Er is weinig over van het ziekenhuis Reuters

In de Iraakse stad Nasiriya, in het zuiden van het land, zijn tientallen doden gevallen bij een brand in een ziekenhuis waar coronapatiënten worden behandeld. Volgens Iraakse staatsmedia zijn 41 mensen om het leven gekomen; persbureau AP spreekt op basis van gezondheidsautoriteiten over zeker 50 doden.

Persbureau Reuters meldt dat er verkoolde lichamen uit het gebouw worden gedragen. Bronnen zeggen tegen het Britse persagentschap dat het aantal doden waarschijnlijk nog verder zal oplopen. Veel coronapatiënten worden nog vermist.

De brand zou zijn ontstaan door een ontplofte zuurstoftank. Het vuur is volgens het Iraakse staatspersbureau INA inmiddels onder controle. In het pand wordt nog gezocht naar overlevenden.

Op beelden is te zien dat de vlammen uit het ziekenhuis sloegen:

Tientallen doden na explosie in Iraaks ziekenhuis

De Iraakse premier Al-Kadhimi heeft inmiddels een spoedzitting met het legerhoofd en een aantal ministers gehouden. Daarin werd opgeroepen de oorzaken van de brand boven tafel te krijgen. In de regio rond Nasiriya is de noodtoestand uitgeroepen.

Eerdere brand

In april kwamen 82 mensen om het leven bij een brand in een ander Iraaks ziekenhuis. Ook in dat ziekenhuis ging het met name om coronapatiënten.

Irak kampt op dit moment met een derde golf van het coronavirus. Dagelijks worden ruim 8000 nieuwe infecties gemeld. In totaal zijn zo'n 17.600 Irakezen overleden aan de gevolgen van het virus, op een totale bevolking van bijna 40 miljoen inwoners.

STER reclame