liveblog
NOS NieuwsAangepast

Internationaal concert voor geldinzameling vaccins • CoronaCheck-app geldig in Frankrijk


'Maatregelen zinloos zonder goede ventilatie'

In een brief aan Mark Rutte roepen twintig wetenschappers de demissionair premier op om ventilatie serieuzer te nemen als maatregel tegen de verspreiding van corona. Ze vragen hem onder meer om bij persconferenties het 'handen wassen'-icoontje op het katheder te vervangen door een 'goed ventileren'-icoontje.

"Je kunt wel 1,5 meter afstand houden maar zonder ventilatie hebben de maatregelen weinig zin", zegt Philomena Bluyssen, hoogleraar binnenmilieu aan de TU Delft en de eerste ondertekenaar van de brief aan Rutte.

Werknemers soms naar huis gestuurd door opleving virus

Door het oplopend aantal coronabesmettingen onder voornamelijk ongevaccineerde jongeren sturen sommige bedrijven hun werknemers, of een deel ervan, naar huis. Dat kan uit voorzorg zijn om besmettingen te voorkomen, of vanwege medische noodzaak bij quarantaineplicht of een coronabesmetting, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Vooral in sectoren waar thuiswerken geen optie is, kan dat tot acute problemen leiden. Zo zijn sommige horecazaken genoodzaakt hun deuren helemaal te sluiten; door het personeelstekort kunnen werknemers niet makkelijk vervangen worden. Vooral in en rond Amsterdam, de regio met de hoogste besmettingscijfers, merken bedrijven de gevolgen.

'Explosie aan besmettingen, maar grootste piek is geweest'

Ruim 50.000 positieve tests, en van de herleidbare coronabesmettingen werd ruim 37 procent opgelopen in de horeca. Die twee cijfers vatten de ontwikkelingen rond het coronavirus van de afgelopen week samen. "Een explosie", maar waarschijnlijk is de grootste piek al geweest, zeggen deskundigen.

"Twee weken geleden hebben we een slag verloren, maar ik heb hele goede hoop dat we de oorlog gaan winnen", zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC).

De besmettingscijfers lijken de afgelopen dagen te stabiliseren. Zaterdag werden nog meer dan 10.000 besmettingen gemeld, vandaag waren dat er 7888. De stijging was grotendeels te wijten aan het uitgaansleven en thuisfeestjes; vooral jongeren werden positief getest.

Internationaal benefietconcert voor coronavaccins voor Afrika

Artiesten als The Weeknd, Ed Sheeran and Billie Eilish nemen deel aan een benefietconcert met als doel geld op te halen voor onder meer coronavaccins voor Afrikaanse landen. Ze treden op tijdens Global Citizen Live, een evenement op 25 september dat 24 uur duurt.

Directeur Hugh Evans van Global Citizen wil met het concert bedrijven, regeringen en filantropen aanmoedigen om in de aanloop naar september een miljard doses coronavaccins te financieren, vooral voor Afrika. De optredens vinden plaats op zes continenten. Bijzonderheden over de locaties en de ticketverkoop worden later bekendgemaakt.

Het evenement moet mensen bewust maken van wereldwijde bedreigingen, waaronder corona, klimaatverandering en armoede, zeggen de organisatoren. Global Citizen Live krijgt steun van onder meer de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel.

Dodental coronaziekenhuis Irak opgelopen tot 92

Het dodental bij de brand in een ziekenhuis in Irak waar coronapatiënten worden behandeld is opgelopen naar zeker 92. Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt door het vuur in de stad Nasiriya, in het zuiden van het land, melden autoriteiten.

De brand zou zijn ontstaan door een ontplofte zuurstoftank. Premier Mustafa al-Kadhimi noemt de ramp een "diepe wond in het bewustzijn van alle Irakezen". Gisteravond werd nog gesproken van ruim veertig doden.

Eind april kwamen zeker 82 mensen om het leven bij een brand in een ziekenhuis in de hoofdstad Bagdad. Ook toen ontstond het vuur door een ontploffing van een zuurstoftank.

Nederlandse toeristen kunnen met CoronaCheck-app naar Frankrijk

Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen de CoronaCheck-app en het gele vaccinatieboekje gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn, meldt de ANWB online op basis van informatie van de Franse overheid.

De zogenoemde coronapas van de Franse overheid correspondeert met de Nederlandse CoronaCheck-app, zo werd vandaag duidelijk. Nederlanders kunnen de internationale QR-code in de app gebruiken.

President Macron kondigde gisteren aan dat vanaf begin augustus in Frankrijk een 'pass sanitaire' verplicht is voor mensen die een café, bioscoop of andere openbare gelegenheid willen bezoeken. Met de pas kunnen ze laten zien dat ze volledig zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of kort geleden van een coronabesmetting zijn hersteld. De bewijsplicht geldt ook in het openbaar vervoer.

Gisteren was het nog onduidelijk of Nederlandse vakantiegangers de CoronaCheck-app zouden kunnen gebruiken.

Meer geld voor ondernemers die evenement schrapten

Er komt meer geld beschikbaar om ondernemers die evenementen en festivals hebben moeten schrappen te compenseren. Dat gaat het kabinet morgen bekendmaken in het Kamerdebat over de verscherpte coronamaatregelen.

Vrijdag kondigde het kabinet aan dat alle meerdaagse festivals en evenementen tot zeker 14 augustus verboden zijn. De evenementenbranche reageerde verbijsterd en boos.

Het huidige garantiefonds voor evenementen wordt verder verruimd. Nu krijgen organisatoren 80 procent van de kosten vergoed. In Den Haag wil men een hogere compensatie. Er wordt zelfs gesproken over het vergoeden van 100 procent van de kosten..

Zo'n 1000 bezoekers besmet na Verknipt-festival Utrecht

Inmiddels blijken circa duizend bezoekers van het tweedaagse muziekfestival Verknipt in Utrecht besmet te zijn geraakt met het coronavirus, meldt de GGD. Van de bezoekers op de eerste dag, zaterdag 3 juli, raakten volgens de GGD 448 besmet. Onder festivalgangers op de tweede dag staat de teller nu op 516 gevallen. Het evenement in de openlucht trok twee keer 10.000 mensen.

De organisatie heeft zich volgens de GGD aan de coronamaatregelen gehouden. "De toegangstest mocht 40 uur oud zijn en jongeren hebben op dit moment veel contacten. Mogelijk zit de verklaring daarin", zegt GGD-woordvoerder Lydia van der Meer. Het is lastig om de bron van de besmettingen te herleiden en vast te stellen of de festivalgangers allemaal in Utrecht besmet zijn geraakt. "Veel mensen die op het festival afkwamen, komen uit andere GGD-regio's."

Het is voor het eerst dat er zo veel besmettingen zijn te herleiden naar één evenement, volgens Van der Meer. De verwachting is dat het aantal besmettingen de komende dagen verder oploopt. "Maar we hopen dat we nu op de piek zitten."

Ruim 60 procent van groep 60-64 jaar volledig gevaccineerd

Het RIVM heeft voor het eerst cijfers gepubliceerd over de vaccinatiegraad van 60- tot en met 64-jarigen. Dit is de enige groep die in principe door de huisarts wordt gevaccineerd met AstraZeneca.

Van hen heeft 87 procent een eerste prik gehad, 61 procent heeft twee prikken gehad. Dat is minder dan de leeftijdsgroep 55 tot en met 59 jaar, daar is 66 procent al volledig gevaccineerd.

Er waren tot nu toe alleen cijfers van personen uit deze leeftijdsgroep die zich bij de GGD hadden laten vaccineren, bijvoorbeeld omdat ze zorgmedewerker zijn. Overigens kunnen mensen die de tweede AstraZeneca-prik nog moeten halen, ook kiezen voor Pfizer. Ze moeten dan de GGD bellen voor een afspraak.

'In alle leeftijdsgroepen stijging van het aantal meldingen'

Het aantal bevestigde coronabesmettingen steeg afgelopen week met 500 procent, meldt het RIVM. Afgelopen week zijn circa 52.000 positieve tests gemeld, tegen ruim 8500 een week eerder.

De afgelopen dagen neemt het aantal coronabesmettingen wel weer licht af. Vandaag worden 7888 positieve tests gemeld; zaterdag waren dat er nog meer dan 10.000. Of die daling zich doorzet, moet de komende dagen blijken; het aantal positieve tests kan sowieso wisselen afhankelijk van de dag van de week.

"In alle leeftijdsgroepen zien we een stijging van het aantal meldingen, maar dat zien we niet duidelijk terug in de ziekenhuiscijfers. We verwachten dat die in de komende tijd wel gaan stijgen", aldus epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM.

