'Gemeenten treden nauwelijks op bij uitgaansgelegenheden'
Gemeenten treden niet of nauwelijks op bij overtredingen van de coronamaatregelen in uitgaansgelegenheden, meldt Trouw op basis van een rondgang langs vijftien gemeenten. In de eerste twee weekenden waarin er weer kon worden uitgegaan, is in de meeste gevallen een enkele officiële waarschuwing gegeven of boete uitgeschreven.
Veel gemeenten zeggen er niet de capaciteit voor te hebben. In Groningen zijn er volgens de krant ongeveer vijf toezichthouders beschikbaar, in Utrecht zes. Zwolle heeft vier handhavers op een gemiddelde uitgaansavond. Daarnaast willen sommige gemeenten horecaondernemers meer tijd geven om zich aan te passen aan de nieuwe regels.
Gesjoemel met testbewijzen
In horecagelegenheden geldt sinds de laatste versoepelingen geen maximum aantal bezoekers, mits er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Als dit niet kan, moeten bezoekers met de CoronaCheck-app bij de ingang een negatief testbewijs laten zien of kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of een coronabesmetting hebben doorgemaakt.
Gemeenten moeten erop toezien dat deze regels nageleefd worden, benadrukte demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus gisteren voorafgaand aan het Torentjesoverleg. Dat ging de afgelopen weken niet in alle gemeenten goed. Omdat niet alle clubs de tijd hadden om de geboortedatum op de app te vergelijken met de datum op het ID-bewijs, kwamen mensen zonder geldig bewijs toch binnen. Grapperhaus noemde dit gesjoemel met testbewijzen "ongelooflijk onverstandig".
Als de maatregelen op grote schaal doelbewust worden genegeerd, grijpen we in.
Uit de rondgang van Trouw blijkt dat daar ook nauwelijks op werd toegezien. "Dat is ter beoordeling van de toezichthouders. Als de maatregelen op grote schaal doelbewust worden genegeerd, grijpen we in", zegt een woordvoerder van de gemeente Groningen. Ook Haarlem zegt pas in te grijpen in uitzonderlijke situaties.
In Enschede ging het op 26 juni goed mis. In discotheek Aspen Valley raakten 180 mensen besmet met het coronavirus. Op het feest waren zo'n 600 mensen aanwezig. Het ging om het eerste feest dat sinds de coronapandemie in de discotheek werd gegeven. Er wordt nog onderzocht hoe het hier zo fout kon gaan, maar dat er mogelijk is gesjoemeld met QR-codes noemde het bedrijf eerder "zeer onwaarschijnlijk".
Meer besmettingen
De dalende lijn van de corona-besmettingscijfers is na weken veranderd in een opgaande lijn. Gisteren werden er 1545 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 322 meer dan de dag ervoor. Dat komt deels door de zogenoemde deltavariant en de versoepelingen. "Als we vervolgens de maatregelen die we nog wel hebben, namelijk de anderhalve meter, enorm laten versloffen, dan zie je dus een stijging", zei demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid eerder.
Verder is de stijgende lijn deels toe te schrijven aan het Testen voor Toegang, omdat ook mensen zonder klachten zich nu laten testen, van wie sommigen positief blijken. Zo komen er dus besmette mensen op de radar die zonder Testen voor Toegang nooit in de coronastatistieken zouden worden meegeteld.
Vorige week was ook weer het eerste festival met toegangstesten:
Nu het aantal coronagevallen weer oploopt, moeten misschien ook de zogeheten risiconiveaus (waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig) in Nederland worden aangescherpt. Op basis van het aantal positieve tests en ziekenhuisopnames bekijkt de overheid iedere twee weken of die niveaus moeten worden aangepast. Ook vandaag worden de gegevens weer beoordeeld.
Op dit moment zijn de grootste brandhaarden de regio's Amsterdam-Amstelland, Twente, Groningen, Kennemerland en Gooi en Vechtstreek. Tot eind mei stonden alle 25 veiligheidsregio's op zeer ernstig. In de loop van juni werd dat verlaagd, toen het aantal positieve tests snel daalde. Tien regio's hebben momenteel het laagste niveau, 'waakzaam'. Veertien regio's staan op 'zorgelijk'. Zuid-Holland-Zuid heeft als enige regio niveau 'ernstig'.