In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Vijf cafés in Utrecht mogen over twee weken open voor corona-experiment

In Utrecht is het binnenkort weer mogelijk om naar het café te gaan. Vijf kroegen in de binnenstad doen mee aan een corona-experiment van TNO. Deze zaken mogen van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 april open voor klanten die zich hebben aangemeld.

Onderzoekers van TNO willen zien hoe horecaondernemers, hun personeel en gasten omgaan met de coronaregels. Hoe de contactmomenten zijn, met hoeveel personen bezoekers een praatje maken en hoe lang ze met elkaar kletsen. Ook onderzoeken zij hoe goed de maatregelen worden nageleefd en hoe het zit met de ventilatie.

Cafégasten en personeel moeten zich vooraf melden en een negatieve coronatest laten zien. Er kan een tijdslot van 1,5 uur of 3 uur worden gereserveerd.

TNO werkt bij het experiment samen met de gemeente Utrecht, de rijksoverheid, Koninklijke Horeca Nederland, Horeca Alliantie en GGD regio Utrecht. De resultaten van het onderzoek worden vastgelegd in een rapport. De opgedane kennis wordt gebruikt om te bekijken of en hoe cafés weer veilig en verantwoord open kunnen.

Samen naar een café, het klinkt als iets uit vervlogen tijden. Dit is een belangrijk lichtpunt voor alle horecaondernemers én hun gasten.

Burgemeester Sharon Dijksma

Begin februari gaf Utrecht al aan open te staan voor een experiment met het heropenen van horecazaken. Burgemeester Sharon Dijksma is daarom blij dat er nu iets mag: "Samen - uiteraard op 1,5 meter - naar een café, het klinkt als iets uit vervlogen tijden. De inzichten die met deze proef in Utrecht worden opgedaan zijn van belang voor de heropening van cafés in heel Nederland. Dat is een belangrijk lichtpunt voor alle horecaondernemers én hun gasten", schrijft RTV Utrecht.

Pieter Honing, voorzitter Koninklijke Horeca Utrecht: " We zijn heel blij om een bijdrage te kunnen leveren vanuit onze stad en zo te laten zien hoe onze cafés op een veilige en verantwoorde manier open kunnen. We zijn er meer dan klaar voor."

De deelnemende kroegen zijn Hofman, de Beurs, Ubica, VinVin en 't Oude Pierement.

Advertentie via Ster.nl