'Verwachting dat ziekenhuisopnames stijgen, maar onduidelijk met hoeveel'

Utrecht sluit parken 's nachts opnieuw af om overlast

Het Griftpark, park Lepelenburg en het Wilhelminapark in Utrecht gaan 's nachts weer dicht. De gemeente Utrecht wil zo overlast van feestende jongeren tegengaan, meldt RTV Utrecht. De maatregel gaat vanaf vrijdag in en duurt in ieder geval tot en met 6 augustus. Tussen 23.00 uur 's avonds en 6.00 uur 's ochtends zijn de parken verboden terrein.

Volgens de gemeente zitten grote groepen jongeren tot diep in de nacht in de parken. "Dit gaat dikwijls gepaard met ernstige overlast, versterkte muziek en met achterlating van kilo's afval", schrijft het college. Ook gedragen de jongeren zich agressief tegen agenten, zegt de gemeente. "Regelmatig vindt een kat-en-muisspel plaats met handhavers, waarbij weggestuurde personen korte tijd later opnieuw opduiken."

De gemeente had gehoopt dat het rustiger zou worden in de parken als de nachtclubs en kroegen weer open zouden zijn. Maar nu de besmettingscijfers oplopen, zijn die ('s nachts) dicht en neemt de drukte in de parken weer toe.

Zeker driehonderd bezoekers van het tweedaagse muziekfestival Verknipt in Utrecht zijn besmet geraakt met het coronavirus, meldt het AD. Op de eerste dag, zaterdag 3 juli, raakten volgens cijfers van de GGD minimaal 178 festivalgangers besmet. Voor de tweede dag staat de teller nu op 123 gevallen. Het evenement in de open lucht trok 10.000 mensen.

Dringend advies Rutte: blijf thuis na feest

Iedereen die vorige week geen anderhalve meter afstand heeft gehouden, bijvoorbeeld op een feestje, moet thuisblijven, zo min mogelijk mensen zien en zich laten testen. Dat "dringende verzoek" deden demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge tijdens een persconferentie gisteren.

Het gaat om mensen die bij veel anderen in de buurt zijn geweest. Het verzoek geldt met name voor na "een feestje, evenement of bij het uitgaan".

De oproep volgde op de snelle stijging van het aantal besmettingen, onder meer vanwege de deltavariant.

7888 nieuwe besmettingen, weekgemiddelde stijgt

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7888 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 614 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7422 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 514 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden drie overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld twee doden per dag, hetzelfde aantal als een week eerder.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 26 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 25.

1,4 miljard euro uitgekeerd aan loonsteun voor april, mei en juni

Het UWV heeft voor circa 1,4 miljard euro aan loonsteun (NOW-regeling) uitgekeerd voor de maanden april, mei en juni. De loonsteun gaat naar bijna 45.000 bedrijven die samen zo'n 837.000 mensen in dienst hebben. 1440 aanvragen werden afgewezen.

De horeca is de grootste ontvanger van steun en ontving in de eerste termijn 149 miljoen euro. Het UWV keert de steun in drie termijnen uit en verwacht dat het totaal uitkomt op circa 2 miljard euro.

Werkgevers met een omzetverlies van meer dan 20 procent kwamen in aanmerking voor een vergoeding van maximaal 85 procent van de loonkosten. De uitgekeerde loonsteun is een voorschot. Het kan zijn dat bedrijven later (een deel) moeten terugbetalen of dat ze recht hebben op meer steun.

Veel jongeren op Texel halen hun prik: 'Ik wil weer leuke dingen kunnen doen'

Op Texel is een eerste 'prikdag' voor 12- tot 17-jarige bewoners van het eiland. Tieners die gevaccineerd willen worden kunnen vandaag terecht in de TXL Sporthal in Den Burg.

Veel jongeren op Texel halen hun prik: 'Ik wil weer leuke dingen kunnen doen'

Ook in Nederland meldingen van zeldzaam syndroom na vaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb onderzoekt meerdere meldingen van het Guillain-Barré-syndroom (GBS) na vaccinatie. Twee meldingen werden gedaan na een prik met Janssen, elf na AstraZeneca, vier na Pfizer en een na Moderna. Het gaat om meldingen tot en met 18 juni.

Het GBS is een zeldzame aandoening waarbij het immuunsysteem het zenuwstelsel aantast, wat tot plotse spierverlammingen kan leiden. Gisteren meldden het CDC, het Amerikaanse RIVM, dat in zeer zeldzame gevallen het Janssen-vaccin GBS kan veroorzaken. In de VS gaat het om zo'n honderd meldingen onder de 12,5 miljoen mensen die de Janssen-prik hebben gekregen. Een persoon zou zijn overleden. In Nederland zijn geen overlijdens gemeld.

Jaarlijks worden tussen de 3000 en 6000 mensen getroffen door het zeldzame syndroom, in de meeste gevallen na een bacteriële of virusinfectie. Het merendeel van de mensen die de zenuwaandoening krijgen, herstelt.

In Nederland zijn tot nu toe zo'n 17,9 miljoen prikken gezet. Het gaat om 2,8 miljoen prikken met AstraZeneca, 13 miljoen met Pfizer, 1,5 miljoen met Moderna en 0,7 miljoen met Janssen.

Aantal patiënten in ziekenhuizen afgenomen

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 204 mensen met corona in het ziekenhuis, gisteren waren dat er 213, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 75 patiënten op de IC (gisteren: 84).

Europese vakantielanden scherpen coronamaatregelen weer aan

Met het oog op het oplopende aantal coronabesmettingen hebben sommige Europese vakantielanden weer strengere maatregelen afgekondigd. Zo mogen in Frankrijk en Griekenland straks alleen volledig gevaccineerden horecazaken in en stelt de Spaanse regio Valencia een avondklok in.

Een overzicht van de aangepaste maatregelen in de verschillende landen en de bijbehorende reisadviezen:

Britse artsen waarschuwen voor gevolgen loslaten coronaregels

Verschillende artsen in het Verenigd Koninkrijk hebben gereageerd op het besluit van premier Johnson om de meeste coronamaatregelen straks los te laten. The Guardian schrijft dat ze waarschuwen voor 'mogelijk verwoestende gevolgen'.

Tijdens een persconferentie zei Johnson dat hij door wil gaan met de laatste stap van de Britse routekaart: het opheffen van een groot deel van de beperkingen op 19 juli. Dat betekent dat discotheken weer open mogen, er geen afstand meer gehouden hoeft te worden en een mondkapje niet langer verplicht is.

Chaand Nagpaul, arts en voorzitter van de raad van de British Medical Association, zegt dat nu nog een te groot deel van de bevolking niet volledig is gevaccineerd. Daardoor zal het virus zich sterk kunnen verspreiden, zegt hij. Verder noemt hij de versoepelingen onverantwoordelijk.

Timen: stijging reproductiegetal was verwacht door deltavariant

De stijging van het reproductiegetal was door de opkomst van de deltavariant aanvankelijk conform de verwachtingen. Dat zei Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding eerder vanmiddag. "Die viel te beteugelen met de hoge vaccinatiegraad. We zaten in een overduidelijke daling van de epidemie. Het aantal vaccinaties heeft ons geholpen het effect van de deltavariant te compenseren."

Volgens Timen is dat effect door de versoepelingen van vorige maand "tenietgedaan" door de extreem grote infectiedruk in korte tijd. "Een verzesvoudiging van het aantal meldingen kan je niet op korte termijn stoppen. Daarom heeft het OMT ook geadviseerd de versoepelingen terug te draaien."

'Druk op de ziekenhuizen lijkt stabiel'

Op dit moment lijkt de situatie in de ziekenhuizen stabiel, zegt hoofd Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. Dat is het beeld tot en met vandaag.

Er staan 600 ic-bedden klaar, maar modellen voorspellen een bezetting van ongeveer 150 bedden. "Maar ook dit is omgeven met onzekerheid", zegt Timen. "De werkelijkheid zal tussen deze twee marges in zitten."

'Toename besmettingen te wijten aan versoepelingen'

Volgens het hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, Aura Timen, valt de enorme toename van de besmettingen te wijten aan de versoepelingen van 26 juni.

"Thuissituatie stond altijd op de eerste plaats, maar die is ingehaald door de horeca", zegt Timen. Veertig procent van de nieuwe besmettingen vond plaats in de horeca, volgens het RIVM.

Wel noemen mensen ten opzichte van eerder minder vaak de setting bij het bron- en contactonderzoek van GGD. Tot nu toe was dat gemiddeld 60 procent, afgelopen week zo'n 27 procent.

RIVM: reproductiegetal boven de 2, hoogste cijfer sinds begin coronacrisis

Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen naar 2,17, dat is het hoogste getal dat in de coronacrisis is gemeten. Afgelopen vrijdag werd nog een R-getal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, gemeld van 1,37.

Het gaat om het cijfer van alle varianten bij elkaar, zei hoofd Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM in een presentatie voor de Tweede Kamer. Het reproductiegetal van de delta-variant (voorheen de Indiase variant) is 2,52.

Een reproductiegetal van 2,17 betekent dat een groep van honderd besmette personen gemiddeld 217 anderen aansteekt, die het virus op hun beurt overdragen aan 471 anderen. Het aantal besmettingen loopt dan sneller en sneller op.

Vermoedelijk ligt het R-getal inmiddels hoger dan 2,17. Dat komt doordat er altijd gerekend wordt met cijfers van twee weken terug.

Kijk hier live mee met de presentatie van Timen.

Minstens 90 besmettingen bij dorpsfeest na kermis in Heiloo

Ten minste 90 bezoekers van een feest na de kermis in Heiloo begin deze maand zijn positief getest. Dat blijkt volgens GGD Hollands Noorden uit het bron- en contactonderzoek, meldt NH Nieuws.

De bezoekers hebben het virus opgelopen in en rond twee cafés in het Noord-Hollandse dorp. Normaal gesproken wordt het feest een stuk groter aangepakt, maar dit keer werd het kleinschaliger in de kroeg gevierd. De eigenaren van de cafés, De Wit en Blondes, kregen het verzoek van de GGD om via sociale media kermisbezoekers met klachten op te roepen om zich te laten testen.

De kermis van Heiloo was de eerste kermis in de provincie sinds het begin van de coronapandemie. Op het kermisterrein was een looproute en de attracties stonden verder uit elkaar.

OLVG-ziekenhuis vraagt bezoekers en patiënten om mondkapje te dragen

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG vraagt bezoekers om vanaf vandaag weer een mondkapje te dragen in een openbare ruimte.

Alle medewerkers doen dat ook. Het ziekenhuis vraagt bezoekers en patiënten om dat ook te doen, wel vrijwillig:

Na de enorme stijging van het aantal coronabesmettingen en corona-uitbraken onder jongeren in de horeca, besloot het demissionaire kabinet afgelopen vrijdag op de rem te trappen. Vooral de regels voor de horeca en evenementen werden aangescherpt. Andere maatregelen die eerder golden, zoals de mondkapjesplicht, bleven wel in de ijskast. Voor de een teleurstelling, voor de ander een opluchting.

De discussie over het wel of niet dragen van een mondkapje is hoe dan ook weer terug:

Vaccineren zonder afspraak succesvol in Zwijndrecht, proef verlengd

In Zwijndrecht is een proef met vaccineren zonder afspraak succesvol verlopen. Eind juni en begin juli konden konden mensen vijf dagen lang terecht in een mobiele vaccinatie-unit, meldt Rijnmond. In die dagen lieten zevenhonderd mensen zich vaccineren. De GGD in Zuid-Holland Zuid besloot daarom de proef te verlengen.

De proef was in de Zwijndrechtse wijk Noord (Sterrenbuurt). Daar bleef de vaccinatiegraad achter, mogelijk doordat mensen de informatie niet goed begrepen of vanwege de afstand tot een vaccinatielocatie. Deze week gaat de proef verder in de wijk Kort Ambacht. Ook daar hebben mensen moeite met het maken van een vaccinatieafspraak, zegt de GGD.

Vandaag, morgen en donderdag kunnen mensen een prik halen bij het wijkgebouw Hart van Meerdervoort. De GGD zorgt dat er onder andere (meertalige) voorlichters aanwezig zijn.

Extra onderwijsgeld zou naar meer personeel moeten, maar dat is niet te vinden

Scholen ontvangen komend schooljaar miljarden extra om de achterstanden in te lopen die door de coronacrisis zijn ontstaan. Maar vooral door het personeelstekort is het onmogelijk om het geld doelmatig en effectief uit te geven. Daarvoor waarschuwt de PO-Raad, de organisatie voor het primair onderwijs, na een peiling onder schoolbesturen.

Eerste vaccinatiedag op Texel voor 12- tot 17-jarige eilandbewoners

Op Texel is vandaag een eerste 'prikdag' voor 12- tot 17-jarige bewoners van het eiland. Tieners die gevaccineerd willen worden kunnen vandaag terecht in de TXL Sporthal in Den Burg. Voor de tweede prik, op 17 augustus, moeten ze naar het gemeentehuis in hetzelfde dorp.

Jongeren die op een van deze twee dagen geen prik kunnen halen op Texel, kunnen zich op een ander moment laten vaccineren bij een van de vaccinatielocaties van GGD Hollands Noorden. Er wordt geprikt met het Pfizer-vaccin.

Recordaantal prikafspraken in één avond in Frankrijk na toespraak president

Meer dan 900.000 Fransen hebben gisteravond een afspraak gemaakt om zich te laten vaccineren. Dat deden ze na de tv-toespraak waarin president Macron beperkingen aankondigde voor niet-gevaccineerden.

Wie vanaf begin augustus in Frankrijk een café, bioscoop of andere openbare gelegenheid bezoekt, moet bewijzen dat hij volledig gevaccineerd is, negatief is getest of kort geleden van een coronabesmetting is hersteld. De bewijsplicht geldt ook in het openbaar vervoer.

Doctolib, een van de grootste sites die worden gebruikt om vaccinatieafspraken te maken, zei tegen radiozender RMC dat een recordaantal mensen maandagavond een afspraak maakte. Twee keer zoveel als het vorige record, dat op 11 mei was gevestigd.

Sportscholen in Seoul mogen geen uptempomuziek meer draaien

Sportscholen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad mogen geen muziek meer draaien met een hoger tempo dan 120 beats per minuut (bpm). De BBC meldt dat de maatregel maandag wordt ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Volgens de autoriteiten ademen mensen door tragere muziek minder snel tijdens het sporten en zweten ze minder.

Ook de loopbanden krijgen een beperking: mensen mogen er maximaal zes kilometer per uur op lopen. Verder komt er een tijdslimiet aan binnen sporten, twee uur in totaal, en moeten alle sportlocaties om 22.00 uur sluiten. Daarnaast mag er geen gebruik worden gemaakt van de douches.

Vakbonden CNV en FNV: onrust over weer op kantoor werken

De onrust onder werknemers neemt toe nu de deltavariant zich in ons land verspreidt. Dat merken de vakbonden CNV en FNV, zeggen ze in het AD vanochtend. "Veel kantoormedewerkers kijken de kat uit de boom", zegt Piet Fortuin, voorzitter van vakbond CNV in de krant.

Het thuiswerkadvies werd eind vorige maand aangepast. Na bijna anderhalf jaar verplicht thuiswerken hoefde dat vanaf 26 juni niet meer. Wel met als voorwaarde dat er afstand kan worden gehouden. Fortuin ziet door het oplopende aantal besmettingen de ongerustheid onder het personeel groeien, zegt hij tegen de krant. "In korte tijd zijn we gegaan van optimisme over de terugkeer naar kantoor naar groeiende zorgen over hoe veilig het op kantoor is."

Hoewel volgens de vakbond de meeste werkgevers hun best doen voor een coronaproof kantoor, gaf een op de vijf werknemers aan zich nog niet veilig te voelen op kantoor. Dat gebeurde in een enquête eerder deze maand van de vakbond onder zo'n negenhonderd (voormalige) thuiswerkers. 16 procent vindt dat de kantoren te vroeg geopend zijn om veilig te kunnen werken: werkgevers en collega's houden volgens hen geen rekening meer met de coronaregels.

Ook de FNV ziet meer bezorgdheid onder personeel. Zo maken ze zich zorgen over de drukte in het openbaar vervoer en hoe ze veilig op kantoor kunnen komen, zegt vicevoorzitter Kitty Jong in het AD. Ze benadrukt dat het vooral gaat om zorgpersoneel en personeel in sectoren waar afstand houden niet altijd kan. "Er is veel aandacht voor kantoormedewerkers, maar zij hebben de keuze om in goed overleg met de werkgever thuis te werken. Er zijn heel veel werkenden die die keuze niet hebben. Denk aan al mensen die werken in fabrieken, slachterijen, de voedingsmiddelenindustrie of in de zorg."

Alleen volledig gevaccineerden welkom in Griekse horeca

In Griekenland mogen vanaf vrijdag alleen volledig gevaccineerden naar binnen in cafés, restaurants, bioscopen en theaters. De nieuwe regel geldt tot zeker eind augustus, zowel voor Grieken als toeristen. Op buitenterrassen zijn mensen die niet zijn ingeënt wel welkom.

Sinds eind juni stijgt het aantal coronabesmettingen in Griekenland. "Dit land gaat niet opnieuw op slot vanwege de houding van enkele mensen", zei premier Mitsotakis gisteravond in een televisietoespraak. "Het is niet Griekenland dat een gevaar vormt, maar niet-gevaccineerde Grieken." Mitsotakis kondigde ook aan dat Grieks zorgpersoneel verplicht wordt om zich te laten inenten tegen het coronavirus.

In Frankrijk gaan vergelijkbare regels gelden, werd gisteren bekend.

Strengere maatregelen in Catalonië en Valencia

In de Spaanse toeristische regio's Catalonië en Valencia worden de coronamaatregelen weer aangescherpt. De autoriteiten van Catalonië, waarvan Barcelona de hoofdstad is, willen dat alle openbare activiteiten om 00.30 uur afgelopen zijn. Ook mogen mensen nog maar in groepen van maximaal tien personen bij elkaar komen. De aangescherpte regels moeten nog wel worden goedgekeurd door een rechter.

In de aangrenzende regio Valencia, aan de oostkust van Spanje, is voor meerdere steden opnieuw een avondklok afgekondigd, onder andere voor de stad Valencia. Inwoners moeten daar tussen 01.00 en 06.00 uur binnenblijven.

In heel Spanje neemt het aantal coronabesmettingen de laatste weken toe. Vooral onder nog niet-ingeënte jongeren onder de 30 jaar grijpt de deltavariant van het virus snel om zich heen. De directeur van het Spaanse RIVM noemt met name de cijfers in Catalonië "echt dramatisch". Ook de Catalaanse gezondheidsminister spreekt van zorgwekkende cijfers in zijn regio. "Ze zijn eerlijk gezegd heel, heel slecht."

WHO: gebruik overtollige vaccins voor ontwikkelingslanden in plaats van als 'booster'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op om overtollige doses van coronavaccins aan ontwikkelingslanden aan te bieden in plaats van ze als 'booster' te gebruiken voor de eigen bevolking. Volgens WHO-topfunctionarissen is er niet genoeg bewijs dat mensen echt een derde inenting nodig hebben.

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zegt dat de ongelijke verdeling van vaccins in de wereld wordt veroorzaakt door hebzucht. Farmaceuten moeten volgens hem prioriteit geven aan het leveren van hun coronavaccins aan arme landen en niet lobbyen bij rijke landen om extra doses in te kopen. Zo heeft Pfizer eerder deze week in de Verenigde Staten toestemming gevraagd voor een derde 'booster-prik', maar inmiddels hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt dat Amerikanen die volledig zijn ingeënt geen booster nodig hebben.

Tedros riep de farmaceuten Pfizer en Moderna op om volop vaccins te gaan leveren aan het Covax-programma, een internationaal samenwerkingsverband waarmee ontwikkelingslanden toegang krijgen tot coronavaccins. Pfizer en Moderna doen al mee aan dat programma van onder meer de WHO, maar volgens die organisatie moet er dus meer gebeuren.

FDA waarschuwt voor zeer zeldzame bijwerking Janssen-vaccin

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt dat een inenting met het Janssen-vaccin in zeer zeldzame gevallen het Guillain-Barré-syndroom kan veroorzaken. Dat is een zeldzame aandoening waarbij het auto-immuunsysteem het zenuwstelsel aantast, wat tot plotse spierverlammingen kan leiden.

Volgens de medicijnwaakhond is het risico op deze bijwerking "zeer laag" en wegen de voordelen van een inenting met Janssen nog altijd op tegen de nadelen. Maar als mensen die met Janssen zijn ingeënt last krijgen van bijvoorbeeld tintelingen of moeite hebben met lopen, moeten ze snel medische hulp zoeken, zegt de FDA.

De waarschuwing van de FDA volgt op een melding van het CDC, het Amerikaanse RIVM, over de relatie tussen het Janssen-vaccin en het Guillain-Barré-syndroom. Het CDC maakte gisteren bekend dat in de VS op bijna 13 miljoen Janssen-prikken zo'n 100 mogelijke gevallen van Guillain-Barré zijn ontdekt, meestal bij mannen van boven de 50, zo'n twee weken na de inenting.

Goedemorgen!

Welkom in het coronablog van dinsdag 13 juli. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.