De Jonge en Rutte op weg naar de persconferentie
NOS Nieuws

Optimistisch kabinet presenteert versoepelingen met 'pauzeknop'

De aangekondigde versoepelingen van de coronaregels gaan volgende week door, maar dan moeten de cijfers uit de ziekenhuizen wel blijven dalen. "Daarom zijn het versoepelingen met een pauzeknop", zei demissionair premier Rutte op de corona-persconferentie.

Als de instroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen met twintig procent daalt hoeft de pauzeknop niet ingedrukt te worden, legde Rutte uit. "Daarbij kijken we niet op een procentje meer of minder, als de richting maar goed is." Aanstaande maandag wordt de knoop definitief doorgehakt. En dan kunnen de versoepelingen woensdag 19 mei ingaan.

Rutte acht de kans niet zo groot dat het kabinet de pauzeknop moet indrukken. De verwachting is dat de twintig procent daling al in de loop van deze week wordt bereikt:

Rutte: Verder versoepelen, maar met mogelijkheid om op pauzeknop te drukken

Maar garanties zijn er niet. De premier wees op de drukte op Koningsdag. Alleen al in Amsterdam zijn er toen 17 virusclusters ontstaan van tientallen besmette mensen, die ook weer anderen kunnen besmetten. "Dan kan het snel gaan", zei Rutte.

Het is een dilemma voor het kabinet. "We willen niets liever dan mensen meer ruimte geven, maar tegelijkertijd willen we geen fouten maken, vlak voor de finish."

Maar als alles goed gaat, gaan dus de sportscholen en binnenzwembaden volgende week woensdag weer open. De terrassen mogen dan ook langer open, van 06.00 tot 20.00 uur.

Ook pretparken en dierentuinen mogen weer gasten ontvangen, maar de binnenattracties blijven wel dicht. Rutte: "Dat betekent voor de Efteling dus wel de Python, maar niet de Droomvlucht."

PVV-leider Wilders is daar overigens niet gelukkig mee, zo liet hij nog tijdens de persconferentie weten. De Droomvlucht is zijn favoriete attractie op de Efteling:

Uiterlijk 25 mei wil het kabinet een besluit nemen over het weer helemaal openen van de middelbare scholen en het loslaten van de anderhalvemeter-regel op de gang. Het OMT doet onderzoek of dat dan weer verantwoord is. Zo ja, dan kan er eind mei een eind komen aan het veelvuldig online lesgeven.

Hele mooie zomer

Minister De Jonge ging vooral in op mogelijkheden om weer naar het buitenland op vakantie te gaan. Vanaf aanstaande zaterdag geldt het algehele negatieve reisadvies niet meer en kunnen landen weer op geel worden gezet. Dat betekent dat vakanties mogen, maar dat mensen wel moeten opletten.

De eerste tijd zullen niet veel landen open gaan, maar De Jonge is "voorzichtig optimistisch" over de tijd daarna. Hij denkt dat het wel mogelijk is op vakantie te gaan naar landen als Frankrijk, Italië en Spanje, maar garanties kan hij niet geven. "Het kan een hele mooie zomer worden. In Europa gaat het aantal gevaccineerden steeds verder omhoog en het aantal besmettingen omlaag. Daarmee kunnen steeds meer landen een bestemming worden."

Maar nu al boeken blijft op eigen risico, waarschuwde de minister. Het reisadvies voor een land kan zo weer veranderen. De Jonge: "We kunnen dus weer naar het buitenland op vakantie, maar helemaal zorgeloos is dat nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl