ANP

Er komt meer geld beschikbaar om ondernemers die evenementen en festivals hebben moeten schrappen te compenseren. Dat gaat het kabinet morgen bekendmaken in het Kamerdebat over de verscherpte coronamaatregelen.

Vrijdag kondigde het kabinet aan dat alle meerdaagse festivals en evenementen tot zeker 14 augustus verboden zijn. De evenementenbranche reageerde verbijsterd en boos.

Het huidige garantiefonds voor evenementen wordt verder verruimd. Nu krijgen organisatoren 80 procent van de kosten vergoed. In Den Haag wil men een hogere compensatie. Er wordt zelfs gesproken over het vergoeden van 100 procent van de kosten..

Dorpsfeesten

Verder klagen organisatoren dat lang niet alle evenementen in aanmerking komen voor steun, omdat aan bepaalde criteria moet worden voldaan. Zo moeten er bijvoorbeeld twee eerdere edities hebben plaatsgevonden. Ook daar wil het kabinet iets aan doen, zodat bijvoorbeeld dorpsfeesten aanspraak kunnen maken op een vergoeding.

Het kabinet had tot nu toe 385 miljoen euro vrijgemaakt voor het garantiefonds, maar dat bedrag gaat met de verruiming van voorwaarden verder oplopen.

Festivalorganisatoren hebben die steun hard nodig omdat ze vaak niet terug kunnen vallen op annuleringsverzekeringen. Verzekeraars hebben die optie sinds de coronacrisis uit hun annuleringspolissen geschrapt. Hierdoor kunnen organisatoren het financiële risico van annulering voor komende evenementen niet langer zelf dragen.

STER reclame