Uitblinker Mamardasjvili en Mikautadze helpen Georgië aan punt tegen Tsjechen

Bekijk de samenvatting van Georgië - Tsjechië

Georgië heeft zijn eerste punt ooit op een EK voetbal binnen. Tegen Tsjechië werd het dankzij de uitstekend keepende Giorgi Mamardasjvili en een scorende Georges Mikautadze 1-1.

Georgië speelde tegen Turkije (3-1 nederlaag) een van de leukste wedstrijden van het toernooi. Ook tegen Tsjechië kwam de ploeg dapper voor de dag.

Op enthousiasme - en met de klasse van aanvallers Mikautadze en natuurlijk Chvitsja Kvaratschelia - maakten de Georgiërs het ook Tsjechië knap lastig.

Toch was Tsjechië aan de bal constanter. In het verloren duel met Portugal beperkte de ploeg van bondscoach Ivan Hasek zich tot verdedigen, tegen Georgië werd er ook aardig gevoetbald. In de derde minuut kregen de Tsjechen een eerste grote kans, maar keeper Mamardasjvili onderscheidde zich met een mooie dubbele redding.

De doelman van Valencia speelde sowieso een fantastische wedstrijd. Mamardasjvili brak door toen Jasper Cillessen in 2021 geblesseerd raakte bij Valencia. Afgelopen seizoen groeide hij uit tot een van de betere keepers in Spanje.

Een van de vele reddingen van Giorgi Mamardasjvili

Mamardasjvili hield Tsjechië van scoren af en zag zijn elftal op slag van rust op voorsprong komen. Verdediger Robin Hranác toucheerde de bal met zijn arm en kreeg een penalty tegen. Oud-Ajacied Mikautadze schoot de bal vol overtuiging in de rechterhoek.

Na de rust moest Tsjechië vol in de aanval om (bijna zekere) uitschakeling te voorkomen. De weg naar voren werd gemakkelijk gevonden, maar voorin liep het vaak vast. Ook oud-eredivisiespeler Vaclav Cerny kon geen opening vinden.

Bekijk hieronder de doelpunten én een curieuze afgekeurde goal van Tsjechië:

Uiteindelijk viel de gelijkmaker toch. Feyenoorder Ondrej Lingr kopte uit een corner op de paal en Patrick Schick liep de bal in de rebound binnen. Anzor Mekvabisjvili had kort voor de 1-1 nog een grote kans namens Georgië.

De Tsjechen drukten daarna stevig door en gingen vol in de aanval. Georgië kreeg ruimte om te counteren, maar had de energie niet meer om daar echt wat mee te doen. Tot de allerlaatste minuut, toen Saba Lobzjanidze nog een opgelegde kans miste.

Uiteindelijk koesterden de Georgiërs hun punt en hun uitblinkende keeper Mamardasjvili, dankzij wie een voetbalwonder voor het debuterende EK-land nog altijd mogelijk is.