liveblog
NOS NieuwsAangepast

Tientallen besmettingen bij feestjes op verenigingen • Prikafspraken Amsterdam vervallen vanwege festival

  • Welkom in het coronablog van maandag 5 juli, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Engeland laat per 19 juli vrijwel alle coronamaatregelen los.
  • Gezondheidsraad: geen bezwaar tegen eerst AstraZeneca en daarna Pfizer.
  • Het aantal positieve coronatests blijft toenemen, meldt het RIVM.
  • Aantal besmettingen gelinkt aan discotheek in Enschede loopt op naar 180.
liveblog gesloten

GGD: snel oplossing voor prikannulering om festival

Honderden mensen die op 31 juli of 1 augustus een coronavaccinatie zouden krijgen op de NDSM-werf in Amsterdam, kunnen die dag toch terecht voor een prik op een andere locatie in Amsterdam. Dat meldt de GGD Amsterdam op Twitter.

Hun afspraken werden vandaag per sms geannuleerd omdat er op die dagen op hetzelfde terrein twee festivals gepland staan. De GGD zegt de betreffende mensen snel te laten weten op wat voor manier geregeld wordt dat ze op één van de andere drie locaties in Amsterdam hun prik kunnen halen.

Tientallen coronabesmettingen na verenigingsfeestjes

Na een feest bij de Utrechtse roeivereniging Triton zijn zeker tien bezoekers besmet met het coronavirus. Het feest was in het pand van de roeivereniging, meldt RTV Utrecht. In Den Haag zijn minstens vijftig mensen besmet geraakt bij een feest van studentenvereniging La Confrérie, die verbonden is aan de Haagse hotelschool.

Een woordvoerder van het Utrechtse Triton benadrukt dat ze zich aan de regels van de Rijksoverheid hebben gehouden: "Alleen mensen met een geldige QR-code mochten naar binnen. Het lijkt ons daarom het meest aannemelijk dat iemand die net gevaccineerd was en een geldige QR-code kreeg achteraf toch besmet was."

Volgens een woordvoerder van de GGD zijn er ongeveer tien gevallen gemeld, maar worden er meer besmettingen verwacht.

Ook de Haagse studentenvereniging weet niet hoe een feest heeft kunnen leiden tot zoveel besmettingen, blijkt uit een interne mail in bezit van RTL Nieuws: "Wij hebben de regels standvastig nageleefd en zijn alert geweest op pogingen tot fraude. Zo hebben wij iedere student die geen geldige QR-code had toegang geweigerd, zonder uitzonderingen. Het betreurt ons om te zien dat ons strakke deurbeleid deze uitbraak niet heeft kunnen voorkomen."

Zes coronabesmettingen na feest Groningse studentenvereniging

Zes studenten zijn besmet geraakt na een eerste feestavond sinds de versoepelingen van studentenvereniging RKSV Albertus Magnus in Groningen. Op het feest vorige week waren 900 studenten afgekomen, meldt RTV Noord. Het werd gehouden in de eigen sociëteit.

De uitbraak kwam aan het licht toen één van de besmette studenten zich liet testen, en de GGD vervolgens bron- en contactonderzoek deed.

Volgens een bestuurslid van Albertus Magnus heeft de vereniging zich aan alle maatregelen gehouden. De sociëteit blijft volgens hem dan ook gewoon open. De vereniging heeft de rest van de aanwezigen bij het feest opgeroepen zich te laten testen.

Amsterdamse vaccinatielocatie dicht omdat er een festival gehouden wordt

Een van de vier Amsterdamse vaccinatielocaties, de NDSM Loods, wordt eind deze maand gebruikt als festivalterrein. En dat betekent slecht nieuws voor de honderden mensen die daar op 31 juli en 1 augustus een prikafspraak hebben staan: zij krijgen van de GGD een sms'je, waarin de afspraak afgezegd wordt.

Op sociale media wordt met verbazing gereageerd op het schrappen van een prikafspraak omdat op de priklocatie een festival gehouden wordt.

"Hoezo doen we letterlijk alles om langer in de ellende te zitten? We prikken toch juist om naar festivals te kunnen?", vraagt deze Twitteraar zich af.

De GGD Amsterdam zegt dat de festivals al gepland stonden toen de priklocatie in gebruik werd genomen. "Op deze dagen hebben wij dus ook geen afspraken ingepland", zegt een woordvoerder. "Maar wat bleek: mensen die een afspraak maakten voor een eerste afspraak, kregen voor een tweede afspraak automatisch deze twee dagen als optie via het systeem."

Engelsen laten per 19 juli coronamaatregelen los

De Britse premier Johnson heeft verregaande versoepelingen aangekondigd. De Engelsen mogen vanaf 19 juli weer zonder mondkapje winkelen en naar de horeca, bedrijven mogen zelf beslissen of werknemers thuis moeten werken en mensen hoeven geen afstand meer te houden van elkaar.

Een week daarvoor, dus op 12 juli, kan de regering nog op een noodknop drukken en de versoepelingen uitstellen.

"Als we deze zomer de restricties er niet af kunnen halen, wanneer dan wel? Niet in de winter", stelde de premier in een persconferentie waar lang naar uit is gekeken. De regering stelde de versoepelingen eerder met vier weken uit.

De Engelsen moeten vanaf 19 juli "goed geïnformeerd" zelf gaan bepalen wat voor voorzorgsmaatregelen ze nemen, zei de premier, die ook waarschuwde dat het gevaar van het virus nog lang niet is geweken.

De versoepelingen gelden alleen in Engeland en niet in Wales, Schotland en Noord-Ierland.

Boris Johnson: 'Als de maatschappij nu niet open kan, wanneer dan wel?'

Gezondheidsraad: geen bezwaar tegen tweede prik Pfizer na eerste met AstraZeneca

Een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin gevolgd door een tweede met het BioNTech/Pfizer-vaccin zorgt voor een goede bescherming tegen het coronavirus. Er is dan ook geen bezwaar tegen het op deze manier combineren van de vaccins. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid.

Lees hier meer:

Schatting ministerie van Volksgezondheid: 16,6 miljoen prikken gezet

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 16,6 miljoen prikken gezet. Naar verwachting worden er deze week 1,5 miljoen prikken uitgedeeld.

RIVM: 1545 nieuwe besmettingen gemeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1545 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 322 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 979 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 58 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 236 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 110 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werd 1 overleden covid-patiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen eveneens 2 doden per dag een week eerder. In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Dit weekend schreven we dit verhaal over de oorzaken en mogelijke gevolgen van de stijging van het aantal positieve tests:

Personeel besmet, vier Maastrichtse horecazaken dicht

Vier horecazaken in Maastricht zijn tot zeker woensdag gesloten na een golf aan besmettingen van personeelsleden, schrijft de regionale omroep L1. Vermoedelijk hebben zij elkaar besmet met het coronavirus tijdens een personeelsfeestje.

Tegen L1 zegt horeca-eigenaar Christian Dodemont dat alle ongeveer 50 medewerkers 's ochtends negatief hebben getest en 's avonds naar een barbecue zijn gegaan. Volgens de horecabaas ging het mis toen een aantal mensen na afloop nog een afzakkertje ging drinken in een klein café in de binnenstad.

Aantal besmettingen gelinkt aan discotheek in Enschede loopt op naar 180

Het aantal besmettingen dat door de GGD wordt gelinkt aan een feest in een Enschedese discotheek, is opgelopen naar 180. De GGD verwacht dat het aantal nu niet veel meer zal stijgen.

"Je ziet dat het nu minder hard gaat, omdat we nu al negen dagen na het feest zitten", zegt een woordvoerder tegen RTV Oost. Er waren vorige week zaterdag zo'n 800 jongeren in de Enschedese discotheek. Onbekend is hoeveel bezoekers zich sindsdien hebben laten testen.

Welke variant van het virus onder de besmette personen rondgaat, is niet bekend. Volgens de GGD heeft het RIVM zeker twee weken nodig om erachter de komen of het om de zogenoemde deltavariant gaat.

Ook is nog onduidelijk hoe het kan dat er toch mensen op het feest waren die besmet bleken met het coronavirus, ondanks de verplichte negatieve test voor toegang of het vaccinatiebewijs. De discotheek is voorlopig nog dicht.

Vijf keer zoveel incidenten met handalcohol gemeld in 2020

Het aantal meldingen van ongelukjes met desinfectiemiddelen is in het eerste coronajaar fors toegenomen. In 2020 ontving het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht 552 meldingen, tegenover gemiddeld 107 meldingen jaren eerder. Volgens het NVIC gingen de meldingen vooral over mensen die spetters in hun ogen kregen of kinderen die slokjes handalcohol hadden gedronken.

Daarnaast nam het aantal meldingen over multivitaminepreparaten toe ten opzichte van eerdere jaren. Veel mensen bestelden online vitaminesupplementen waarmee ze wilden voorkomen dat ze corona kregen. "Kleine kinderen konden hierdoor vaker per ongeluk snoepen van de kleurige tabletten en capsules", zegt het NVIC. In totaal kreeg de instantie 580 van dit soort meldingen, tegenover gemiddeld 450 de voorgaande jaren.

Grapperhaus: 'Testen voor Toegang gaat goed'

Over het algemeen gaat het goed met Testen voor Toegang, "maar we moeten wel blijven zeggen: houd je nou aan de regels". Dat zei demissionair minister Ferd Grapperhaus voor aanvang van het Torentjesoverleg. Hij kijkt daarmee terug op een tweede weekend waar met Testen voor Toegang weer kon worden uitgegaan.

Op sommige plekken ging het niet goed, omdat er gesjoemeld werd met testbewijzen. Grapperhaus noemt dat "ongelooflijk onverstandig". Het is verder aan burgemeesters om ter plekke op te treden, aldus de minister.

De anderhalve meter geldt nog steeds, benadrukte hij. Bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt steeds bekeken of het systeem aangepast moet worden, maar voor nu werkt het over het algemeen goed genoeg, constateert Grapperhaus.

Noorwegen versoepelt eind juli op z'n vroegst

Noorwegen gaat de coronamaatregelen voorlopig niet versoepelen. Premier Erna Solberg zei op een persconferentie dat de beperkingen zeker nog tot eind deze maand van kracht zijn. "Het risico bestaat dat de deltavariant een vierde golf veroorzaakt onder kwetsbare groepen en mensen die niet of half zijn gevaccineerd", zei de premier.

Geen coronakilo's, maar juist ondergewicht door de pandemie

Diëtisten zien niet alleen mensen die zijn aangekomen tijdens de coronacrisis, maar ook mensen die juist moeten worden behandeld voor ondervoeding. Een deel van de cliënten heeft ondergewicht omdat ze bijvoorbeeld op de intensive care lag, een ander deel at minder goed als gevolg van vereenzaming.

In Zeeland behandelden diëtisten in 2020 meer mensen met ondergewicht dan in 2019, zo'n 14 procent. "Te weinig calorieën is slecht voor je weerstand en slecht voor je gezondheid", zegt diëtiste Ilse van den Hoek van een zorgorganisatie in Goes tegen Omroep Zeeland. Met een eiwitrijk dieet en fysiotherapie helpt ze mensen aankomen.

Gijs Bonefaas is een van de mensen die kampen met ondergewicht als gevolg van het coronavirus. Hij lag elf dagen aan de beademing en raakte negen kilo kwijt. Met hulp van zijn diëtist krijgt hij nu dagelijks de benodigde voeding binnen.

Er zijn ook cliënten die niet in het ziekenhuis hebben gelegen. "Ik zie vooral ouderen die tijdens de lockdown vereenzaamden, geen andere mensen meer zagen. Die alleen op hun kamer moesten eten en daardoor soms verpieterden en minder en slechter gingen eten", zegt fysiotherapeute Froukje Koedijk uit Vlissingen.

Hoelang het revalidatietraject duurt, verschilt per persoon. Hoe gezonder en fitter ze eerst waren, hoe eerder ze er nu weer bovenop zijn.

Speciaal vaccinatiemoment voor Urker vissers

Urk heeft een speciaal vaccinatiemoment ingelast voor zo'n 600 vissers. Zaterdag kunnen ze zich, zonder afspraak, laten inenten in een sporthal in het dorp, schrijft Omroep Flevoland.

Het is voor vissers lastig om een vaccinatie te halen, omdat ze meestal op zee zitten. Daarom krijgt deze groep het Janssen-vaccin waarbij één prik volstaat. "We hopen dat zoveel mogelijk vissers er gebruik van maken", zegt een woordvoerder van GGD Flevoland. "Het is gratis dus eigenlijk zit je daar voor een prikkie."

Kate Middleton in quarantaine

Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William, zit thuis in quarantaine nadat ze vorige week in contact was gekomen met iemand die positief is getest op het coronavirus. Dat meldt een woordvoerder van Kensington Palace. "Hare Koninklijke Hoogheid heeft geen symptomen, maar volgt alle richtlijnen van de overheid. Daarom is ze thuis in quarantaine."

Ze heeft al haar afspraken voor de komende dagen afgezegd, zegt de woordvoerder.

Wibra mag van rechter lockdown-onderuren laten inhalen

Wibra mag de tijdens de lockdown opgebouwde onderuren door het winkelpersoneel laten inhalen. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding. Vakbond FNV had gevraagd om een verbod op het verplicht inhalen van de onderuren. Door de verplichte winkelsluiting konden medewerkers minder uren werken dan in hun contract staat, waardoor ze onderuren opbouwden.

Wibra vindt dat die uren ingehaald moeten worden, nu de winkels weer open zijn. FNV vindt dat oneerlijk, omdat het bedrijf steun kreeg van de overheid om lonen door te betalen, maar de rechter zegt dat Wibra handelt volgens de cao voor het winkelpersoneel.

Woningtekort in coronajaar iets afgenomen, maar blijft komende jaren hoog

Het woningtekort is vorig jaar iets afgenomen, maar blijft komende jaren hoog. Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken over de woningmarkt. Wel lijkt Nederland, op basis van de bouwplannen die er nu zijn, op koers te liggen om het woningtekort voor 2030 in te lopen.

Vorig jaar waren er zo'n 279.000 woningen te weinig. Een jaar eerder waren dat er zo'n 50.000 meer. Er werden bijna 70.000 woningen bijgebouwd. Vanwege de stikstofproblematiek en corona was gerekend op een lager aantal.

Rijswijk gaat duizenden arbeidsmigranten vaccineren

De komende weken worden in Rijswijk zo'n 13.000 arbeidsmigranten gevaccineerd. Sinds enkele dagen rijden bussen gevuld met arbeidsmigranten af en aan bij een vaccinatielocatie in de stad.

Het is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente, GGD en uitzendbureaus. Deze methode moet voorkomen dat arbeidsmigranten die niet ingeschreven staan geen vaccin krijgen. Ook moet het drempelverlagend zijn voor arbeidsmigranten die wel ingeschreven staan. "Omdat deze mensen vaak de taal niet machtig zijn en de drempel voor het maken van een afspraak hoog is als je geen Nederlands of Engels spreekt", zegt directeur Annette de Boer van GGD Haaglanden tegen Omroep West.

De Westlandse arbeidsmigranten die dit weekend aan de beurt waren, vinden het goed georganiseerd. "Het is heel fijn dat het vervoer wordt geregeld", zegt een vrouw uit Roemenië. "Ik ben heel blij dat ik de kans heb om een vaccin te krijgen."

De vaccinatiebereidheid onder de arbeidsmigranten is groot. Ongeveer tachtig procent wil een prik. De meesten krijgen het Janssen-vaccin omdat ze dan in een keer klaar zijn. Arbeidsmigranten die liever een Pfizer-vaccin willen, kunnen dat aangeven.

Nederlands prikteam en 150.000 vaccins naar Kaapverdië

Een team van dertig vrijwilligers heeft vanochtend vroeg op Schiphol het vliegtuig gepakt naar Kaapverdië om daar helpen met vaccineren. Aan boord zijn ook 150.000 AstraZeneca-vaccins, die Nederland aan de eilandengroep doneert.

"Een mooie dag om naar Kaapverdië te reizen en te gaan prikken", zegt initiatiefnemer Margarida de Lege tegen Rijnmond. Samen met Steven Lammering, ook van oorsprong Kaapverdiaan, smeedde ze een plan om meer eilanders te vaccineren.

Volgens hen is in Kaapverdië een tekort aan vaccins, wat een risico oplevert als veel Kaapverdianen die in het buitenland wonen, de eilandengroep deze zomer bezoeken. "We kunnen niet wachten op een superspread event. We moeten dat voor zijn, dus we zijn blij dat het op zeer korte termijn gelukt is."

Het vrijwilligersteam bestaat uit voornamelijk Rotterdamse artsen en verpleegkundigen. Zij gaan de vaccins in een week wegprikken op het eiland Santiago.

Venezuela stelt ultimatum: Covax-vaccins of geld terug

President Nicolas Maduro eist dat Venezuela zo snel mogelijk de Covax-vaccins krijgt, waar zijn land naar eigen zeggen voor heeft betaald. Volgens de president betaalde Venezuela 120 miljoen dollar zonder iets te krijgen.

Door economische sancties die het land zijn opgelegd, zijn de laatste vier betalingen door de Zwitserse bank UBS geblokkeerd. "Het Covax-systeem is mislukt", concludeerde Maduro in een televisietoespraak. "We stellen een ultimatum: of men stuurt ons de vaccins, of we willen ons geld terug. Punt uit."

Covax is een initiatief van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de internationale organisatie Gavi en is erop gericht dat landen gelijke toegang hebben tot vaccins. 92 landen krijgen via Covax vaccins gedoneerd. En in veel van die landen is dit vooralsnog de enige manier waarop ze vaccins in handen kunnen krijgen.

Geen coronapatiënten meer op IC Curaçao

Op Curaçao liggen geen coronapatiënten meer op de intensive care. Afgelopen weekend verliet de laatste patiënt de speciale afdeling in het CMC. Op het hoogtepunt in maart en april lagen daar 46 patiënten.

Na "een heel alarmerende periode" is de situatie op het eiland al ruim een maand vrij stabiel. Gisteren kwamen er geen nieuwe besmettingen bij, in totaal hebben nu nog 22 mensen corona. Er liggen nog vier coronapatiënten in het ziekenhuis.

Iets minder dan de helft van de 160.000 inwoners is inmiddels volledig gevaccineerd.

Ook alle nachttreinen rijden weer, zegt NS

Vanaf vandaag rijden alle nachttreinen weer, ook de uitgaanstreinen. Onder meer op de uitgaanstrajecten Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, Nijmegen-Utrecht en Rotterdam-Eindhoven-Utrecht reden door de coronamaatregelen lange tijd geen treinen in de nacht. De 'gewone' nachttreinen in de Randstad reden al wel weer.

Nu de samenleving steeds verder opengaat, wil ook NS weer terug naar de oude nachtdienstregeling. "Er zijn nu ook in de weekenden weer mogelijkheden voor mensen om uit te gaan, daarom willen we mensen hiermee tegemoetkomen", zegt een woordvoerder tegen het ANP.

Britse NHS collectief onderscheiden

Koningin Elizabeth kent de Britse volksgezondheidsdienst NHS collectief het prestigieuze Georgekruis toe wegens dapperheid. De vorstin maakte dat bekend op de 73ste verjaardag van de National Health Service.

Het Georgekruis voor burgers is samen met het Victoriakruis voor militairen de hoogste Britse dapperheidsmedaille. In een handgeschreven brief eert Elizabeth alle medewerkers in verleden en heden voor hun moed, medeleven, toewijding en professionaliteit, met name in het afgelopen coronajaar. "Ik heb hun zorg van dichtbij meegemaakt", vult de van corona herstelde Britse premier Johnson aan. "Het hele land dankt de NHS voor alles was er is gedaan."

Het is pas de derde keer dat de onderscheiding collectief wordt toegekend. In 1942 werd Malta geëerd voor de dappere weerstand tegen Duits-Italiaanse aanvallen in de Tweede Wereldoorlog. De Royal Ulster Constabulary werd in 1999 gelauwerd voor de strijd van de politiedienst tegen Noord-Ierse onafhankelijkheid.

Biden: vaccineren is patriottisch

De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat zijn land goed op weg is om de coronacrisis achter zich te laten, maar dan is het wel nodig dat meer mensen zich laten vaccineren. Biden hield een toespraak bij het Witte Huis ter gelegenheid van de Amerikaanse onafhankelijkheidsviering: "Deze vierde juli is een speciale feestelijke dag omdat we uit de duisternis komen van een jaar pandemie en isolatie, een jaar van pijn, angst en hartverscheurend verlies. We willen nooit meer zijn waar we een jaar geleden waren."

Bij de toespraak van Biden waren zo'n duizend mensen aanwezig, voornamelijk militairen en zorgmedewerkers. Hij prees hen en de wetenschap, die er volgens Biden voor gezorgd heeft dat de VS weer langzaam terugkeert naar normaal. Maar voordat dat zover is, moeten meer Amerikanen zich laten vaccineren, zegt Biden: "Het is het meest vaderlandslievende wat je kunt doen."

Biden had zichzelf als doel gesteld dat minstens 70 procent van de bevolking op 4 juli in ieder geval één prik had gekregen. Het percentage bleef echter steken op 67 procent.

Madeira accepteert alle gevaccineerde reizigers

Reizigers die naar het Portugese eiland Madeira willen zonder een negatieve test, worden ook toegelaten als ze gevaccineerd zijn met een vaccin dat niet is goedgekeurd door het Europees Medicijnagentschap (EMA). Dat betekent dat bijvoorbeeld ook reizigers die kunnen bewijzen met het Chinese Sinovac-vaccin, het Indiase Covaxin of het Russische Spoetnik te zijn ingeënt naar Madeira mogen.

Het EMA heeft tot nu toe alleen de inentingen van Pfizer, Moderna, Janssen en AstraZeneca goedgekeurd. Vaccinatie met een van die vaccins is ook een voorwaarde om een Europees vaccinatiebewijs te kunnen krijgen, maar landen mogen daar van afwijken. Het vaste land van Portugal houdt wel vast aan alleen die vier vaccins, maar Madeira kan als autonome regio op dit gebied zelf z'n regels bepalen.

Engeland: versoepelingen gaan door

Engeland kondigt vandaag naar verwachtingen aan dat de geplande versoepelingen op 19 juli doorgaan. Dat melden Britse media. De Freedom Day werd vanwege het oplopende aantal besmettingen in Engeland een maand uitgesteld. Hoewel het aantal besmettingen weer op het hoogste niveau is sinds januari, ziet de Britse premier Johnson toch geen reden om de versoepelingen nog verder naar achter te schuiven.

Naar verluidt wordt het dragen van mondkapjes niet meer verplicht, behalve in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Volledig gevaccineerde Britten mogen naar landen met een geel reisadvies reizen zonder bij terugkomst in quarantaine te gaan. Ook hoeven zij niet in quarantaine als ze in contact geweest zijn met een besmet persoon.

Overheidsadviseurs zijn tegen de voorgenomen versoepelingen. Zij hebben minister van Volksgezondheid Javid gewaarschuwd dat de Britten daarmee "variantfabrieken" laten ontstaan. Javid en Johnson vinden het gezien de vaccinatiegraad toch verantwoord. 86 procent van de Britse volwassenen heeft een eerste prik gehad, 63 procent is volledig gevaccineerd.

Nederlander reed 17 procent minder kilometers

Nederlanders hebben in 2020 bijna 17 procent minder kilometers gereden in gemotoriseerde voertuigen, meldt het CBS. De afname was het grootst bij touringscars met ruim 65 procent.

De daling heeft te maken met de lockdowns die vorig jaar golden. 78 procent van de totaal afgelegde 126,7 miljard kilometer werd gereden door personenauto's.

Welkom!

Welkom in het coronablog van maandag 5 juli, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland. En hier kun je het blog van gisteren teruglezen.