NOS Nieuws Binnenland Aangepast

GGD schrapt 9000 prikafspraken AstraZeneca • Celstraf voor mishandelen paarden Museumplein

 • Welkom in het coronablog van donderdag 8 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
 • Mensen onder de 60 jaar krijgen niet meer het coronavaccin van AstraZeneca.
 • De GGD gaat alle 9000 openstaande afspraken voor inentingen met het AstraZeneca-vaccin schrappen.
 • De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is stomverbaasd over het nieuws dat het kabinet van plan is om de coronamaatregelen vanaf 21 april te versoepelen.
Liveblog gesloten
 • Stress na uitstel vaccinatie: 'Dit was mijn reddingsboei'

  Judith Honig, alleenstaand moeder van dochter Rosa, zou morgen het AstraZeneca-vaccin krijgen; ze heeft diabetes en loopt daardoor meer risico door corona. Maar door het besluit van het kabinet om mensen jonger dan 60 niet meer met het vaccin te prikken, werd ze afgebeld en moet ze nu langer wachten.

  "Ik heb haar nu 24 uur per dag, 7 dagen per week thuis":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Stress na uitstel vaccinatie: 'Dit was mijn reddingsboei'
 • Ook Portugal prikt 60-minners niet meer met AstraZeneca

  Naast Nederland heeft ook Portugal vanavond besloten om mensen jonger dan 60 jaar niet meer te vaccineren met AstraZeneca. Aanleiding is het waarschijnlijke verband tussen het vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes.

  Op een persconferentie zei Graca Freitas, directeur-generaal Gezondheid in Portugal, dat mensen die al een dosis van het vaccin hebben gekregen vooral kalm moeten blijven; ze benadrukt dat de bijwerkingen "extreem zeldzaam" zijn.

  Portugal schort het prikken bij mensen jonger dan 60 in eerste instantie tijdelijk op; het opschorten wordt herzien als er meer data beschikbaar zijn.

 • Hoe beïnvloedt het AstraZeneca-besluit de vaccinatiestrategie?

  Volgens De Jonge veroorzaakt het besluit om mensen jonger dan 60 jaar niet meer met AstraZenaca te vaccineren, geen grote wijzigingen in de vaccinatiestrategie. Hij gaat er nog steeds van uit dat begin juli iedereen de eerste prik heeft ontvangen en twee derde van de bevolking die gevaccineerd wil worden volledig is beschermd.

  Maar AstraZeneca is een groot onderdeel van de vaccinatiestrategie voor mensen jonger dan 60, dus vallen die wijzigingen dan wel mee? Volgens deskundigen zal het besluit impact hebben, maar valt het uiteindelijk mee - mits de geplande vaccinleveringen doorgaan.

  "Het is een forse tegenvaller en leidt waarschijnlijk tot vertraging op korte termijn", zegt Gideon Kersten, bijzonder hoogleraar vaccinontwikkeling en oud-wetenschappelijk directeur van vaccin-onderzoeksinstantie Intravacc. "Maar het is allemaal op te vangen."

  Wat zeggen de cijfers en wat zijn de scenario's? Lees verder:

 • Huisartsen: prikproblemen AstraZeneca hebben grote impact

  De problemen rondom het vaccineren met AstraZeneca en de daarbij behorende prikpauze hebben grote impact gehad op huisartsen. Dat zegt de Landelijke Huisartsen Verenigingen (LHV).

  "Het besluit is weliswaar niet aan ons, maar deze pauze was wat ons betreft de laatste. De haalbaarheid en uitvoerbaarheid voor de huisartsenpraktijken is nu tot het uiterste opgerekt, de huisartsen worden overspoeld met vragen over vaccins en vaccinatie en dat moet snel normaliseren", zegt Carin Littooij, LHV-bestuurslid.

  Het kabinet besloot vanavond dat AstraZeneca alleen nog maar toegediend mag worden aan mensen ouder dan 60 jaar. Huisartsen prikten eerder ook bijvoorbeeld mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas met het vaccin.

 • Hof: Tsjechië mag boetes opleggen aan ouders niet-gevaccineerde kinderen

  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat Tsjechië niet-gevaccineerde kinderen mag weigeren van kleuterscholen en ouders een boete mag opleggen. Volgens het hof schendt Tsjechië daarmee geen mensenrechten, iets dat ouders in de rechtszaak wel stelden.

  Iedereen heeft in principe recht op "respect voor privé-, familie- en gezinsleven", stelt het hof, maar landen mogen deze vrijheid iets inperken als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid. Volgens het hof is het Tsjechische beleid erop gedoeld om de gezondheid van anderen te waarborgen, ook van mensen die afhankelijk zijn van groepsimmuniteit omdat ze vanwege medische oorzaken niet zelf kunnen worden gevaccineerd.

  De zaak werd al voor de corona-uitbraak aangespannen, en draaide om de negen ziektes waartegen Tsjechische kinderen worden ingeënt. Vanwege de pandemie werd de uitspraak in meer landen met grote belangstelling gevolgd, vanwege de mogelijke gevolgen voor de inentingscampagne tegen corona.

  Uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gelden voor alle ondertekenaars van het Europese mensenrechtenverdrag, waaronder Nederland.

 • Kabinet: geen AstraZeneca-vaccin meer voor 60-minners

  Mensen onder de 60 jaar krijgen niet meer het coronavaccin van AstraZeneca. Om gezondheidsrisico's te voorkomen wil demissionair minister De Jonge dat deze groep een ander vaccin krijgt. Hij neemt hiermee het spoedadvies over van de Gezondheidsraad.

  Het vaccin kan volgens de minister wel "goed en veilig" worden gebruikt voor mensen die ouder zijn dan 60 jaar.

  Het besluit heeft volgens De Jonge geen grote gevolgen voor de planning van de vaccinatiestrategie. AstraZeneca was al vooral bedoeld voor ouderen. De minister weet niet hoeveel mensen onder de 60 jaar nu op korte termijn een inenting tegen corona mislopen.

 • Bijna 600.000 mensen ingeënt met AstraZeneca

  In Nederland zijn tot en met afgelopen zondag 578.540 mensen ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Dat blijkt uit een inventarisatie van cijfers van het coronadashboard.

  Het aantal inentingen vandaag ligt waarschijnlijk iets hoger, omdat huisartsen sinds zondag wel hebben geprikt met het vaccin; zij vaccineren mensen die ouder zijn dan 60 jaar.

 • Man krijgt celstraf vanwege slaan politiepaarden op Museumplein

  Een 36-jarige man uit Purmerend is veroordeeld tot een half jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, omdat hij bij rellen op het Museumplein in januari met een soort wapenstok politiepaarden heeft geslagen. De straf is gelijk aan de eis.

  De man, Melvin B., sloeg het paard volgens de rechter met een ploertendoder: dat is een soort wapenstok met een loden kop. B. ontkent de paarden te hebben mishandeld, maar zegt wel een politiehond te hebben geschopt.

  Drie agenten krijgen tevens 750 euro schadevergoeding voor immateriële schade. Volgens persbureau ANP heeft een van de agenten slaapproblemen overgehouden aan de rellen. "Hij kan niet begrijpen dat zijn dier zo'n pijn wordt gedaan", zei de rechter.

  B. zat sinds zijn arrestatie ruim zes weken vast, maar kwam vorige maand voorlopig vrij. Hij moet nu per direct terug de cel in.

 • Advies Gezondheidsraad: gebruik andere vaccins dan AstraZeneca voor 60-minners

  De Gezondheidsraad adviseert om mensen onder de 60 jaar te vaccineren met een ander vaccin dan AstraZeneca. Dat melden bronnen aan de NOS. De raad is met een spoedadvies over het vaccin naar buiten gekomen op verzoek van demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge.

  De aanleiding voor het spoedadvies zijn meldingen van de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na het vaccineren.

  Mensen die al een eerste inenting hebben gehad met het AstraZeneca-vaccin krijgen als het aan de raad ligt de mogelijkheid om nog een tweede prik te halen.

 • Ziekenhuizen verbijsterd over plannen voor versoepelingen

  De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is stomverbaasd over het nieuws dat het kabinet van plan is om de coronamaatregelen vanaf 21 april te versoepelen, als het aantal besmettingen blijft dalen.

  De koepelorganisatie snapt niet dat dit plan wordt overwogen terwijl de bezetting in de ziekenhuizen en op de IC's nog steeds blijft toenemen en een groot deel van het ziekenhuispersoneel nog niet is gevaccineerd.

  De druk in de ziekenhuizen is ongelooflijk hoog, zegt John Taks, bestuurslid van de NVZ. "Voor de komende weken is de voorspelling dat de cijfers net zo hoog zijn als in maart vorig jaar. De ziekenhuizen liggen hartstikke vol, we kunnen mensen niet overplaatsen. De komende weken wordt nog een piek voorspeld en we moeten nog zien of het over drie, vier weken afneemt."

 • Frankrijk bereikt doel van 10 miljoen eerste inentingen

  In Frankrijk zijn sinds vandaag 10 miljoen mensen minstens eenmaal gevaccineerd. Dat laat premier Castex weten op Twitter. Het land bereikt die mijlpaal een week eerder dan gepland.

  Frankrijk scherpte de coronamaatregelen vorige week voor minstens een maand aan. President Macron zei toen te hopen dat in de tussentijd voldoende mensen zijn gevaccineerd, zodat half mei weer maatregelen versoepeld kunnen worden.

 • GGD verlengt AstraZeneca-prikpauze met een dag

  De GGD gaat ook morgen niet vaccineren met AstraZeneca. De prikpauze wordt dus sowieso met een dag verlengd, laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten op Twitter.

  De 1274 60-minners die morgen een afspraak hebben staan, worden telefonisch of per sms afgemeld. Dat geldt ook voor de 122 mensen ouder dan 60 die een afspraak hadden.

  Het kabinet heeft nog niet besloten of de inentingen na vrijdag wel worden hervat: het ministerie wacht op een spoedadvies van de Gezondheidsraad.

 • Ruim half miljoen mensen wilden plekje in testcafés Utrecht

  Meer dan 500.000 mensen hebben gisteren geprobeerd om een plekje te bemachtigen bij de Utrechtse cafés die meedoen aan een Fieldlab-experiment. Van die 500.000 mensen kunnen 3000 volgende week een paar uur naar de kroeg.

  De online kaartverkoop ging gisteren om 14.00 uur van start, de website lag er vrijwel direct uit vanwege de enorme belangstelling. Utrechtse horecaondernemers voorspelden de stormloop al, schrijft RTV Utrecht. "Ik weet zeker dat het in no time uitverkocht is", zei vertegenwoordiger Peter Honing. "We beginnen klein en pakken elke centimeter die we kunnen, om uiteindelijk de levendigheid terug te brengen in heel Nederland."

  De proeven zijn van 14 tot 17 april, tussen 12.00 en 22.00 uur. Alle deelnemers moeten een negatief testbewijs laten zien bij binnenkomst. Maximaal zes mensen mogen aan een tafel zitten, op voorwaarde dat ze een huishouden vormen. De opgedane kennis wordt gebruikt om te kijken of en zo ja, hoe horecagelegenheden weer veilig open kunnen.

 • 7833 nieuwe besmettingen, gemiddelde blijft dalen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7833 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1439 meer dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6696 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 10 procent vergeleken met vorige week.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af; er liggen nu 2525 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2558), van wie 798 op de IC (gisteren: 776), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • 'Gezondheidsraad pleit voor verlenging prikstop AstraZeneca'

  De Gezondheidsraad wil dat Nederland voorlopig blijft stoppen met het inenten van mensen onder de 60 jaar met het AstraZeneca-vaccin, meldt de Volkskrant. Volgens de krant is de raad daar wel verdeeld over en moet er nog een definitieve knoop over worden doorgehakt.

  Dat gebeurt later vandaag. Dan komt de Gezondheidsraad met een spoedadvies over AstraZeneca, op verzoek van demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. Aanleiding zijn meldingen van bloedstollingsproblemen als bijwerking van het vaccin. Om die reden stopte Nederland eind vorige week met het inenten van mensen onder de 60 met AstraZeneca. Minister De Jonge sprak toen van een "pauze".

  In Nederland zijn acht meldingen binnengekomen van vrouwen die na vaccinatie met AstraZeneca een zeldzame combinatie ontwikkelden van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Een van hen is overleden. De meldingen kwamen binnen nadat zo'n 400.000 AstraZeneca-vaccins waren toegediend.

  In Europa kwamen de bloedstollingsproblemen bij tientallen ingeënte mensen voor. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onderzocht de problemen en maakte gisteren bekend dat er een waarschijnlijk verband is tussen de bloedstollingsproblemen en het AstraZeneca-vaccin. Maar volgens het EMA is die bijwerking zeer zeldzaam en wegen de voordelen van het vaccin op tegen de risico's op bijwerkingen.

  Als de Gezondheidsraad later vandaag inderdaad adviseert om (voorlopig) te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin aan 60-minners, zou ze daarmee dus ingaan tegen het EMA-advies.