Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

'Beelden gevonden van Hamas-leider die loopt door tunnel in Gaza'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

'Beelden gevonden van Hamas-leider Sinwar die loopt door tunnel in Gaza'

Het leger van Israël heeft beelden vrijgegeven waarop Hamas-leider Yahya Sinwar in een tunnel in Gaza te zien zou zijn. Op die bewakingsbeelden van Hamas wordt hij vergezeld door zijn vrouw en drie van zijn kinderen. Het leger meldt dat de beelden dateren van 10 oktober, drie dagen na de terreuraanslagen van 7 oktober in Israël.

De beelden:

Eerder maakte de Israëlische nieuwszender Channel 12 al melding van de beelden. Het filmpje van ongeveer 1 minuut zou al in het beginstadium van de oorlog in handen zijn gekomen van het Israëlische leger. Nu is besloten de beelden vrij te geven. Op de beelden zou te zien zijn dat dat Sinwar en zijn familieleden onder de plaats Khan Younis door een Hamas-agent van de ene tunnel naar de andere worden geleid.

Het leger van Israël heeft op X ook een afbeelding gedeeld van het tunnelstelsel in Khan Younis waar Sinwar gefilmd zou zijn. Ook is een ondergronds verblijf gefilmd waarvan het leger zegt dat het de plek is waar Sinwar en familieleden zich hebben schuilgehouden.

Vorige week meldde Channel 12 dat Sinwar mogelijk meer dan twee weken niets van zich heeft laten horen. In die periode zou er ook geen enkel contact zijn geweest tussen Sinwar en Qatarese en Egyptische bemiddelaars, terwijl de gesprekken over een mogelijke wapenstilstand voortduren. Dat zou kunnen betekenen dat Sinwar op de vlucht is, maar het kan net zo goed betekenen dat hij geen contact kan maken door de voortdurende communicatieproblemen in Gaza.

Nieuwsuur schreef een artikel over de jacht op de leider van de terreurorganisatie en diens achtergrond:

Palestijnen in de Gazastrook zitten klem bij Rafah

Ze werden door Israël opgeroepen om te vluchten naar het zuiden, maar nu lijkt daar het volgende grootschalige offensief plaats te gaan vinden. Ruim anderhalf miljoen Palestijnen kunnen nu geen kant op.

Palestijnen in de Gazastrook zitten klem bij Rafah

Hezbollah-leider: aanvallen op Israël stoppen als 'agressie' in Gaza stopt

De beschietingen van Hezbollah op Israël stoppen pas als de "agressie" van Israël in Gaza stopt. Dat heeft Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gezegd in een tv-toespraak. Ook dreigde hij nog meer inwoners uit Noord-Israël te verdrijven, waar tienduizenden mensen al zijn geëvacueerd. Verder zei hij dat als Israël de oorlog zou uitbreiden, zijn groep hetzelfde zou doen.

Daarnaast zei Nasrallah dat Hezbollah vastbesloten is om ervoor te zorgen "dat Israël de oorlog verslagen verlaat".

Hezbollah-aanhangers luisteren naar de toespraak van Nasrallah in Beiroet

Hezbollah, een sjiitische militante beweging die opereert vanuit Libanon, is een van de bondgenoten van Hamas en wordt gesteund door Iran. De afgelopen maanden is het onrustig bij de grens in het zuiden van Libanon en in het noorden van Israël, waar Hezbollah en het Israëlische leger elkaar beschieten. Aan beide kanten vallen slachtoffers en veel inwoners ontvluchtten het grensgebied.

Dana (11) vanuit Rafah: 'Bang voor raketscherven in onze tent

De kinderen in Rafah proberen er nog het beste van te maken. Maar het aangekondigde Israëlische offensief richting de stad zorgt voor angst. "We weten niet wanneer we geraakt worden door een raket."

Dana (11) vanuit Rafah: 'Bang voor raketscherven in onze tent'

VN: wij helpen niet bij een gedwongen evacuatie van Rafah

De VN-organisatie OCHA heeft nog geen officieel bericht van Israël ontvangen over een plan om Rafah te evacueren, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters. Maar zelfs als de VN-organisatie zo'n plan ontvangt, dan is OCHA niet van plan om bij een evacuatie te helpen.

"De VN neemt niet deel aan gedwongen, onvrijwillige evacuaties. Er is op dit moment geen plan om de evacuatie van burgers te vergemakkelijken."

De vrees voor een grondoffensief in Rafah groeit. Premier Netanyahu heeft daar al een paar keer wat over gezegd. Hij spreekt van een grote operatie tegen Hamas. Israël voerde de afgelopen dagen al meer aanvallen uit op Rafah.

In Rafah verblijven nu zo'n anderhalf miljoen Palestijnen. Veel mensen weten niet waar ze naartoe moeten:

In Rafah wachten ze een aanval niet af: 'Maar waar moeten we heen?'

28 Israëlische kolonisten niet meer welkom in Frankrijk

Frankrijk heeft 28 Israëlische kolonisten de toegang tot Franse gebieden ontzegd. Ze worden ervan beschuldigd Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever te hebben aangevallen, zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Deze maatregelen komen op het moment dat het geweld van kolonisten tegen de Palestijnse bevolking de afgelopen maanden is toegenomen", schrijft het Franse ministerie in een verklaring. Het ministerie noemt dat onacceptabel.

De namen van de Israëliërs die worden geweerd, zijn niet vrijgegeven. Andere westerse landen hebben eerder vergelijkbare strafmaatregelen genomen, zoals de VS eerder deze maand. Ook sloeg onder meer de VN eind vorig jaar alarm over het geweld door Israël op de Westelijke Jordaanoever.

'Vooruitgang in gesprekken over staakt-het-vuren en vrijlaten gijzelaars'

Israël en Hamas boeken vooruitgang in de gesprekken over een staakt-het-vuren en het vrijlaten van de gegijzelden. Dat melden twee betrokkenen bij de gesprekken, schrijft persbureau AP.

Delegaties van Israël en Hamas onderhandelen - niet rechtstreeks - met elkaar in Caïro. De gesprekken zouden vooruitgaan, ondanks de Israëlische aanvallen in Rafah.

Er wordt verwacht dat ook de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, vandaag aansluit in de Egyptische hoofdstad. Met de aanwezigheid van Burns wil Amerika extra druk zetten om een einde te maken aan het geweld, meldt The Guardian.

Een van de hoge Egyptische functionarissen zei dat de ontmoeting vooral zal gaan over het sluiten van een deal over een staakt-het-vuren van zes weken. Daarbij moet wel worden gegarandeerd dat beide partijen door blijven onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren. Volgens de Britse krant wordt gesproken over "belangrijke" vooruitgang.

De Amerikaanse president Biden zei gisteren dat er wordt gewerkt aan een tijdelijk staakt-het-vuren. De Amerikanen willen een deal bewerkstelligen over de vrijlating van mensen die worden vastgehouden door Hamas. Die deal gaat volgens Biden gepaard met een "periode van kalmte" van zes weken. Eerder zei Biden Israëls offensief "over de top" is.

Zuid-Afrika doet 'dringend verzoek' bij ICJ over Rafah

Zuid-Afrika heeft een "dringend verzoek" ingediend bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) om te onderzoeken of de militaire operaties van Israël in strijd zijn met het tussenvonnis dat het Gerechtshof onlangs heeft uitgesproken in de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël. "Zuid-Afrika is ernstig bezorgd over het ongekende militaire offensief van Israël. (...) Dit zou een serieuze schending zijn van het Genocideverdrag evenals van de beschikking van het Hof van 26 januari", stelt Zuid-Afrika in een verklaring.

De recentelijke aanvallen van Israël op de zuidelijke stad Rafah en de voorbereidingen voor een grootschalig grondoffensief zullen volgens Zuid-Afrika resulteren in een "groot aantal doden, veel schade en vernietiging".

In Rafah schuilen momenteel zo'n 1,4 miljoen Palestijnen die van het noorden in Gaza naar het zuiden zijn gevlucht. Op aandringen van Israël zochten burgers daar hun heil, nu heeft Israël aangekondigd - en is het tevens al begonnen - ook daar militaire operaties uit te voeren. Veel tentenkampen rond de grensplaats met Egypte zijn inmiddels afgebroken.

De internationale gemeenschap, waaronder de Verenigde Staten, China en Duitsland, hebben hun afkeur uitgesproken over een grootschalige Israëlische operatie in Rafah. Ook Nederland wil dat Israël pas op de plaats maakt.

