NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Canarische eilanden en Balearen naar oranje' • Weer meer thuiswerken voor werkgevers geen probleem

Liveblog gesloten
 • Burgemeester verwijt Verknipt-organisatie niks: 'Hiaten in testsysteem'

  Zo'n duizend deelnemers van het tweedaagse muziekfestival Verknipt in Utrecht raakten er begin deze maand besmet met corona. Burgemeester Sharon Dijksma verwijt de feestorganisatie niks. "We hadden met de organisatie extra afspraken gemaakt om de veiligheid en de gezondheid van mensen te borgen", zegt ze in Nieuwsuur.

  Hoe het festival een coronabrandhaard kon worden "moeten we natuurlijk zien te achterhalen". Verdachte nummer één is volgens Dijksma het Testen voor Toegang-systeem. "We kunnen nu al vaststellen dat het behoorlijk wat hiaten kent en niet waterdicht was."

  "Ik heb er met mijn directeur publieke gezondheid over gesproken, en als er te veel tijd zit tussen het moment waarop mensen mogen testen en ze feitelijk toegang krijgen, dan heb je heel veel kans om alsnog in de tussentijd besmet te raken."

  Op de geldigheidsduur van een negatieve testuitslag als toegangsbewijs kwam al kritiek. Het kabinet hield veertig uur aan, experts adviseerden maximaal 24 uur. Vanwege de recente uitbraken is het sinds dinsdag alsnog 24 uur.

  'Festival leek verantwoord'

  Het Outbreak Magement Team adviseerde al veel eerder om de tijd tussen de test en het evenement zo klein mogelijk te houden. Toch neemt Dijksma het het kabinet niet kwalijk voor veertig uur te hebben gekozen en groen licht te hebben gegeven voor het organiseren van evenementen. "Op dat moment leek het verantwoord. Er waren eigenlijk nauwelijks besmettingen, de hele week voorafgaand ook niet."

  "We zitten met verschillende burgemeesters, daar ben ik ook onderdeel van, in het Veiligheidsberaad. We zijn allemaal verantwoordelijk. Ik vind dat je vanuit 'samen uit, samen thuis' moet redeneren. Dit is een inschattingsfout geweest met behoorlijke consequenties."

 • Werkgevers: nieuwe thuiswerknorm geen probleem

  Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW verwachten geen grote problemen nu thuiswerken weer de norm wordt, onder meer omdat veel werknemers vakantie hebben. "We hebben het ook een jaar lang met succes gedaan en dat ging goed", melden de verenigingen in een reactie op het nieuwe advies van premier Rutte.

  Ze zien dat er nog steeds veel vanuit huis wordt gewerkt. Het is wel belangrijk dat collega's elkaar kunnen blijven treffen op kantoor, "want de behoefte elkaar weer te zien is groot", zeggen de organisaties. Daar voegen ze aan toe dat er goede afspraken moeten komen voor na de zomervakantie om een jojo-effect te voorkomen.

 • Protesten in Griekenland tegen prikken tieners

  In de Griekse steden Athene en Thessaloniki zijn duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het beschikbaar stellen van coronavaccins voor tieners. Jongeren van 15 jaar en ouder kunnen vanaf morgen terecht voor een prik, mits ze toestemming van hun ouders hebben.

  In een rapport schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat de Griekse politie de coronasituatie als een excuus gebruikt om buitensporig geweld tegen actievoerders te gebruiken.

 • TUI: Canarische eilanden en Balearen naar oranje

  Het reisadvies voor de Balearen en de Canarische eilanden verandert vrijdag van geel naar oranje, meldt reisorganisatie TUI. Dat betekent dat reizen naar onder meer de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza, Gran Canaria en Tenerife wordt afgeraden. Aanleiding is het toegenomen aantal besmettingen op een aantal van die eilanden.

  Vanaf zondag is een negatieve coronatest verplicht voor terugkerende reizigers die niet volledig zijn gevaccineerd of geen coronabewijs hebben.

  Er wordt een "enorm aantal" reizigers getroffen, schrijft TUI. "Vele duizenden Nederlanders genieten op dit moment van hun vakantie op deze eilanden en nog tienduizenden zouden de komende weken vertrekken."

  De reisorganisatie annuleert alle vakantiereizen naar de eilanden met vertrek van 16 juli tot en met 2 augustus. TUI-reizigers die er nu verblijven kunnen hun vakantie afmaken en op de geplande terugvlucht naar huis komen.

  Ook Engeland zet de Balearen per maandag op oranje. Dat betekent dat reizigers bij thuiskomst tien dagen in quarantaine moeten. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken staan de Balearen en de Canarische eilanden nog op geel.

 • Devies is weer: werk zoveel mogelijk thuis.

  Het kabinet wil weer dat iedereen zoveel mogelijk thuis werkt. Ruim twee weken geleden verviel na anderhalf jaar het dringende thuiswerkadvies, maar in het coronadebat in de Tweede Kamer zegde Rutte toe het weer in ere te herstellen. D66, PvdA, SP en GroenLinks hadden daar om gevraagd.

  Rutte zei erbij dat hij "gezien de cijfers" geen aanleiding ziet om het advies weer in te stellen, omdat veel besmettingen de afgelopen tijd in de horeca plaatsvonden. Maar omdat hij in de Kamer de wens proefde is het devies voortaan weer: werk zoveel mogelijk thuis.

  Rutte legt uit waarom het advies weer wordt zoals het anderhalf jaar was:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Thuiswerkadvies gaat opnieuw gelden: 'werk weer zoveel mogelijk thuis'
 • Basisschool in Utrecht sluit deuren om besmettingen

  Basisschool De Spits in de Utrechtse wijk Lunetten sluit voortijdig de deuren vanwege een oplopend aantal coronabesmettingen. Dat meldt de Katholieke Scholenstichting Utrecht (KSU), waar de school onder valt, aan RTV Utrecht.

  In een brief aan de ouders schrijft de school dat er vandaag in twee klassen coronabesmettingen werden vastgesteld. Morgenochtend kunnen leerlingen nog even naar school. "Om toch voor de vakantie nog even afscheid te nemen van de juf", aldus de KSU. Daarna sluiten de deuren.

  De Spits is niet de enige school die te maken heeft met een corona-uitbraak. Vanmorgen bleek dat ook OBS Tuindorp in Utrecht dit schooljaar vervroegd de deuren sluit vanwege tientallen coronabesmettingen bij leerlingen en docenten.

 • RIVM deelt overzicht besmettingsclusters jongeren

  Horeca- of festivalbezoek heeft in de afgelopen twee weken 62 grote clusters met twintig of meer besmettingen per cluster opgeleverd. Dat staat in een overzicht van het RIVM dat het ministerie van Volksgezondheid heeft vrijgegeven. Hierbij zijn vrijwel uitsluitend 18- tot 25-jarigen besmet geraakt.

  De meeste grote clusters zijn ontstaan in de horeca, waarbij er één cluster is met 152 besmettingen. Het gaat hier vermoedelijk om discotheek Aspen Valley in Enschede. Ook zijn er tien clusters bij studentenverenigingen gevonden met maximaal 57 besmettingen per cluster.

  Zeven clusters zijn door bron- en contactonderzoekers gelinkt aan festivals die hebben plaatsgevonden sinds de versoepelingen van 26 juni. Hierbij zijn ruim 1600 mensen besmet geraakt. "Aantallen lopen per cluster dagelijks nog op", schrijft het RIVM.

 • EMA: twee prikken noodzakelijk voor bescherming deltavariant

  Voor bescherming tegen de deltavariant van het coronavirus zijn twee prikken noodzakelijk, melden het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europese ziektepreventie-organisatie (ECDC). Het gaat om twee prikken van de vaccins van AstraZeneca, Pfizer of Moderna. Van het Janssen-vaccin is één prik nodig.

  De ECDC voorspelt dat aan het einde van augustus in 90 procent van de besmettingen in de EU met de deltavariant is. Lidstaten van de Europese Unie moeten hun vaccinatieprogramma's daarom versnellen. De organisaties roepen mensen op om zich te laten vaccineren en zich aan de noodzakelijke doses te houden.

  De EMA schrijft dat de eerste resultaten van meerdere Europese onderzoeken laten zien het combineren van de prikken een goede bescherming biedt. Daarover wil de organisatie nog geen uitspraken doen. De EMA vindt het daarnaast nog te vroeg om iets te zeggen over de noodzaak van een derde dosis als 'booster' van de bescherming.

 • Huisartsen hebben zo'n 5500 doses AstraZeneca over

  Er zijn tot nu toe 557 flacons van het AstraZeneca-vaccin door huisartsen aangemeld bij het RIVM omdat ze 'over zijn'. Dit gaat om ongeveer 5500 doses. Huisartsen die vaccins over hebben, bijvoorbeeld omdat ze te veel hebben besteld of omdat mensen ervoor kiezen om naar de GGD te gaan voor hun tweede prik, kunnen de vaccin-makelaar bellen van het RIVM.

  Het vaccinatieprotocol schrijft voor dat huisartsen wat ze 'over' hebben melden bij het RIVM. De makelaar noteert de aantallen en haalt ze op als ze elders nodig zijn.

 • 'Vaccinatiegraad enkele landen Zuid-Amerika lager dan 3 procent'

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een lage vaccinatiegraad in meerdere landen in Zuid- en Midden-Amerika. In Paraguay en Jamaica is minder dan 3 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, stelt regio-directeur Carissa Etienne. In Honduras en Guatemala is dat zelfs minder dan 1 procent.

  In onder meer Argentinië en Colombia loopt het met de besmettingen uit de hand, stelt Etienne. De IC's zouden op 98 procent van hun capaciteit zijn. Op de Britse Maagdeneilanden is het aantal besmettingen verdrievoudigd sinds de heropening voor cruiseschepen.

  Wereldwijd worden volgens Etienne een op de tien vaccins toegediend in Amerika. De directeur roept landen met een overschot aan vaccinaties op om ze te delen met andere landen in de regio.

 • RIVM: maatregelen onvoldoende nageleefd op festival Breda

  Ruim 400 deelnemers aan het tweedaagse festival Ploegendienst in Breda zijn besmet geraakt met het coronavirus. In een rapport schrijft het RIVM dat de coronamaatregelen op het festival niet goed werden nageleefd op het evenement op 3 en 4 juli, dat beide beide dagen 10.000 bezoekers trok.

  Zo was de controle op Testen voor toegang niet goed geregeld, werden de QR-codes nauwelijks gecontroleerd en werd er geen ID-check gedaan. "Mensen werden op een hoog tempo naar binnen geduwd", staat in het rapport. Het personeel hoefde niet te worden getest.

  De organisatie van het festival zegt zich juist goed aan alle regels te hebben gehouden. "Het is helemaal niet zeker of ze bij ons die besmettingen hebben opgelopen", zegt organisator Tijn Kapteijns tegen Omroep Brabant.

  Het RIVM publiceerde vandaag een overzicht van evenementen en horeca waarin de afgelopen twee weken relatief veel mensen besmet bleken. Ook het festival Verknipt, waar circa duizend mensen positief testten, wordt genoemd.

 • Franse media: politie gaat controleren op verplichte isolatie

  In het wetsvoorstel voor de nieuwe coronamaatregelen in Frankrijk staat dat mensen die positief testen op corona, straks gedwongen kunnen worden tot een tiendaagse isolatie, schrijven Franse media. Het is de bedoeling dat de politie gaat controleren op de naleving, schrijft Le Monde.

  Daarnaast staat in het voorstel dat exploitanten die zich niet aan de nieuwe maatregelen houden, zoals het controleren van de Franse coronapas, een boete tot 45.000 euro en een jaar celstraf boven het hoofd hangt. Het wetsvoorstel wordt op 19 juli door de ministerraad besproken en binnen een week behandeld door het parlement. De tekst ligt nu bij de Raad van State.

  Maandagavond kondigde de Franse president Macron nieuwe maatregelen aan. Zo is het vanaf augustus verplicht voor restaurant- en cafébezoekers en reizigers die met de trein of het vliegtuig komen om een gezondheidspas te hebben.

  In meerdere steden in Frankrijk zijn mensen op de nationale feestdag Quatorze Juillet de straat opgegaan om te demonstreren tegen de coronapas.

  In Parijs gingen enkele honderden mensen de straat op:

  Tientallen mensen demonstreren in Parijs tegen nieuwe coronamaatregelen ANP

  Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen de CoronaCheck-app en het gele vaccinatieboekje gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn, werd gisteren bekendgemaakt. De zogenoemde coronapas van de Franse overheid correspondeert met de Nederlandse CoronaCheck-app. Nederlanders kunnen de internationale QR-code in de app gebruiken.

 • Hof Spanje: lockdown was ongrondwettelijk

  De strenge lockdown die Spanje aan het begin van de coronacrisis invoerde, is door het Spaanse Constitutionele Hof ongrondwettelijk verklaard. Spanjaarden moesten verplicht thuisblijven en mochten alleen naar buiten om eten en medicijnen te kopen, niet-essentiële winkels werden gesloten. Dat is in strijd met de Spaanse grondwet, volgens de hoge rechters.

  Onduidelijk is welke concrete gevolgen dit oordeel heeft. Het hof schrijft de komende dagen met meer informatie over het oordeel te komen. De noodtoestand geldt momenteel niet in Spanje; die liep af in maart.

 • 10.492 nieuwe besmettingen gemeld bij RIVM

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanochtend 10.492 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2632 meer dan gisteren. Zaterdag werden er ook ruim 10.000 nieuwe besmettingen gemeld. In de dagen erna was er een daling te zien.

  Gemiddeld werden er in de afgelopen zeven dagen 8395 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 414 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Er liggen nu 212 mensen met corona in het ziekenhuis, gisteren waren dat er 204. Van de coronapatiënten in het ziekenhuis liggen er 74 op de IC, één minder dan gisteren.

 • Haarlem laat grotere terrassen voorlopig staan

  In Haarlem mogen grotere terrassen blijven staan tot 1 januari 2022, meldt NH Nieuws. Dus ook als de anderhalvemetermaatregel in de horeca dit jaar mogelijk wordt opgeheven, laat het stadsbestuur weten.

  De horeca had gevraagd de grotere terrassen intact te laten om gederfde inkomsten in te halen. Cafés en restaurants wilden ze tot 1 januari 2023 laten staan, maar dat vinden de burgemeester en wethouders te gortig.

  Niet iedereen is blij met de grotere terrassen. Zo zegt de belangengroep van inwoners van het centrum van Haarlem dat er meer hinder en (geluids)overlast is. Zij willen dat er strenger wordt gehandhaafd tegen horecaondernemers die de regels overtreden.