Noël van 't End werd in 2019 wereldkampioen in de klasse tot 90 kilogram
NOS Sport

'We zeiden: als we hier geen corona oplopen, dan weet ik het ook niet meer'

Dat enkele Nederlandse topjudoka's besmet terugkeerden van een trainingskamp in Georgië, kwam voor de sporters zelf allesbehalve als verrassing.

"We zeiden toen we daar rondliepen wel tegen elkaar: als we hier geen corona oplopen, dan weet ik het ook niet meer", aldus Noël van 't End, die niet besmet raakte. "Ik heb het goed gedaan."

Bubbel? Welke bubbel?

De wereldkampioen van 2019, in de klasse tot 90 kilogram, genoot net als zijn collega's van de minder strenge coronaregels in Georgië. "Normaal gesproken zitten we in een bubbel en mogen we het hotel niet eens uit, maar hier was daar geen sprake van."

Van 't End, in het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken: "En de restaurants en winkels waren gewoon open. Je moest wel een mondkapje op, maar je kon je hotel uit en lekker even ergens eten. Dat was wel fijn, moet ik zeggen..."

Na enkele dagen van "niet helemaal top" hotel-eten, konden de judoka's de verleiding niet langer weerstaan. "Je beseft: dit ga ik niet tien dagen volhouden. Het was echt apart om in de stad rond te lopen. Het was best druk, dan merk je wel: dit is wel een soort van gevaarlijk. Dat ben je helemaal niet meer gewend."

Vlucht uit Georgië

Het coronavirus sloeg volgens Van 't End het eerst toe bij de Duitse equipe. "Toen hebben we direct alles bij elkaar geraapt en de zaal verlaten. We wilden zo snel mogelijk naar huis, als je daar besmet raakt zit je gewoon minimaal tien dagen vast in isolatie in het hotel. Daar zit niemand op te wachten."

De judoka's namen contact op met de bond en ondergingen later die dag al een pcr-test. Een dag later volgde nog een sneltest, iedereen testte negatief en mocht terug naar Nederland vliegen.

Pascal Bakker, de manager topsport van de judobond, over de meerdere positieve coronagevallen in de Nederlandse judo-equipe:

Chaotisch trainingskamp in Georgië: judo-equipe keert besmet terug naar Nederland

In Nederland bleek het virus toch enkele - volgens Van 't End gaat het om zes collega's - slachtoffers te hebben gemaakt. "Maandag waren we thuis en wilden we weer gaan trainen, maar dan moesten we eerst weer getest worden. Toen was er al een aantal positief."

De positief geteste judoka's kampen volgens Van 't End met milde symptomen. "Of helemaal geen symptomen. Gelukkig hebben ze er niet veel last van gehad."

EK in Lissabon

Het trainingskamp in Georgië vond plaats met het oog op de Europese kampioenschappen judo, die van 16 tot 18 april in Lissabon gehouden worden. Die komen volgens bondscoach Maarten Arens vooralsnog voor niemand in gevaar.

Van 't End denkt zelfs dat hij geen hinder zal ondervinden van de perikelen. "Ik heb gelukkig geen corona gehad en heb goed kunnen trainen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl