Vaccineren met AstraZeneca hervat: 'Ik hoop dat ik snel mijn tweede prik kan halen'
'Veilig en effectief'. Zo beoordeelde toezichthouder EMA vanmiddag het AstraZeneca-vaccin. Aanleiding voor Nederland om na een pauze volgende week weer te gaan prikken met het vaccin.
Experts bij de geneesmiddelenautoriteit hebben meldingen onderzocht over tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes. Hoewel een verband tussen de klachten en het vaccin nog niet geheel is uit te sluiten, benadrukt het EMA dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.
En dat oordeel vormt het startschot voor de regering om een inhaalslag in te zetten; minister De Jonge zei dat we "geen dag kunnen missen". Omdat het toedienen van het vaccin tijdelijk stillag, werden deze week naar schatting 110.000 prikken niet gezet.
Hoe denken de mensen die op de lijst stonden om geprikt te worden over het stopzetten en het hervatten van de vaccinaties?
Josien de Graaf, 62 jaar oud
"Ik ben heel blij dat de pauzeknop onmiddellijk is losgelaten. Mijn eerste prik heb ik ook al gehad. Ik dacht meteen: 'kom maar op, prik mij maar'.
Toen het werd stilgelegd vond ik het echt wel vervelend. Ik vind corona enger; je wordt er zieker van en het levert meer doden op dan die eventuele bijwerkingen.
Iedereen mag erover denken hoe hij of zij wil en ik vind zeker niet dat je iemand kan dwingen tot vaccineren. Maar ik ben een beetje bang dat dit uitstellen koren op de molen is van alle complottheorieën op sociale media.
De meeste mensen in mijn omgeving willen het vaccin wel, maar ik kom weleens mensen tegen die zeggen dat we 'voor de gek worden gehouden door dictators'. Aan die mensen wil ik zeggen: 'Laat je voorlichten en lees, lees, lees'. Ik ben ook geen viroloog, maar ik lees er wel graag over. Angst is een slechte raadgever.
Ik ga ervan uit dat mijn datum van de tweede prik in mei gewoon kan doorgaan. Het zou anders zo zonde zijn van mijn eerste prik. En ik hoop dat genoeg mensen hun vaccinatie halen, want ik wil zo graag weer een open wereld.
Het afstand houden vind ik zo gek. Ik ben niet gestopt met mijn kleinkinderen knuffelen. Met liefde houd ik afstand hoor, maar ik houd dat niet zolang vol met mijn kinderen en kleinkinderen."
Nicoline Halverhout-Spaan, 44 jaar oud
"Ik had op 8 maart een afspraak om te prikken, maar heb hem zelf afgezegd. Ik werd er angstig van. Ik werk zelf in de gehandicaptenzorg en weet wel dat medicijnen vaak bijwerkingen hebben, maar het voelde toch niet goed.
Daarna hoorde ik dat de effectiviteit van AstraZeneca maar 60 procent was. En ook dat voelde niet goed. Ik had gewoon een slecht voorgevoel en heb toen mijn huisarts gesproken. Die zei: wacht anders even tot de zomer.
Misschien is het ook wel beter dat er op mijn werk in etappes gevaccineerd gaat worden. We werken met tien collega's hier. Het zou anders kunnen dat we allemaal tegelijk ziek worden. Ik heb al eens een 60-urige werkweek gehad doordat een collega in quarantaine moest. Ik zou ook liever het Janssen-vaccin krijgen. Daar ben je dan in ieder geval maar één keer ziek van, en dan ben je klaar.
Ik neem ook nooit een griepprik, en ik slik niks. Ik vind het feit dat ik in de zorg werk geen reden genoeg om me te laten vaccineren. In ieder geval niet met AstraZeneca. Als ik een Pfizer-prik kan krijgen, ga ik morgen. Ik vind het ook raar dat onze cliënten Moderna krijgen en het zorgpersoneel van verpleeghuizen Pfizer. Wij komen ook dicht in de buurt bij onze cliënten, al zijn ze wel vaak jonger natuurlijk."
Anja Huijgen, 64 jaar oud
"'Jippie, de vlag kan uit'. Dat was mijn eerste reactie toen ik hoorde dat we weer kunnen vaccineren.
Ik zie het stilleggen als een politieke beslissing. Ze willen aan mensen die alles wantrouwen wat betreft vaccinaties laten zien dat ze zorgvuldig bezig zijn. Maar ik voel me echt gedupeerd.
Ik ben net met pensioen en zit nu wat vaker op sociale media. Mensen roepen 'zie je wel, ze zetten het niet stop als er niets aan de hand is'. Ik vertrouw instanties zoals het EMA volledig en daarom vind ik het zo jammer dat er besloten is om te stoppen met vaccineren. Ik had het beter gevonden als het aan onszelf werd overgelaten. Iedereen die niet geprikt wil worden, mag het dan uitstellen, maar als je wel wilt moet dat ook kunnen.
Verder vind ik het vervelend dat er nu weer een achterstand ingehaald moet worden. Het kan voor een hoop gedoe zorgen, met bijvoorbeeld mensen die met voorrang geprikt willen worden omdat ze bang zijn dat de tweede prik anders te laat komt.
Ik zou op 23 maart geprikt worden. In september word ik 65 jaar en was eindelijk aan de beurt, toen werd de boel stilgezet. Vandaag kreeg ik een brief waarin duidelijk stond dat de afspraak niet doorgaat. Morgen bel ik gewoon meteen de huisarts om hem te vragen om mij zo snel mogelijk weer uit te nodigen. Sla de uitnodigingen van iedereen die niet wil maar over."