, de afgelopen weken namen de aanvallen toe in hevigheid. Hezbollah heeft herhaaldelijk laten weten dat er eerst een staakt-het-vuren moet komen in Gaza voordat de beschietingen vanuit Libanon zullen stoppen.
De krant sprak ook met Eyal Hulata, die tot begin vorig jaar nationale veiligheidsadviseur was in Israël. "Het leger staat volledig achter een gijzelaarsovereenkomst en een staakt-het-vuren", zegt Hulata. Volgens de oud-veiligheidsadviseur denken de generaals dat het leger altijd terug kan keren om opnieuw de strijd met Hamas aan te gaan, maar ook dat een pauze in Gaza de kans op de-escalatie met Libanon vergroot.
De Israëlische premier Netanyahu heeft vaak herhaald dat de vernietiging van Hamas een van de belangrijkste doelen is op dit moment. Hij zei dit eerder deze week opnieuw.
OM eist 2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël
Het OM heeft 2,5 jaar cel geëist tegen een man uit Amsterdam die wordt verdacht van het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Osama A., die van Syrische afkomst is, wilde daarmee protesteren tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook. Tien maanden van de geëiste straf zijn voorwaardelijk.
De man gooide op 21 maart van dit jaar een brandbom naar het gebouw aan de Johan de Wittlaan. Het brandende projectiel kwam tegen de gevel en viel toen in een heg. Het gebouw werd licht beschadigd, maar vatte geen vlam. Er raakte niemand gewond.
De actie van Osama A. was geen impuls. De benzine had hij al twee weken eerder gekocht. Toen was hij ook naar de ambassade gegaan, maar durfde hij de brandbom niet te gooien. Twee weken later keerde hij terug en deed het alsnog. Hij verklaarde een signaal te willen afgeven. "Het was een boodschap aan Israël: oorlog is fout, stop alsjeblieft."
De man verklaarde dat hij bewust op de gevel had gemikt en niet op de ingang. "Het was niet mijn bedoeling om iemand iets aan te doen. Het was een protestactie van mijn kant." Hij zei spijt te hebben. "Ik geef toe dat wat ik deed fout was."
De officier van justitie vindt brandstichting bewezen en sprak van ernstige feiten. Als de molotovcocktail bij de entree was beland en de fles was gebarsten, was er volgens haar een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Volgens haar moet de actie extra zwaar bestraft worden, omdat die was gericht tegen de Israëlische ambassade.
De advocaat van Osama A. zegt dat het hooguit een poging tot brandstichting was en dat er geen levensgevaarlijke situatie is geweest. Ze pleitte voor een celstraf gelijk aan de tijd die de man in voorarrest heeft gezeten. Over twee weken hoort de verdachte zijn straf.
Iran: olie-export naar 17 landen
Iran verkoopt ondanks de internationale sancties ruwe olie aan 17 verschillende landen. Dat zegt de Iraanse minister van Olie, Owji, in een video die is verspreid door persbureau dat banden heeft met de overheid.
"We verkopen waar we maar willen", zo werd Owji geciteerd. Hij noemde het aantal van 17 landen, en zei erbij dat daar ook landen uit Europa tussen zitten. Onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben sancties tegen Iran ingesteld, waaronder een verbod op de import van olie.
Welke Europese landen Iraanse olie kopen, zei de minister niet en hij zei ook niet om welke hoeveelheden het gaat. Iran is een van de belangrijkste olieproducenten ter wereld en de verkoop ervan levert het land veel geld op.
In mei van dit jaar werd al gemeld dat de Iraanse olie-export toeneemt en het hoogste punt heeft bereikt sinds vijf jaar Amerikaanse strafmaatregelen van kracht werden. Een flink deel van de Iraanse olie gaat naar China dat geen sancties aan het land heeft opgelegd.
Doden bij Israëlische aanvallen op Khan Younis
De Israëlische strijdkrachten hebben aanvallen uitgevoerd op Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Volgens Palestijnse gezondheidsfunctionarissen zijn daarbij negen mensen om het leven gekomen. Er zouden ook tientallen gewonden zijn.
Er is sprake van aanvallen met tanks en met gevechtsvliegtuigen. Gisteren deed het Israëlische leger een oproep aan mensen in oostelijke wijken van Khan Younis om te vertrekken. Doorgaans is dat een voorbode voor een militaire aanval.
Ook op andere plaatsen in de Gazastrook zijn aanvallen uitgevoerd. In Nuseirat, in het midden van Gaza, zijn daarbij een vader en zoon omgekomen.
Moeder van bevrijde gijzelaar Noa Argamani overleden
In een ziekenhuis in Tel Aviv is Liora Argamani overleden. Zij was de moeder van Noa Argamani, die op 7 oktober vorig jaar door Hamas bij een muziekfestival werd gegijzeld en op een motor meegenomen naar de Gazastrook. De beelden daarvan gingen de hele wereld over. Vorige maand kwam ze samen met drie andere gijzelaars vrij door een actie van het Israëlische leger.
Liora Argamani, die 61 is geworden, had een hersentumor. Ze deed na de gijzeling van haar dochter een oproep aan de Amerikaanse president Biden om haar te helpen haar kind nog een keer te zien. "Ik heb kanker. Een hersentumor. Ik weet niet hoe lang ik nog heb", zei ze toen. Een paar uur na haar bevrijding, na acht maanden gevangenschap, ging Noa naar het ziekenhuis waar haar moeder werd verpleegd.
Liora Argamani is van Chinese afkomst. Ze kwam in 1994 voor een opleiding naar Israël en ontmoette toen Yaakov Argamini met wie ze zou trouwen. Noa is hun enige kind.
In een verklaring van het ziekenhuis waar Liora is overleden, staat dat de familie de laatste dagen samen heeft doorgebracht. De familie heeft verder gevraagd om privacy.
Israël verduidelijkt evacuatiebevel Khan Younis
Het Israëlische leger heeft meer details gegeven aan mensen in Khan Younis over het bevel om te vertrekken, dat gisteren werd afgegeven. Toen riep het Israëlische leger Palestijnen in een aantal wijken in het oosten van de stad, in het zuiden van de Gazastrook, op te vertrekken. Meestal is dat de voorbode van een militaire aanval, vaak binnen 24 uur.
Er werd toen niet gezegd waar de Palestijnen naartoe moesten. Vanochtend heeft het Israëlische leger in een bericht op X aangevuld dat de mensen naar al-Mawasi moeten, een strook land langs de kust, ten westen van Khan Younis. Ook is er nu bij gezegd dat de opdracht om te vertrekken niet geldt voor patiënten en personeel van het zogeheten Europese ziekenhuis in Khan Younis. Omdat dat gisteren niet duidelijk was, zijn toen al veel patiënten uit het ziekenhuis naar elders overgebracht.
Het Israëlische leger omschrijft al-Mawasi als "een humanitaire zone", maar het is de vraag hoe veilig Palestijnen zich daar zullen voelen. Twee weken geleden was er een aanval waarbij naar verluidt zeker 25 mensen zijn omgekomen. Ook eind mei vielen er veel doden.
Het Israëlische leger zou met een aanval op Khan Younis wraak willen nemen voor de beschieting van Israëlische dorpen aan de grens met Gaza.
Palestijnen gewond bij aanval van kolonisten op Westoever
Bij een aanval van Israëlische kolonisten op een gehucht op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn zes Palestijnen gewond geraakt. Mogelijk houdt de aanval verband met het bezoek van westerse diplomaten, eerder vandaag, aan dat gehucht, Um al-Kheir even ten zuiden van Hebron.
De diplomaten stelden dat Israël zijn plicht moet nakomen bij de bescherming van de inwoners tegen aanvallen van kolonisten en militairen. Die zouden zich vorige maand schuldig hebben gemaakt aan het vernielen van huizen en voorzieningen, met het doel de bewoners te verjagen. Volgens de Israëlische autoriteiten hadden de bewoners geen vergunning om daar huizen te bouwen. De Palestijnen zeggen dat het voor hen bijna onmogelijk is om een bouwvergunning te krijgen.
Volgens persbureau AP zijn de bewoners na het vertrek van de diplomaten met traangas beschoten vanuit een buitenpost van een Israëlische nederzetting. Ze zouden moeite hebben gehad om nog adem te halen. De leider van de buitenpost zou ook met kogels hebben geschoten. De politie en het leger keken daarbij werkeloos toe, zeggen getuigen tegen AP.
Ambulances die te hulp kwamen, werden door militairen tegengehouden, zodat kolonisten konden kijken wie erin zaten. Ook zouden de vrouwen door militairen op een rij zijn gezet, waarna foto's van hen werden genomen.
Slachtoffers van 7 oktober dagen Iran, Syrië en Noord-Korea
125 mensen hebben in New York een proces aangespannen tegen Iran, Syrië en Noord-Korea. Ze beschuldigen deze landen van het leveren van geld, wapens en kennis die de aanval door Hamas en Islamitische Jihad op 7 oktober mogelijk maakten.
De aanklagers zijn ofwel zelf slachtoffer van de aanslagen ofwel partner of een familielid van een slachtoffer. Ze eisen een schadevergoeding van minimaal 3,75 miljard euro voor de moorden, de gijzelingen en "daarmee samenhangende verschrikkingen" die door deze landen mogelijk zouden zijn gemaakt.
Zelfs als het tot een veroordeling komt, is het onwaarschijnlijk dat de aangeklaagde landen willen betalen. In dat geval denken de aanklagers dat ze een beroep kunnen doen op een Amerikaans fonds voor slachtoffers van terrorisme. Ze hebben allen de Amerikaanse nationaliteit of zijn familie van een Amerikaans slachtoffer. Ze weten zich gesteund door de Anti-Defamation League, een Amerikaanse organisatie die zich tegen antisemitisme keert.
Israël stuurt inwoners wijken Khan Younis weg, aanval waarschijnlijk
Het Israëlische leger heeft inwoners van de oostelijke wijken van de stad Khan Younis opgeroepen om naar een aangewezen veilig gebied te vertrekken. Zo'n aankondiging betekent vrijwel altijd dat Israël gaat aanvallen.
De oproep volgt op de beschieting van Israëlische dorpen aan de grens met Gaza. De beschieting is opgeëist door Islamitische Jihad, een bondgenoot van Hamas. Volgens het Israëlische leger zijn de raketten in Khan Younis gelanceerd. Voor zover bekend is niemand geraakt.
Khan Younis was eerder dit jaar het toneel van zware gevechten. Het Israëlische leger zei in februari dat de Khan Younis-brigade van Hamas volledig was vernietigd. Een paar weken geleden trok het zich daar terug. Blijkbaar heeft Hamas zich daar kunnen hergroeperen. Dat gebeurde ook in het noorden van Gaza. Daar wordt op dit moment weer hard gevochten.
Vijf vragen over de ultraorthodoxe charedim
De afgelopen weken waren ze geregeld in het nieuws: de ultraorthodoxe joden, de charedim, die niet in het Israëlische leger willen. Maar ze moeten toch, zo besloot het Israëlische Hooggerechtshof vorige week. Uit protest gingen gisteravond duizenden charedim de straat op in Jeruzalem. Dat leidde tot botsingen met de politie.
Wie zijn de charedim en waarom willen ze niet in dienst? Het antwoord vind je hier.
Westerse landen veroordelen sloop Palestijns bezit op Westelijke Jordaanoever
Westerse diplomaten roepen Israël op om te stoppen met het vernielen van Palestijns bezit op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Ze deden dat tijdens een bezoek aan het Palestijnse gehucht Um al-Kheir, even ten zuiden van Hebron. Volgens de diplomaten, onder wie ook Nederlandse, heeft Israël op de Westelijke Jordaanoever sinds het begin van de Gazaoorlog nergens zo veel gebouwen vernield als in dit dorp.
Het Palestijnse persbureau Wafa schreef op 26 juni dat het Israëlische leger hier met een bulldozer elf woningen en andere bouwwerken had platgewalst, waaronder een elektriciteitshuisje. Daarnaast had het leger zonnepanelen, watertanks en landbouwgrond vernield.
Een onderzoeker van de Isralische mensenrechtenorganisatie B'Tselem zei tegen Wafa dat de vernielingen deel uit maken van een plan om Palestijnen van hun grondgebied te verjagen, zodat Israëlische kolonisten dat in gebruik kunnen nemen. Op de site van B'Tselem staat dat de inwoners van dit gehucht al langer door kolonisten en militairen worden gepest en geïntimideerd.
De westerse diplomaten merkten op dat op andere plaatsen op de Westelijke Jordaanoever hetzelfde gebeurt. Ze wezen Israël erop dat internationale verdragen schendt, onder meer het Verdrag van Genève. Uit dat verdrag volgt dat Israël de plicht heeft de Palestijnse burgers in dit gebied te beschermen en dat gedwongen verhuizingen niet zijn toegestaan.
Defensieminister Israël: nu 10.000 extra militairen nodig
Het Israëlische leger heeft per direct 10.000 extra militairen nodig. Minister van Defensie Gallant heeft dat gezegd in het Israëlische parlement, de Knesset. Ongeveer de helft van het benodigde aantal militairen kan volgens hem bij de ultraorthodoxe gemeenschap worden gerekruteerd.
Vorige week zette het hooggerechtshof een streep door de uitzonderingspositie van streng gelovige joden aangaande militaire dienst. Gisteravond hebben duizenden orthodoxen gedemonstreerd tegen de nieuwe dienstplichtregels. De minister van Defensie spreekt nu formeel de wens uit om op korte termijn 4800 van hen in het leger op te nemen.
Israël heeft een tekort aan manschappen. Na zo'n driekwart jaar oorlog in Gaza zijn veel eenheden toe aan rust. Ook speelt mee dat de kans op een oorlog met Hezbollah in Libanon de laatste weken is toegenomen. In de oorlog tegen Hamas zijn volgens de strijdkrachten tot nu toe bijna 700 Israëlische militairen omgekomen.
Netanyahu stelt onderzoek in naar vrijlating al-Shifa-directeur
Premier Netanyahu heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de vrijlating van de directeur van het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Verschillende ministers uit zijn kabinet hebben verbolgen gereageerd op het vrijlaten van Mohammed Abu Selmia en tientallen andere Palestijnen vandaag. De ziekenhuisdirecteur beschuldigt Israël van het stelselmatig martelen van gevangenen.
Netanyahu probeert zich te distantiëren van de situatie. In een verklaring staat dat veiligheidsfunctionarissen zelfstandig een afwegingen maken welke gevangenen kunnen worden vrijgelaten. Israëlische politici speculeren over de reden voor het genomen besluit. Zo zou de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet hebben gezegd dat er een tekort aan cellen is voor terreurverdachten. Maar de Israëlische gevangenisautoriteit IPS weerspreekt dat.
"De directeur was niet vrij vanwege een gevangeniscrisis", schrijft IPS. De instantie heeft een document gepubliceerd, waaruit zou blijken dat Shin Beit en het leger het omstreden besluit hebben genomen. Een aantal ministers heeft opgeroepen tot het ontslag van degene die er verantwoordelijk voor is. Het is opvallend dat de betrokken instanties de schuld op elkaar lijken te afschuiven.
Gevechten en luchtaanvallen in Rafah en Gaza-Stad
De afgelopen dag is opnieuw zwaar gevochten in de Gazastrook. Het Israëlische leger beweert tientallen militanten te hebben gedood. De autoriteiten van Gaza melden 23 doden en maken geen onderscheid tussen burgers of strijders. Sinds het begin van de oorlog zijn ruim 37.900 Palestijnse doden gemeld. Duizenden mensen worden vermist en liggen vermoedelijk onder het puin door Israëlische bombardementen.
Onder meer in Gaza-Stad heeft Israël luchtaanvallen uitgevoerd. Ook waren er vuurgevechten op de grond. Het leger stelt een wapenfabriek van Hamas te hebben vernietigd. Deze claim valt niet te controleren.
In Rafah heeft het Israëlische leger een drone-aanval gemeld. Hamas zegt dat het Israëlische militairen heeft "gedood en verwond" met een boobytrap in een huis. Ook beweert de terroristische groepering twee tanks te hebben aangevallen. In de verklaring wordt niet vermeld of de tanks zijn opgeblazen.
Het offensief in de zuidelijke stad wordt stapsgewijs uitgebreid, schrijft de Amerikaanse denktank ISW in zijn dagelijkse verslag over de oorlog. Afgelopen weekend hebben militanten het Israëlische leger aangevallen met raketten en mortieren. Het is onduidelijk of er bij die beschietingen in het oosten en centrum van Rafah militairen zijn gedood. Wel zegt het leger Hamas-tunnels te hebben vernietigd.
Vrijgelaten directeur al-Shifa-ziekenhuis beschuldigt Israël van marteling
De Israëlische autoriteiten hebben de directeur van het al-Shifa-ziekenhuis vrijgelaten evenals vijftig andere Palestijnse gevangenen. Mohammed Abu Selmia, die ruim zeven maanden vastzat, stelt dat hij en ziekenhuismedewerkers in de cel vrijwel dagelijks werden mishandeld of gemarteld. Die bewering valt niet te controleren, maar komt wel overeen met getuigenissen van andere Palestijnse gevangenen.
"Er zijn gedetineerden gestorven door de martelingen", verklaarde de directeur. Volgens hem zitten er nog steeds artsen en verplegers uit het al-Shifa vast en hebben die dringend medische hulp nodig. Mohammed Abu Selmia stelt dat zijn vinger is gebroken bij verhoor en dat hij is geslagen met stokken. Het is onduidelijk waarom de ziekenhuisdirecteur nu zonder aanklacht is vrijgelaten.
Een aantal Israëlische politici heeft er woedend op gereageerd. "Een regering die mensen vrijlaat die meehielpen met het plegen van moorden in al-Shifa en het vasthouden van gijzelaars" verdient het volgens Benny Gantz niet om te blijven zitten. Hij stapte recent als minister op uit het oorlogskabinet en voert sindsdien steeds feller oppositie tegen premier Netanyahu's kabinet.
Het Israëlische leger is het medische complex tweemaal binnengevallen op basis van de beschuldiging dat Hamas er een commandocentrum had. Door die invallen zijn volgens ziekenhuismedewerkers patiënten omgekomen. Het complex werd grotendeels verwoest. Inmiddels zijn weer twee gebouwen van het ziekenhuis gerepareerd.
Israël heeft na de omstreden invallen beelden van wapens en tunnels gepubliceerd, die critici niet overtuigend vonden voor de claim dat Hamas er een basis had. Onafhankelijke informatie is schaars over de vraag in hoeverre Palestijnse militanten actief waren op het medische complex. Er zijn beveiligingsbeelden vrijgegeven waarop gewapende Palestijnse militanten gewonde Israëlische gijzelaars het ziekenhuis binnenbrachten in oktober. Maar de vrijlating van Mohammed Abu Selmia suggereert dat Israël geen hard bewijs heeft voor betrokkenheid van de ziekenhuisdirecteur.
BBC sprak met Palestijnen die op legervoertuigen Israël zijn vastgebonden
Zeker nog twee andere gewonde Palestijnen zijn op de motorkap van Israëlische legervoertuigen gebonden en door de bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever gereden. De BBC heeft met twee slachtoffers gesproken die zeggen dat ze dat is overkomen in de omgeving van Jenin. De verklaringen van de twee komen enkele dagen nadat een video was verschenen waarin te zien is dat een gewonde man vastgebonden op de motorkap van een legerjeep ligt.
Tegen de BBC zegt de 25-jarige Samir Dabaya dat hij in zijn rug werd geschoten tijdens een militaire operatie in Jabariyat. Hij zou urenlang met zijn gezicht naar beneden hebben gelegen voordat militairen kwamen controleren in wat voor staat hij verkeerde. Toen ze hem omdraaiden en zagen dat hij nog in leven was, zou hij zijn geslagen met een vuurwapen en vervolgens zijn opgetild en op een jeep zijn geworpen.
De BBC zegt dat het slachtoffer een video heeft getoond, door een beveiligingscamera gemaakt, waarin te zien is dat hij halfnaakt op een jeep ligt en op hoge snelheid wordt vervoerd.
Het andere slachtoffer zegt tegen de Britse omroep dat hij twee keer werd neergeschoten en op de motorkap van dezelfde jeep werd gelegd. Het voertuig voelde heet aan, zegt hij. "Het was net vuur." Toch zou hij zijn gedwongen om op de motorkap te liggen. Hij zou worden gedood als hij dat niet zou doen, zegt hij.
De BBC zegt dat het de beschuldigingen heeft voorgelegd aan het leger van Israël, dat zegt de zaken te onderzoeken.
VS: drie zeedrones Houthi's vernietigd
Het Amerikaanse leger zegt dat het in de afgelopen 24 uur drie onbemande vaartuigen van de Houthi's heeft vernietigd op de Rode Zee. Dat deed het als onderdeel van "een zelfverdedigingsactie", meldt het leger.
Volgens het leger vormden de zeedrones "een onmiddellijke dreiging voor de Amerikaanse strijdkrachten, de coalitietroepen en de koopvaardijschepen in de regio". Waar die dreiging uit bestond, meldt het Amerikaanse Centrale Commando niet.
De Houthi's uit Jemen hebben zich aan het begin van de oorlog in Gaza solidair verklaard met de Palestijnen. Ze vallen daarom schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden aan die volgens hen een band hebben met Israël of met westerse landen. Niet alleen de Amerikanen, maar ook de Britten en de EU hebben marineschepen in de regio om de koopvaardij te beschermen. Voor Nederland doet de Zr. Ms. Karel Doorman mee.
Israël: 18 militairen gewond bij droneaanval Golanhoogten
Het Israëlische leger meldt dat achttien militairen gewond zijn geraakt bij een droneaanval op de noordelijke Golanhoogten. De aanval zou zijn uitgevoerd door Hezbollah, vanuit het zuiden van Libanon. Een militair is volgens het leger met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.
Als reactie voerde Israël aanvallen uit op een lanceerplatform in het zuiden van Libanon. Met artillerie had het leger daarnaast "dreigingen weggenomen" in verschillende gebieden in Zuid-Libanon.
Hezbollah en Israël zijn sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza regelmatig met elkaar verwikkeld in vuurgevechten. De pro-Iraanse militie eist dat Israël ophoudt met vechten tegen bondgenoot Hamas, pas dan stopt Hezbollah met aanvallen op Israël.
De laatste weken zijn de gevechten steeds heftiger geworden. Er wordt gevreesd dat een mogelijke oorlog tussen de twee partijen kan escaleren tot een regionaal conflict. Daar zouden de VS en Iran dan ook bij betrokken kunnen raken.
Ultraorthodoxe Israëliërs protesteren tegen dienstplicht in Jeruzalem
In Jeruzalem zijn gisteravond duizenden ultraorthodoxe Israëliërs de straat op gegaan om te demonstreren tegen de dienstplicht. Ze zijn het niet eens met een uitspraak van het Hooggerechtshof van Israël dat het leger voortaan ook ultraorthodoxe mannen moet oproepen voor de dienstplicht.
Volgens lokale media zijn er botsingen geweest tussen de politie en de betogers. Om de demonstranten, die met stenen gooiden, uiteen te drijven is onder meer een waterkanon ingezet. Vijf demonstranten zijn opgepakt.
Het protest begon vreedzaam:
Welkom
Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.