Premier Rutte en minister De Jonge voor een persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Rutte biedt excuses aan voor inschattingsfout coronaversoepelingen

Demissionair premier Rutte erkent dat het kabinet met de snelle versoepelingen van eind juni een inschattingsfout heeft gemaakt. "Wat wij dachten dat kon, kon toch niet." Hij verontschuldigt zich daarvoor.

Rutte biedt ook excuses aan voor de "slechte persconferentie" van afgelopen vrijdag. "Jullie vroegen om reflectie van ons", zei hij tegen een aantal journalisten. "En het was onterecht dat we die niet gaven."

Volgens Rutte waren minister De Jonge en hij in de aanloop naar de persconferentie te druk met de aanscherping van de maatregelen en waren ze daardoor niet goed voorbereid. "Het ging gewoon heel erg snel."

Kijk hier naar de excuses van Rutte en De Jonge:

Rutte: we hebben een inschattingsfout gemaakt

De twee bewindslieden kondigden vrijdag nieuwe coronamaatregelen aan vanwege de sterk opgelopen besmettingscijfers. Tegelijk wuifden ze de kritiek weg dat het kabinet in juni te snel had versoepeld. Ze bleven erbij dat met de kennis en de lage besmettingscijfers van toen, de keuzes verantwoord waren.

Vandaag zei De Jonge dat het kabinet wel degelijk iets heeft geleerd. "Op onbekend terrein moeten we toch vaker het zekere voor het onzekere nemen."

Ook op het gebied van toegangstesten is het kabinet wijzer geworden, zei De Jonge. "Dat is in een gecontroleerde omgeving getest, maar het is in een ongecontroleerde omgeving toegepast." Veel van de besmettingen vonden de afgelopen tijd plaats in de horeca.

Geest in de fles

Dat toegangsbewijzen voor bijvoorbeeld nachtclubs direct na één prik met het Janssen-vaccin of meteen na een tweede prik van Pfizer of Moderna beschikbaar waren, noemde De Jonge ook een inschattingsfout. Inmiddels moet je twee weken wachten na volledige vaccinatie om een toegangsbewijs te krijgen.

Rutte gaat ervan uit dat de geest wel weer in de fles te krijgen is en de coronacijfers zullen dalen. "Nederland is een verstandig land." Woensdag is er een Kamerdebat over de oplopende cijfers, de Kamer komt daarvoor terug van reces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl