NOS Nieuws

Wel of geen mondkapje? Discussie is weer terug nu besmettingen oplopen

Na de enorme stijging van het aantal coronabesmettingen en corona-uitbraken onder jongeren in de horeca, besloot het demissionaire kabinet afgelopen vrijdag op de rem te trappen. Premier Rutte bood gisteren bovendien excuses aan namens het kabinet, voor het te snel doorvoeren van de versoepelingen van de coronaregels, eind vorige maand.

Vooral de regels voor de horeca en evenementen werden vrijdag aangescherpt. Andere maatregelen die eerder golden, zoals de mondkapjesplicht, bleven wel in de ijskast. Voor de een teleurstelling, voor de ander een opluchting. De discussie over het wel of niet dragen van een mondkapje is hoe dan ook weer terug.

Sommige zorginstellingen kiezen ervoor om de mondkapjesplicht weer in te voeren, zonder dat er een landelijke verplichting geldt. Zo is vanaf vandaag het gebruik van het mondkapje weer verplicht voor medewerkers in het ziekenhuis OLVG in Amsterdam. Ook alle bezoekers en patiënten wordt verzocht in de publieke ruimtes een mondmasker te dragen.

Het ziekenhuis voert de maatregelen opnieuw in, vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen in Nederland, en zeker in de regio rond Amsterdam. De maskers worden bij binnenkomst in het ziekenhuis uitgedeeld.

De Groningse zorg- en welzijnsorganisaties ZINN en Zonnehuisgroep Noord stellen de mondkapjes ook weer verplicht. Bij ZINN geldt de verplichting voor het personeel en bezoekers sinds afgelopen zaterdag, bij Zonnehuisgroep Noord is de verplichting vandaag ingegaan.

"Na de goede berichten van de afgelopen periode moeten we nu sneller dan verwacht constateren dat het aantal besmettingen oploopt", schrijft ZINN op zijn website. "Dit heeft te maken met de landelijke versoepeling in combinatie met de oprukkende deltavariant van het coronavirus. Deze variant verspreidt zich razendsnel, soms ook onder mensen die volledig gevaccineerd zijn."

De zorginstelling ziet een soortgelijke trend onder het personeel. "Er is een forse toename van het aantal positief geteste medewerkers. Dit is in de eerste plaats heel vervelend voor deze medewerkers zelf, maar het ziekteverzuim legt ook druk op de roosterbezetting tijdens de zomermaanden. De verwachting is dat de regionale besmettingscijfers de komende tijd blijven groeien."

Andere plaatsen kozen er eind vorige maand al voor de verplichting niet los te laten, zoals deze huisartsenpraktijken in Streefkerk, Zuid-Holland en Gezondheidscentrum Heer in Maastricht.

Ook het Radboudumc in Nijmegen dringt erop aan een mondmasker te gebruiken. "Hoewel het dragen van mondkapjes landelijk niet meer verplicht is als 1,5 meter afstand gehouden wordt, stellen wij het zeer op prijs als u een mondkapje blijft dragen. Dit ter bescherming van de kwetsbare patiënten die ook bij ons komen."

Hetzelfde geldt voor Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen: "Om de veiligheid van onze patiënten en medewerkers zo goed mogelijk te waarborgen vragen wij u, ondanks de landelijke versoepelingen die per 26 juni zijn ingegaan, een mondkapje te dragen in ons ziekenhuis. In Ziekenhuis Amstelland kunnen we niet overal 1,5 meter afstand realiseren."

Los van instellingen en organisaties besluiten mensen soms zelf om het mondkapje op te houden.

Op sommige plaatsen is het dragen van een mondkapje nog wel verplicht, zoals in het voorgezet onderwijs, op vliegvelden en in het openbaar vervoer. Daar wordt de verplichting lang niet altijd nageleefd, tot ergernis van sommige medereizigers.

Het einde van de mondkapjesplicht vorige maand werd door winkels en supermarkten toegejuicht en de branches zien nu geen reden om zelf tot een verplichting over te gaan. "We volgen al sinds het begin van de pandemie de richtlijnen van de overheid en het RIVM", zegt een woordvoerder van brancheorganisatie CBL. "En onder supermarkteneigenaren leeft niet het sentiment om ze weer in te voeren. De mondkapjes zijn ook best belemmerend voor het personeel, zeker in de zomer. Al mag iedereen er een dragen als hij of zij dat wil."

"Wij volgen de regels zoals ze door het kabinet zijn uitgevaardigd, maar het staat iedereen natuurlijk vrij om een mondkapje te dragen", zegt ook een woordvoerder van brancheorganisatie voor non-foodwinkeliers INretail. "Je wil ook geen klanten uitsluiten die geen mondkapje willen dragen. Toen de verplichting werd afgeschaft waren winkeliers en klanten blij, omdat het weer normaal werd om te winkelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl