GGD schrapt 9000 prikafspraken AstraZeneca • Celstraf voor mishandelen paarden Museumplein
- Welkom in het coronablog van donderdag 8 april. Je vindt hier het belangrijkste nieuws over de coronapandemie.
- Mensen onder de 60 jaar krijgen niet meer het coronavaccin van AstraZeneca.
- De GGD gaat alle 9000 openstaande afspraken voor inentingen met het AstraZeneca-vaccin schrappen.
- De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is stomverbaasd over het nieuws dat het kabinet van plan is om de coronamaatregelen vanaf 21 april te versoepelen.
Stress na uitstel vaccinatie: 'Dit was mijn reddingsboei'
Judith Honig, alleenstaand moeder van dochter Rosa, zou morgen het AstraZeneca-vaccin krijgen; ze heeft diabetes en loopt daardoor meer risico door corona. Maar door het besluit van het kabinet om mensen jonger dan 60 niet meer met het vaccin te prikken, werd ze afgebeld en moet ze nu langer wachten.
"Ik heb haar nu 24 uur per dag, 7 dagen per week thuis":
Ook Portugal prikt 60-minners niet meer met AstraZeneca
Naast Nederland heeft ook Portugal vanavond besloten om mensen jonger dan 60 jaar niet meer te vaccineren met AstraZeneca. Aanleiding is het waarschijnlijke verband tussen het vaccin en de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes.
Op een persconferentie zei Graca Freitas, directeur-generaal Gezondheid in Portugal, dat mensen die al een dosis van het vaccin hebben gekregen vooral kalm moeten blijven; ze benadrukt dat de bijwerkingen "extreem zeldzaam" zijn.
Portugal schort het prikken bij mensen jonger dan 60 in eerste instantie tijdelijk op; het opschorten wordt herzien als er meer data beschikbaar zijn.
Hoe beïnvloedt het AstraZeneca-besluit de vaccinatiestrategie?
Volgens De Jonge veroorzaakt het besluit om mensen jonger dan 60 jaar niet meer met AstraZenaca te vaccineren, geen grote wijzigingen in de vaccinatiestrategie. Hij gaat er nog steeds van uit dat begin juli iedereen de eerste prik heeft ontvangen en twee derde van de bevolking die gevaccineerd wil worden volledig is beschermd.
Maar AstraZeneca is een groot onderdeel van de vaccinatiestrategie voor mensen jonger dan 60, dus vallen die wijzigingen dan wel mee? Volgens deskundigen zal het besluit impact hebben, maar valt het uiteindelijk mee - mits de geplande vaccinleveringen doorgaan.
"Het is een forse tegenvaller en leidt waarschijnlijk tot vertraging op korte termijn", zegt Gideon Kersten, bijzonder hoogleraar vaccinontwikkeling en oud-wetenschappelijk directeur van vaccin-onderzoeksinstantie Intravacc. "Maar het is allemaal op te vangen."
Wat zeggen de cijfers en wat zijn de scenario's? Lees verder:
Huisartsen: prikproblemen AstraZeneca hebben grote impact
De problemen rondom het vaccineren met AstraZeneca en de daarbij behorende prikpauze hebben grote impact gehad op huisartsen. Dat zegt de Landelijke Huisartsen Verenigingen (LHV).
"Het besluit is weliswaar niet aan ons, maar deze pauze was wat ons betreft de laatste. De haalbaarheid en uitvoerbaarheid voor de huisartsenpraktijken is nu tot het uiterste opgerekt, de huisartsen worden overspoeld met vragen over vaccins en vaccinatie en dat moet snel normaliseren", zegt Carin Littooij, LHV-bestuurslid.
Het kabinet besloot vanavond dat AstraZeneca alleen nog maar toegediend mag worden aan mensen ouder dan 60 jaar. Huisartsen prikten eerder ook bijvoorbeeld mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas met het vaccin.
Hof: Tsjechië mag boetes opleggen aan ouders niet-gevaccineerde kinderen
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat Tsjechië niet-gevaccineerde kinderen mag weigeren van kleuterscholen en ouders een boete mag opleggen. Volgens het hof schendt Tsjechië daarmee geen mensenrechten, iets dat ouders in de rechtszaak wel stelden.
Iedereen heeft in principe recht op "respect voor privé-, familie- en gezinsleven", stelt het hof, maar landen mogen deze vrijheid iets inperken als er gevaar dreigt voor de volksgezondheid. Volgens het hof is het Tsjechische beleid erop gedoeld om de gezondheid van anderen te waarborgen, ook van mensen die afhankelijk zijn van groepsimmuniteit omdat ze vanwege medische oorzaken niet zelf kunnen worden gevaccineerd.
De zaak werd al voor de corona-uitbraak aangespannen, en draaide om de negen ziektes waartegen Tsjechische kinderen worden ingeënt. Vanwege de pandemie werd de uitspraak in meer landen met grote belangstelling gevolgd, vanwege de mogelijke gevolgen voor de inentingscampagne tegen corona.
Uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gelden voor alle ondertekenaars van het Europese mensenrechtenverdrag, waaronder Nederland.
Kabinet: geen AstraZeneca-vaccin meer voor 60-minners
Mensen onder de 60 jaar krijgen niet meer het coronavaccin van AstraZeneca. Om gezondheidsrisico's te voorkomen wil demissionair minister De Jonge dat deze groep een ander vaccin krijgt. Hij neemt hiermee het spoedadvies over van de Gezondheidsraad.
Het vaccin kan volgens de minister wel "goed en veilig" worden gebruikt voor mensen die ouder zijn dan 60 jaar.
Het besluit heeft volgens De Jonge geen grote gevolgen voor de planning van de vaccinatiestrategie. AstraZeneca was al vooral bedoeld voor ouderen. De minister weet niet hoeveel mensen onder de 60 jaar nu op korte termijn een inenting tegen corona mislopen.
Bijna 600.000 mensen ingeënt met AstraZeneca
In Nederland zijn tot en met afgelopen zondag 578.540 mensen ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Dat blijkt uit een inventarisatie van cijfers van het coronadashboard.
Het aantal inentingen vandaag ligt waarschijnlijk iets hoger, omdat huisartsen sinds zondag wel hebben geprikt met het vaccin; zij vaccineren mensen die ouder zijn dan 60 jaar.
Man krijgt celstraf vanwege slaan politiepaarden op Museumplein
Een 36-jarige man uit Purmerend is veroordeeld tot een half jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, omdat hij bij rellen op het Museumplein in januari met een soort wapenstok politiepaarden heeft geslagen. De straf is gelijk aan de eis.
De man, Melvin B., sloeg het paard volgens de rechter met een ploertendoder: dat is een soort wapenstok met een loden kop. B. ontkent de paarden te hebben mishandeld, maar zegt wel een politiehond te hebben geschopt.
Drie agenten krijgen tevens 750 euro schadevergoeding voor immateriële schade. Volgens persbureau ANP heeft een van de agenten slaapproblemen overgehouden aan de rellen. "Hij kan niet begrijpen dat zijn dier zo'n pijn wordt gedaan", zei de rechter.
B. zat sinds zijn arrestatie ruim zes weken vast, maar kwam vorige maand voorlopig vrij. Hij moet nu per direct terug de cel in.
Advies Gezondheidsraad: gebruik andere vaccins dan AstraZeneca voor 60-minners
De Gezondheidsraad adviseert om mensen onder de 60 jaar te vaccineren met een ander vaccin dan AstraZeneca. Dat melden bronnen aan de NOS. De raad is met een spoedadvies over het vaccin naar buiten gekomen op verzoek van demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge.
De aanleiding voor het spoedadvies zijn meldingen van de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na het vaccineren.
Mensen die al een eerste inenting hebben gehad met het AstraZeneca-vaccin krijgen als het aan de raad ligt de mogelijkheid om nog een tweede prik te halen.
Ziekenhuizen verbijsterd over plannen voor versoepelingen
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is stomverbaasd over het nieuws dat het kabinet van plan is om de coronamaatregelen vanaf 21 april te versoepelen, als het aantal besmettingen blijft dalen.
De koepelorganisatie snapt niet dat dit plan wordt overwogen terwijl de bezetting in de ziekenhuizen en op de IC's nog steeds blijft toenemen en een groot deel van het ziekenhuispersoneel nog niet is gevaccineerd.
De druk in de ziekenhuizen is ongelooflijk hoog, zegt John Taks, bestuurslid van de NVZ. "Voor de komende weken is de voorspelling dat de cijfers net zo hoog zijn als in maart vorig jaar. De ziekenhuizen liggen hartstikke vol, we kunnen mensen niet overplaatsen. De komende weken wordt nog een piek voorspeld en we moeten nog zien of het over drie, vier weken afneemt."
Frankrijk bereikt doel van 10 miljoen eerste inentingen
In Frankrijk zijn sinds vandaag 10 miljoen mensen minstens eenmaal gevaccineerd. Dat laat premier Castex weten op Twitter. Het land bereikt die mijlpaal een week eerder dan gepland.
Frankrijk scherpte de coronamaatregelen vorige week voor minstens een maand aan. President Macron zei toen te hopen dat in de tussentijd voldoende mensen zijn gevaccineerd, zodat half mei weer maatregelen versoepeld kunnen worden.
GGD verlengt AstraZeneca-prikpauze met een dag
De GGD gaat ook morgen niet vaccineren met AstraZeneca. De prikpauze wordt dus sowieso met een dag verlengd, laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten op Twitter.
De 1274 60-minners die morgen een afspraak hebben staan, worden telefonisch of per sms afgemeld. Dat geldt ook voor de 122 mensen ouder dan 60 die een afspraak hadden.
Het kabinet heeft nog niet besloten of de inentingen na vrijdag wel worden hervat: het ministerie wacht op een spoedadvies van de Gezondheidsraad.
Ruim half miljoen mensen wilden plekje in testcafés Utrecht
Meer dan 500.000 mensen hebben gisteren geprobeerd om een plekje te bemachtigen bij de Utrechtse cafés die meedoen aan een Fieldlab-experiment. Van die 500.000 mensen kunnen 3000 volgende week een paar uur naar de kroeg.
De online kaartverkoop ging gisteren om 14.00 uur van start, de website lag er vrijwel direct uit vanwege de enorme belangstelling. Utrechtse horecaondernemers voorspelden de stormloop al, schrijft RTV Utrecht. "Ik weet zeker dat het in no time uitverkocht is", zei vertegenwoordiger Peter Honing. "We beginnen klein en pakken elke centimeter die we kunnen, om uiteindelijk de levendigheid terug te brengen in heel Nederland."
De proeven zijn van 14 tot 17 april, tussen 12.00 en 22.00 uur. Alle deelnemers moeten een negatief testbewijs laten zien bij binnenkomst. Maximaal zes mensen mogen aan een tafel zitten, op voorwaarde dat ze een huishouden vormen. De opgedane kennis wordt gebruikt om te kijken of en zo ja, hoe horecagelegenheden weer veilig open kunnen.
7833 nieuwe besmettingen, gemiddelde blijft dalen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7833 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1439 meer dan gisteren.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: afgelopen week werden gemiddeld 6696 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 10 procent vergeleken met vorige week.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af; er liggen nu 2525 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2558), van wie 798 op de IC (gisteren: 776), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
'Gezondheidsraad pleit voor verlenging prikstop AstraZeneca'
De Gezondheidsraad wil dat Nederland voorlopig blijft stoppen met het inenten van mensen onder de 60 jaar met het AstraZeneca-vaccin, meldt de Volkskrant. Volgens de krant is de raad daar wel verdeeld over en moet er nog een definitieve knoop over worden doorgehakt.
Dat gebeurt later vandaag. Dan komt de Gezondheidsraad met een spoedadvies over AstraZeneca, op verzoek van demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. Aanleiding zijn meldingen van bloedstollingsproblemen als bijwerking van het vaccin. Om die reden stopte Nederland eind vorige week met het inenten van mensen onder de 60 met AstraZeneca. Minister De Jonge sprak toen van een "pauze".
In Nederland zijn acht meldingen binnengekomen van vrouwen die na vaccinatie met AstraZeneca een zeldzame combinatie ontwikkelden van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Een van hen is overleden. De meldingen kwamen binnen nadat zo'n 400.000 AstraZeneca-vaccins waren toegediend.
In Europa kwamen de bloedstollingsproblemen bij tientallen ingeënte mensen voor. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) onderzocht de problemen en maakte gisteren bekend dat er een waarschijnlijk verband is tussen de bloedstollingsproblemen en het AstraZeneca-vaccin. Maar volgens het EMA is die bijwerking zeer zeldzaam en wegen de voordelen van het vaccin op tegen de risico's op bijwerkingen.
Als de Gezondheidsraad later vandaag inderdaad adviseert om (voorlopig) te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin aan 60-minners, zou ze daarmee dus ingaan tegen het EMA-advies.
Langere avondklok tijdens ramadan in Marokko
In Marokko gaat de avondklok tijdens de ramadan een uur eerder in: om 20.00 uur in plaats van 21.00 uur. De Marokkaanse autoriteiten vrezen dat het aantal coronabesmettingen snel toeneemt als mensen in de vastenmaand 's avonds massaal de straat op gaan.
De ramadan begint dit jaar op 13 april. In de vastenmaand zijn de uren tussen zonsondergang en zonsopkomst belangrijk, omdat deelnemers tijdens die uren niet hoeven te vasten. Veel moslims eten 's avonds laat, vaak komen families en vrienden samen voor deze zogeheten iftar. Ook is er nog een avondgebed.
Vorig jaar golden tijdens de ramadan nog strengere coronaregels in Marokko. Veel inwoners van het Noord-Afrikaanse land hadden voor dit jaar op versoepelingen gehoopt.
Al 10.000 sneltestafspraken voor uitjes dit weekend
Via testenvoortoegang.nl zijn ruim 10.000 afspraken gemaakt voor een coronasneltest voor de komende drie dagen. De sneltests zijn onderdeel van een pilot van het kabinet: met een negatieve uitslag krijgen mensen toegang tot deelnemende evenementen en locaties. De komende drie dagen mogen onder meer de Keukenhof, Avonturenpark Hellendoorn en enkele musea en monumenten onder die voorwaarde open.
Per locatie is een beperkt aantal bezoekers toegestaan. Zo mogen in de Keukenhof maximaal 5000 bezoekers naar binnen en in het Joods Historisch Museum 100. In totaal kunnen de komende drie dagen zo'n 30.000 mensen een dagje uit, afgaande op de activiteitenlijst van de Rijksoverheid. Daarvan lijkt een derde nu dus volgeboekt. Tom Middendorp, bestuursvoorzitter van testenvoortoegang.nl, spreekt tegen persbureau ANP van "een enorme behoefte om er weer op uit te gaan".
Bezoekers moeten van tevoren een (gratis) coronasneltest doen en de code die ze bij een negatieve uitslag krijgen in de CoronaCheck-app omzetten in een testbewijs. Hier lees je meer over hoe dat precies werkt.
Man opgepakt voor beramen aanslag op vaccinatielocatie
De politie heeft een man opgepakt die met een vuurwerkbom een aanslag zou hebben willen plegen op een vaccinatielocatie in Den Helder. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een man van 37 uit Den Helder. Hij wordt verdacht van "een misdrijf met een terroristisch oogmerk".
Onderzoek naar corona in rioolwater wordt uitgebreid
De waterschappen gaan het aantal 'coronametingen' bij rioolzuiveringsinstallaties aan het einde van dit jaar uitbreiden van twee naar zeven keer per week. Ze hebben daartoe vandaag een akkoord gesloten met het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM.
Door de uitbreiding moet het gemakkelijker worden om coronapieken te voorspellen. "Waar het normaal dagen duurt voordat iemand klachten krijgt of positief wordt getest, kan je in het rioolwater direct zien hoe het staat met de besmettingen in een regio. Daarmee kan je van tevoren in beeld brengen waar coronabrandhaarden zitten of waar heel veel corona uit zou kunnen breken", zegt bestuurder Marjan Leijen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tegen NH Nieuws.
De waterschappen beginnen wel pas in het vierde kwartaal met de uitbreiding. Op dit moment wordt nog gewerkt aan de logistiek. En hoewel het merendeel van Nederland tegen die tijd al is gevaccineerd, hebben de extra metingen volgens Leijen nog steeds nut. "Het virus verdwijnt niet, ook al ben je gevaccineerd. En we gaan het op termijn ook gebruiken om andere ziektes te meten."
De waterschappen hebben in het vandaag ondertekende akkoord ook afgesproken om rioolwater in de toekomst te gebruiken voor het opsporen van bijvoorbeeld medicijn- en drugsresten, microplastics en bestrijdingsmiddelen.
Nieuwsuur ging vorig jaar langs bij een zuiveringsinstallatie in Brabant, waar het rioolwater van zo'n 150.000 woningen en een aantal bedrijven wordt verzameld en onderzocht op corona:
Acht meldingen van bloedstollingsproblemen na AstraZeneca-vaccin
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe acht meldingen gehad van bloedstollingsproblemen na vaccinatie met AstraZeneca. Het gaat om een combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes, die optrad bij acht vrouwen tussen de 23 en 65 jaar. Een van hen, zo werd vrijdag al duidelijk, is overleden. Een ander kreeg een hersenbloeding. In totaal zijn er tot nu toe ongeveer 400.000 AstraZeneca-vaccins toegediend in Nederland.
De vrouwen ontwikkelden de klachten zeven tot twintig dagen nadat ze waren ingeënt. Volgens het Lareb lijkt de bijwerking op het zogeheten HIT-syndroom, waarbij het immuunsysteem zo sterk wordt geactiveerd dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen bloedplaatjes. Bij een van de Nederlandse patiënten zijn antistoffen gevonden die bij dat beeld passen.
Omdat meldingen van de combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes in heel Europa voorkomen, heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) er onderzoek naar gedaan. Het maakte gisteren bekend dat er een waarschijnlijk verband is tussen die bloedstollingsproblemen en het AstraZeneca-vaccin. Maar volgens het EMA is die bijwerking zeer zeldzaam en wegen de voordelen van het vaccin op tegen de risico's op bijwerkingen.
Nederland stopte eind vorige week met het inenten van mensen onder de 60 met AstraZeneca, vanwege de gemelde bloedstollingsproblemen. Vandaag komt de Gezondheidsraad met een spoedadvies over dat vaccin.
Opgeluchte én kritische reacties op mogelijke versoepelingen
Het nieuws dat het kabinet overweegt om de coronamaatregelen vanaf 21 april te versoepelen levert behalve opgeluchte ('eindelijk') en sceptische reacties ('eerst zien, dan geloven') ook iets anders op: onbegrip. Sommige mensen vragen zich af waarom er uitzicht wordt geboden op versoepelingen terwijl de druk op de ziekenhuizen blijft toenemen. Het kabinet heeft het laten afnemen van de druk op de zorg altijd genoemd als een van de belangrijkste pijlers onder de coronamaatregelen.
Arts-microbioloog Marc Bonten, die ook in het Outbreak Management Team (OMT) zit, is een van de critici:
Ook IC-arts Diederik Gommers toonde zich kritisch. In het RTL-programma Beau zei hij gisteravond dat het goed is om plannen voor te bereiden, maar dat die pas kunnen worden uitgevoerd als de cijfers weer dalen. "Ik wil heel graag eerst de piek meegemaakt hebben", zei hij. "De plannen zouden ingaan over veertien dagen, laten we hopen dat we binnen die tijd de piek hebben gehad en dat de daling is ingezet."
De bezetting in de ziekenhuizen is nog altijd hoog. Op de IC steeg die vorige week met 10 procent:
Topjudoka niet verbaasd over besmettingen tijdens trainingskamp in Georgië
Dat enkele Nederlandse topjudoka's besmet terugkeerden van een trainingskamp in Georgië kwam voor de sporters zelf allesbehalve als verrassing. "We zeiden toen we daar rondliepen wel tegen elkaar: als we hier geen corona oplopen, dan weet ik het ook niet meer", aldus Noël van 't End. In het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken vertelt de wereldkampioen van 2019 dat hij en zijn collega-sporters genoten van de minder strenge regels in Georgië, waar de restaurants en winkels bijvoorbeeld gewoon open zijn.
"Je beseft: dit ga ik niet tien dagen volhouden", zegt Van 't End. "Het was echt apart om in de stad rond te lopen. Het was best druk, dan merk je wel: dit is wel een soort van gevaarlijk. Dat ben je helemaal niet meer gewend." Zelf raakte Van 't End overigens niet besmet.
Avondklok Suriname gaat eerder in
Vanaf vandaag gelden in Suriname strengere coronamaatregelen. Zo wordt de avondklok op doordeweekse dagen vervroegd van 23.00 uur naar 20.00 uur. In het weekend moeten inwoners van Suriname al om 18.00 binnen zijn.
Aanleiding voor de strengere regels is de toename van het aantal coronabesmettingen in het Zuid-Amerikaanse land, na enkele stabiele maanden. De Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant van het coronavirus zijn er inmiddels ook vastgesteld. Het R-getal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is 1,4. Pas als dat getal 1 is, blijft het aantal nieuwe besmettingen stabiel. Bij een R lager dan 1 neemt de verspreiding van het virus af.
'Kaalslag' in reisbranche
Bijna een kwart van alle banen in de reisbranche is vorig jaar geschrapt, blijkt uit onderzoek van Reiswerk. Dat kennisplatform brengt ieder jaar de werkgelegenheid in de sector in kaart. Van de ondervraagde reisorganisaties met meer dan tien medewerkers heeft 90 procent aangegeven vorig jaar mensen te hebben ontslagen, vooral mensen met een tijdelijk contract en jonge werknemers. Reiswerk spreekt van een "kaalslag".
De gevolgen van het recente faillissement van D-reizen zijn nog niet verwerkt in de cijfers, die over 2020 gaan. Bij die reisorganisatie werkten zo'n 1150 mensen.
'Coronacrisis heeft weinig impact op eredivisie-voetbalclubs'
Het gezamenlijk eigen vermogen van de eredivisieclubs is vorig seizoen gegroeid, ondanks het stilleggen van de competitie in maart. Het vermogen ging van 350 naar 408 miljoen euro, schrijft Trouw op basis van onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).
Bij vijftien van de achttien clubs steeg het eigen vermogen in het seizoen 2019/2020. "De sector staat er even goed of even slecht voor als vóór corona", zegt onderzoeker Job Gulikers. De groei komt volgens Gulikers doordat clubs massaal gebruik hebben gemaakt van de NOW-regeling voor bedrijven die omzetverlies hebben door corona.
"De NOW heeft veel goedgemaakt en daarbij zijn sponsors en supporters heel loyaal gebleven", zegt de onderzoeker van de HAN. "Die vorderen hun bijdragen voor business seats en seizoenskaarten niet terug, waardoor de schade nogal is meegevallen." Alleen ADO Den Haag en Fortuna Sittard hebben een relatief flink negatief eigen vermogen.
Ook dit seizoen blijft het verlies beperkt. Het geschatte gezamenlijke verlies van ongeveer 50 miljoen euro wordt naar verwachting deze zomer gecompenseerd door de verkoop van spelers.
Waarom clubs uit het betaald voetbal ook NOW-steun krijgen van de overheid? NOS Sport maakte daar eerder een explainer over:
Werkgevers: laat 1,5 meter-regel los met toegangstesten
Nu toegangstesten weer langzaam evenementen mogelijk moeten maken met publiek, roept werkgeversorganisatie VNO-NCW op de anderhalvemeterregel op deze plaatsen los te laten, zodat er meer mensen aanwezig kunnen zijn. "Deze maand zijn er nog veel experimenten met sneltesten. Laten we dan vanaf volgende maand de anderhalve meter loslaten. Uiteindelijk is dat een kwestie van durven", zegt werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen in De Telegraaf.
Thijssen erkent dat de sneltesten niet 100 procent waterdicht zijn, maar vindt dat er enig risico mag worden genomen. "Als we straks massaal testen in het hoger onderwijs en er is nog steeds maar 20 procent van de studenten welkom, wat schiet je er dan mee op?"
Deze maand wordt er geëxperimenteerd met sneltesten bij onder andere musea, festivals en voetbalwedstrijden. Het kabinet werkt daarnaast aan een plan om de terrassen en winkels vanaf 21 april weer te openen
Veel minder verkeersongevallen in 'coronajaar' 2020
In 2020 waren er 80.000 verkeersongelukken. Dat is een daling van 20 procent ten opzichte van de jaren ervoor, blijkt uit gegevens die zijn verzameld door politie, verzekeraas en verkeerskundig ict-bureau VIA.
Hoewel het aantal ongelukken dus met een vijfde afnam, was de daling van het aantal slachtoffers minder sterk. Er vielen in 2020 19.000 gewonden in het verkeer, 10 procent minder dan in voorgaande jaren. Het aantal verkeersdoden schat de politie op 500, enkele tientallen minder dan in eerdere jaren.
Dat de daling van het aantal verkeersslachtoffers achterblijft, is volgens de politie te verklaren doordat er tijdens het thuiswerken en de lockdowns meer fietsers en wandelaars op de weg waren, ook op andere tijdstippen dan gebruikelijk. Dat leidde tot ongelukken waarbij slachtoffers vielen, vooral in de bebouwde kom.
Alle Utrechtse cafés die meedoen aan fieldlabexperiment binnen één dag volgeboekt
Alle tafels van de vijf horecazaken in Utrecht die volgende week een paar dagen open gaan, zijn binnen één dag volgeboekt. Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen RTV Utrecht dat er op de website waar belangstellenden zich konden aanmelden op sommige momenten 16.000 bezoekers per minuut waren.
Van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 april wordt het experiment Fieldlab Cafés gehouden, waarbij TNO onderzoekt hoe bezoekers en personeel binnen in een kroeg omgaan met de coronaregels. Alle deelnemers moeten een negatieve coronatest overleggen. De vijf cafés gaan open van 12.00 tot 22.00 uur.
Onder meer met de resultaten van dit Utrechtse experiment moet uiteindelijk worden bepaald hoe de horeca in Nederland kan worden heropend.
Ook Spanje en Italië beperken inentingen AstraZeneca
Het aantal landen dat het gebruik van het AstraZeneca-vaccin beperkt, neemt verder toe. Ook Spanje en Italië willen alleen nog mensen boven de zestig jaar inenten met het vaccin, vanwege de bloedstollingsproblemen die als zeldzame bijwerking voor kunnen komen.
De Spaanse minister van Volksgezondheid Darias zei in een persconferentie gisteravond laat dat nog moet worden bepaald wat er gebeurt met mensen onder de zestig die al een eerste doses van het vaccin hebben gekregen.
In Italië is de beperking van AstraZeneca iets minder streng. Jongere Italianen kunnen zich, als ze dat willen, nog wel laten inenten met het vaccin, meldden Italiaanse gezondheidsautoriteiten. Ook mensen die al een eerste prik hebben gehad, kunnen een tweede krijgen.
Nederland heeft de afspraken tot en met vandaag afgezegd voor alle mensen onder de zestig die met AstraZeneca geprikt zouden worden. De Gezondheidsraad komt met een spoedadvies over hoe er vanaf morgen verder wordt geprikt met het vaccin.
Welkom in het coronaliveblog
Goedemorgen! Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren lees je hier terug.