NOS Nieuws

De Jonge: AstraZeneca-vaccin is veilig, pauzeknop uit voorzorg ingedrukt

Demissionair minister De Jonge noemt het AstraZeneca-vaccin veilig, maar zegt dat er "uit voorzorg nu op de pauzeknop gedrukt moet worden". Tot en met 28 maart stopt Nederland met het inenten met dat vaccin.

De Jonge zegt dat hij gisteren is geïnformeerd door medicijnautoriteit CBG. "Er zijn zes gevallen gemeld in Denemarken en Noorwegen waarvoor nader onderzoek nodig is." Het gaat om een zeldzame combinatie van trombose (stolselvorming) aan de ene kant en aan de ander kant een verlaagd aantal bloedplaatjes, waarbij juist bloedingen kunnen ontstaan.

Minister De Jonge: 'uit voorzorg op pauzeknop gedrukt voor AstraZeneca-vaccin'

Denemarken besloot vorige week donderdag het vaccineren met AstraZenaca al op te schorten om onderzoek naar mogelijke bijwerkingen te doen. De minister zegt dat Nederland nu volgt omdat er nieuwe informatie bij is gekomen over de mogelijke bijwerking.

"De signalen die tot afgelopen donderdag door de Europese medicijnautoriteit EMA besproken zijn geweest, waren tromboseklachten. Ieder uur krijgen tien mensen trombose, dus dat is niet een bijzondere klacht als je grote groepen mensen vaccineert", legt De Jonge uit. "Nu gaat het om een combinatie van stolselvorming en een verlaagd aantal bloedplaatjes. En die combinatie is zeldzaam."

Verband nog niet duidelijk

De minister benadrukt dat het nog niet is vastgesteld dat die zeldzame combinatie werd veroorzaakt door het vaccineren. "Het is nog maar de vraag of er überhaupt een verband is. Maar volgens onze medicijnautoriteit is er wel reden genoeg nu om op de pauzeknop te drukken. Laten we hopen dat we over een aantal weken weer verder kunnen. Want we hebben ook dit vaccin hard nodig."

Volgens De Jonge is er dan ook geen sprake van het intrekken van de vaccins. Er lagen ongeveer 200.000 doses van het vaccin klaar voor de komende twee weken. "Alleen de afspraken worden afgezegd. Als we over een paar weken weer verder gaan, zullen de afspraken weer worden ingepland.

Oppassen met bloeduitstortinkjes

Ton de Boer van het CBG zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat mensen die al ingeënt zijn met AstraZeneca-vaccin en geen klachten hebben, zich geen zorgen hoeven te maken. "Als je na het vaccineren wat blauwe plekjes ziet die op trombose kunnen duiden, moet je wel even naar de dokter gaan. Maar die kans dat dat gebeurt is uitermate klein."

Volgens De Boer wordt het vaccineren nu twee weken stopgezet omdat die tijd nodig is om te beoordelen wat er precies aan de hand is. Dat doet een beoordelingscommissie waar de 27 Europese lidstaten in zitten. "Die kijken naar alle meldingen. En dan weten we ook of het door het vaccin komt."

Vorige week zei de fabrikant dat er juist minder gevallen van trombose gemeld zijn dan waar het bedrijf rekening mee had gehouden. "Tot dusver zijn er in de EU en het VK 15 gevallen van DVT en 22 gevallen van longembolie gemeld bij degenen die het vaccin kregen (stand van zaken op 8 maart)."

"Dit is veel lager dan verwacht mag worden bij een algemene populatie van deze omvang en dit is vergelijkbaar met andere goedgekeurde covid-19-vaccins. Ook in de klinische onderzoeken zagen we minder gevallen van trombose in de gevaccineerde groep, ondanks dat het totaal aantal trombotische voorvallen klein was."

Kijken naar nieuwe gevallen

De Boer zegt nu dat AstraZeneca naar de nieuwe gevallen moet kijken. "Het gebeurt nu ook voor de fabrikant allemaal heel snel. Maar het is niet bewezen dat de oorzaak bij het vaccin ligt."

Hij benadrukt dat het tijdelijk stoppen met AstraZeneca geen gevolgen heeft voor het prikken met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl