Vijf meldingen van trombose na AstraZeneca-vaccinatie, één sterfgeval
In Nederland is een vrouw overleden na toediening van het AstraZeneca-vaccin. Ze ontwikkelde binnen tien dagen een uitgebreide longembolie in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, meldt Bijwerkingencentrum Lareb. Het is onduidelijk of dit een bijwerking is van het vaccin.
Het bijwerkingencentrum heeft in totaal vijf meldingen ontvangen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na inenting met het AstraZeneca-vaccin. Het gaat om vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Vanwege privacy kan Lareb niets kwijt over de identiteit van de overleden vrouw.
Klein risico
In de periode waarin de klachten optraden, zijn zo'n 400.000 AstraZeneca-prikken gezet. Het gaat om mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Als het echt om bijwerkingen gaat, zijn het er dus vijf op 400.000.
"Dat is misschien niet veel", zegt Agnes Kant van Lareb. "Maar het valt wel op omdat het zeldzaam is. Het komt niet vaak voor, maar het is wel ernstig."
Drie patiënten hadden uitgebreide longembolieën, van wie er dus één is overleden en één ook een hersenbloeding had. Een andere patiënt had uitgebreide trombose van de buikaderen en de vijfde ontwikkelde trombose van de slagaders in de benen.
Eerder drie meldingen
Eerder meldde Lareb dat er drie meldingen waren binnengekomen. Op dat moment was nog niet duidelijk of het een combinatie betrof van de twee genoemde bijwerkingen. Inmiddels is dat wel het geval, net als bij de twee nieuwe gevallen. De meldingen lijken volgens Lareb vergelijkbaar met die in andere landen. Ook daar traden de klachten zeven tot tien dagen na vaccinatie op.
De Nederlandse meldingen zijn doorgestuurd naar het Europees Geneesmiddelenbureau EMA voor vervolgonderzoek. "We zijn er heel alert op omdat dat overeenkomt met het beeld in de rest van Europa. Het is belangrijk dat er nu verder onderzocht wordt of er een verband is met het vaccin", zegt Kant.
Over de vraag of het verantwoord is om door te gaan met het middel doet Kant geen uitspraak. "Ik ga daar niet over", zegt ze. "Wij ontvangen slechts de meldingen en signaleren die. Het is aan anderen om te kijken of het gevolgen moet hebben."
Uit voorzorg gepauzeerd
De combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes in andere landen was voor Nederland de reden om uit voorzorg tijdelijk te stoppen met het AstraZeneca-vaccin. Eerder stopten andere landen al omdat er meldingen van trombose na het vaccineren waren.
Zowel AstraZeneca als het EMA zag geen verhoogd risico op bloedproppen. Nederland hervatte daarop het prikken met het vaccin.