EK-voetbalblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Pechvogel Lukaku: al drie afgekeurde goals op EK • België wint wel, keeper geeft assist

Het EK voetbal in Duitsland is in volle gang, de tweede speelronde wordt vanavond afgerond. De uitslagen van vanavond:

Klik op de wedstrijd om het verslag te lezen.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dat was dag acht van het EK, de tweede speelronde zit erop. Door de treffers van België hebben nu alle 24 landen op dit EK gescoord.

Morgen begint de laatste speelronde van de groepsfase met de ontknoping in groep A. Duitsland kan zich in Frankfurt verzekeren van de eerste plaats door niet te verliezen van Zwitserland. Schotland en Hongarije hebben in Stuttgart een overwinning nodig om zich nog te kunnen plaatsen voor de achtste finales.

Bedankt voor het volgen van dit blog, en graag tot morgen.

Programma zondag 23 juni

BEL-ROE | 90+4' Afgelopen: België wint

Het zit erop in Keulen, scheidsrechter Marciniek maakt een eind aan anderhalf uur topvermaak. België wint met 2-0 van Roemenië. Daardoor staan nu alle ploegen in groep E op drie punten na twee wedstrijden. Dat belooft een heel mooie ontknoping te worden, aanstaande woensdag.

Dan is het Oekraïne-België en Slowakije-Roemenië.

Bekijk het doelpunt van De Bruyne

Leuk feitje over de assist op de treffer van Kevin de Bruyne: Koen Casteels is de eerste keeper die een assist geeft op een EK sinds Sander Westerveld in 2000.

Westerveld gaf toen een assist op Boudewijn Zenden, die de winnende maakte in de laatste groepswedstrijd. Oranje won in Amsterdam met 3-2 van Frankrijk.

De Bruyne schiet België naar 2-0, assist van doelman Casteels

BEL-ROE | 82' België gunt Lukaku doelpunt

De hele ploeg lijkt te hopen op een doelpunt van pechvogel Lukaku, van wie dit toernooi al drie doelpunten zijn afgekeurd. Trossard lijkt zelf te kunnen scoren, maar legt liever af op de spits. Daar zit echter een verdediger tussen, dus de teller van Lukaku staat nog altijd op nul.

BEL-ROE | 80' GOAL België!

De verlossende 2-0, dan toch! Aanvoerder Kevin de Bruyne loopt goed door op een lange trap van keeper Casteels. Al vallend in duel met verdediger Dragusin maakt De Bruyne de tweede treffer van de avond.

België-Roemenië 2-0

  • Reuters
    Kevin de Bruyne
  • Reuters
    Jan Vertonghen viert de 2-0

BEL-ROE | 72' Beide ploegen wisselen

Nadat eerder Trossard al was ingevallen voor Lukébakio, komen er nu nog twee fitte mannen bij België. Bondscoach Tedesco brengt Mangala en Carrasco. Doku en doelpuntenmaker Tielemans gaan naar de kant.

Bij Roemenië zojuist ook twee fitte spelers: Olaru en Ianis Hagi (zoon van de Roemeense voetbalgrootheid Gheorghe). Marius Marin en Mihaila zijn gewisseld.

België-Roemenië 1-0

BEL-ROE | 66' Casteels redt België

Dennis Man is heel dichtbij de gelijkmaker, hij is sneller dan verdediger Theate en kan dan afronden. Maar nee, geen 1-1. Keeper Casteels heeft een geweldige avond. Hij houdt de voorsprong van België in stand.

BEL-ROE | 64' GOAL België... afgekeurd!

Romelu Lukaku! Daar is hij dan, de grote topscorer van België met de 2-0. Het voelt als een grote verlossing, maar nee. Het feestje gaat niet door. Lukaku vertrok net te vroeg op de dieptepass van De Bruyne: buitenspel.

Dat is al zijn derde afgekeurde doelpunt op dit EK, geen fijne statistiek voor de man die er al 85 op zijn naam heeft in het shirt van de Rode Duivels.

België-Roemenië 1-0

BEL-ROE | 60' Vertonghen belangrijk

Met een uur op de klok is België echt nog niet van Roemenië af. Het kan er allemaal fris, leuk en goed uitzien bij de Rode Duivels, met 1-0 is er nog niets beslist in Keulen.

De Roemenen kregen zojuist uit het niets weer een grote kans. Na een splijtende pass van Razvan Marin duikt de blauwharige Ratiu op voor het doel. Precies op tijd grijpt Vertonghen in. De 37-jarige redt België.

Jan Vertonghen stopt Andrei Ratiu

BEL-ROE | 58' Trossard valt in, en weer een kans

De eerste wissel van de wedstrijd: Trossard komt in het veld voor Lukebakio. België krijgt meteen daarna weer een kans, maar de dieptepass van De Bruyne op de volledig vrijstaande Doku is nét te scherp.

België-Roemenië 1-0

BEL-ROE | 55' Twee keer De Bruyne

De aanvoerder probeert het dan maar zelf te doen. De Bruyne met twee goede kansen voor België. Eerst zoekt hij met zijn verfijnde rechtervoet de verre kruising, maar ziet de bal rakelings naast gaan.

Even later doet hij het met een lage trap, geen verrassing voor de Roemeense doelman.

BEL-ROE | 48' Schoten Roemenië

Roemenië is duidelijk wat van plan in de tweede helft. Eerst probeert Man het van afstand, even later krijgt Mihaila een flinke kans, maar schiet over. Het zijn de mannen van Parma, afgelopen seizoen kampioen in de Serie B, die het doen voor Roemenië. Maar scoren, dat lukt nog niet.

Valentin Mihaila baalt na een gemiste kans

BEL-ROE | 46' Tweede helft

Geen wissels in de rust bij beide ploegen. Kan Roemenië nog iets terugdoen? Of lopen de sterkere Belgen verder uit in de tweede helft?

België-Roemenië 1-0

Van Basten goed voorbereid

Hoezo niet voorbereid? Marco van Basten verrast in Studio Fußball met een grote lading papier met daarop geschreven zijn voorbereiding op de uitzending.

Van Basten met lading papier: 'Heb me nu wél voorbereid'

BEL-ROE | 45+1' Rust

Het is rust in Keulen: 1-0 voor België. Bondscoach Tedesco zal tevreden zijn, de gewijzigde opstelling voor dit duel pakt goed uit. Alles lijkt anders - beter - bij de Belgen,

Tielemans scoorde niet alleen, hij vormt ook een beter duo met de sterk spelende Onana dan Mangala deed in de openingswedstrijd. Voorin is nieuwkomer Lukebakio lekker bezig, en door zijn entree speelt Doku als een vis in het water op zijn favoriete linkerflank.

Vertonghen mag dan 37 zijn, hij zou hoe dan ook terugkeren in de basis wanneer hij fit genoeg was. Het komt vanavond allemaal mooi samen voor de Belgen, die veel beter zijn dan Roemenië.

BEL-ROE | 39' Pas op voor Dragus!

België heeft flink overwicht, maar moet toch oppassen. Roemenië komt er een paar keer verrassend uit.

Achterin gaat het nu bijna mis bij de Belgen, als verdediger Faes niet aan de kant gaat terwijl keeper Casteels zijn doel uitstormt. Dragus hoopt te profiteren, maar België ontsnapt en kan bouwen aan een volgende aanval.

België-Roemenië 1-0

BEL-ROE | 31' Doku op dreef

Doku staat vanavond op zijn favoriete linkerkant, en dat betaalt zich uit. De Belgische flankenflitser toont tegen Roemenië wat hij dit seizoen ook al vaak bij Manchester City liet zien: veel actie, snelheid en constant dreiging. Hij was al betrokken bij de 1-0 en creëerde nog twee kansen, nu probeert hij het zelf.

Uit moeilijke hoek maakt hij ruimte voor het schot, dat via de vuisten van keeper Nita over het doel gaat.

BEL-ROE | 18' Meer kansen België

De Bruyne laat zich steeds meer zien, hij probeert de Belgische voorhoede bij de hand te nemen. Op snelheid steekt hij een flink deel van het veld over en bedient dan Lukebakio. De buitenspeler van Sevilla kapt naar binnen en schiet, keeper Nita moet zich strekken maar heeft 'm wel.

Uit de hoekschop komt de volgende kans voor België. Routinier Vertonghen is mee naar voren gekomen, hij schiet hard naast.

België-Roemenië 1-0

Het schot van Dodi Lukebakio

Bekijk de 1-0 van Tielemans

De 1-0 van Youri Tielemans is het snelste Belgische doelpunt ooit op een EK of WK. 73 seconden had de middenvelder nodig om de Rode Duivels op voorsprong te zetten.

Tielemans opent tegen Roemenië binnen twee minuten de score namens België

BEL-ROE | 13' Meer controle, kans Lukaku

Na de tegenstoot van Roemenië hebben de Rode Duivels nu meer controle over de wedstrijd. Het levert een paar mooie aanvallen op, en nu een flinke kans voor spits Lukaku.

Na een actie over links van Doku krijgt Lukaku de bal. Met veel machtsvertoon zet hij verdediger Burca opzij en probeert dan uit de draai te schieten. Linksback Bancu kan er nog net voorspringen, hij voorkomt de 2-0.

BEL-ROE | 5' Het antwoord van Roemenië

De Roemenen willen meteen reageren op de 1-0 van België en vliegen vooruit. Het zorgt voor hachelijke momenten voor het doel van Casteels, die uiteindelijk knap redt op een kopbal van verdediger Dragusin.

BEL-ROE | 2' GOAL België!

Doelpuntendroogte? Niet meer! Tielemans schiet na 73 seconden al raak tegen Roemenië. De aanval draait om Lukaku, die de bal opdrijft en oog heeft voor Doku. Die speelt terug naar de sterke spits, waarna Lukaku het overzicht bewaard en klaarlegt voor Tielemans. Hij schiet vanaf randje zestien hard raak.

België-Roemenië 1-0

België viert de 1-0

BEL-ROE | 1' Aftrap

Tielemans trapt af namens België, dat met veel mensen op de middenlijn klaarstaat om meteen aan te vallen, maar niet ver komt.

België-Roemenië 0-0

BEL-ROE | Gele zee in Keulen

Veel Roemenen in het stadion vanavond, zij vormen een gele zee op de tribunes en maken een mooi vertoning van het volkslied. Een Roemeens strijdlied dat hartstochtelijk wordt meegezongen.

Nadat ook de Brabançonne heeft geklonken voor de Belgische ploeg maakt iedereen zich klaar om te voetballen.

En, voor wie het zich afvroeg, de haren van Andrei Ratiu zijn nog altijd blauw.

België-Roemenië ook met audiodescriptie

BEL-ROE | Belgen zoeken doelpunten

Romelu Lukaku tijdens de warming up

België kan een overwinning vanavond heel goed gebruiken om zicht te houden op de achtste finales. Na de nederlaag tegen Slowakije is duidelijk waar het aan schort: doelpunten. In laatste drie wedstrijden op eindtoernooien scoorde België niet: 0-1 tegen Slowakije en op het WK in Qatar 0-2 tegen Marokko en 0-0 tegen Kroatië.

Van de laatste 51 doelpogingen op eindronden werd er maar 1 verzilverd, zo berekende de Belgische omroep VRT. Er wordt vooral gekeken naar spits Romelu Lukaku. De spits die met 85 interlandgoals slechts vijf spelers boven zich moet dulden op de internationale topscorerslijst aller tijden. Tegen Slowakije schoot hij twee keer raak, maar beide doelpunten werden afgekeurd.

"Ik heb Romelu donderdag uitgebreid gesproken na de training, zoals we vaker doen", vertelde bondscoach Domenico Tedesco. "Hij zit vol vertrouwen."

BEL-ROE | Kijkje in de kleedkamers

Snel even spieken in de kleedkamers, terwijl de spelers het veld verkennen in het stadion van 1. FC Köln.

BEL-ROE | De opstellingen

België begint met vier nieuwe basisspelers aan de tweede groepswedstrijd. Na de nederlaag tegen Slowakije (0-1) zijn Debast, Carrasco, Mangala en Trossard naar de bank verwezen.

De 37-jarige verdedigingsleider Vertonghen is fit bevonden en staat daarom nu wel in de basis. Theate vervangt Carrasco als linksback. Op het middenveld gaat Tielemans met Onana het koppel achter De Bruyne vormen en voorin krijgt Lukebakio de kans.

Bij de Roemenen, vol vertrouwen na de 3-0 zege op Oekraïne, één wijziging: Mihaila start op links in plaats van Coman.

De opstellingen van België en Roemenië in Keulen

TUR-POR | 90+6' Simpele zege Portugal

Het laatste fluitsignaal in Dortmund, waar een nauwelijks spannende wedstrijd eindigt in 0-3 voor Portugal. De Portugezen zijn daarmee niet alleen door naar de achtste finales, maar ook al zeker van groepswinst. Zij nemen het in de volgende ronde op tegen een van de vier beste nummers drie.

Lees hier het verslag van de wedstrijd:

TUR-POR | 90' Meer veldbestormers

Na het jochie dat het veld op kwam voor een selfie met Cristiano Ronaldo kon iedereen er wel om lachen. Inmiddels ligt het spel al voor de derde keer stil omdat er iemand het veld op rent richting de Portugese superster. Ook Ronaldo is er klaar mee, maar de stewards zijn telkens te laat.

"Dat eerste jongetje was misschien nog vertederend, maar hij gaf wel het slechte voorbeeld", zegt NOS-commentator Arman Avsaroglu. "Het is een slecht beeld voor dit EK. De stewards kunnen het niet tegenhouden."

TUR-POR | Goede loopactie

Het spel lag net even stil omdat een jonge fan het veld op kwam voor een selfie met Cristiano Ronaldo. De aanvoerder van Portugal nam daar de tijd voor, de stewards waren er minder blij mee.

Toen de foto gemaakt was zette het jongetje een flinke sprint in, stewards hadden alle moeite hem te pakken te krijgen.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

TUR-POR | 75' Blessure Akaydin

Een pijnlijk eigen doelpunt, een gele kaart en nu een blessure voor Akaydin. De Turkse verdediger strompelt met ondersteuning van een verzorger van het veld. De problemen achterin stapelen zich op bij Turkije. Merih Demiral komt in de ploeg.

Zojuist is ook Arda Güler ingevallen. Hij was niet helemaal fit in aanloop naar dit duel, maar misschien kan hij toch nog iets moois laten zien in het laatste kwartier. Spannend lijkt het in ieder geval niet meer te worden.

Turkije-Portugal: 0-3

Bekijk de 0-3 van Bruno Fernandes

Ronaldo is niet zelfzuchtig en gunt Fernandes het doelpunt: Portugal op 0-3

TUR-POR | 63' Poging Yildiz

Kenan Yildiz schiet van afstand, ruim over en naast. De invaller zal hopen vanavond zijn basisplaats te heroveren. Want afgaande op de eerste twee wedstrijden op dit EK, lijken weinig spelers verzekerd van een plek in basis bij de ploeg van bondscoach Vicenzo Montella.

Turkije-Portugal: 0-3

TUR-POR | 56' GOAL Portugal!

Cristiano Ronaldo kan zelf scoren, maar oog in oog met doelman Bayindir kiest hij voor de assist. Bruno Fernandes loopt naast hem en tikt de bal in het lege doel.

Turkije-Portugal: 0-3

TUR-POR | 53' Schot Yazici

Invaller Yusuf Yazici met een goede poging van afstand. Zijn schot scheert langs twee spelers, de Portugese doelman heeft geluk dat de bal niet heel erg van richting wordt veranderd.

Het is een hoopgevend moment voor Turkije, dat voetballend niet meekan met het sterkere Portugal, maar één doelpunt zou de spanning weer helemaal terugbrengen in Dortmund.

Turkije-Portugal: 0-2

TUR-POR | 48' Calhanoglu redt Turkije

Oei, dat loopt maar net goed af voor Turkije. Aktürkoglu verspeelt knullig de bal en dan lijkt Fernandes er namens Portugal vandoor te kunnen. Maar precies op het juiste moment grijpt aanvoerder Calhanoglu in met een sliding. Hij voorkomt een flinke kans op de 0-3.

TUR-POR | 46' Tweede helft

Drie wissels in de rust. Bij Turkije is oud-Feyenoorder Kökçü achtergebleven in de kleedkamer, voor hem komt Yazici.

Bij Portugal worden Palhinha en Leão vervangen door Rúben Neves en Neto.

Turkije-Portugal: 0-2

TUR-POR | Rust: bekijk de doelpunten

De eerste helft zit erop in Dortmund. Portugal was beter en leidt terecht, maar het opvallendste moment was toch dat eigen doelpunt van Turkije.

Kijk hier de twee doelpunten terug:

Bernardo Silva schiet Portugal op voorsprong tegen Turkije: 1-0
Misverstand in Turkse defensie: Portugal komt door eigen doelpunt op 0-2

TUR-POR | 44' Stevige duels

De slotfase van de eerste helft staat vooral in het teken van overtredingen. Nu pakt ook verdediger Akaydin, maker van het eigen doelpunt, geel. De scheidsrechter hoeft de kaart niet op te bergen, want Çelik krijgt hem ook voor protesteren.

Even later gaat ook de Portugees Palhinha op de bon. Vijf gele kaarten al in deze helft.

Turkije-Portugal: 0-2

TUR-POR | 39' Schorsingen

Rafael Leão krijgt geel en dat is zijn tweede van dit EK. Dat betekent dat hij geschorst is voor de laatste groepswedstrijd van Portugal, tegen Georgië.

Ook Bardakci heeft een schorsing te pakken. De Turkse verdediger kreeg even geleden geel, ook zijn tweede dit EK.

TUR-POR | 34' Turkije bijt van zich af

Kerem Aktürkoglu test de Portugese keeper maar eens met een schot. Turkije laat zien het nog niet op te geven. Maar wat moet het toch pijnlijk zijn, om op deze manier de 0-2 te slikken.

Ook voor keeper Altay Bayindir. Hij krijgt vandaag verrassend de kans, nadat hij in het eerste groepsduel nog op de bank zat. Of ging het daarom juist mis? Die miscommunicatie bij het tweede doelpunt. Het zal zeker een vraag zijn die bondscoach Montella mag gaan beantwoorden na deze wedstrijd.

Altay Bayindir

TUR-POR | 28' Eigen doelpunt Turkije

Plots is het 0-2. Het gaat helemaal mis achterin bij Turkije, dat zelf de achterstand verdubbelt. Verdediger Akaydin heeft de bal nadat een aanval van Portugal op niets uitliep. De Turkse verdediger denkt dan zijn keeper aan te spelen, maar die is ver uit zijn doel.

Keeper Bayindir en Celik proberen het nog, maar zij zijn te laat om de bal nog voor de lijn weg te werken.

Turkije-Portugal: 0-2

Bayindir en Celik komen te laat om 0-2 te voorkomen

TUR-POR | 21' GOAL Portugal!

Bernardo Silva zet Portugal op voorsprong! De Turken werden een paar keer dreigend uit de tegenstoot, nu is het toch Portugal dat scoort.

De linkerflank met Nuno Mendes en Rafael Leão is niet te beteugelen, Kökçü lijkt de voorzet nog te kunnen onderscheppen maar als dat mislukt, is het simpel afronden voor Silva.

Turkije-Portugal: 0-1

Bernardo Silva schiet Portugal op voorsprong tegen Turkije: 1-0

TUR-POR | 6' Turkije net niet

Bijna de 1-0! Aktürkoglu komt goed voor verdediger Cancelo bij een voorzet vanaf rechts, maar vlak voor keeper Costa kan de Turkse aanvaller net niet afronden.

De Portugezen zijn gewaarschuwd. Zij mogen dan veel balbezit hebben, Turkije loert en kan heel snel heel gevaarlijk worden.

Turkije-Portugal: 0-0

TUR-POR | 2' Eerste poging Ronaldo

Zeventig seconden onderweg en Cristiano Ronaldo noteert de eerste doelpoging. Hij neemt een voorzet van Bernardo Silva op de schoen, maar raakt de bal niet echt lekker. Keeper Bayindir, normaliter reserve bij Manchester United, kan simpel oprapen.

De volley van Cristiano Ronaldo

TUR-POR | 1'Aftrap

Portugal trapt af in Dortmund, Bruno Fernandes heeft de wedstrijd in gang gezet.

Turkije-Portugal: 0-0

TUR-POR | Sfeer zit er goed in

Er was vanmiddag veel politie op de been in Dortmund, maar zeker rond en in het stadion is de sfeer uitstekend. Iedereen wacht in spanning af voor een mooie voetbalavond.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • EPA

TUR-POR | Wistjedatjes

  • Portugal won zeven van de negen eerdere duels met Turkije. De Turken wonnen alleen twee oefenduels. Op de EK's van 1996 (1-0), 2000 (2-0) en 2008 (2-0) zegevierde Portugal.
  • Güler werd met zijn goal tegen Georgië de jongste speler die scoorde bij zijn EK-debuut. Cristiano Ronaldo was houder van dat record, toen hij in 2004 scoorde op het EK, was Güler nog niet geboren.
  • Onder bondscoach Roberto Martínez heeft Portugal alle elf officiële duels gewonnen.
  • Ronaldo jaagt op een doelpunt op zijn zesde EK. Hij scoorde ook in 2004, 2008, 2012, 2016 en 2021.
  • De wedstrijd staat onder leiding van de Duitse arbiter Felix Zwayer.
Cristiano Ronaldo loopt warm

TUR-POR | De opstellingen

Noodgedwongen wijzigingen in de opstelling van Turkije voor de wedstrijd tegen Portugal. Bondscoach Vicenzo Montella begint zonder Arda Güler en Mert Müldür, beiden goed voor een prachtig doelpunt in de eerste wedstrijd. Müldür viel in dat duel met Georgië (3-1) geblesseerd uit en is niet op tijd fit. Toptalent Güler is ook niet okselfris. Montella zei een dag voor de wedstrijd nog te hopen op Güler, maar hij verschijnt straks niet aan de aftrap.

Kerem Aktürkoğlu, als invaller ook trefzeker tegen Georgië, profiteert en staat in de basis. Ook op doel een nieuw gezicht: Altay Bayindir in plaats van Mert Günok.

Bij Portugal krijgt João Palhinha een basisplaats. Met de middenvelder van Fulham erbij lijkt bondscoach Roberto Martínez te kiezen voor een andere formatie: 4-2-3-1 in plaats van het systeem met drie centrale verdedigers waarin de Portugezen Tsjechië versloegen (2-1).

De opstellingen van Turkije en Portugal in Dortmund

GEO-TSJ | Siebert fluit af in Hamburg

Nee, zeg! In de aller-allerlaatste seconden van de wedstrijd counteren de Georgiërs nog naar het Tsjechische doel. Saba Lobzjanidze krijgt een ontzettend grote kans, maar hij schiet over.

En daarna fluit scheidsrechter Siebert af. Het blijft bij 1-1, ondanks het slotoffensief van Tsjechië en dánkzij het geweldige keeperswerk van Mamardasjvili. Maar zoals gezegd: hier schieten beide landen niet veel mee op in de groep met Turkije en Portugal.

GEO-TSJ | 86' Tsjechië alles op de aanval

De Tsjechen gooien nu alles op de aanval, met acht man belegeren ze het Georgische strafschopgebied. Ze pompen die bal voor het doel van Mamardasjvili, op zoek naar dat ene doelpunt dat de winst brengt. De ploeg van bondscoach Hasek weet ook: met een gelijkspel schieten ze niet veel op. De Georgiërs trouwens ook niet. Dan komen beide landen na twee wedstrijden op slechts een punt in de groep met Turkije en Portugal (allebei op 3 punten).

Let wel: zo komt er ruimte voor Georgië op de counter. Maar toppers Kvaratschelia en Mikautadze zijn al gewisseld.

Nog een paar minuten te gaan!

Georgië-Tsjechië 1-1

GEO-TSJ | 82' Kvaratschelia naar de kant

Voor de neutrale kijker is het jammer, Kvaratschelia verlaat het veld, en de Georgische sterspeler van Napoli heeft helaas niet echt het verschil kunnen maken met zijn geweldige dribbels.

GEO-TSJ | 76' Kopkans Chytil

Zo! Daar was bijna de 2-1 voor Tsjechië. Een fijne voorzet van Matej Jurasek, en Mojmir Chytil loopt mooi in. Zijn kopbal is alleen net wat te scherp aangesneden, en gaat voorlangs.

GEO-TSJ | 68' Schick moet eraf

De doelpuntenmaker Patrik Schick kan niet verder. Hij moet eraf met kramp. Zijn vervanger is Mojmir Chytil. Mocht u 'm niet kennen: het is de spits van Slavia Praag.

GEO-TSJ | 66' Opnieuw Tsjechië

De ingevallen Matej Jurasek probeert het eens van afstand namens Tsjechië, maar daar is weer doelman Mamardasjvili die de bal hard uit de doelmond drukt.

In de tegenstoot sterft de Georgische dribbel van Kvaratschelia in schoonheid in het strafschopgebied.

GEO-TSJ | 59' DOELPUNT Tsjechië !

En of Georgië daar meer mee had moeten doen. Want nu ligt de bal er aan de andere kant in. Lingr kopt nog op de paal, en zo komt ie voor de voeten van spits Patrik Schick. En die hoeft 'm alleen maar met zijn borst naar binnen te lopen voor Tsjechië. Het is 1-1 in Hamburg.

Tsjechië dringt aan. Uit een hoekschop vlak daarna kopt diezelfde Schick nu naast. De ploeg van Ivan Hasek gaat op zoek naar de winnende goal, dat moge duidelijk zijn.

Georgië-Tsjechië 1-1

Schick loopt de gelijkmaker binnen voor Tsjechië tegen Georgië

GEO-TSJ | 57' Wat een grote kans van Georgië

Georgië zoekt de counter. Kvaratschelia vindt op links Anzor Mekvabisjvili. Die snijdt naar binnen, maar zijn schot gaat voorlangs. Hier hadden de Georgiërs meer mee moeten doen!

Georgië-Tsjechië 1-0

GEO-TSJ | 55' Wissels Tsjechië

Tsjechië moet op zoek naar een impuls. Cerny en Hlozek gaan van het veld. Feyenoorder Ondrej Lingr en Matej Jurasek komen erin. (Niet te verwarren met David Jurásek).

GEO-TSJ | 46' Koppen tegen elkaar

Au. Daar gaan de koppen tegen elkaar. Mikautadze begon aan een actie, maar Jurásek hield de aanvaller met hoofd en al tegen. Het komt hem wel op geel te staan.

Gelukkig kunnen ze allebei verder.

GEO-TSJ | 46' We zijn weer begonnen in Hamburg

De Tsjechen hebben afgetrapt voor de tweede helft. Lukt het ze om langszij te komen?

Georgië-Tsjechië 1-0

Zo vier je een doelpunt

Ondertussen in het Oranje-kamp in Wolfsburg

In Wolfsburg is het Nederlands elftal ondertussen begonnen aan de uitlooptraining na het 0-0-gelijkspel tegen Frankrijk gisteravond.

De mannen met een verleden bij FC Volendam in de selectie, Joey Veerman en Micky van de Ven, zijn lekker aan het uitfietsen, op de klanken van de 3JS. Dat is, voor de leek, óók een Volendamse band.

GEO-TSJ | 49' Schick mist!

Patrik Schick op de tegenstoot! De Tsjech doet werkelijk alles goed. De spits draait mooi weg naar zijn linker en haalt hard uit. Maar wat keept de Georgische doelman Giorgi Mamardasjvili een wereldpot zeg. Tsjechië komt niet terug in de wedstrijd.

De redding van Mamardasjvili wordt door de Georgiërs gevierd als een doelpunt. En terecht.

En er wordt ook meteen afgefloten voor rust. We kunnen allemaal even op adem komen.

GEO-TSJ | 50' Strafschop Georgië

De scheidsrechter wilde volgens mij al bijna fluiten voor de rust. Maar hij legt de bal op de stip! Na inmenging van de VAR. De Tsjechische verdediger Robin Hranác veroorzaakt een penalty. Hij maakt hands.

Mikautadze achter de bal. En de oud-Ajacied blijft ijskoud, hij schiet de bal in de rechterhoek, terwijl de Tsjechische doelman Stanek de andere kant opduikt.

Wat een geluk ook voor de Georgiërs, want de grote kans die op de handsbal volgde werd door Goeram Kasjia gemist.

Georgië-Tsjechië 1-0

Mikautadze schiet Georgië op voorsprong van de strafschopstip

In de herhaling: de lelijke frommelgoal die is afgekeurd

De lelijke frommelgoal van Tsjechië wordt afgekeurd wegens hands

GEO-TSJ | 27' Ooo, Cerny! Maar buitenspel

Cerny zet de aanval zelf helemaal op, met twee keer een fijn een-tweetje. Maar op het moment suprême als hij de bal oog in oog met de keeper weer terugkrijgt, maait de oud-speler van Twente over de bal heen. Gelukkig voor Cerny staat spits Schick ook buitenspel, en zou een eventuele goal toch niet zijn doorgegaan.

GEO-TSJ | 22' Geen doelpunt voor Tsjechië

Geen doelpunt voor Tsjechië. De VAR zegt dat er hands is gemaakt.

Laten we het doelpunt dat geen doelpunt blijkt toch even beschrijven. Want het zou toch wel de lelijkste goal van het toernooi zijn geworden. Een ietwat absurde carambole. Of een flipperkastgoal, zo u wil. Met een gelukje krijgt de Tsjechische linksbuiten Adam Hlozek de bal mee. Hij schiet. Tegen het hoofd van de doelman aan. Dan krijgt Hlozek 'm zelf ook tegen het hoofd, en frommelt de bal in het doel. Ja, dat was wel redelijk afzichtelijk.

Maar ja, het blijft dus 0-0.

Op de onderstaande foto dachten Hlozek en Krejci nog dat ze op 1-0 voorsprong waren gekomen:

Ode aan de mooiste dribbelaar van het veld

Hier gaat linksbuiten Chvitsja Kvaratschelia, de mooiste dribbelaar op het veld, even langs back Tomás Holes alsof-ie er niet staat. Het is hopen voor Georgië dat de sterspeler van Napoli het op zijn heupen krijgt.

GEO-TSJ | 14' Fijne voorzet Cerny

Cerny is overal. Hij duikt ineens op vanaf links. En slingert prachtig voor. De kopbal daarna is niet geweldig, maar doelman Mamardasjvili moet zich toch even uiterst strekken om die bal weg te boksen.

Het is een lekkere wedstrijd in Hamburg.

GEO-TSJ | 11' Geen strafschop?

Scheidsrechter Daniel Siebert heeft het druk. Het spel golft op en neer. Aan de rechterkant rukt nu Georgië op met Zoeriko Davitasjvili. Hij rent het strafschopgebied binnen, en wordt aan zijn arm getrokken. De middenvelder gaat neer. Is dat geen strafschop? Siebert zit er niks in. Het spel gaat door.

GEO-TSJ | 4' Stormachtig begin Tsjechië

Zo! De doelman van Valencia, Mamardasjvili, moet zich al meteen in de eerste minuten flink laten gelden. Tsjechië begint stormachtig aan deze wedstrijd, met al vier schoten, maar telkens is daar de Georgische keeper die redding biedt.

GEO-TSJ | De bal rolt in Hamburg

Jawel, de Tsjechische en Georgische volksliederen zijn gezongen. En oud-Ajacied Mikautadze heeft namens Georgië de aftrap verricht. We zijn begonnen in het Volksparkstadion.

Voor beide landen geldt: verlies is geen optie, want dan dreigt uitschakeling met hierna nog één wedstrijd te gaan in de groepsfase.

Georgië-Tsjechië 0-0

De fans zijn er klaar voor in het Volksparkstadion

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

De Tsjechische opstelling

En een verrassing bij Tsjechië: Vaclav Cerny staat in de basis. De buitenspeler die in de eredivisie voetbalde bij Ajax, FC Utrecht en FC Twente. Sinds afgelopen seizoen staat hij onder contract bij Wolfsburg.

Ook Adam Hlozek, aanvaller van Bayer Leverkusen, krijgt een basisplaats.

Op de foto natuurlijk, de ster van de Tsjechen, de spits: Patrick Schick.

De opstelling van Georgië

Daar is de opstelling van Georgië. Uiteraard met de ster van Napoli, Chvitsja Kvaratschelia, in de voorhoede. Maar vergeet ook ex-Ajacied Georges Mikautadze niet. En Goeram Kasjia, ex-Vitesse.

En mocht u 'm niet kennen, doelman Giorgi Mamardasjvili staat bij de Spaanse subtopper Valencia onder de lat.

Het weer is in elk geval goed in Hamburg

Straks, om 15.00 uur, begint in Hamburg in het Volksparkstadium de wedstrijd tussen Georgië en Tsjechië. Beide landen moeten winnen om gelijke tred te houden met Turkije en Portugal, die om 18.00 uur tegen elkaar in actie komen. Georgië en Tsjechië hebben nog nul punten na de verliespartijen tegen de Turken en Portugezen.

Het weer is in elk geval goed in het noorden van Duitsland.

Deze wedstrijden staan vandaag op het programma: 

We halen het spoorboekje er maar even weer bij.

Programma voor zaterdag 22 juni

Ondertussen: Portugese en Turkse fans in Dortmund

De Turkse en Portugese fans maken zich in Dortmund op voor de wedstrijd van 18.00 uur.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

Buitenspelgoal Simons houdt gemoederen bezig

Wel of niet terecht afgekeurd? De 1-0 van Xavi Simons tegen Frankrijk, die scheidsrechter Taylor na tussenkomst van de VAR wegens hinderlijk buitenspel van Denzel Dumfries annuleerde, hield de gemoederen na de wedstrijd tegen Frankrijk danig bezig. En nog steeds.

Wat voormalig Nederlandse topscheidsrechter Mario van der Ende vooral stoort, is dat Taylor niet zelf is gaan kijken naar de beelden. "Onbegrijpelijk. In de spelregels staat dat de scheidsrechter eindverantwoordelijk is", zegt hij vanaf zijn vakantieadres in Spanje.

"Blijkbaar was er binnen zijn VAR-team discussie of Dumfries wel of niet hinderlijk buitenspel stond, want het duurde wel een paar minuten. Dan was het goed geweest om Taylor er zelf ook nog naar te laten kijken."

Franse oud-scheidsrechter: 'Ik vind het een geldig doelpunt'

Zelfs in Frankrijk zijn de meningen verdeeld over het doelpunt van Xavi Simons tegen de Fransen. Ja, bondscoach Deschamps vindt dat Dumfries hinderlijk buitenspel stond. Maar daar is een voormalig Franse topscheidsrechter het niet mee eens. "Ik heb hier een vrij duidelijke mening over", zei Stéphane Lannoy in een uitzending van Radio Monte Carlo (RMC) Sport. "Ik vind het een geldig doelpunt."

"Er vallen verschillende dingen te zeggen over deze buitenspelsituatie", aldus Lannoy. "Je moet eerst de vraag beantwoorden of de speler zich in het gezichtsveld van de doelman bevindt en of hij in de baan van het schot staat. Dat was niet het geval. Hij hindert het zicht van doelman Maignan niet. Ook staat hij niet te dicht bij de doelman of leunt hij op hem."

Zelf leidde Lannoy onder andere de halve finale van het EK van 2012 tussen Duitsland en Italië.

KNVB kan rekenen op boete na gooien bekers door Oranjefans

De KNVB krijgt waarschijnlijk een boete van de UEFA. Oranje-fans gooiden tijdens het duel met Frankrijk meerdere malen drinkbekers op het veld, waaronder toen Antoine Griezmann een corner wilde nemen.

De stadionspeaker riep op om te stoppen met gooien, maar daar werd niet naar geluisterd. Overigens gooiden ook Franse supporters bekers op het veld. UEFA start vandaag een onderzoek, de boete volgt een of twee dagen later.

Eerder dit EK kregen Albanië en Servië al een boete voor het gooien van voorwerpen op het veld. Albanië moest een bedrag van 12.375 euro betalen aan de Europese voetbalbond, de Serviërs betaalden 4500 euro boete.

Jan Koller is manusje-van-alles bij de amateurclub in zijn Tsjechische dorp

Zo langzamerhand leven we toe naar de eerste wedstrijd van de dag: Georgië tegen Tsjechië, om 15.00 uur. Daarna volgen ook nog Turkije versus Portugal (18.00 uur) en België tegen Roemenië (21.00 uur).

Voor het eerste duel gaan we even op de nostalgische toer, op bezoek bij Jan Koller in het plaatsje waar hij opgroeide: Smetanova Lhota. In het zuidelijke Tsjechische dorp waar slechts 300 mensen wonen, vervult hij een rol als manusje-van-alles bij de plaatselijke amateurclub.

"Bij deze club zette ik m'n eerste stapjes als voetballer. Ik ben de club dankbaar dat ze de basis voor m'n profcarrière hebben gelegd. Tegenwoordig spelen we op zondag en het is altijd weer afwachten hoeveel man we hebben. Als we geen keeper hebben, ga ik op doel. Soms sta ik in de spits, dan weer op het middenveld of in de verdediging. Maar ik sta altijd op het veld."

Oud-spits Koller over gouden jaren Tsjechië: 'Smet is dat we EK niet wonnen'

Makkelie leidt beslissend duel tussen Kroatië en Italië

De Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie heeft het beslissende groepsduel tussen Kroatië en Italië toegewezen gekregen, maandag in Leipzig. Kroatië is de nummer 3 van het laatste WK en Italië won het vorige EK.

Hessel Steegstra en Jan de Vries assisteren Makkelie als grensrechters, Serdar Gözübüyük is de vierde official en Rob Dieperink de videoscheidsrechter.

Kroatië pakte uit de eerste twee duels met Spanje (3-0) en Albanië (2-2) maar 1 punt en blijft waarschijnlijk alleen in het toernooi bij een zege. Italië won met 2-1 van Albanië en verloor met 1-0 van Spanje en staat met 3 punten voorlopig tweede in groep D.

Voor de 41-jarige Makkelie is het zijn tweede wedstrijd dit EK. Eerder floot hij het duel tussen Duitsland en Hongarije (2-0).

Wayne Rooney bij BBC: 'Ik denk dat het een doelpunt is'

Bij de Britse omroep de BBC waren ze het gisteravond roerend eens met bondscoach Koeman. Het doelpunt van Xavi Simons tegen Frankrijk is onterecht afgekeurd. Ja, Dumfries stond in buitenspelpositie naast Mike Maignan, maar hinderde de Franse doelman niet, zo luidde het oordeel van drie Engelse oud-spitsen.

"Frankrijk heeft hier veel geluk gehad", zei oud-spits en analist Alan Shearer. "Als je de camerabeelden vanachter het doel ziet, dan kan de Franse doelman niet duiken vanuit zijn houding. Hij komt niet bij de bal en Dumfries heeft totaal geen invloed op hem. Ik denk gewoon echt niet dat hij daarbij komt."

Presentator en oud-spits Gary Lineker voegde eraan toe: "Je moet beslissen of de doelman wordt gehinderd en dat is duidelijk niet het geval. Hij staat ver van Dumfries af. Als hij zou duiken, zou hij hem misschien bijna kunnen bereiken."

Oud-spits Wayne Rooney vond, net als de voormalige Spaanse middenvelder Cesc Fabregas, dat scheidsrechter Anthony Taylor naar de monitor op het veld had moeten kijken. Dat deed de arbiter niet.

Rooney: "Als je naar de monitor gaat, kan de scheidsrechter tenminste een beslissing nemen en dan is het zijn eigen mening. Ik denk dat het een doelpunt is. Het was frustrerend hoe lang het duurde."

De enige bij de BBC die vond dat Dumfries wél invloed had op de beweegruimte van doelman Maignan was een Nederlander: oud-verdediger Mario Melchiot. "De positie waarin Dumfries zich bevond, zou de keeper kunnen afschrikken."

Schouten tevreden met punt, maar: 'Inzakken pakte niet goed uit'

Schouten tevreden met punt, maar: 'Inzakken pakte niet goed uit'

Frimpong baalt van kans in eerste minuut: 'Had ik beter moeten doen'

Frimpong baalt van kans in eerste minuut: 'Had ik beter moeten doen'

Bondscoach Deschamps wilde geen risico nemen met Mbappé

Didier Deschamps besloot tegen Oranje geen risico te nemen met Kylian Mbappé. "Ik had wel drie keer getwijfeld als dit een duel in de knock-outfase was geweest", zei de Franse bondscoach na het gelijkspel. "Maar we hadden al van Oostenrijk gewonnen en dit was pas ons tweede groepsduel."

Mbappé bleef de hele wedstrijd op de bank. Hij brak maandag zijn neus in het duel met Oostenrijk en heeft zich een speciaal gezichtsmasker laten aanmeten.

"Ik vond het beter om hem rust te gunnen", aldus Deschamps. "We bekijken de komende dagen of het verstandig is om hem dinsdag ons laatste groepsduel met Polen te laten spelen."

Volgens Deschamps speelde Frankrijk een goede wedstrijd. "Maar net als tegen Oostenrijk hebben we te veel kansen gemist. We hadden wel vijfmaal kunnen scoren."

Over het afgekeurde doelpunt van Xavi Simons was hij kort en krachtig. "Er stond toch gewoon iemand buitenspel", doelde hij op Denzel Dumfries. "Ik weet ook niet waarom de videoscheidsrechter zo lang nodig had om dat moment te beoordelen."

Van Hooijdonk kritisch op Frankrijk en Oranje: 'Schijtbakkenvoetbal'

Van Hooijdonk kritisch op Frankrijk en Oranje: 'Schijtbakkenvoetbal'

Trauner hoopt dat hij met Oostenrijk tegen Oranje kan spelen

Gernot Trauner kan nog niet zeggen of hij er dinsdag bij is als Oranje tegen Oostenrijk speelt. De Feyenoord-verdediger viel gisteren geblesseerd uit tijdens het duel met Polen (3-1 winst). Hij zette Oostenrijk in de tweede helft nog op voorsprong met een kopbal.

Trauner kreeg last van zijn bovenbeen. "Maar ik hoop dat ik snel weer kan aansluiten bij de groep", zei hij. "Ik denk dat ik geen hamstringblessure heb opgelopen. Het is volgens mij een andere spier die stijf werd. We moeten even afwachten. Het is nu lastig om er iets over te zeggen."

Oranje en Oostenrijk spelen dinsdag om 18.00 uur in Berlijn tegen elkaar.

Bekijk de samenvatting van Nederland - Frankrijk

Bekijk de samenvatting van Nederland - Frankrijk

Oranje slaagt maar deels voor test tegen Frankrijk: 'Te behoudend gespeeld'

Bovenal was de wedstrijd tegen topland Frankrijk een test. Waar staat het Nederlands elftal? Mag Oranje zich daadwerkelijk een kandidaat voor de Europese titel noemen? Conclusie: dat niveau heeft Oranje nog niet.

"Dit is het allerhoogste niveau", zei bondscoach Ronald Koeman. "We weten waar we staan en we weten dat het veel beter moet."

Qua resultaat was het goed: 0-0 tegen de vicewereldkampioen, na zeven nederlagen in de voorgaande acht onderlinge interlands. Vaak werd Oranje door Frankrijk de afgelopen jaren weggespeeld, twee keer werd het zelfs 4-0. Dan is een gelijkspel meer dan prima.

Verbruggen: 'We hebben verdedigend supersolide gespeeld'

Bart Verbruggen toont goede vorm op dit EK, hij straalt rust en vertrouwen uit. De jonge Oranje-doelman hield gisteren met name Antoine Griezmann van scoren af had daarmee een flink aandeel in het doelpuntloze gelijkspel tegen Frankrijk.

"We hebben verdedigend supersolide gespeeld. Volgens mij zijn 'clean sheets' de basis van een elftal. Daarop kun je verder bouwen. We moeten in dat opzicht de credits geven aan het hele team. In andere wedstrijden hebben we ook genoeg aanvallende kwaliteiten laten zien."

Verbruggen redde in de tweede helft knap op een 100 procent kans van Griezmann. "Hij stond met zijn rug naar mij toe, dus ik kon dichter bij hem in de buurt komen en die redding maken. Griezmann is gewoon echt een fantastische speler. Hoe hij loopt, hij is zo slim. Vandaag had hij er minimaal ook eentje kunnen maken. Gelukkig zat ik er bij."

"Wat dit resultaat zegt? Frankrijk is goed, maar ik denk dat wij ook gewoon een hele goede ploeg hebben. Wij weten wat onze kwaliteiten zijn. We wisten dat Frankrijk goed was in de counter, daar moesten we waakzaam voor zijn. We zijn wel deze wedstrijd ingegaan om 'm te winnen."

Doelman Verbruggen ook tegen Frankrijk sterk: 'Kunnen ons meten met de absolute top'

Dumfries over afgekeurd doelpunt: 'Een hele discutabele keuze'

Denzel Dumfries vindt dat hij weinig fout deed bij het afgekeurde doelpunt van Xavi Simons tegen Frankrijk. Scheidsrechter Anthony Taylor oordeelde, na tussenkomst van de VAR dat de Inter-verdediger hinderlijk buitenspel stond.

"Memphis schoot en ik liep door voor de rebound. Je moet altijd doorlopen voor de rebound", zei Dumfries vrijdagavond in Leipzig. "Ik stond in mijn optiek aan de zijkant van hem. Hij kon ook niet meer bij de bal. Ik vond het een echte voetbalsituatie. Het nemen van een beslissing heeft drie minuten geduurd. Dat geeft wel aan dat het een hele discutabele keuze was. Het was ongelukkig."

Dumfries is tevreden met het gelijkspel tegen titelfavoriet Frankrijk. "Het is geen verrassing dat we dit kunnen. We weten wat voor kwaliteiten we hebben in de ploeg. We kregen een paar goede kansen, kwamen er enkele keren goed uit en vonden geregeld de vrije man. In de laatste fase hadden we net niet het geduld of maakten we niet de goede keuze, waardoor we ook weer niet tot heel veel kansen kwamen. Al met al hebben we het plan dat we voor ogen hadden goed uitgevoerd."

Dumfries vreesde al dat goal zou worden afgekeurd: 'Heel moeilijke beslissing'

Op wie moeten we letten vandaag?

Dan toch Romelu Lukaku, door velen voor het EK getipt als de topscorer van het toernooi. De spits zal met België alle zeilen moeten bijzetten om te overleven in de groep. De ploeg van bondscoach Domenico Tedesco begon het EK met een verrassende 1-0 nederlaag tegen Slowakije.

Ook tegen Slowakije leek Lukaku gemakkelijk op schot te komen, maar de 'Rode Duivel' zag twee doelpunten afgekeurd worden én liet drie opgelegde kansen onbenut. Tegen Roemenië zal de spits zich vanavond willen revancheren. Maar dat wordt nog knap lastig: de Roemenen wonnen dankzij prachtige treffers met 3-0 van Oekraïne.

Als België niet wint, zou het EK weleens voortijdig kunnen eindigen in de groepsfase. Aan Lukaku de taak om zichzelf in vier dagen tijd te transformeren van schlemiel naar held van de avond.

Lukaku

Guten Morgen!

Welke wedstrijden staan er vandaag op het programma?

De tijd gaat snel als je plezier hebt. Het is alweer de laatste dag van speelronde 2 in de groepsfase. En die trappen we om 15.00 uur af met Georgië tegen Tsjechië.

Programma voor zaterdag 22 juni