NOS NieuwsAangepast

EMA: mogelijk verband zeldzame trombose en AstraZeneca, voordelen vaccin wegen zwaarder

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft vandaag in een nieuw oordeel gemeld dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin. Dat is te lezen in een persbericht op de website. De gecombineerde problemen moeten als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter worden gezet.

Volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin op tegen de bijwerkingen. De kans op de zeer zeldzame bijwerking is waarschijnlijk kleiner dan 1 op 100.000.

"Het vaccin werkt zeer beschermend en redt levens", zei EMA-directeur Emer Cooke tijdens een persconferentie waarin ze de nieuwe beoordeling toelichtte. "Door corona sterven nog steeds duizenden mensen. We moeten de vaccins die we hebben, gebruiken om onszelf te beschermen."

Kijk hier naar de verklaring van Cooke:

EMA: 'Voordelen AstraZeneca-vaccin wegen zwaarder dan de risico's'

Het EMA onderzocht de afgelopen dagen deze bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin in meer detail. In Europa kregen enkele tientallen mensen last van de zeldzame combinatie kort nadat ze het vaccin toegediend hadden gekregen.

In Nederland kwamen bij het Bijwerkingencentrum Lareb vijf van zulke meldingen binnen. Er zijn in ons land inmiddels meer dan 400.000 prikken met het vaccin gezet.

Er is nog niet genoeg informatie over specifieke risicofactoren om uitspraken te doen over de voor- en nadelen van het vaccin voor bepaalde doelgroepen. Daarom wordt het onderzoek voortgezet.

Het is volgens het EMA heel belangrijk dat zorgmedewerkers en mensen die het AstraZeneca-vaccin krijgen op de hoogte zijn van de zeer zeldzame bijwerkingen. Daarom worden de productinformatie geüpdatet en waarschuwingen toegevoegd.

Nederland heeft het vaccineren met AstraZeneca momenteel gepauzeerd bij mensen onder de 60 jaar vanwege de bijwerkingen. Demissionair minister De Jonge zei vorige week het nieuwe oordeel van het EMA af te wachten totdat besloten wordt of het prikken eventueel wordt hervat.

De Gezondheidsraad komt volgens De Jonge morgen met een spoedadvies, waarvoor overleg is geweest met medische experts zoals tromboseartsen. Daarna wordt besloten hoe het verder gaat. Morgen worden de prikafspraken ook geannuleerd, vrijdag blijven ze in de agenda staan, zei De Jonge vanmiddag in een reactie op het oordeel van de EMA.

"De GGD staat klaar om weer te gaan prikken. Veiligheid van vaccins moeten boven alle twijfel verheven zijn", schreef De Jonge eerder vandaag in een Facebookbericht.

Half maart stopte Nederland ook al tijdelijk met het vaccin na meldingen van tromboseklachten in het buitenland, specifiek ging het daarbij om zeldzame klachten uit Scandinavië. Het EMA zei kort daarna dat er geen aantoonbaar verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en trombose in algemene zin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl