Kabinet versoepelt naar stap 2 op 19 mei • Voorzichtig optimisme over buitenlandse vakanties
- Welkom in het coronablog van dinsdag 11 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- De Jonge "voorzichtig optimistisch" over vakanties in buitenland.
- Kabinet versoepelt op 19 mei met vinger op de pauzeknop.
- Opnames op IC's dalen met 20 procent.
- Trombose en laag aantal bloedplaatjes ook bij mannen vastgesteld.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!
GGD Amsterdam: minimaal 466 besmettingen na drukte Koningsdag
Na de drukte op Koningsdag in Amsterdam zijn minimaal 466 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat zegt de GGD Amsterdam, die het "het topje van de ijsberg" noemt. Het gaat met name om jongeren tussen de 18-24 jaar.
Demissionair premier Rutte sprak in zijn coronapersconferentie ook over de drukte in de hoofdstad op Koningsdag.. "Er zijn minimaal 17 clusters te vinden naar aanleiding van Koningsdag", zei hij. "Alleen van mensen die in Amsterdam getest zijn of inwoners zijn van Amsterdam. Waarschijnlijk zijn die clusters veel groter."
Reissector blij met aanpassen reisadviezen
De reissector is blij met het intrekken van het algemene negatieve reisadvies en de terugkeer van het reisadvies per land met ingang van aanstaande zaterdag. Als daar ook nog een EU-Covid-19-certificaat van de Europese Unie bijkomt, kunnen de sector én vakantiegangers zich opmaken en verheugen op een mooie zomer, zegt brancheorganisatie ANVR.
Zaterdag worden ook in andere Europese landen de reisregels versoepeld. Een woordvoerder van TUI Nederland zegt dat het vanavond al extra druk was op zijn website. "Niet alleen meer om te kijken, ook om te boeken."
Ook bij Corendon speelde dit. Topman Steven van der Heijden spreekt van "ontploffingen". Tijdens de persconferentie van het demissionaire kabinet zaten een paar duizend mensen tegelijkertijd op de website, zegt hij. Vooral Mallorca, Ibiza, de Griekse eilanden, Portugal en Curaçao zijn volgens hem in trek.
Van der Heijden is "gematigd optimistisch". "We hebben vorig jaar een kater opgelopen. Het reisadvies voor Turkije was toen geel, maar binnen twee weken toch oranje. Toen hebben we mensen moeten evacueren. We hopen dat dat dit jaar niet het geval zal zijn. Maar iedereen zal getest zijn en de vaccinatiegraad stijgt."
Ouderenorganisatie pleit voor ventilatiechecks in openbare ruimtes
Ouderenorganisatie KBO-PCOB wil dat de ventilatie in openbare binnenruimtes extra wordt gecheckt. "Waar onze achterban naar uitkijkt, is om in gezamenlijkheid weer bijeenkomsten te kunnen organiseren", zegt directeur Marcel Sturkenboom. "Om dat mogelijk te maken, moet de overheid met een plan komen hoe ventilatie duurzaam kan worden verbeterd in alle openbaar toegankelijke instellingen, zoals buurthuizen."
Sturkenboom pleit ook voor een coronakeurmerk voor luchtverversingsinstallaties. "Dan weet iedereen waar men aan toe is en dat is alleen maar goed voor het vertrouwen om zo veilig mogelijk samen te zijn."
Ondernemingsorganisaties willen dat kabinet doorpakt
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de versoepelingen die het kabinet vanavond met de vinger op de pauzeknop heeft aangekondigd.
Voor de horeca betekent dit dat de terrassen ook 's morgens weer open mogen. De beperkingen van maximaal 50 mensen per terras en anderhalve meter afstand blijven gelden. "KHN wil dat vanaf 26 mei ook de restaurants en andere 'binnenhoreca' weer open kunnen. Ook wil KHN dat in binnenruimtes naar het aantal bezoekers per vierkante meter wordt gekeken in plaats van een maximum aantal toegestane personen.
VNO-NVW en MKB-Nederland vindt het jammer dat het kabinet nog een slag om de arm houdt. "Voor ondernemers is het nu nog ruim een week onduidelijk of zij inderdaad weer open mogen. Daardoor rest hen soms weinig voorbereidingstijd of ontstaat onzekerheid bij inkoop van (dure) voorraden". Beide organisaties vragen het kabinet om de volgende stap in het openingsplan te zetten zodra het aantal ziekenhuisopnames dat toelaat. "Weken kunnen voor sommige ondernemers echt het verschil maken. Dat vraagt dus snelle actie zodra dat kan."
De Jonge geeft eigen bijdrage voor toegangstesten nog niet op
Demissionair minister De Jonge houdt vast aan een eigen bijdrage van mensen die een evenement of voorstelling willen bezoeken waar een toegangstest voor nodig is. De Kamer keerde zich daar vandaag unaniem tegen.
De Jonge vindt het niet "reëel" dat de belastingbetaler voor de kosten opdraait als zo'n test alleen nog nodig is voor bezoek aan een groot festival, een vol stadion of een vakantie in het buitenland. "Ik denk dat ik dan opnieuw aan de Kamer ga vragen of we toch een eigen bijdrage kunnen vragen", zei De Jonge vanavond. De Eerste Kamer buigt zich op 25 mei over het wetsvoorstel.
KNVB sceptisch over versoepeling voor buitensporters boven 27
De Jonge acht jaarlijkse vaccinatiecampagne noodzakelijk
Bij een vraag over hoe de wereld er over een jaar uit zal zien, zei De Jonge dat het niet uit te sluiten is dat er dan nog maatregelen nodig zijn. Hij verwacht dat het coronavirus niet volledig uit te roeien is.
"Het zou kunnen dat we naar een jaarlijkse vaccinatiecampagne gaan", zei de demissionair minister, waarbij nog niet duidelijk is welke leeftijdsgroepen dan ingeënt moeten worden. "Daar kopen we nu ook op in, met contracten met leveranciers tot 2022 of 2023."
Verder denkt De Jonge dat bijvoorbeeld de quarantaineplicht voor reizigers die terugkeren uit landen met een "heel hoog risico" mogelijk ook nog "in de instrumentenkist" blijft. "Zeker als daar mutaties zijn die minder gevoelig zijn voor vaccinatie. Maar ik hoop wel dat we in het najaar afscheid kunnen nemen van die 1,5 meter. Dat moet wel te verwachten zijn."
Minister de Jonge verwacht dat corona niet helemaal weggaat en dat er elk jaar een vaccinatiecampagne nodig is:
De Jonge: begin zomervakantie is twee derde gevaccineerd
De Jonge verwacht dat bij het begin van de zomervakantie twee derde van de Nederlanders volledig is gevaccineerd. Mensen die zonder volledige vaccinatie naar het buitenland op vakantie willen, kunnen dat met een negatief testbewijs. Hij verwacht niet dat de overheid die volledig vergoedt.
Hij verwacht dat het vaccineren de komende tijd razend snel gaat. "Volgens week zetten we al een miljoen prikken."
Sport- en cultuurlocaties onder voorwaarden weer open, sekswerkers ook weer aan het werk
Het ingaan van stap 2 betekent onder meer dat sporten buiten in groepsverband weer is toegestaan voor mensen ouder dan 27 jaar. Ook binnen sporten is weer mogelijk met maximaal 2 personen op anderhalve meter van elkaar.
Buitenlocaties voor podiumkunsten, openluchtmusea, monumenten en beeldentuinen gaan weer open, binnenlocaties voor kunst- en cultuurbeoefening ook.
Terrassen van horecagelegenheden en sportkantines mogen weer open van 6.00 uur tot 20.00 uur voor mensen die een reservering hebben. Er mogen maximaal 50 mensen per terras plaatsnemen. Ook attractie-, natuur- en dieren parken kunnen onder voorwaarden weer open.
Sekswerkers mogen net als alle andere contactberoepen weer klanten ontvangen, mits die zeggen dat ze geen coronaklachten hebben.
De Jonge "voorzichtig optimistisch" over vakanties naar buitenland
Minister De Jonge is voorzichtig optimistisch over de mogelijkheid van buitenlandse vakanties komende zomer. Het hangt af van de besluiten van andere landen om open te gaan voor buitenlandse toeristen. "We kunnen weer naar het buitenland op vakantie, maar helemaal zorgeloos is dat niet", zei hij. "We hopen en verwachten dat de komende tijd meer kan, en dat meer landen open gaan omdat de vaccinatiegraad stijgt in heel Europa."
Op 15 mei vervalt het huidige algemene advies om niet op reis te gaan. In plaats daarvan keert het reisadvies per land terug; naar gele landen kan een vakantie worden geboekt, maar mensen die dat doen moeten de lokale coronaregels wel goed naleven. Reizen naar oranje landen is alleen mogelijk als het "noodzakelijk is". Als een Nederlander toch naar een oranje land is geweest, moet hij of zij bij terugkomst een negatieve corona-uitslag laten zien en in quarantaine gaan.
De Jonge kan niet zeggen welke landen de kleuren geel of oranje krijgen. Er zijn een aantal landen die geen Nederlanders willen omdat het aantal coronabesmettingen hier nog hoog is. Hij adviseert de website nederlandwereldwijd.nl in de gaten te houden.
Minister de Jonge over vakanties en reisadviezen:
In Amsterdam na Koningsdag 17 nieuwe clusters door niet naleven coronaregels
Rutte waarschuwde dat het belangrijk is om de coronaregels te blijven volgen. Volgens hem zijn mensen angstiger geworden voor het coronavirus door onder meer de drukte op Koningsdag. Dat was niet onterecht, zei de demissionair premier. "Alleen al in Amsterdam zijn er zeventien grote clusters gevonden met besmettingen die teruggevoerd kunnen worden naar Koningsdag. Het gaat om tientallen mensen per cluster", aldus Rutte.
Stap 2 versoepelingen op 19 mei als piek duidelijk voorbij is, 'hangt niet op procent'
Het kabinet wil op woensdag 19 mei stap 2 van het openingsplan laten ingaan, als de cijfers bevestigen dat de piek van de derde golf is gepasseerd. Dat zal vermoedelijk deze week al het geval zijn, zei premier Rutte. Als het tegenvalt, wil het kabinet maandag 17 mei op de "pauzeknop" drukken, maar dat hangt niet af van een enkele procentje, zei hij.
Stap 2 houdt onder andere in dat sportscholen, binnenzwembaden, dierentuinen en pretparken beperkt open kunnen. Buitenterrassen kunnen open van 6 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds, en ook volwassenen mogen weer buiten in groepsverband sporten. Ook openluchttheaters en openluchtmusea gaan open.
Premier Rutte over de voorgenomen versoepelingen:
Pride Amsterdam gaat dit jaar door, geen botenparade
De Pride Amsterdam gaat dit jaar door, maar de Canal Parade op de grachten wordt vanwege het coronavirus opnieuw geschrapt. Dat heeft de organisatie vandaag laten weten.
Directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam zegt dat er samen met de gemeente gewerkt wordt aan het "meest haalbare" programma. "Met de anderhalve meter maatregel en testen voor toegang is de botenparade helaas geen optie", zei hij tegen NH Nieuws.
Burgemeester Halsema heeft de gemeenteraad vandaag over het besluit geïnformeerd. Het is volgens haar niet zeker welke restricties en maatregelen er eind juli en begin augustus van kracht zijn, "maar de kans is aanzienlijk dat deze de organisatie van een grootstedelijk evenement met een vrije toestroom van bezoekers nagenoeg onmogelijk maken", zegt Halsema.
De Pride duurt van 31 juli tot en met 8 augustus 2021. Dit jaar wordt er volgens de organisatie uitgebreid stilgestaan bij het 25-jarig bestaan van de Pride.
Tweede Kamer past wetten quarantaineplicht en toegangstesten aan
De Tweede Kamer stemt in met de tijdelijke wetten voor de quarantaineplicht en de toegangstesten, maar heeft wel een aantal aanpassingen bedongen.
In het wetsvoorstel voor de quarantaineplicht staat dat mensen die vanaf 15 mei uit een risicogebied naar Nederland komen verplicht in zelfisolatie gaan. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. De Kamer heeft een aantal uitzonderingen bedongen, onder andere voor mensen die afscheid willen nemen van een naaste die gaat overlijden en ook voor gevaccineerden. Dan moet wel vaststaan dat ze geen groot risico vormen bij de verspreiding van het virus.
De Kamer was in meerderheid ook voor aanpassingen aan het wetsvoorstel voor toegangstesten. Zo hoeven bezoekers van evenementen, musea, theaters en sportwedstrijden geen eigen bijdrage van 7,50 euro te betalen. Mensen die een vaccinatiebewijs of herstelbewijs kunnen tonen, hoeven geen toegangstest te ondergaan.
De wetsvoorstellen gaan door naar de Eerste Kamer. Daar hebben de voorstanders ook een meerderheid.
Maximaal 30 mensen in onder meer sportscholen en binnenzwembaden
Als de sportscholen weer open mogen, gaat er een maximum gelden van 30 sporters. Hetzelfde gaat gelden voor binnenzwembaden, zeggen ingewijden. Vanavond maakt het kabinet versoepelingen van de coronamaatregelen bekend, die als het goed is op 19 mei zullen ingaan.
Dat hangt nog wel af van de ontwikkeling van de cijfers. Het definitieve groene licht wordt twee dagen van tevoren gegeven.
Het is dan ook de bedoeling dat muziekscholen en cultuurcentra weer open gaan. Ook daar mogen dan maximaal 30 mensen naar binnen.
Amerikanen kunnen tot 4 juli gratis taxi bestellen om vaccinatie te halen
Amerikanen die zich voor 4 juli laten vaccineren mogen op kosten van de Amerikaanse regering een taxi bestellen om naar een vaccinatiecentrum te gaan. Het Witte Huis heeft bekendgemaakt dat een overeenkomst is gesloten met de taxibedrijven Uber en Lyft. Dit is een van de maatregelen die de regering wil nemen om het vaccineren te stimuleren.
Op 4 juli vieren Amerikanen Onafhankelijkheidsdag. Dat wordt traditioneel gevierd met parades, barbecues en andere feestelijke samenkomsten. De regering wil dat dan minstens 70 procent van de inwoners een eerste prik heeft gehad.
In de VS daalt het aantal mensen dat een vaccinatie haalt, ook al is nog lang niet iedereen gevaccineerd. Met lokkertjes als gratis bier, een waardebon of een gratis kaartje voor een honkbalwedstrijd wordt geprobeerd om twijfelaars over de streep te trekken.
Om 19.00 uur persconferentie kabinet, waarschijnlijk aankondiging over versoepelingen
Na drie weken houden demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge weer een persconferentie over de coronamaatregelen. Naar alle waarschijnlijkheid kondigen ze aan dat volgende week pretparken en dierentuinen weer opengaan, net als binnenzwembaden en sportscholen.
De persconferentie wordt vanaf 19.00 uur live uitgezonden op NPO 1, NPO Start, NPO Politiek, NPO Radio 1, de Facebookpagina van de NOS en ons YouTube-kanaal.
Kabinet beslist binnen twee weken over volledige openstelling middelbare scholen
Het kabinet wil binnen twee weken beslissen of de middelbare scholen weer volledig opengaan. Die versoepeling zou dan in de week van 31 mei moeten ingaan, zeggen ingewijden. In de scholen hoeft dan ook niet langer 1,5 meter afstand gehouden te worden, want dat is in een vol gebouw niet mogelijk.
Het voortgezet onderwijs is op dit moment gedeeltelijk open. De meeste leerlingen krijgen ongeveer de helft van de tijd fysiek les, de andere uren wordt er online onderwijs gegeven.
Timen van het RIVM vindt het te vroeg om nu al te versoepelen
Aura Timen van het RIVM vindt het te vroeg voor versoepeling van coronamaatregelen. Volgens de berekeningen van het RIVM zijn zowel de opnames in de ziekenhuizen als op de IC's de afgelopen week met 22 procent gedaald, maar het RIVM vergelijkt de huidige aantallen liever met de piek van de huidige golf. Die werd op 21 april bereikt.
"Ten opzichte van die piek is er nog geen robuuste daling van ten minste 20 procent", zegt Timen. Het is volgens haar daarom te vroeg om nu al de volgende stap in de versoepelingen te zetten.
Het kabinet maakt vanavond om 19.00 uur waarschijnlijk bekend dat stap 2 van de openingsplan volgende week kan worden gezet als de daling van het aantal opnames doorzet. Timen vindt dat verstandig.
5586 nieuwe besmettingen, daling 9 procent met week ervoor
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5586 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 298 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 6730 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 9 procent vergeleken met de week ervoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2480 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2487), van wie 748 op de IC (gisteren: 757), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Bij het RIVM werden 44 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 17. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag, tegen 18 doden per dag een week eerder.
Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 153 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 160.
Toezichthouder niet verrast door nieuwe cijfers over bijwerking AstraZeneca
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is niet verrast door de update van het bijwerkingencentrum Lareb over een zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin. Lareb zegt in de tweewekelijkse update dat de combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes in Nederland nu bij vijftien mensen is vastgesteld. Zes van hen zijn ouder dan 60.
Voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zijn de meldingen geen reden voor actie. "Het Europees Medicijnagentschap EMA heeft vastgesteld dat deze bijwerking in 1 op de 100.000 gevallen optreedt na de eerste prik bij 60 tot 69-jarigen. Het aantal meldingen in Nederland in deze leeftijdscategorie ligt nu lager dan je op basis daarvan mag verwachten" zegt een woordvoerder. "De voordelen van het vaccineren wegen dus nog steeds op tegen de risico's."
In Nederland worden nu alleen 60-plussers ingeënt met AstraZeneca. "Deze meldingen laten zien dat de zeldzame combinatie van uitgebreide trombose en een laag aantal bloedplaatjes ook bij 60-plussers een bijwerking zijn van het vaccin", zegt directeur Agnes Kant van het Bijwerkingencentrum Lareb. Hoe groot het risico voor 60-plussers is weet Kant niet. "Wel kunnen we concluderen dat de bijwerking zelden voorkomt." De zeldzame bijwerking staat inmiddels in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin.
Opnames op IC’s dalen met 20 procent
In de ziekenhuizen liggen op dit moment 2480 covidpatiënten, zeven minder dan gisteren. Daarvan liggen er 748 op intensive care-afdelingen, negen minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Belangrijker is dat de IC-opnames de afgelopen zeven dagen met 20 procent zijn gedaald ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Exact die daling voor zowel de IC-opnames als de ziekenhuisopnames stelt het Outbreak Management Team (OMT) als voorwaarde voor verdere versoepelingen. De ziekenhuisopnames halen overigens de OMT-eis nog niet: die zijn met slechts 10 procent gedaald de voorbije week.
De verwachting is dat het kabinet vanavond bekendmaakt dat de versoepelingen volgende week door kunnen gaan, op voorwaarde dat de ziekenhuiscijfers blijven dalen.
Artsen India waarschuwen: 'Koeienpoep helpt niet tegen corona'
Artsen in India waarschuwen inwoners die geloven dat de uitwerpselen van een koe helpen tegen corona. Een kleine groep in het westen van het land gelooft dat een mengsel van koeienmest en urine van een koe weerstand verhoogt en bescherming biedt tegen het coronavirus.
Opnieuw enkele 'trombose/bloedplaatjes'-meldingen AstraZeneca
Bijwerkingencentrum Lareb heeft over AstraZeneca tot eind vorige maand vijftien meldingen gekregen van trombose in combinatie met een lag aantal bloedplaatjes. Het gaat om twaalf vrouwen en drie mannen. Zes van hen zijn ouder dan 60 jaar. Dat blijkt uit de tweewekelijkse update van Lareb.
In Nederland worden nu alleen 60-plussers ingeënt met AstraZeneca. "Deze meldingen laten zien dat de zeldzame combinatie van uitgebreide trombose en een laag aantal bloedplaatjes ook bij 60-plussers een bijwerking zijn van het vaccin", zegt directeur Agnes Kant van het Bijwerkingencentrum Lareb. Hoe groot het risico voor 60-plussers is weet Kant niet. "Wel kunnen we concluderen dat de bijwerking zelden voorkomt." De zeldzame bijwerking staat inmiddels in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin.
Lareb heeft tot nu toe bijna 50.000 meldingen ontvangen over vermoedens van bijwerkingen door coronavaccins. De meeste meldingen gaan over bekende en relatief milde klachten als hoofdpijn, spierpijn en pijn op de prikplek. Ook zijn er 111 hevige allergische reacties vastgesteld en ontving Lareb 320 meldingen over mensen die na een prik zijn overleden, van wie 23 mensen onder de 65 jaar. De meeste meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech, het meest gebruikte coronavaccin dat vooral bij ouderen wordt gebruikt.
'België gaat flink versoepelen'
De Belgische regering gaat hoogstwaarschijnlijk de beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan stapsgewijs opheffen. Dat schrijft de VRT op basis van bronnen bij het Overlegcomité, dat nog vergadert over versoepelingen. In een openingsplan van het Overlegcomité staan volgens de Belgische omroep data waarop er weer versoepelingen zouden kunnen; 9 juni wordt genoemd als eerste datum, de daaropvolgende stappen staan gepland voor 30 juli en 13 augustus en 1 september.
Vanaf 9 juni mag de horeca ook binnen mensen ontvangen. "Er is alleen nog wat discussie over het sluitingsuur van 22.00 uur", zegt VRT-journalist Riadh Bahri. Ook zijn binnen evenementen met 200 mensen weer mogelijk, buiten mogen 400 mensen bij elkaar zijn.
Thuis mogen mensen vanaf de eerste versoepelingsdatum vier mensen zien. "Dat aantal zal stelselmatig in de loop van de zomer worden opgetrokken", zegt Bahri. Vanaf 13 augustus worden waarschijnlijk ook grote festivals weer toegestaan voor mensen die een eerste vaccinatie hebben gehad of negatief getest zijn.
In België is de vaccinatiecampagne aardig op stoom. Volgens het Europees Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) staat België momenteel op de derde plaats van de Europese landen met het hoogste aantal eerste doses per inwoner. Het aantal besmettingen was afgelopen week stabiel met net iets minder dan 3000 per dag. België heeft ongeveer 11,5 miljoen inwoners.
Huisarts vaccineert mensen vanuit huis met AstraZeneca
Een huisarts uit Winschoten vaccineert tegen de richtlijnen in toch mensen onder de zestig jaar met Astrazeneca. Ze besloot daartoe omdat ze tien flacons van het vaccin overhad.
"Het RIVM heeft het aan ons gegeven en ik denk: ik ga het toch niet weggooien?", zegt Anna Elting-Wartan tegen RTV Noord. Ze vaccineerde de mensen vanuit huis. "Ik heb zelf het initiatief genomen en heb drie vrije dagen gebruikt."
Via via trommelde ze tientallen mensen op die zaten te springen om een vaccin. "We hadden tien mensen per half uur en ze bleven een kwartier ter observatie. Ze prikte met name mensen tussen de veertig en zestig jaar.
Alle gevaccineerden kunnen bij Elting-Wartan ook voor de tweede prik terecht.
HEMA lijdt meer dan 200 miljoen verlies in coronajaar
HEMA leed vorig jaar voor het achtste jaar op rij verlies. Het verlies kwam uit op 215 miljoen euro, het op een na grootste verlies uit de geschiedenis van de warenhuisketen. Vanwege corona waren de winkels lange tijd dicht, of er mochten maar weinig mensen naar binnen.
De omzet van Hema daalde met 15 procent. Hema heeft sinds vorig jaar nieuwe eigenaren, onder wie de familie Van Eerd van supermarkt Jumbo.
'Pfizer sluist miljardenwinst weg via Nederland'
Vaccinfabrikant Pfizer verdient miljarden aan coronavaccins die overheden inkopen, meldt het onderzoeksplatform Follow the Money. De vaccins van de farmaceut worden mede ontwikkeld dankzij research van universiteiten en met belastinggeld. Volgens het platform betaalt Pfizer nauwelijks belasting en in Nederland helemaal niet.
Het gaat volgens journalist Henk Willem Smits van Follow the Money om enorme bedragen. "Deze 'brievenbusfirma' heeft de afgelopen tien jaar tussen de 10 en 20 miljard dollar winst gemaakt", zegt hij op NPO Radio 1. Pfizer heeft een kantorenpark in Capelle aan den IJssel waar jaarlijks meer dan 36 miljard euro wordt omgezet. Dat maakt dat het gemeten in omzet tot de vijftien grootste bedrijven van Nederland hoort. Smits spreekt van een gigantische brievenbus-bv.
Pfizer zegt zich aan alle wetten en regels te houden. "We doen zaken in meer dan 150 landen over de hele wereld", zegt een woordvoerder tegen Follow the Money. "Te allen tijde, en overal waar we actief zijn, houdt Pfizer zich aan alle boekhoud- en belastingwetten. We betalen alle verschuldigde belastingen."
Maar volgens Follow the Money valt daar wel wat op af te dingen. "Nederland houdt gaten in het belastingstelsel in stand waar Amerikaanse bedrijven graag gebruik van maken. De door Pfizer gekozen constructie heeft er alle schijn van dat het bedrijf echt tot het gaatje wil gaan om zo min mogelijk belasting te betalen."
30.000 kaarsjes voor coronadoden in Praag
In Praag zijn de bijna 30.000 mensen herdacht die zijn overleden door corona. Er werd een herdenkingsbijeenkomst gehouden op een van de binnenplaatsen van de Praagse Burcht, in het bijzijn van de Tsjechische president Milos Zeman.
"Ik wil de hoop uitspreken dat de pandemie, dankzij de massale vaccinatiecampagne, uiterlijk in september van dit jaar zal eindigen en dat we hem alleen als een nare droom zullen herinneren", zei Zeman, Daarna volgde een minuut stilte.
Tsjechië heeft een zware tijd achter de rug. Het land was een tijdlang de coronabrandhaard van Europa. Half maart beleefde was de zwaarste week. Inmiddels is de noodtoestand opgeheven. Winkels, markten en musea zijn weer open, net als kinderdagverblijven en scholen.
Voor iedere dode werd een kaarsje aangestoken:
Coronapatiënt na 105 dagen weer thuis
Acht weken lag hij met corona aan de beademing op de IC, maar na 105 dagen is Pascal Logister (51) uit Landgraaf weer thuis. De halve straat liep gisteren uit om hem te verwelkomen. Het had volgens Logister weinig gescheeld of hij was niet meer thuisgekomen. "Ze dachten dat kamer 9 het niet ging halen" zegt hij tegen 1Limburg.
Logister werd eind januari opgenomen in het Zuyderland ziekenhuis, tien dagen na zijn positieve test. "In het begin was ik moe en wat grieperig, maar dat dit zou gebeuren had ik nooit kunnen bevatten." Van de weken daarna weet hij niets meer.
Na de opname op de IC revalideerde hij anderhalve maand bij een instelling in Hoensbroek. "Een paar weken geleden kon ik me nauwelijks nog bewegen en nu gaat het stukken beter. Al zal het nog wel even duren voordat ik weer echt de oude ben", zegt Logister.
Hij is verrast door de feestelijke ontvangst door familieleden en buren. "Ik ben echt heel blij weer thuis te zijn, ik had echt heimwee en belde mijn vrouw midden in de nacht."
'Nog maar de helft van zorgpersoneel in ziekenhuizen gevaccineerd'
Het schiet nog niet op het met vaccineren van zorgpersoneel in ziekenhuizen. Tot nu toe is de helft van de ziekenhuismedewerkers gevaccineerd, meldt BNR Nieuwsradio. De zender deed een rondvraag bij de grootste ziekenhuizen in het land. Ziekenhuizen zeggen niet genoeg vaccins te hebben om iedereen te vaccineren.
Het aantal zorgmedewerkers zonder vaccinatie ligt tussen de 40 en 60 procent, zegt voorzitter Stella Salden van beroepsorganisatie Nu'91 in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is heel teleurstellend en niet te begrijpen dat zorgpersoneel dat dagelijks in contact staat met covidpatiënten, niet de hoogste prioriteit krijgt."
Salden vindt dat zorgmedewerkers te allen tijde voorrang moeten krijgen en wijt de achterstand aan de keuzes van het kabinet. "Deze mensen staan al een jaar lang in de frontlinie en lopen iedere dag de kans om besmet te worden. We zijn blij dat mensen die direct werken met covidpatiënten nu voorrang hebben gehad. Maar dat waren maar 40.000 vaccins en dat is te weinig, want we hebben 270.000 mensen werken in de zorg."
Dat nog lang niet al het zorgpersoneel is gevaccineerd, voelt voor Salden extra dubbel nu er vanavond mogelijk nieuwe versoepelingen worden aangekondigd. "De ziekenhuis- en IC-opnames dalen nog maar licht."
Ziekenhuizen verwachten wel dat ze de komende tijd een inhaalslag kunnen maken nu de ladingen coronavaccins langzaam toenemen.
Opnieuw coronabesmetting in Australië
In de Australische deelstaat Victoria is voor het eerst in meer dan twee maanden iemand besmet geraakt met het coronavirus. Het is een man van in de dertig die begin deze maand vanuit het buitenland naar Australië is gereisd.
De man ging twee weken in quarantaine en deed meerdere testen, die allemaal negatief waren. Afgelopen weekend kreeg de man griepverschijnselen en bleek hij toch besmet te zijn met het virus. Hoe hij het virus heeft opgelopen, wordt nog onderzocht.
Australië telt in vergelijking met andere westerse landen relatief weinig coronabesmettingen en -sterfgevallen. De regering sloot vrij snel na het begin van de pandemie de grenzen, plaatste het land in lockdown en stelde ook strenge regels op voor afstand houden. Er zijn in het land iets meer dan 30.000 infecties geregistreerd en zijn er 1000 mensen aan corona overleden, op een bevolking van zo'n 25 miljoen mensen.
Maatregelen op Aruba versoepeld
De coronamaatregelen op Aruba worden per vandaag versoepeld, melden de lokale autoriteiten. Zo wordt de avondklok verkort van 00.00 uur tot 04.30 uur. Dat betekent dat restaurants en andere bedrijven die 's avonds open mogen zijn, voortaan tot 23.00 uur open mogen blijven. Verder mogen er vanaf vandaag meer mensen aan één tafel zitten in een horecagelegenheid: acht volwassenen binnen of tien volwassenen buiten.
Op verschillende plekken blijft er wel een alcoholverbod gelden: op de meeste stranden, in parken en op parkeerplaatsen is het drinken van alcohol nog steeds verboden. Boodschappen doen moet ook nog altijd alleen, zegt de Arubaanse overheid. Wel komt er een einde aan het samenscholingsverbod.
Op Aruba is het aantal nieuwe gevallen van het coronavirus al enige tijd laag. Gisteren werden 11 nieuwe gevallen geregistreerd, en volgens de Arubaanse overheid zijn er nu 92 'actieve gevallen' bekend.
Tientallen lichamen aangespoeld op oevers in noorden van India
In het noorden van India zijn de lichamen van tientallen mensen aangespoeld op de oevers van de rivier de Ganges. Daarover berichten de BBC en het Franse persbureau AFP. Het gaat zeer waarschijnlijk om mensen die aan het coronavirus zijn overleden.
Volgens een woordvoerder van de lokale autoriteiten gaat het om zo'n 40 lichamen die werden ontdekt nabij de grens tussen de deelstaten Bihar en Uttar Pradesh. Dat zijn twee zeer arme gebieden in India. De menselijke resten worden gecremeerd of begraven. De lichamen zouden al enkele dagen in het water hebben gelegen.
Tegen de BBC zeggen inwoners dat er een tekort is aan hout voor crematies en dat de kosten voor een begrafenis sterk zijn gestegen. Daardoor zouden zeer arme gezinnen geen andere optie meer zien dan een lichaam van een dierbare naar de rivier te brengen.
Toezichthouder VS keurt Pfizer-vaccin goed voor 12 tot 15-jarigen
Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA heeft het coronavaccin van BioNTech/Pfizer ook goedgekeurd voor mensen van 12 tot en met 15 jaar oud. De toelating voor het vaccin was tot op heden voor mensen van 16 jaar en ouder, maar geldt nu dus ook voor jongere mensen.
Volgens de directeur van de FDA is het een "belangrijke stap" in de strijd tegen de coronapandemie. "De actie van vandaag maakt het mogelijk om de jongere mensen te beschermen tegen covid-19", zei ze. Volgens haar kunnen ouders en verzorgers erop vertrouwen dat alle beschikbare gegevens "grondig" zijn gecontroleerd.
Volgens het geneesmiddelenagentschap is het vaccin van BioNTech/Pfizer veilig en effectief bij jongere mensen. Bij een klinische proef onder meer dan 2000 jongeren tussen de 12 en 15 bleek niemand besmet geraakt met het coronavirus. Zowel BioNTech/Pfizer als farmaceut Moderna zijn inmiddels gestart met studies bij Amerikaanse kinderen tussen de 6 maanden en 11 jaar.
In Nederland worden vooralsnog alleen volwassenen ingeënt, maar het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is al wel bezig met de beoordeling van het Pfizer-vaccin voor mensen tussen de 12 en 15 jaar oud. Het bureau verwacht de uitkomst daarvan volgende maand. Nu is het vaccin van BioNTech/Pfizer goedgekeurd voor 16 jaar en ouder.
Vaccinatierel kost Belgische burgemeester voorlopig haar functie
De burgemeester van de Belgische gemeente Sint-Truiden legt haar functie tijdelijk neer na een vaccinatieschandaal. De 56-jarige Veerle Heeren lag onder vuur, omdat ze zichzelf en dertien familieleden, vrienden en collega's had voorgetrokken bij het vaccinatieprogramma.
Een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad vond dat ze mocht aanblijven, maar Heeren zegt nu dat ze tijdelijk haar functie neerlegt. Ze zegt in een verklaring dat ze zich de komende periode "100 procent ter beschikking stelt" om antwoorden te geven op het onderzoek dat door de Vlaamse regering is aangekondigd. De raad oordeelde eerder al unaniem dat Heeren de bestuursregels heeft overtreden.
Heeren verklaarde in de gemeenteraad dat er tijdens de opstartfase van het vaccinatieprogramma een overschot aan vaccins was. Aan haar werd toen gevraagd of ze gevaccineerd wilde worden; vervolgens gaf ze namen uit haar omgeving van mensen die eveneens een restvaccin wilden ontvangen. "Het was niet verstandig, ik heb een fout gemaakt", zei de burgemeester. Ze benadrukte dat het niet om corruptie ging, maar een spontane actie betrof.
Welkom!
Goedemorgen en van harte welkom in het liveblog over de coronacrisis van dinsdag 11 mei. Wil je het blog van gisteren teruglezen? Dat kan hier.