Palestijnen ontvluchten het zuiden van Gaza

Senaat keurt steunpakket Israël en Oekraïne goed

De Amerikaanse Senaat heeft een nieuw steunpakket aan Oekraïne, Israël en Taiwan goedgekeurd. Over het totale pakket van 95 miljard dollar (ruim 88 miljard euro) moet nog wel worden gestemd in het Huis van Afgevaardigden. Of het lagerhuis ook akkoord gaat is de vraag, in het Huis zijn de Republikeinen in de meerderheid.

Eerder werd al duidelijk dat de Republikeinen concessies eisen. Voorzitter Mike Johnson had al gezegd het huidige voorstel ontoereikend te vinden. Over het nieuwe steunpakket is maandenlang gesteggel geweest.

Ook de voormalig presidentskandidaat voor de Democraten, Bernie Sanders, zei tegen het voorstel te stemmen vanwege de steun voor Israël. Voorafgaand aan de stemming noemde hij het wetsvoorstel "gewetenloos". Netanyahu zou met de steun 10 miljard dollar aan "onbeperkte militaire steun krijgen voor de gruwelijke oorlog tegen het Palestijnse volk".

Dodental Rafah na bevrijdingsactie Israël opgelopen

Het dodental als gevolg van de bevrijdingsactie van twee gijzelaars bij de stad Rafah door het Israëlische leger is opgelopen. Volgens de gezondheidsautoriteiten in Gaza zijn de lichamen van 133 mensen geteld die zijn omgekomen door Israëlische aanvallen. Eerder werd gesproken over ongeveer 70 doden door de actie.

Het Israëlische leger communiceerde vandaag over de dood van tientallen gewapenden Palestijnen. Zij zouden zijn omgekomen bij verschillende aanvallen zowel in het zuiden, bij de stad Rafah, als in het centraal gelegen Khan Younis.

In totaal - sinds het begin van de oorlog - heeft het dodental de 28.000 gepasseerd volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza, dat onder bewind staat van Hamas. Meer dan 68.000 mensen zijn gewond en bijna een kwart van de mensen in Gaza leeft in hongersnood.

HRW: Houthi's rekruteren steeds meer kindsoldaten

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) constateert dat de Houthi-rebellen in Jemen steeds meer kindsoldaten rekruteren. Sinds op 7 oktober 2023 de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak zijn de Houthi's zich gaan mengen in het conflict en worden er meer kinderen geronseld om te vechten. Volgens HRW zijn de jongsten pas 13 jaar.

Zo vuurden de rebellen onder meer raketten en drones af op schepen op de Rode Zee die in hun ogen verband hielden met Israël. Dat de Houthi's kindsoldaten rekruteren is niet nieuw, volgens HRW gebeurt dat al sinds 2009. De Verenigde Naties hebben vastgesteld dat er zeker 1851 kinderen zijn geronseld, lokale activisten denken echter dat dat er inmiddels meer dan 10.000 zijn.

De mensenrechtenorganisatie concludeert dat het aantal kindsoldaten de laatste maanden flink is toegenomen. Het rekruteren van kinderen onder 15 jaar is een oorlogsmisdaad.

'Stop operatie in Rafah'

De internationale druk op Israël om te stoppen met de militaire operatie in Rafah neemt toe. Ook China heeft opgeroepen te stoppen met de aanvallen en waarschuwt voor een "ernstige humanitaire ramp" als het vechten niet stopt. "China volgt de ontwikkelingen in het gebied rond Rafah op de voet en veroordeelt acties die burgers schaden en het internationaal recht schenden."

Een groot deel van de bevolking in de Gazastrook is uitgeweken naar de grensplaats. De Israëlische premier Netanyahu zei eerder een groot offensief voor te bereiden om in Rafah "het laatste bastion van Hamas" uit te schakelen. Sinds de oorlog met Hamas op 7 oktober begon werden burgers in Gaza opgeroepen naar het zuiden te vertrekken. Inmiddels wonen er bijna een miljoen mensen in tentenkampen rond de grensplaats met Egypte.

Houthi's vallen schip aan dat op weg is naar Iran

De Houthi-militie heeft opnieuw een koopvaardijschip aangevallen dat door de Bab-el-Mandeb voer, de smalle zeestraat tussen de Rode Zee en de Golf van Aden. Bij de raketaanval vanaf het vasteland werd de MV Star Iris beschadigd, een Grieks schip dat vaart onder de vlag van de Marshalleilanden. Dat meldt het Amerikaanse leger op sociale media. Het personeel raakte niet gewond, en het schip kan doorvaren.

De MV Star Iris is op weg naar de Iraanse havenstad Bandar Imam Khomeini, met een lading mais uit Brazilië. De raketaanval is opvallend, aangezien de Houthi's voor een belangrijk deel gesteund worden door Iran. Tot nu toe werden vooral schepen aangevallen die banden hadden met Israël of westerse landen.

Frankrijk komt met voorstel voor wapenstilstand Hezbollah-Israël

Frankrijk heeft een voorstel ingediend bij de Libanese en Israëlische regeringen voor een wapenstilstand tussen Hezbollah en het Israëlische leger. Persbureau Reuters heeft dat document ingezien. Volgens het plan moeten strijders van Hezbollah zich binnen drie dagen tot minstens 10 kilometer van de grens met Israël terugtrekken, en Libanese militairen hun plek overnemen aan de grens met Israël. Israël moet in dat tijdsbestek stoppen met het bombarderen van doelen in Libanon. Als deze opzet slaagt, moeten de twee landen na tien dagen beginnen met nieuwe onderhandelingen over de precieze grens tussen de twee landen, waarover al jaren geen overeenstemming is.

Met het plan wil de Franse regering volgens buitenlandminister Sejourne voorkomen dat het grensconflict tussen de twee landen "in een oncontroleerbare spiraal terechtkomt." De sjiietische militie Hezbollah voert sinds de aanslagen van Hamas in oktober vrijwel dagelijks aanvallen uit op nederzettingen in Israël, als steunbetuiging aan Hamas en de inwoners van Gaza. Tot een grondoorlog tussen de twee partijen kwam het tot nu toe niet.

De Libanese parlementariër Hassan Fadlallah, ook hooggeplaatst Hezbollah-official, wil in een reactie aan Reuters niet zeggen of zijn groepering het document ook heeft ontvangen. Hoe dan ook zal Hezbollah het plan niet bespreken "totdat de agressie in Gaza ophoudt. De vijand is niet in de positie om aan ons daarover eisen te stellen."

Noodbevel rond Israëlische ambassade in Den Haag

Rond de Israëlische ambassade in Den Haag is een noodbevel uitgevaardigd, zo meldt Omroep West. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen maandag aan de gemeenteraad laten weten. Nu kan de politie het pand van de ambassade controleren, mensen in de omgeving controleren of wegsturen, en ze de toegang tot het pand weigeren.

Het pand aan de Johan de Wittlaan wordt sinds vorige week woensdag al extra beveiligd. Zo is het gebouw afgezet met zwarte schermen. Dat gebeurde om een dreiging "die uiterst serieus genomen moet worden", meldde de burgemeester toen. Er werd niet gemeld om wat voor dreiging het gaat en wie daar achter zou zitten.

De dreiging is niet weg, zegt Van Zanen nu. "Ik besef heel goed hoe ingrijpend het is voor de omgeving en het verkeer dat niet meer gebruik kan maken van een gedeelte van de Johan de Wittlaan", aldus de burgemeester. "Als ik u kan berichten over veranderingen in de situatie zal ik dat doen."

Politie rond het pand van de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag.

'Geen grondoffensief zonder geloofwaardige uitweg voor burgers'

Er mag geen Israëlisch grondoffensief starten bij de stad Rafah in Gaza zonder een degelijk plan om burgers daar te beschermen. Dat zei de Amerikaanse president Biden in een persconferentie met de koning van Jordanië, Abdullah II. De koning zei op zijn beurt dat er zo snel mogelijk "een blijvend staakt-het-vuren" moet komen.

Aan een tijdelijk staakt-het-vuren wordt gewerkt, zei Biden. De Amerikanen willen een deal bewerkstelligen over de vrijlating van gijzelaars, die gepaard zou gaan met een "periode van kalmte" van zes weken.

In de tussentijd is het volgens de Jordaanse koning absoluut noodzakelijk dat landen financiële steun blijven geven aan de Palestijnse VN-hulporganisatie UNRWA. Onder meer Nederland heeft de steun aan die organisatie tijdelijk opgeschort nadat bekend werd dat medewerkers mogelijk betrokken zijn geweest bij de aanval van Hamas op 7 oktober.

Inwoners van de Gazastrook lopen over puin in Rafah (foto van gisteren)

Welkom

Welkom in een nieuw liveblog over de situatie in het Midden-Oosten. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.