NOS NieuwsAangepast

Wibra mag van rechter lockdown-onderuren laten inhalen

Wibra mag de onderuren die tijdens de lockdown zijn ontstaan door het winkelpersoneel laten inhalen. Dat heeft de rechter bepaald in kort geding. De vakbond FNV had gevraagd om een verbod op het verplicht inhalen van de onderuren.

Loonsteun

De uitspraak heeft gevolgen voor de medewerkers met een flexibel contract bij de kledingketen. Zij konden gedurende de verplichte winkelsluiting minder uren werken dan in hun contract staat. Daardoor bouwden ze onderuren op. Wibra vindt dat die uren ingehaald moeten worden, nu de winkels weer open mogen. Daarin heeft het bedrijf gelijk gekregen van de rechter.

Vakbond FNV vindt dat Wibra die verplichting niet mag opleggen, onder meer omdat Wibra steun van de overheid kreeg voor het doorbetalen van de lonen tijdens de winkelsluiting. Daarnaast zou het systeem van min- en plusuren alleen ingezet mogen worden om pieken en dalen op te vangen. De lockdown behoort daar niet toe, volgens de FNV. Maar de rechter zegt dat Wibra handelt volgens de cao voor het winkelpersoneel.

Plus- en min-uren

Er werken zo'n 1800 mensen bij Wibra. 980 van hen hebben een contract waarmee plus-en min-uren worden opgebouwd.

In een toelichting op de uitspraak zegt de rechtbank over de opgebouwde min-uren: "Het gaat slechts om 40 minuten per werknemer in de resterende 35 weken van 2021. Dat is niet onaanvaardbaar. De FNV maakt Wibra ten onrechte het verwijt dat zij niet als goed werkgever handelt."

De rechter zegt verder dat Wibra-werknemers zich niet onbeperkt beschikbaar moeten houden voor het inhalen van de onderuren. Bovendien gebeurt het inroosteren in goed overleg en is er een maximum aan het aantal in te halen uren, zegt de rechter.

'Slechte cao'

Dat het verplicht inhalen van de min-uren naar oordeel van de rechter in lijn is met de arbeidsvoorwaarden, laat volgens de FNV zien dat de cao voor winkelmedewerkers niet goed is. "De cao voor de winkelstraat is een van de slechtste cao's van het land", aldus bestuurder Linda Vermeulen. De bond heeft de cao niet ondertekend.

Ook stelt Vermeulen dat het in de praktijk niet gaat om het inhalen van 40 minuten per week. "Bij de FNV komen voorbeelden binnen van veertig, vijftig of meer dan honderd uur die medewerkers deze zomer moeten inhalen." De vakbond zegt de uitspraak te bestuderen en overweegt nog "verdere juridische" stappen.

Kwijtschelden

Wibra is blij met de uitspraak. Het bedrijf gaat in gesprek met de werknemers om alsnog een deel van de opgebouwde onderuren kwijt te schelden. "Dat zal gebeuren in goed overleg met de ondernemingsraad," staat in een persbericht.

De loonsteun die het bedrijf tussen januari en maart van dit jaar ontving, de zogeheten NOW-steun, dekt volgens de keten maar de helft van alle loonkosten die zijn gemaakt. Van de NOW-steun die het eerder ontving, zal het waarschijnlijk een deel terugbetalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl