NOS NieuwsAangepast

Optimisme over plan versoepelingen, maar 'totdat het is uitgesproken is alles mogelijk'

"De champagne kan open!" Het nieuws dat terrassen en winkels vanaf 21 april mogelijk weer open mogen (áls de cijfers het toelaten) wordt door veel ondernemers met enthousiasme ontvangen. Maar sommigen blijven ook sceptisch over het kabinetsplan; zijn deze eerste versoepelingen het licht aan het einde van de tunnel of een druppel op een gloeiende plaat?

Zaf Göbel, eigenaar van ZafVino & BarGavi in Arnhem is "heel erg enthousiast"; hij zette vijf minuten nadat het nieuws naar buiten kwam zijn reserveringssysteem open. "Binnen een half uur waren we voor de eerste dag volgeboekt."

Göbel denkt dat de "zware tijd" erop zit. "Het gaat nog steeds zwaar zijn, maar het is wel een verlichting. De bezorging was natuurlijk hartstikke leuk, maar we zijn nu klaar om voor onze gasten te openen", zegt hij.

Aan de andere kant weet Wouter Janssen, eigenaar van de Arnhemse Sportsbar 't Huys, nog niet zeker of hij zijn terras gaat openen als dat straks weer zou mogen. Hij heeft een relatief klein terras. Het iets grotere terras van de buren mag hij vanwege een verbouwing even 'lenen', maar ook dan is het niet duidelijk of het openen kostenefficiënt is.

"Begrijp me niet verkeerd, we zijn aan de ene kant blij dat er verruimingen zijn", zegt Janssen. "Maar als je alleen een terrasje hebt en het wordt zo'n weer als dit weekend, zouden we producten moeten weggooien. En we hebben natuurlijk niet veel geld meer."

"Daarnaast zijn we een beetje bang dat dit een goedmaker is voor een lange periode, dat het een lange sleur wordt. Dat ze zeggen: 'Jullie hebben het terras nu en kunnen dus weer onderaan de agenda verdwijnen".

'Niet vooruitlopen'

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil niet "vooruitlopen" op het kabinetsplan voor versoepelingen. "Morgen vindt een gesprek plaats tussen KHN en demissionair minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer, waarin KHN de mogelijkheden voor heropening opnieuw zal bespreken", zegt een woordvoerder.

Een woordvoerder van winkeliersvereniging INretail reageert positief: "Het is heel goed dat het erop lijkt dat er aandacht is voor de winkels bij mogelijke versoepelingen. We draaien nog steeds verlies, ook in maart."

De eerdere verlichting van kopen op afspraak werkt volgens INretail niet altijd goed. "Mensen komen niet opdagen en winkels mogen voor het gat dat dan valt niemand meer binnenlaten", aldus de branchevereniging.

"Laten we hopen dat we dit dinsdag uit de mond van Rutte horen. Tot dat hij het heeft uitgesproken, is er nog van alles mogelijk."

Ook Joost Middelman, eigenaar van modewinkels SINCE04 in Oudewater en Montfoort, houdt nog een slag om de arm. "Ik ben al zo vaak teleurgesteld, dus ik wil het eerst zien dan geloven. Maar als we echt 21 april open mogen, dan spring ik een gat in de lucht."

'Niet alles voorbij als we weer open kunnen'

"En we moeten eigenlijk gewoon open hoor", zegt Middelman. "Want ik houd mijn financiële plaatje nauw in de gaten; mei en juni zijn door de vakantietoeslag en de loonbelasting over het vakantiegeld enorm zware maanden. En met de toeslagenregeling pis ik iedere keer net naast de pot. De overheid zou echt per individu of per categorie naar die toeslagen moeten kijken."

Middelman zegt dan ook dat hij ongeacht wat dinsdag wordt aangekondigd, op een grote schuld blijft zitten. "En hoe langer dit alles duurt, hoe hoger die schuld wordt. Voor mij is corona niet voorbij als alles straks weer opengaat, ik ben sowieso de komende vier jaar mijn schulden aan het afbetalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl