Huisartsen houden AstraZeneca-vaccin over: 'Je mag het aan iemand in wachtkamer geven'

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Meerdere huisartsen hebben afgelopen week AstraZeneca-vaccins overgehouden, melden ze aan de NOS. Volgens huisartsenverenigingen LHV en NHG is het absoluut niet de bedoeling dat die worden weggegooid. "Elke arm die geprikt kan worden, moet geprikt worden", zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Het beleid is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het ministerie van VWS. Dat betekent dat, als er aan het einde van de dag doses uit een aangebroken flacon over zijn bij de huisarts, die mogen worden gebruikt bij andere mensen of worden aangeboden aan andere huisartsen. Ook aan mensen die in de wachtkamer zitten of een familielid van een personeelslid: zolang diegene maar AstraZeneca mag krijgen.

In verband met een nieuwe voorzorgspauze moet dat de komende dagen wel iemand zijn die ouder is dan 60 jaar.

"Het is niet de normale gang van zaken, maar we willen bij de huisartsen een spillage van 0 procent", zegt de woordvoerder van de LHV. "In een tijd van schaarste wil je geen dingen weggooien."

Huisartsen zijn verplicht om een minimum aantal vaccins te bestellen per keer: in het geval van AstraZeneca gaat het om 10 flacons en dat zijn minstens 110 doses. Voor een huisarts met minder patiënten uit de doelgroep betekent dat dus dat er over kan blijven. Daarnaast komen sommige mensen niet opdagen bij hun afspraak. Volgens de LHV is de opkomst 85 procent.

Jamy Moussavi, huisarts en praktijkeigenaar van De Nieuwe Dokter in Den Haag, had aan het einde van de week 50 doses over. Hij belde met collega-huisartsen, maar die zaten zelf ook allemaal met overschotten.

Ook de GGD heeft een overschot en kan niks doen met de doses die Moussavi nog heeft liggen. "Dus ben ik vrienden gaan bellen. Morgen zou ik iedereen die wilde gaan vaccineren. Totdat vandaag bekend werd dat mensen jonger dan 60 tot woensdag geen prik meer mogen krijgen. Nu zit ik nog steeds met het overschot."

En zijn collega-huisartsen ook. "Waarschijnlijk worden de overschotten nu alleen maar groter door deze AstraZeneca-pauze."

Moussavi heeft nu besloten om een reservelijst te maken van mensen van wie hij weet dat ze het vaccin goed kunnen gebruiken. "Bijvoorbeeld mensen met suikerziekte. Die bel ik dan nu als ik over heb."

De LHV en NHG herkennen de geluiden over overschotten niet. Wel adviseren ze huisartsen om van overgebleven vaccins niets weg te gooien, en zoveel mogelijk mensen er nog mee te prikken. "Het kan voorkomen dat in de ene regio iemand met overschotten zit en in de andere regio met een tekort. Bel daarom eerst altijd met je collega-huisartsen", zeggen de verenigingen.

Toch is dat volgens huisarts Moussavi niet de oplossing. "Dan kan je veel beter het hele vaccineren bij huisartsen aanpakken. Organiseer het bijvoorbeeld op een centrale plek in een regio en laat daar de huisartsen heenkomen om te prikken. Het is nu ontzettend rommelig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl