NOS NieuwsAangepast

Voorlopig geen AstraZeneca-vaccin meer voor mensen tot 60 jaar

Nederlanders onder de 60 jaar worden in ieder geval tot en met woensdag 7 april niet ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Aanleiding voor de beslissing van het ministerie van Volksgezondheid zijn de bloedstollingsproblemen als mogelijke bijwerking van het vaccin.

Eerder vandaag meldde Bijwerkingencentrum Lareb dat er na het zetten van zo'n 400.000 AstraZeneca-vaccins tot nu toe vijf meldingen zijn binnengekomen van vrouwen tussen de 25 en 65 jaar die trombose ontwikkelden in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Een van hen is overleden. Ze ontwikkelde binnen tien dagen na de inenting een uitgebreide longembolie. Of er een verband is, wordt onderzocht.

Demissionair minister Hugo de Jonge laat weten dat er over de veiligheid van vaccins geen enkele twijfel mag bestaan. "Cruciaal is nog steeds de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie of dóór vaccinatie. Ik vind het van groot belang dat ook de Nederlandse meldingen goed worden onderzocht. We moeten het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken", zegt De Jonge.

Afgebeld

Volgens het ministerie van Volksgezondheid worden alle mensen onder de 60 die al een afspraak hadden staan voor een AstraZeneca-prik afgebeld. Bij de GGD gaat het om 10.000 prikafspraken. Die 10.000 mensen ontvangen vanaf vanmiddag allemaal een sms. De afspraken worden uitgesteld, niet geannuleerd, laat een woordvoerder van GGD GHOR weten.

Om hoeveel afspraken het gaat bij de huisartsen, is onbekend. Wel is duidelijk dat komend weekend vanwege Pasen sowieso maar weinig huisartsen zouden vaccineren. Dus gaat het vooral om de afspraken op dinsdag en woensdag, zegt een woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wat er na de pauze gebeurt, is nog onduidelijk.

De vaccinatiestop duurt in ieder geval tot en met volgende week woensdag. Minister De Jonge verwacht dan een nader oordeel van het Europees Medicijn Agentschap EMA en beoordeelt de situatie daarna opnieuw. Het EMA oordeelde eerder dat het vaccin veilig en effectief is, al werd een verband met bloedstollingsproblemen niet uitgesloten.

'Flater na flater'

Nu'91, de beroepsorganisatie voor zorgmedewerkers, is teleurgesteld dat de inentingen met AstraZeneca weer zijn stilgelegd. "Dit is een worst case scenario en helpt niet bij het vertrouwen in het vaccinatieprogramma. We moeten kijken hoe we nu dan wel snel gaan vaccineren, want we moeten haast maken. Er ligt nog zo veel op de plank."

Ook thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland reageert kritisch. "Het hele patroon rond vaccineren verloopt zo rommelig; de logistiek en hoe er weer op wordt gereageerd. Er is veel onrust, er zijn veel vragen. Het ziekteverzuim onder zorgpersoneel is hoog. Dit is flater na flater. Het begon met beschermingsmiddelen, toen het testen, nu het vaccineren."

Duitsland besloot woensdag al vanwege de kans op bijwerkingen alleen nog 60-plussers met AstraZeneca te vaccineren, en Canada legt de grens op 55 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl