NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Uitbraak onder studenten Hotelschool Maastricht • Nederland krijgt minder AstraZeneca-vaccins

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 12 maart. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • 6068 nieuwe coronabesmettingen, meer dan gemiddeld.
 • De Oostenrijkse premier Kurz klaagt dat de coronavaccins niet eerlijk over de lidstaten van de EU worden verdeeld.
 • De twee testfestivals die dit weekend zouden worden gehouden in Biddinghuizen, worden een week uitgesteld vanwege slecht weer.
 • Italië gaat tot Pasen weer in lockdown. Scholen en niet-essentiële winkels weken dicht in Griekenland.
Liveblog gesloten
 • Ook Congo stopt tijdelijk met het AstraZeneca-vaccin

  Ook de Democratische Republiek Congo heeft het gebruik van het coronavaccin van AstraZeneca opgeschort vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Het Afrikaanse land heeft dat gedaan in navolging van een aantal Europese landen. Congo kreeg onlangs 1,7 miljoen doses via het Covax-programma, maar die zijn nog niet uitgedeeld.

  Gisteren maakte Denemarken bekend dat bij enkele mensen bloedproppen gevonden na een prik met het AstraZeneca-vaccin. Een van deze mensen is overleden. Niet alleen Denemarken, maar ook onder meer Noorwegen stopte vervolgens uit voorzorg voorlopig met de vaccinaties. Thailand volgde vandaag, als eerste land buiten Europa.

  De WHO benadrukte vandaag dat er geen reden is om te stoppen met het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin, omdat er op meer dan 32.000 vrijwilligers is getest. Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA zei gisteren iets soortgelijks.

 • Grote corona-uitbraak onder eerstejaarsstudenten van hotelschool Maastricht

  Er is een forse corona-uitbraak onder eerstejaarsstudenten die op de campus van de Hotel Management School in Maastricht verblijven. 103 studenten zijn positief getest op corona.

  Christian Hoebe van de regionale GGD zegt tegen persbureau ANP dat de besmettingen waarschijnlijk hebben plaatsgevonden op een feestje tijdens de introductieweek vorige maand. Op 14 februari haalde de school de GGD erbij, na de eerste meldingen over coronabesmettingen. Sindsdien heeft de GGD 166 eerstejaars getest, van wie er dus 103 corona bleken te hebben. Dat is 62 procent van de geteste studenten. Veertien studenten werden om verschillende redenen niet getest.

  De school is tijdelijk met het praktijkonderwijs gestopt en geeft alle lessen online. Hoebe benadrukt wel dat de besmettingen niet zijn uitgebroken bij het onderwijs, waar de coronamaatregelen volgens hem goed zijn gehandhaafd.

  Hoebe zegt dat campusbeheerder Holland2Stay en de school zoveel mogelijk maatregelen treffen om besmettingen te voorkomen. "Maar het is ontegenzeggelijk dat de jongeren de coronamaatregelen niet goed naleefden. Bovendien zijn er op de campus gedeelde keukens en de jongeren droegen vaak geen mondkapjes." De positief geteste studenten zijn in quarantaine gegaan.

  Inmiddels lijken de quarantainemaatregelen effect te hebben, en neemt het aantal besmettingen af. Hotelschooldirecteur Ad Smits laat in een reactie aan het ANP weten dat van de 103 positief geteste studenten de meeste weer klachtenvrij zijn. "Iedere besmetting is er een te veel, maar ik ben blij dat de afgelopen week nog maar zes besmettingen zijn vastgesteld", zegt Smits. "Gelet op de ontwikkelingen heb ik er vertrouwen in dat we op niet al te lange termijn weer praktijkonderwijs kunnen aanbieden."

  Hotelschool Maastricht hotelschoolmaastricht.nl
 • Groot deel Griekenland in strengere lockdown

  In een groot deel van Griekenland gelden vanaf morgen strengere coronaregels omdat de besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnamen in het land blijven oplopen.

  Alle scholen blijven twee weken dicht, behalve die in het speciaal onderwijs. In gebieden waar het aantal besmetting het hoogst is worden niet-essentiële winkels gesloten.

  De afgelopen weken zijn de regio's Athene, Thessaloniki en delen van de Peloponnesos en Kreta getroffen door hoge besmettingscijfers, vooral veroorzaakt door de Britse coronavariant.

  Met name in Athene is de medische zorg zodanig onder druk komen te staan dat in vijf grote publieke ziekenhuizen uitsluitend covid-patiënten worden opgenomen. Voor het eerst sinds het uitbreken van de pandemie nemen ook twee particuliere klinieken covid-patiënten op. In Griekenland liggen nu 521 coronapatiënten op de intensive care.

  De regering heeft een nieuw financieel steunpakket van 2,5 miljard euro toegezegd om de schade voor de detailhandel en de horeca op te vangen.

  Op 1 februari gingen de scholen in Athene weer open, vanaf morgen moeten ze weer dicht EPA
 • Burgemeester mag straks gebouwen sluiten bij corona-uitbraak

  Burgemeesters krijgen straks de bevoegdheid om bedrijfspanden, zoals kantoren, te sluiten als daar meer dan drie mensen besmet zijn geraakt. Met die wetswijziging heeft de ministerraad ingestemd.

  Nu kan de GGD de beheerder van het pand alleen adviseren om de locatie of delen ervan te sluiten. In de meeste gevallen wordt dit advies opgevolgd. Maar voor de gevallen waar dat niet gebeurt, kan de burgemeester straks snel ingrijpen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

  De maximale duur waarvoor een locatie gesloten kan worden, is tien dagen. Woonhuizen en religieuze gebouwen zijn uitgezonderd en kunnen niet gesloten worden.

 • Nederland krijgt fors minder AstraZeneca-vaccins, onduidelijk wat dit voor de planning betekent

  De komende zeven weken levert AstraZeneca aan Nederland 450.000 doses minder van zijn coronavaccin, zegt het ministerie van Volksgezondheid. In plaats van de verwachte 1,7 miljoen zijn het er 1,25 miljoen. Ook later in het tweede kwartaal kan AstraZeneca minder leveren: in totaal zouden er in de eerste helft van het jaar 5,5 miljoen doses komen, dat worden er nu 4 miljoen.

  Het ministerie laat het RIVM nog onderzoeken wat dat voor de vaccinatieplanning betekent. De duizenden afspraken op korte termijn lijken geen gevaar te lopen: het RIVM heeft een kleine "veiligheidsvoorraad" aangehouden die nu volledig wordt ingezet. Mogelijk kunnen ook de leveringen van Pfizer en Janssen nog worden ingezet, zegt een woordvoerder.

  De Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca levert al vanaf het begin minder dan beloofd. Het bedrijf kampt met productieproblemen. De Europese Commissie heeft het bedrijf herhaaldelijk om opheldering gevraagd.

 • Disneyland Parijs blijft langer dicht

  Disneyland Parijs gaat toch niet op 2 april weer open. Het park, een van de grootste toeristische attracties van Europa, had eerder aangekondigd kort voor Pasen de deuren heropenen, maar het bedrijf laat nu weten dat dit vanwege het coronavirus niet kan doorgaan.

  Het attractiepark was vorig jaar van half maart tot half juli dicht vanwege de vrees voor de verspreiding van het virus en sloot 30 oktober opnieuw. Het moederbedrijf, de Disney Groep, heeft 32.000 ontslagen aangekondigd als gevolg van de sluitingen van de parken wereldwijd. Disneyland Parijs, waar 17.000 mensen werken, kan nog geen nieuwe streefdatum voor de heropening geven.

  Bezoekers droegen afgelopen zomer een mondmasker in Disneyland Parijs EPA
 • Vaccinatielocaties in Alkmaar en Middenmeer morgen gesloten

  Twee vaccinatielocaties blijven morgen gesloten omdat het KNMI code geel heeft afgegeven. De GGD Hollands Noorden vindt het onverantwoord om mensen naar de vaccinatielocaties in Alkmaar en Middenmeer te laten komen, laten ze weten op Twitter. Ruim 1400 mensen zijn gebeld om een nieuwe afspraak te maken.

  In het hele land geldt morgen van 08.00 uur tot 18.00 uur code geel. Er worden zware windstoten verwacht.

 • Bioscopen trekken zich terug uit sneltest-pilot

  De brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters NVBF trekt zich terug uit een voorgestelde proef met sneltests. Volgens de organisatie zijn sneltests in de bioscoop praktisch en economisch onhaalbaar. Ook zouden de tests geen toegevoegde waarde hebben voor de bioscopen. Die zijn volgens de NVBF al volkomen veilig ingericht.

  Vorige week werd een proef met sneltests voorgesteld door het ministerie van Volksgezondheid en dat van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Minister De Jonge noemde het "geen onlogische gedachte dat je een paar euro extra voor de bioscoop betaalt om de kosten van een test te dekken". De bioscopen wilden naar eigen zeggen graag helpen om de samenleving weer eerder open te maken, maar het voorstel van De Jonge is niet goed gevallen bij de achterban.

  De pilot zou een test moeten zijn voor het wetsvoorstel 'tijdelijke wet testbewijzen covid-19', waarin bioscopen en filmtheaters onder de festival- en evenementennoemer worden geschaard en alleen toegankelijk zijn met een (betaald) testbewijs.

 • Ondernemersorganisaties positief over uitbreiding coronasteun

  Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de verruiming van het steunpakket van de overheid voor ondernemers. Het kabinet maakte vandaag bekend dat diverse regelingen worden uitgebreid. De organisaties zeggen dat de eerste berichten positief klinken, maar waarschuwen ook dat de uitbreiding in de praktijk nooit alle kosten van ondernemers dekt.

  Ook zegt VNO-NCW dat de uitbreiding wel "erg laat komt, nu winkels en restaurants al maanden gesloten zijn, schulden hebben en moeten interen op hun eigen vermogen". Daar moeten ook oplossingen voor komen, vinden de organisaties.

  Het kabinet trekt in het tweede kwartaal in totaal 730 miljoen euro extra uit voor de uitbreiding van de steun voor ondernemers. Zo gaat de TVL-regeling omhoog van 85 procent naar 100 procent. Daar had VNO-NCW al om gevraagd.

  Lees meer:

 • 6068 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6068 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 711 meer dan gisteren.

  Het aantal is ook hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4968 mensen positief getest werden. De laatste keer dat het aantal nieuwe besmettingen op een dag boven de 6000 lag, was op 15 januari.

  Op de intensive care liggen nu 576 coronapatiënten, vier meer dan een dag eerder. Er liggen nu 1910 besmette mensen in het ziekenhuis, dat is vijftien minder dan gisteren.

  Lees meer over de cijfers:

 • Italië opnieuw in strenge lockdown, maatregelen tot na Pasen

  Italië gaat weer deels in lockdown. Dat heeft de regering besloten na een week overleg met de wetenschappelijke adviesraad en lokale overheden vanwege de oplopende besmettingscijfers. De nieuwe, strengere maatregelen gelden zeker 3,5 week, tot de dag na Pasen.

  Lees meer over de regio's en de maatregelen:

  In gebieden waar code oranje geldt moet de horeca opnieuw dicht in Italië EPA
 • Corona trekt zware wissel op natuurbescherming

  De coronapandemie heeft een negatieve uitwerking gehad op natuurbescherming wereldwijd, stelt de IUCN. Dat is de natuurorganisatie die jaarlijks de Rode Lijst uitbrengt met daarop de dieren die het grootste gevaar lopen op uitsterving.

  Uit een verzameling van nieuwe studies die de IUCN vandaag heeft gepubliceerd, blijkt bijvoorbeeld dat in meer dan de helft van de beschermde natuurgebieden in Afrika het aantal veldinspecties en anti-stroperijmissies werd stopgezet of verminderd. Dat gold voor een kwart van de Aziatische natuurgebieden.

  Uit een enquête van parkopzichters uit meer dan zestig landen blijkt dat een op de vijf zijn baan was kwijtgeraakt doordat er geen geld meer was vanwege corona. Ruim een kwart kreeg een lager salaris of werd te laat uitbetaald.

  De IUCN noemt het beschermen van kwetsbare natuur essentieel, ook voor het beschermen van de volksgezondheid. "Laten we niet vergeten dat alleen door het investeren in een gezonde natuur we een solide basis kunnen neerzetten om te herstellen van de pandemie, om daarmee zulke crises in de toekomst te voorkomen", zegt directeur Bruno Oberle.

 • Olympische minister Japan: 'Vaccin niet nodig'

  IOC-baas Thomas Bach kondigde gisteren aan dat alle sporters een Chinees coronavaccin ter beschikking krijgen. Volgens Tamayo Marukawa, de Japanse minister van Olympische Zaken, is dat niet nodig.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Japanse minister van Olympische Zaken: 'Vaccin niet nodig, maatregelen voldoende'
 • Rijksoverheid komt met nieuw overzicht vaccinatiestrategie

  De Rijksoverheid heeft een nieuw vaccinatieoverzicht gepubliceerd. Daarin staat wie, wanneer, welk coronavaccin kan krijgen en door wie dat vaccin wordt toegediend. Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat het gaat om een planning en dat die afhangt van goedkeuring, werking, levering en distributie van vaccins. Geïnteresseerden kunnen ook door een vragenlijst in te vullen een idee krijgen wanneer ze ongeveer aan de beurt zijn.

  Rijksoverheid
 • Extra geld voor noodhulp Caribisch deel van koninkrijk

  Het kabinet geeft nog eens 15,2 miljoen euro aan het voedselhulpprogramma op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De armoede is door de coronapandemie en het wegblijven van toeristen sterk toegenomen. 80.000 mensen maken gebruik van de voedselhulp, die onder leiding staat van het Rode Kruis.

  Het nieuwe bedrag moet tot 1 juli 2021 voldoende zijn om die hulp te kunnen geven.