Toezichthouder EMA: AstraZeneca-vaccin is veilig
Toezichthouder EMA heeft zijn oordeel over de veiligheid van het AstraZeneca-vaccin gegeven: volgens de geneesmiddelenautoriteit is het vaccin veilig en effectief. Minister Hugo de Jonge komt vanavond vanaf 20.00 uur met een reactie op de bevindingen van het EMA.
Experts bij de Europese geneesmiddelenautoriteit onderzochten meldingen over tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes. Tussen trombose en het vaccin is geen verband gevonden, concludeerde het EMA.
Een verband tussen de tromboseklachten in combinatie met de bloedplaatjes en het vaccin is echter nog niet uit te sluiten, zei directeur van het EMA Emer Cooke. Het EMA oordeelt dat de voordelen opwegen tegen de nadelen. Het benadrukte dat er bij elk vaccin dat miljoenen keren wordt toegediend weleens zeldzame klachten ontstaan.
Het EMA raadt wel aan om een waarschuwing over deze klachten toe te voegen aan de bijsluiter van het vaccin. De bijwerkingen van het vaccin worden niet aangepast, omdat het niet is aangetoond dat de klachten door het vaccin komen.
Meerdere Europese landen legden het gebruik van het vaccin stil vanwege de klachten. Ook Nederland heeft dat gedaan. Voorlopig wordt het vaccin tot 28 maart in Nederland niet toegediend. Het is nog onduidelijk wat het oordeel van het EMA voor deze beslissing gaat betekenen.
Klachten vooral bij vrouwen onder 55
Er zijn inmiddels 25 gevallen van zeldzame vormen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes bekend. De klachten kwamen vooral voor bij vrouwen onder de 55 jaar, en traden meestal 1 tot 2 weken na de prik op.
Het EMA gaat nog verder onderzoek doen.
Er zijn inmiddels 20 miljoen mensen gevaccineerd met het vaccin. In de Europese Unie gaat het om 7 miljoen gevaccineerden, in het Verenigd Koninkrijk 11 miljoen. Het EMA onderstreepte in de persconferentie dat in de EU dagelijks duizenden mensen overlijden door corona en dat het vaccin daarom van groot belang is.
Eergisteren zei het EMA ook al dat de voordelen van het vaccin, namelijk het voorkomen van ziekenhuisopnames en overlijdens, opwegen tegen de nadelen ervan. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie zei eerder al dat landen gewoon moeten doorprikken met het vaccin.