NOS NieuwsAangepast

Nederland gaat weer prikken met AstraZeneca na EMA-oordeel

Nederland gaat verder met prikken met het AstraZeneca-vaccin. Het vaccineren wordt volgende week hervat. Op maandag zullen alweer mensen geprikt worden, de grootschalige vaccinatie met AstraZeneca begint op woensdag.

Dat maakte minister Hugo de Jonge vanavond bekend. Er wordt morgen nog niet gestart, omdat er opnieuw afspraken moeten worden ingepland.

Vorige week werd het prikken met het AstraZeneca-vaccin door meerdere landen, waaronder Nederland, gepauzeerd omdat meldingen over tromboseachtige klachten binnen waren gekomen. Toezichthouder EMA onderzocht deze meldingen en kwam vanmiddag met een oordeel: het vaccin is veilig en effectief.

Tussen trombose en het vaccin is geen verband gevonden, concludeerde het EMA. Een verband tussen de tromboseklachten in combinatie met de bloedplaatjes en het vaccin is echter nog niet uit te sluiten, zei directeur van het EMA Emer Cooke. Het EMA oordeelde dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en dat de klachten sowieso dusdanig zeldzaam zijn dat gesproken kan worden van een veilig vaccin.

Wel wordt er een waarschuwing over de klachten meegegeven bij het vaccin.

Zeldzaam

Er zijn inmiddels 25 gevallen van zeldzame vormen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes bekend. De klachten kwamen vooral voor bij vrouwen onder de 55 jaar.

Minister De Jonge heeft erover nagedacht of vrouwen onder de 55 jaar nu als risicogroep moesten worden aangemerkt, maar heeft besloten dat niet te doen. Ook vrouwen onder de 55 jaar zullen dus het AstraZeneca-vaccin ontvangen. "Er wordt helder en duidelijk gesteld door het EMA dat de kans op deze zeldzame type aandoening heel klein is", zei De Jonge.

De Jonge maakte zijn besluit bekend in een ingelaste persconferentie terwijl hij in thuisquarantaine zat:

De Jonge: 'We hebben uit voorzorg op de pauzeknop geduwd'

Na het nieuws brachten meerdere EU-landen al naar buiten om vanaf morgen de inentingen te hervatten. Onder meer Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Letland, Litouwen en Cyprus starten de inentingen met het AstraZeneca-vaccin weer op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl