NOS Nieuws

7833 nieuwe besmettingen, hoger dan gisteren maar gemiddelde blijft dalen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7833 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1439 meer dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Ondanks de toename ten opzichte van gisteren daalt het over een week gemeten aantal positieve coronatests nog altijd; afgelopen week werden gemiddeld 6696 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 10 procent vergeleken met de week ervoor.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 3 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

Gisteren zijn 52.308 prikken gezet. Naar verwachting worden er deze week ongeveer een half miljoen prikken gezet. Maar al met al vaccineert Nederland nog een stuk trager dan vergelijkbare westerse landen.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2525 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2558), van wie 798 op de IC (gisteren: 776), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal coronapatiënten op de IC is het hoogste sinds eind april vorig jaar.

Bij het RIVM werden 19 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 23. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 19 doden per dag, tegen 24 doden per dag een week eerder.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 188 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 203.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl