NOS Nieuws

VS breekt eigen vaccinatierecord, 'maar we hebben nog een lange weg te gaan'

  • Laura Hoogenraad

  • Laura Hoogenraad

Het vaccineren in de Verenigde Staten gaat in rap tempo. Eén op de drie Amerikanen heeft de eerste dosis al gekregen, waardoor president Joe Biden heeft aangekondigd dat vanaf 19 april alle volwassenen in aanmerking komen voor een vaccinatieafspraak. Eerst was dat nog vanaf 1 mei. "Geen verwarrende regels of restricties meer", beloofde Biden.

Ook heeft Biden het doel van het aantal gevaccineerden in de eerste honderd dagen van zijn presidentschap bijgesteld naar 200 miljoen. Een maand eerder hoopte hij nog op 100 miljoen. Het is niet de enige vaccinatie-mijlpaal die de Amerikanen hebben bereikt. Afgelopen zaterdag werd er op één dag een record bereikt van vier miljoen gezette prikken.

Prik halen in de supermarkt

In een buurtapotheek in een supermarkt in Washington kunnen mensen hun coronavaccin krijgen terwijl ze hun boodschappen doen. Tegenover de groenteafdeling is een kleine kliniek ingericht met houten stoeltjes en witte gordijntjes.

"Als we het hebben over de eerlijke verdeling van het vaccin en het wegnemen van mogelijke obstakels, bieden supermarkten en het inzetten van buurtapotheken veel potentie", zegt apotheekmanager Samir Balile. "Wij zijn de hoeksteen van deze gemeenschap, we helpen mensen niet alleen met hun essentiële boodschappen, maar ook met hun vaccinaties."

In deze supermarkt wachten Amerikanen om geprikt te worden

De apotheek van Balile is niet de enige waar wordt gevaccineerd; in het hele land worden er prikken gezet in drogisterijen en supermarkten. Ook worden openingstijden van klinieken uitgebreid, worden er transportservices ingezet om mensen van en naar hun afspraak te brengen en worden er ook steeds meer massavaccinatielocaties geopend.

Op een parkeerplaats naast een metrostation in de staat Maryland staat een verzameling van grote witte tenten. Deze vaccinatiekliniek is net geopend en gaat zo'n 3000 prikken per dag zetten. Het is een massale operatie in een arm district met de laagste vaccinatiegraad van de staat. Met de strategische locatie hopen ze meer mensen te bereiken uit armere buitenwijken, die wellicht geen auto hebben maar die wel kunnen komen met het openbaar vervoer. Iedereen boven de 16 jaar met een afspraak is welkom.

"Ik ben zo opgelucht dat ik eindelijk mijn vaccinatie heb gekregen", zegt een jonge vrouw als ze de tent verlaat met een pleister op haar bovenarm. "Normaal gesproken parkeer ik hier om de metro naar mijn werk te pakken. Het is fantastisch om te zien hoe ze deze plek hebben omgetoverd."

Grote vaccinatiekliniek op een parkeerplaats in Maryland

Een afspraak bemachtigen is nog niet zo gemakkelijk. Groepen vrijwilligers, die zichzelf Vaccine Hunters noemen, gaan voor anderen 'op jacht' naar een plekje.

De organisatie van Katie Wall-Mansen, oprichter van DC Vaccine Coalition, heeft zo meer dan 140 mensen geholpen, voornamelijk ouderen voor wie het online registratiesysteem ingewikkeld kan zijn.

We vroegen Katie hoe ze te werk gaat en waarom ze het doet:

Amerikaanse Katie maakt jacht op vaccinatie-afspraken

Ondanks zijn optimisme over de algehele vooruitgang waarschuwde president Biden dat het gaat om "een race van leven of dood tegen het virus" en dat het belangrijk is om nu niet te verslappen.

"Het virus verspreidt zich omdat te veel mensen denken dat nu het einde in zicht is, we ook al de eindstreep hebben bereikt", zei Biden. "Maar we hebben nog een lange weg te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl