Het uitgebrande ziekenhuis van binnen
NOS NieuwsAangepast

Dodental van brand ziekenhuis Bagdad loopt op tot zeker 82

Het dodental bij de brand in een ziekenhuis in de Iraakse hoofdstad Bagdad is in een paar uur tijd opgelopen naar zeker 82, heeft het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Vanochtend werd er nog gesproken van 27 slachtoffers. Het aantal gewonden staat nu op 110.

Het gaat om het ziekenhuis Ibn Khatib in het zuiden van de stad. De brand ontstond op de intensive care door een ontploffing van een zuurstoftank. Daarna verspreidde het vuur snel in het gebouw.

Ook was er veel rook. Er ontstond paniek toen dikke rook de gangen instroomde. Sommigen sprongen uit ramen om die te ontvluchten.

In het ziekenhuis worden met name coronapatiënten behandeld. Honderden coronapatiënten lagen daar aan de beademing. Tientallen gewonden zijn overgeplaatst naar ziekenhuizen elders in de stad.

De brandweer had grote moeite om de brand te blussen. Het vuur is inmiddels onder controle.

Op beelden die circuleren op sociale media is te zien dat er veel chaos was in en rond het ziekenhuis:

Beelden van ziekenhuisbrand in Bagdad, veel doden gemeld

Volgens de Iraakse premier is er sprake van nalatigheid door het ziekenhuis. De top van de kliniek en het hoofd van de beveiliging zijn aangehouden in afwachting van een onderzoek. "We houden alle betrokkenen vast totdat we hebben vastgesteld wie er ter verantwoording kunnen worden geroepen", zegt premier Mustafa al-Kadhimi.

Ook is de baas van de gezondheidsdienst in de regio Bagdad ontslagen. Daarnaast zijn ook anderen die in de top van het ziekenhuis werkten de laan uitgestuurd.

Irak bevindt zich midden in een tweede golf van coronabesmettingen. Dagelijks worden zo'n 8000 nieuwe infecties gemeld in het land met bijna 40 miljoen inwoners. Ruim 15.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het zwakke gezondheidssysteem van Irak kan de toestroom van patiënten nauwelijks aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl