liveblog
NOS NieuwsAangepast

Wachttijd voor vaccinatiebewijs vanaf 10 juli • Datalek bij contactonderzoek Groenlo

liveblog gesloten

Coronapatiënten in ziekenhuis gebaat bij tweede ontstekingsremmer

Ernstig zieke patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen met covid-19 hebben een grotere kans om te overleven met een tweede ontstekingsremmer naast een corticosteroïde. Dat blijkt uit een studie van een aantal Engelse universiteiten en ziekenhuizen, die door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is gecoördineerd.

De WHO heeft haar behandelrichtlijn voor ernstige covid-19 aangepast op grond van deze nieuwe studie. Dat zal op korte termijn ook in Nederland gebeuren.

Twee problemen CoronaCheck-app nog niet opgelost

De CoronaCheck-app kampt nog steeds met twee problemen, waar een klein deel van de gebruikers die een vaccinatiebewijs willen ophalen, mee te maken krijgt.

De eerste complicatie doet zich voor bij mensen die corona hebben gehad en ook één keer gevaccineerd zijn. Sommige van hen lukt het niet om een groen vinkje te krijgen in de app. "Dit probleem is al langer bekend bij ons, maar voor het grootste deel van de mensen gaat het nu wel goed", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Het andere probleem is dat bij een groep mensen de eerste en tweede vaccinatie op dezelfde datum geregistreerd staan. "Per ongeluk noteert het systeem dezelfde datum, terwijl er wel op twee verschillende data is geprikt", zegt de woordvoerder. Van dit probleem zouden minder appgebruikers last hebben, maar precieze aantallen of een schatting daarvan kan het ministerie niet geven.

De appbouwers werken samen met de GGD en het RIVM om de problemen op te lossen.

Wachttijd voor vaccinatiebewijs gaat in op 10 juli

De vandaag aangekondigde veertien dagen wachttijd voor een vaccinatiebewijs gaat vanaf zaterdag 10 juli in. Vanaf dan moet iedereen die volledig gevaccineerd is twee weken wachten voordat ze bijvoorbeeld naar een evenement of horecagelegenheid mogen waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden.

Het ministerie van VWS schrijft verder dat de wachttijd straks ook geldt voor mensen die naar Nederland reizen vanuit een land waar een Digitaal Corona Certificaat (DCC) nodig is. Vaccinatiebewijzen die voor 10 juli zijn uitgegeven, blijven geldig.

"Mensen die korter dan veertien dagen geleden volledig zijn gevaccineerd, worden opgeroepen om de komende dagen voorzichtig te zijn. Als zij naar een evenement willen gaan waar toegangstesten worden gehanteerd, worden zij aangeraden om zich te laten testen zodat zij met een negatief testbewijs toegang kunnen krijgen."

Experts hebben kritiek geuit op het aanvankelijk ontbreken van een wachttijd. Mensen die op dezelfde dag als hun Janssen-vaccinatie al een vaccinatiebewijs krijgen, zijn immers nog niet immuun voor corona; dat duurt enkele weken.

Afgelopen week is het aantal besmettingen onder jongeren fors opgelopen. Bijna 20 procent van de geregistreerde gevallen waren opgelopen in de horeca, meldt het RIVM.

Datalek bij contactonderzoek naar ‘coronafeest’ in Groenlo

De contactgegevens van zeker 460 bezoekers van discotheek City Lido in Groenlo zijn per ongeluk op straat komen te liggen. Bij het bron- en contactonderzoek heeft de GGD een fout gemaakt, schrijft De Gelderlander. Het incident is bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld.

Volgens Jan Willem Brethouwer, manager publieke gezondheid GGD Noord- en Oost-Gelderland, gaat het om een menselijke fout. "Bij het benaderen van de gasten om het bron- en contactonderzoek op te starten, zijn de e-mailadressen niet in de bcc-regel gezet", zegt hij tegen de krant. "Wij hebben de e-mail direct ingetrokken, wat bij een groot deel van de geadresseerden gelukt is.''

"Wij betreuren zeer dat de gegevens van 460 bezoekers op deze manier bij de andere bezoekers terecht zijn gekomen. We hebben de betrokkenen geïnformeerd en excuses aangeboden. Het proces wordt na dit incident onder de loep genomen."

De bezoekers van het feest kregen een bericht van de GGD, omdat ze afgelopen zaterdag mogelijk in contact zijn gekomen met een besmet persoon. Ondanks de toegangscontrole zijn er toch enkele, met corona besmette bezoekers aanwezig geweest. "Inmiddels zijn er drie positieve PCR-tests binnen", aldus de GGD. Dat aantal kan nog oplopen.

Vervallen prikafspraak wegens festival 'heel vervelend', GGD biedt alternatief

Iedereen die op 31 juli of 1 augustus een coronavaccinatie zou krijgen op de NDSM-werf in Amsterdam, kan op dezelfde dag naar een van de drie andere vaccinatielocaties in de stad. Nu de werf voor vaccinaties gesloten is, hoeven zij geen nieuwe afspraak te maken, maar kunnen zij op de andere locaties gewoon binnenlopen.

De GGD wil hiermee de ontstane onrust beteugelen. Die ontstond gisteren toen ongeveer vierduizend mensen een sms-bericht ontvingen waarmee hun afspraak voor de tweede prik werd geannuleerd. De vaccinatielocatie op de NSDM-werf bleek op 31 juli of 1 augustus niet beschikbaar in verband met twee festivals op het terrein.

'Heel vervelend'

Volgens een GGD-woordvoerder is onterecht het beeld ontstaan dat vaccineren plaats moest maken voor een festival. "Toen de loods werd gehuurd voor het vaccineren, wisten we dat er op die data een festival zou plaatsvinden. We waren toen alleen in de veronderstelling dat het niet zou doorgaan. Toen onlangs bleek dat het wel kon, hebben we nog geprobeerd die data te blokkeren in het systeem, maar dat is niet goed gegaan."

Volgens de woordvoerder is het voorval "heel vervelend" en zijn er inmiddels maatregelen genomen waardoor de tweede afspraken voor een vaccinatie niet meer automatisch op een datum worden gepland. Een dubbele boeking voor de NSDM-werf kan daardoor niet opnieuw plaatsvinden.

De Jonge: direct vaccinatiebewijs was manier om jongeren over te halen

Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge verdedigt het eerdere besluit om volledig gevaccineerde mensen gelijk toegang te geven tot evenementen waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Vanwege het oplopende aantal besmettingen, vooral op feestjes of tijdens het stappen, is vandaag alsnog besloten een wachttijd van 14 dagen in te stellen.

Experts benadrukte vorige week al dat mensen na een prik met het Janssen-vaccin niet gelijk beschermd zijn. Het duurt enkele weken voordat er immuniteit optreedt. Hoe kon het kabinet dan toch geen wachttijd instellen, vroegen deskundigen zich af.

De Jonge beschrijft de aanvankelijk ontbrekende wachttijd nu als een "verantwoord risico". Onder meer omdat de besmettingsgraad destijds heel laag was, zegt de minister.

Volgens de minister hebben op deze manier meer jongeren zich laten vaccineren, met het oog op een direct vaccinatiebewijs, dan anders het geval zou zijn geweest. "En dat is op de lange termijn natuurlijk de beste investering in veiligheid en bescherming". Maar nu de besmettingsgraad weer oploopt, is het volgens De Jonge onvermijdelijk dat er toch een wachttijd wordt ingesteld.

De Jonge: direct vaccinatiebewijs was manier om jongeren over te halen

RIVM: 84 procent van 65-plussers volledig gevaccineerd

Tot en met 4 juli zijn er in Nederland naar schatting 16,7 miljoen vaccinaties tegen covid-19 toegediend, laat het RIVM weten. Inmiddels is 84 procent van alle 65-plussers volledig gevaccineerd.

Van alle volwassenen is 72 procent tenminste een keer geprikt en minimaal 41 procent is volledig gevaccineerd. Deze gegevens zijn gebaseerd op geregistreerde vaccinaties in het landelijk vaccinatiesysteem.

Een steeds groter deel van de mensen tussen de 50 en 60 jaar is volledig gevaccineerd: 57 procent van de 55-59-jarigen en 41 procent van de 50-54-jarigen.

Utrecht zet in op extra handhaving bij uitgaan

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad overleggen vanavond digitaal over de besmettingen bij evenementen. Utrecht laat op voorhand weten over te gaan tot extra maatregelen om het toegenomen aantal besmettingen onder jongeren terug te dringen. Er worden bijvoorbeeld extra boa's ingezet om toezicht te houden tijdens stapavonden.

Bezoekers of cafémedewerkers die zich niet houden aan de coronaregels krijgen eerst een waarschuwing. Vervolgens kan er een boete worden opgelegd of kan een horecagelegenheid worden gesloten. Ook is er extra aandacht voor de wachtrijen voor uitgaansgelegenheden, waar de 1,5 meter afstand nog wel geldt.

Horeca en studentenverenigingen krijgen volgens de gemeente een brief met extra instructies om activiteiten 'coronaproof' te organiseren. Daarnaast onderzoekt de GGD regio Utrecht of er mobiele priklocaties worden ingezet, bijvoorbeeld bij introductiedagen voor nieuwe studenten straks. Ook wordt er op andere manieren bekeken hoe de vaccinatiebereidheid bij jongeren kan worden verhoogd.

Uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat de helft van alle geregistreerde besmettingen gebeurt bij de leeftijdsgroep 20 tot 24 jaar. Bijna 20 procent van alle besmettingen gebeurde op feestjes of in de horeca.

OM eist twee jaar cel voor in brand steken GGD-teststraat

Tegen een 21-jarige inwoner van Urk eist het Openbaar Ministerie 2 jaar cel vanwege het in brand steken van een GGD-teststraat in zijn woonplaats. Dat gebeurde in januari dit jaar tijdens de 'avondklokrellen'.

"Er is die avond met straatstenen gegooid en een cameraman werd aangevallen met pepperspray. Er werd vuurwerk naar de politie gegooid en ambulancemedewerkers zijn belaagd", somde de officier van justitie op volgens ANP. "De avondklok was een moeilijke maatregel, maar er is simpelweg geen enkele reden voor dit geweld en deze agressie." Ze noemde de brandstichting het dieptepunt van de avond en "een mes in de rug voor GGD-medewerkers".

De verdachte zei in de rechtbank dat hij spijt heeft. "We waren best wel opstandig vanwege de avondklok. Het is uit de hand gelopen", zei V. tegen de rechters. "Ik ben helemaal niet heilig hoor, ik doe wel eens verkeerde dingen, maar dit is wel schandelijk."

Er was ook een medeverdachte van 16 jaar uit Emmeloord opgepakt. Die zaak werd vanwege zijn leeftijd achter gesloten deuren behandeld. De rechtbank doet op 20 juli uitspraak.

Tweede prik met Pfizer na eerste met AstraZeneca straks mogelijk

Het is vanaf 16 juli mogelijk om na een eerste dosis AstraZeneca een afspraak te maken voor een prik van Pfizer/BioNTech. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) volgt daarmee een advies van de Gezondheidsraad.

Die oordeelde maandag dat het toedienen van Pfizer na AstraZeneca niet alleen mogelijk is, maar bovendien net zo goed of zelfs beter beschermt dan twee doses AstraZeneca.

2253 nieuwe besmettingen gemeld, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2253 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 728 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1220 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 104 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden één overleden coronapatiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

Ziekenhuisbezetting gedaald

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. In totaal liggen nu 212 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie 103 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Er zijn 8 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen opgenomen, gisteren waren het er 8. Op de IC's zijn 2 nieuwe patiënten opgenomen. Gisteren waren dat er 3.

RIVM: besmettingen in week verdubbeld, forse toename bij jongeren

De afgelopen week is het aantal besmettingen verdubbeld ten opzichte van de week daarvoor. De stijging is in alle regio's in het land te zien, meldt het RIVM.

Tieners en twintigers, met name tussen de 20 en 24, zijn verantwoordelijk voor meer dan helft van het aantal besmettingen. De begin-twintigers waren de voorbije week verantwoordelijk voor zo'n 31 procent van alle positieve tests. Bij hen verviervoudigde het aantal besmettingen.

De leeftijdscategorie 15 tot en met 19 jaar maakt bijna 25 procent van het totaal uit. Ter vergelijking: bij 65-plussers gaat het door de vaccinaties inmiddels om 0,7 procent en bij de oudste leeftijdsgroepen zelfs om nog minder. Het percentage positieve testen liep ook overal op: in de GGD-teststraten bleek 4,5 procent positief.

Een derde bezoekers discotheek besmet met corona, voorbode voor de zomer?

In de eerste avond waarin het mogelijk was om te feesten zonder coronabeperkingen, raakte in een Enschedese discotheek bijna een derde van de zeker 600 bezoekers besmet met het coronavirus. Wat zegt de Enschedese corona-uitbraak over de waterdichtheid van het Testen voor Toegang-systeem? En ook: gaan deze brandhaarden een normaliteit worden deze zomer?

De discotheek in Enschede is niet de enige plek waar een (kleine) brandhaard is ontstaan. Vijftig studenten van Hotelschool The Hague zijn vorige week besmet na een feestje van een studentenvereniging. In Maastricht zijn vier horecazaken gesloten vanwege zeventien coronabesmettingen onder het personeel - eveneens na een feestje. Experts wijzen erop dat een systeem zoals Testen voor Toegang nooit waterdicht kan zijn.

Lees verder:

Toch wachttijd van twee weken na vaccinatie, pas daarna geldige QR-code

Mensen die volledig gevaccineerd zijn, moeten voortaan toch twee weken wachten voordat ze toegang krijgen tot horecagelegenheden of evenementen waar ze geen 1,5 meter afstand kunnen houden. Pas na 14 dagen krijgen ze een geldige QR-code die toegang geeft.

Dat heeft het kabinet besloten na de oplopende besmettingscijfers van de afgelopen tijd. Demissionair minister De Jonge van VWS zei dat die stijging deels wel te verwachten was vanwege de versoepelingen, maar dat de snelheid waarmee dat gebeurt "wel reden tot zorg" is.

Grapperhaus waarschuwt horecaondernemers en organisatoren

Horecaondernemers en organisatoren van evenementen moeten beter gaan controleren of bezoekers wel echt getest of gevaccineerd zijn, anders volgen er maatregelen. Die waarschuwing geeft demissionair minister van Justitie Grapperhaus. Als horecazaken zich niet aan de regels houden, moeten burgemeester ingrijpen, zei Grapperhaus, en "in het ergste geval" de zaak sluiten.

De laatste dagen stijgt het aantal besmettingen weer. Mogelijk is dat het gevolg van gebrekkige controle bij toegang. Verschillende horecagelegenheden blijken besmettingshaarden.

"Het systeem is goed", zei Grapperhaus, "maar dan moet je je wel aan de regels houden." Het afgelopen weekend bleek dat bij veel zaken er niet of nauwelijks gecontroleerd werd.

De minister vindt niet dat je kunt concluderen dat er te vroeg is versoepeld. "We zijn volledig afgegaan op de adviezen van het OMT en het RIVM, die waren helder. Ik vind dat Nederlanders er recht op hebben dat we conform adviezen handelen." Hij heeft er nog enig begrip voor dat er in het eerste weekend het een en ander is misgegaan, maar inmiddels "moet je met elkaar zeggen: als we willen dat het goed gaat, moeten we ons hieraan houden".

Nachtelijk uitgaansleven Catalonië op slot

In Catalonië gaan cafés en discotheken in de nacht weer dicht vanwege de opleving van het coronavirus, veroorzaakt door de deltavariant. Vanaf vrijdag moeten alle horecazaken in afgesloten ruimtes dicht. De sluiting duurt twee weken. Horecazaken in de buitenlucht kunnen openblijven, heeft het regionale bestuur bekendgemaakt.

Besmettingen door corona zijn in Catalonië de afgelopen twee weken vervijfvoudigd. Het regiobestuur roept burgers op mensenmassa's te vermijden, en wil in overleg met de centrale regering in Madrid kijken of het mogelijk is mondkapjes op straat weer te verplichten.

Ook in andere delen van Spanje leiden nieuwe besmettingen tot problemen. In de noordelijke deelstaat Cantabria gaat in zestien plaatsen het nachtleven weer op slot. In Galicië zijn discotheken opgeroepen om vrijwillig te sluiten.

De opleving van het virus wordt geweten aan eindejaarsfeesten en de heropening van feestzalen. Ook zouden veel Spanjaarden te ontspannen omgaan met de coronaregels, waarschuwen experts.

Veertig procent van de Spanjaarden is nu volledig gevaccineerd. Op dit moment wordt de leeftijdsgroep tussen 30 en 39 jaar geprikt.

Kleine 80 besmettingen na feest Rotterdamse studentenvereniging

Een gala, afgelopen donderdag, van de Rotterdamse studentenvereniging NSR blijkt een bron te zijn van veel coronabesmettingen. Na het feest zijn 78 van de 250 bezoekers positief getest op het coronavirus, meldt praeses Bas Radder aan Rijnmond.

De Navigators Studentenvereniging Rotterdam (NSR) heeft een sociëteit aan het Eendrachtsplein, maar het gala was op een boot. Over de precieze locatie wil de praeses niets zeggen. "De sociëteit is gesloten vanwege een verbouwing. We hebben wel een terras, maar dat blijft deze week dicht."

De vereniging zegt alles volgens de regels te hebben gedaan. Mensen moesten zich aanmelden via Testen voor Toegang en alle QR-codes zijn, samen met een identiteitsbewijs, gecontroleerd bij de ingang, zegt Radder. "We hebben alles aan de voorkant goed gedaan. Toch kan er iemand doorheen glippen. Dat is balen."

De afgelopen dagen zijn er vaker brandhaarden van corona ontstaan op plekken waar veel jongeren samenkwamen. Onder meer de Utrechtse roeivereniging Triton, de Haagse studentenvereniging La Confrérie en de Groningse studentenvereniging RKSV Albertus Magnus kregen te maken met een uitbraak. Na een avondje in een discotheek in Enschede, ruim een week geleden, heeft geleid tot zeker 180 besmettingen.

Aantal meldingen van ernstige bijwerkingen licht opgelopen

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 34 meldingen ontvangen van bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. 32 daarvan traden op na vaccinatie met AstraZeneca, de andere twee volgden op een prik met het Janssen-vaccin. Twee weken geleden waren deze cijfers respectievelijk 29 en 1. Er zijn vijf mensen overleden, waarvan drie sterfgevallen volgens Lareb vrijwel zeker door de bijwerking kwamen. Er zijn inmiddels 16,7 miljoen prikken gezet in Nederland.

Grafkistenmaker Indonesië draait overuren

Het Rode Kruis waarschuwde recent al dat Indonesië op de rand van een catastrofe staat. Het aantal besmettingen is de afgelopen tijd opgelopen, terwijl nog maar weinig inwoners zijn ingeënt. Een potentieel dodelijke combinatie, merkt ook deze timmerman:

Topdrukte bij Indonesische grafkistenmaker: 'We werken twee keer zo hard'

Vandaag zijn in Indonesië recordaantallen nieuwe besmettingen en sterfgevallen door corona gemeld. Het gaat om respectievelijk 31.189 en 728. In het land is een groot tekort aan zuurstof voor patiënten.

Meer agressie ervaren bij huisartsenposten R'dam

Huisartsenposten in de regio Rijnmond hebben sinds het einde van de lockdown veel meer met agressie te maken. Medewerkers worden via de telefoon dreigend toegesproken en in een van de posten heeft iemand met stoelen gegooid. "Medewerkers en huisartsen staan na een bezoek of telefoongesprek soms huilend bij ons", zegt bestuursvoorzitter Heidi van den Brink van Huisartsenposten Rijnmond.

De huisartsenposten zijn bedoeld voor spoedzorg in de avond, nacht en gedurende het weekend. Mensen kunnen daar dus terecht buiten de werktijden van de eigen huisarts. De telefoon bij de posten staat sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen roodgloeiend, terwijl het tijdens de lockdown juist opvallend rustig was. De wachttijd aan de telefoon kan dan oplopen tot een half uur of langer.

Volgens Van den Brink gaat het om honderden telefoontjes extra per huisartsenpost per dag. "Het lijkt wel alsof we opnieuw moeten uitleggen waar we voor zijn. Mensen bellen met simpele vragen naar de huisartsenpost, terwijl die is bedoeld voor spoedvragen die niet tot de volgende dag kunnen wachten. Op deze manier breng je andere patiënten in gevaar", zegt ze tegen de regionale omroep Rijnmond.

Britse minister Javid verdedigt 'Freedom Day'

De aangekondigde 'Freedom Day' op 19 juli heeft in Engeland tot verbaasde en kritische reacties geleid bij medische experts en de oppositie. Minister Sajid Javid van Volksgezondheid reageerde daar vanochtend op bij Sky News. "We kunnen niet in een wereld leven waarin het enige waar we aan denken covid is", sprak hij. Javid zei dat zeven miljoen mensen zich in coronatijd niet hebben gemeld met andere gezondheidsproblemen, en dat er grote economische problemen spelen.

Volgens Javid moeten de Engelsen profijt trekken van de effectiviteit van de vaccins en "leren leven" met het virus, een mantra dat de regering al dagen verkondigt. Hij voegde eraan toe: "Dat betekent niet dat doden acceptabel zijn, uiteraard niet." Javid wees erop dat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen nu niet zo hard meestijgt met het aantal coronabesmettingen als voorheen. Wel erkende hij dat het aantal besmettingen tussen nu en 19 juli nog flink zal oplopen.

Gisteren schreef correspondent Fleur Launspach dit verhaal over het Britse voornemen om alle maatregelen los te laten, en de verantwoordelijkheid bij de burger zelf te leggen.

Clowns halen Bolivianen over de streep om vaccin te halen

In de Boliviaanse stad La Paz worden clowns van stal gehaald om Bolivianen enthousiast te krijgen voor een coronavaccin. "Het doet geen pijn, het stelt niks voor", is de boodschap:

Clowns helpen bij vaccinatiecampagne Bolivia

De Boliviaanse regering kondigde vorige week een grote campagne aan om ook jongeren te prikken. Die groep maakt een derde deel uit van de totale bevolking van 7,1 miljoen. Tot nu toe heeft 28 procent van de inwoners een eerste prik ontvangen, 10 procent is volledig gevaccineerd. In Bolivia staat de teller van het aantal geregistreerde besmettingen op zo'n 450.000, met 17.000 sterfgevallen sinds het begin van de uitbraak vorig jaar.

'Te weinig capaciteit om te handhaven in het uitgaansleven'

Horecaondernemers die zich niet houden aan de coronamaatregelen, zoals afstand houden of controles via de CoronaCheck-app, worden nauwelijks gewaarschuwd of beboet. Dat concludeert dagblad Trouw op basis van een rondgang langs vijftien gemeenten. Gemeenten zeggen dat ze te weinig toezichthouders hebben, andere geven aan dat ze horecaondernemers de tijd willen geven om zich aan te passen.

Lees er meer over in onderstaand artikel:

'Nog steeds zzp'ers die buiten de boot vallen bij coronasteun'

Regelingen zat, maar er zijn nog altijd zzp'ers die achter het net vissen als het gaat om coronasteun. Daarvoor waarschuwt de Nationale ombudsman. Hij heeft via een meldpunt meer dan 500 klachten binnengekregen.

"Buffers zijn op, pensioenpotjes zijn gebruikt, geld is geleend van familie en vrienden", schetst ombudsman Reinier van Zutphen de problemen van zzp'ers. In een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit hij voor maatwerk. Lees er meer over in dit stuk.

De VNG reageerde vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Aan de lijn was Peter Heijkoop, wethouder in Dordrecht en voorzitter van de commissie schuldhulpverlening bij de VNG. Hij erkende dat het vaak misgaat bij de zogeheten TONK-regeling, die bedoeld is om bij fors gedaalde inkomsten je vaste lasten te kunnen blijven betalen, zoals woonlasten. Gemeenten mogen zelf weten hoe ze de steunregeling vormgeven.

Heijkoop vindt dat niet vreemd: "Een huurwoning in Stadskanaal heeft echt een andere prijs dan een huurwoning in Amsterdam. Dat rechtvaardigt dat er verschillen zijn, maar het is wel belangrijk dat gemeenten de regeling ruimhartig toepassen."

GP in Australië sneuvelt opnieuw

Voor het tweede jaar op rij gaat de GP in Australië niet door vanwege corona. De Formule 1-race in Melbourne stond gepland voor 21 november. De organisatie zegt dat ze nu niet de zekerheid heeft om groen licht te geven. Er zijn nog te veel reisbeperkingen en logistieke zorgen, luidt het in een verklaring. Om die reden wordt er een streep door gezet.

De wedstrijd is normaal de openingsrace van het seizoen, maar hij was vanwege de coronapandemie al verplaatst naar november. Ook de wedstrijd van de MotoGP, die op 24 oktober zou worden gehouden op Phillip Island, gaat niet door.

Australië heeft voor buitenlanders een algeheel inreisverbod. Het land neemt forse maatregelen om het coronavirus volledig in te dammen, hoewel het aantal besmettingen in vergelijking met veel andere landen beperkt is: het aantal besmettingen staat op ruim 30.000, met ruim 900 sterfgevallen. De vaccinatiecampagne verloopt stroef: zo'n 7 procent is tot dusver volledig ingeënt.

Vakbond CNV: veel thuiswerkers voelen zich niet veilig op kantoor

Een op de vijf thuiswerkers zegt dat de werkplekken op hun oude kantoor niet coronaproof zijn, waardoor ze zich onveilig voelen. Dat concludeert vakbond CNV op basis van een eigen enquête onder 900 (voormalige) thuiswerkers.

Volgens 16 procent van de ondervraagden wordt het thuiswerken te vroeg opgeheven, werkgevers zouden nog te weinig doen om coronaproof werken mogelijk te maken, zoals 1,5 meter afstand houden. Ruim de helft vreest dat de deltavariant zich sneller verspreidt doordat (deels) afscheid wordt genomen van thuiswerken.

CNV-voorzitter Piet Fortuin roept werkgevers dan ook op om te zorgen voor een veilige werkplek. "Bij wie dat niet lukt, zou thuiswerken het devies moeten blijven." Bijna de helft van de ondervraagde thuiswerkers zegt gevraagd te zijn om weer gedeeltelijk naar kantoor te komen. Een klein percentage, 3 procent, zegt daartoe gedwongen te worden.

Flinke stijging export naar Duitsland

De Nederlands-Duitse handel is de coronadip van vorig jaar weer te boven gekomen. In de eerste vier maanden van het jaar verkocht Nederland voor 40,6 miljard euro aan producten aan Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, meldt het CBS.

Het is opmerkelijk dat het niet alleen een stijging is ten opzichte van vorig jaar, maar ook van 5 procent ten opzichte van 2019, toen de exportcijfers op een historische hoogtepunt stonden. De stijging komt voor een belangrijk deel door de toegenomen export van bloemen. De waarde daarvan steeg met 246 miljoen euro tot 1,3 miljard.

De helft van de exportwaarde komt voor rekening van doorvoer van producten uit andere landen. Er werden vooral meer minerale brandstoffen doorgevoerd naar Duitsland. De waarde van die goederenstroom steeg met meer dan 11 procent tot 2,1 miljard euro.

Vaccinruil Israël en Zuid-Korea

Israël levert Zuid-Korea op korte termijn 700.000 coronavaccins van Pfizer. In ruil daarvoor krijgt Israël in september en oktober een zelfde hoeveelheid coronavaccins terug van Zuid-Korea. De houdbaarheidsdatum van de vaccins die Israël nu levert is bijna verstreken.

Zuid-Korea heeft de corona-uitbraak als een van de beste landen ter wereld onder controle, maar met het vaccineren wil het nog niet vlotten. Maar 10 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd.

Duitsland minder strenge voor Britse reizigers

Duitsland maakt de regels voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Portugal, India en Rusland minder streng. Bij binnenkomst moeten reizigers uit die landen vanaf morgen tien dagen in quarantaine, terwijl Duitsland ze eerder weigerde als ze niet in Duitsland woonden. Na een negatieve test op dag vijf mag de quarantaine ook beëindigd worden.

De strenge regels waren bedoeld om de besmettelijke deltavariant buiten de deur te houden. Vooral de Britten vonden de maatregel echter te ver gaan. Dat liet premier Johnson bondskanselier Merkel vorige week ook weten, toen Merkel op bezoek was in het Verenigd Koninkrijk.

Inmiddels heeft de deltavariant zich ook in Duitsland verspreid.

Veel meer huisafval door lockdowns

De hoeveelheid huisafval is vanwege de coronalockdowns vorig jaar flink toegenomen. Een Nederlander veroorzaakte gemiddeld ruim 520 kilo afval. In totaal was er 9,1 miljard kilo huishoudelijk afval, een toename van 5,7 procent.

De toename komt doordat mensen meer thuiswerkten, vaker eten bestelden en veel online aankopen deden. Ook het klusafval nam toe.

Welkom!

In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 6 juli. Hier kun je het blog van gisteren teruglezen.