NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kabinet versoepelt naar stap 2 op 19 mei • Voorzichtig optimisme over buitenlandse vakanties

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 11 mei. Hier vind je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • De Jonge "voorzichtig optimistisch" over vakanties in buitenland.
 • Kabinet versoepelt op 19 mei met vinger op de pauzeknop.
 • Opnames op IC's dalen met 20 procent.
 • Trombose en laag aantal bloedplaatjes ook bij mannen vastgesteld.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Goedenacht!

 • GGD Amsterdam: minimaal 466 besmettingen na drukte Koningsdag

  Na de drukte op Koningsdag in Amsterdam zijn minimaal 466 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat zegt de GGD Amsterdam, die het "het topje van de ijsberg" noemt. Het gaat met name om jongeren tussen de 18-24 jaar.

  Demissionair premier Rutte sprak in zijn coronapersconferentie ook over de drukte in de hoofdstad op Koningsdag.. "Er zijn minimaal 17 clusters te vinden naar aanleiding van Koningsdag", zei hij. "Alleen van mensen die in Amsterdam getest zijn of inwoners zijn van Amsterdam. Waarschijnlijk zijn die clusters veel groter."

 • Reissector blij met aanpassen reisadviezen

  De reissector is blij met het intrekken van het algemene negatieve reisadvies en de terugkeer van het reisadvies per land met ingang van aanstaande zaterdag. Als daar ook nog een EU-Covid-19-certificaat van de Europese Unie bijkomt, kunnen de sector én vakantiegangers zich opmaken en verheugen op een mooie zomer, zegt brancheorganisatie ANVR.

  Zaterdag worden ook in andere Europese landen de reisregels versoepeld. Een woordvoerder van TUI Nederland zegt dat het vanavond al extra druk was op zijn website. "Niet alleen meer om te kijken, ook om te boeken."

  Ook bij Corendon speelde dit. Topman Steven van der Heijden spreekt van "ontploffingen". Tijdens de persconferentie van het demissionaire kabinet zaten een paar duizend mensen tegelijkertijd op de website, zegt hij. Vooral Mallorca, Ibiza, de Griekse eilanden, Portugal en Curaçao zijn volgens hem in trek.

  Van der Heijden is "gematigd optimistisch". "We hebben vorig jaar een kater opgelopen. Het reisadvies voor Turkije was toen geel, maar binnen twee weken toch oranje. Toen hebben we mensen moeten evacueren. We hopen dat dat dit jaar niet het geval zal zijn. Maar iedereen zal getest zijn en de vaccinatiegraad stijgt."

 • Ouderenorganisatie pleit voor ventilatiechecks in openbare ruimtes

  Ouderenorganisatie KBO-PCOB wil dat de ventilatie in openbare binnenruimtes extra wordt gecheckt. "Waar onze achterban naar uitkijkt, is om in gezamenlijkheid weer bijeenkomsten te kunnen organiseren", zegt directeur Marcel Sturkenboom. "Om dat mogelijk te maken, moet de overheid met een plan komen hoe ventilatie duurzaam kan worden verbeterd in alle openbaar toegankelijke instellingen, zoals buurthuizen."

  Sturkenboom pleit ook voor een coronakeurmerk voor luchtverversingsinstallaties. "Dan weet iedereen waar men aan toe is en dat is alleen maar goed voor het vertrouwen om zo veilig mogelijk samen te zijn."

 • Ondernemingsorganisaties willen dat kabinet doorpakt

  Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de versoepelingen die het kabinet vanavond met de vinger op de pauzeknop heeft aangekondigd.

  Voor de horeca betekent dit dat de terrassen ook 's morgens weer open mogen. De beperkingen van maximaal 50 mensen per terras en anderhalve meter afstand blijven gelden. "KHN wil dat vanaf 26 mei ook de restaurants en andere 'binnenhoreca' weer open kunnen. Ook wil KHN dat in binnenruimtes naar het aantal bezoekers per vierkante meter wordt gekeken in plaats van een maximum aantal toegestane personen.

  VNO-NVW en MKB-Nederland vindt het jammer dat het kabinet nog een slag om de arm houdt. "Voor ondernemers is het nu nog ruim een week onduidelijk of zij inderdaad weer open mogen. Daardoor rest hen soms weinig voorbereidingstijd of ontstaat onzekerheid bij inkoop van (dure) voorraden". Beide organisaties vragen het kabinet om de volgende stap in het openingsplan te zetten zodra het aantal ziekenhuisopnames dat toelaat. "Weken kunnen voor sommige ondernemers echt het verschil maken. Dat vraagt dus snelle actie zodra dat kan."

 • De Jonge geeft eigen bijdrage voor toegangstesten nog niet op

  Demissionair minister De Jonge houdt vast aan een eigen bijdrage van mensen die een evenement of voorstelling willen bezoeken waar een toegangstest voor nodig is. De Kamer keerde zich daar vandaag unaniem tegen.

  De Jonge vindt het niet "reëel" dat de belastingbetaler voor de kosten opdraait als zo'n test alleen nog nodig is voor bezoek aan een groot festival, een vol stadion of een vakantie in het buitenland. "Ik denk dat ik dan opnieuw aan de Kamer ga vragen of we toch een eigen bijdrage kunnen vragen", zei De Jonge vanavond. De Eerste Kamer buigt zich op 25 mei over het wetsvoorstel.

 • KNVB sceptisch over versoepeling voor buitensporters boven 27

 • De Jonge acht jaarlijkse vaccinatiecampagne noodzakelijk

  Bij een vraag over hoe de wereld er over een jaar uit zal zien, zei De Jonge dat het niet uit te sluiten is dat er dan nog maatregelen nodig zijn. Hij verwacht dat het coronavirus niet volledig uit te roeien is.

  "Het zou kunnen dat we naar een jaarlijkse vaccinatiecampagne gaan", zei de demissionair minister, waarbij nog niet duidelijk is welke leeftijdsgroepen dan ingeënt moeten worden. "Daar kopen we nu ook op in, met contracten met leveranciers tot 2022 of 2023."

  Verder denkt De Jonge dat bijvoorbeeld de quarantaineplicht voor reizigers die terugkeren uit landen met een "heel hoog risico" mogelijk ook nog "in de instrumentenkist" blijft. "Zeker als daar mutaties zijn die minder gevoelig zijn voor vaccinatie. Maar ik hoop wel dat we in het najaar afscheid kunnen nemen van die 1,5 meter. Dat moet wel te verwachten zijn."

  Minister de Jonge verwacht dat corona niet helemaal weggaat en dat er elk jaar een vaccinatiecampagne nodig is:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge verwacht jaarlijkse vaccinatiecampagne: 'Daar kopen we nu al op in'
 • De Jonge: begin zomervakantie is twee derde gevaccineerd

  De Jonge verwacht dat bij het begin van de zomervakantie twee derde van de Nederlanders volledig is gevaccineerd. Mensen die zonder volledige vaccinatie naar het buitenland op vakantie willen, kunnen dat met een negatief testbewijs. Hij verwacht niet dat de overheid die volledig vergoedt.

  Hij verwacht dat het vaccineren de komende tijd razend snel gaat. "Volgens week zetten we al een miljoen prikken."

 • Sport- en cultuurlocaties onder voorwaarden weer open, sekswerkers ook weer aan het werk

  Het ingaan van stap 2 betekent onder meer dat sporten buiten in groepsverband weer is toegestaan voor mensen ouder dan 27 jaar. Ook binnen sporten is weer mogelijk met maximaal 2 personen op anderhalve meter van elkaar.

  Buitenlocaties voor podiumkunsten, openluchtmusea, monumenten en beeldentuinen gaan weer open, binnenlocaties voor kunst- en cultuurbeoefening ook.

  Terrassen van horecagelegenheden en sportkantines mogen weer open van 6.00 uur tot 20.00 uur voor mensen die een reservering hebben. Er mogen maximaal 50 mensen per terras plaatsnemen. Ook attractie-, natuur- en dieren parken kunnen onder voorwaarden weer open.

  Sekswerkers mogen net als alle andere contactberoepen weer klanten ontvangen, mits die zeggen dat ze geen coronaklachten hebben.

 • De Jonge "voorzichtig optimistisch" over vakanties naar buitenland

  Minister De Jonge is voorzichtig optimistisch over de mogelijkheid van buitenlandse vakanties komende zomer. Het hangt af van de besluiten van andere landen om open te gaan voor buitenlandse toeristen. "We kunnen weer naar het buitenland op vakantie, maar helemaal zorgeloos is dat niet", zei hij. "We hopen en verwachten dat de komende tijd meer kan, en dat meer landen open gaan omdat de vaccinatiegraad stijgt in heel Europa."

  Op 15 mei vervalt het huidige algemene advies om niet op reis te gaan. In plaats daarvan keert het reisadvies per land terug; naar gele landen kan een vakantie worden geboekt, maar mensen die dat doen moeten de lokale coronaregels wel goed naleven. Reizen naar oranje landen is alleen mogelijk als het "noodzakelijk is". Als een Nederlander toch naar een oranje land is geweest, moet hij of zij bij terugkomst een negatieve corona-uitslag laten zien en in quarantaine gaan.

  De Jonge kan niet zeggen welke landen de kleuren geel of oranje krijgen. Er zijn een aantal landen die geen Nederlanders willen omdat het aantal coronabesmettingen hier nog hoog is. Hij adviseert de website nederlandwereldwijd.nl in de gaten te houden.

  Minister de Jonge over vakanties en reisadviezen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Vanaf 15 mei per land bekijken of je er veilig naartoe kunt'
 • In Amsterdam na Koningsdag 17 nieuwe clusters door niet naleven coronaregels

  Rutte waarschuwde dat het belangrijk is om de coronaregels te blijven volgen. Volgens hem zijn mensen angstiger geworden voor het coronavirus door onder meer de drukte op Koningsdag. Dat was niet onterecht, zei de demissionair premier. "Alleen al in Amsterdam zijn er zeventien grote clusters gevonden met besmettingen die teruggevoerd kunnen worden naar Koningsdag. Het gaat om tientallen mensen per cluster", aldus Rutte.

 • Stap 2 versoepelingen op 19 mei als piek duidelijk voorbij is, 'hangt niet op procent'

  Het kabinet wil op woensdag 19 mei stap 2 van het openingsplan laten ingaan, als de cijfers bevestigen dat de piek van de derde golf is gepasseerd. Dat zal vermoedelijk deze week al het geval zijn, zei premier Rutte. Als het tegenvalt, wil het kabinet maandag 17 mei op de "pauzeknop" drukken, maar dat hangt niet af van een enkele procentje, zei hij.

  Stap 2 houdt onder andere in dat sportscholen, binnenzwembaden, dierentuinen en pretparken beperkt open kunnen. Buitenterrassen kunnen open van 6 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds, en ook volwassenen mogen weer buiten in groepsverband sporten. Ook openluchttheaters en openluchtmusea gaan open.

  Premier Rutte over de voorgenomen versoepelingen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: Verder versoepelen, maar met mogelijkheid om op pauzeknop te drukken
 • Pride Amsterdam gaat dit jaar door, geen botenparade

  De Pride Amsterdam gaat dit jaar door, maar de Canal Parade op de grachten wordt vanwege het coronavirus opnieuw geschrapt. Dat heeft de organisatie vandaag laten weten.

  Directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam zegt dat er samen met de gemeente gewerkt wordt aan het "meest haalbare" programma. "Met de anderhalve meter maatregel en testen voor toegang is de botenparade helaas geen optie", zei hij tegen NH Nieuws.

  Burgemeester Halsema heeft de gemeenteraad vandaag over het besluit geïnformeerd. Het is volgens haar niet zeker welke restricties en maatregelen er eind juli en begin augustus van kracht zijn, "maar de kans is aanzienlijk dat deze de organisatie van een grootstedelijk evenement met een vrije toestroom van bezoekers nagenoeg onmogelijk maken", zegt Halsema.

  De Pride duurt van 31 juli tot en met 8 augustus 2021. Dit jaar wordt er volgens de organisatie uitgebreid stilgestaan bij het 25-jarig bestaan van de Pride.

 • Tweede Kamer past wetten quarantaineplicht en toegangstesten aan

  De Tweede Kamer stemt in met de tijdelijke wetten voor de quarantaineplicht en de toegangstesten, maar heeft wel een aantal aanpassingen bedongen.

  In het wetsvoorstel voor de quarantaineplicht staat dat mensen die vanaf 15 mei uit een risicogebied naar Nederland komen verplicht in zelfisolatie gaan. Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. De Kamer heeft een aantal uitzonderingen bedongen, onder andere voor mensen die afscheid willen nemen van een naaste die gaat overlijden en ook voor gevaccineerden. Dan moet wel vaststaan dat ze geen groot risico vormen bij de verspreiding van het virus.

  De Kamer was in meerderheid ook voor aanpassingen aan het wetsvoorstel voor toegangstesten. Zo hoeven bezoekers van evenementen, musea, theaters en sportwedstrijden geen eigen bijdrage van 7,50 euro te betalen. Mensen die een vaccinatiebewijs of herstelbewijs kunnen tonen, hoeven geen toegangstest te ondergaan.

  De wetsvoorstellen gaan door naar de Eerste Kamer. Daar hebben de voorstanders ook een meerderheid.