liveblog
NOS NieuwsAangepast

Opvallend voorstel stadsbestuur Parijs • Rutte: nog te vroeg voor besluit EU-coronapaspoort

  • Welkom in het coronablog van donderdag 25 februari. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Politievakbond heeft sympathie voor horeca-actie van dinsdag.
  • De gemeenten Amsterdam en Nijmegen melden dat het weer te druk werd in parken.
  • Fitnessbranche zaterdag in actie voor heropening.
liveblog gesloten

Hongaarse premier: heb alleen maar slecht nieuws

Inwoners van Hongarije moeten zich schrap zetten voor een zware periode, waarschuwt premier Órban in een video op Facebook. Hij verwacht dat de ziekenhuizen ongekend onder druk komen te staan vanwege het sterk oplopende aantal besmettingen.

"We staan voor de zwaarste twee weken van de pandemie", zegt Órban in de video. "Het aantal besmettingen stijgt hard en zal blijven stijgen vanwege de nieuwe mutaties."

Hongaarse premier Orbán heeft 'alleen maar slecht nieuws'

Eerder op de dag werd de gedeeltelijke lockdown in het land verlengd tot 15 maart. De afgelopen dag kwamen er 4385 nieuwe vastgestelde besmettingen bij, een van de hoogste aantallen dit jaar.

Volgens de officiële statistieken zijn sinds het begin van de coronacrisis ruim 400.000 mensen in Hongarije besmet geraakt. Het dodental staat op 14.672.

Stadsbestuur Parijs wil zelf complete lockdown instellen

Het stadsbestuur van Parijs stelt voor om in de Franse hoofdstad drie weken lang een complete lockdown in te stellen. Daarna zou het normale leven dan weer op gang kunnen komen. "Dan kunnen cafés, restaurants en musea weer open'', zei wethouder Emmanuel Grégoire vanavond op de Franse radio.

Volgens hem neemt de regering nu "halfslachtige maatregelen". In heel Frankrijk geldt een avondklok. In bepaalde gebieden geldt vanaf zaterdag ook een 'weekend lockdown'. Mensen mogen dan twee dagen de straat niet op en alle winkels worden gesloten.

Zure appel

Die maatregel geldt vanaf dit weekend in en rond Duinkerke en in en rond Nice. De regering overweegt zo'n lockdown ook in andere gebieden in te voeren, waaronder Parijs, als de situatie rond corona daar niet verbetert.

"Zo'n maatregel is sociaal enorm belastend voor mensen en voor de gezondheid levert het weinig op'', zei Grégoire over de maatregel. Volgens de Parijse wethouder kan nu beter even door de zure appel worden gebeten, met een complete lockdown, zodat de crisis sneller voorbij is. "Nu voelt het alsof we maand na maand opgesloten leven.''

Parijs gaat het voorstel dit weekend bespreken met de lokale gezondheidsautoriteiten en de politie. Daarna wordt het aan de regering voorgelegd.

Ook Belgische jongeren willen feesten in het park

Net als op veel plekken in Nederland zoeken ook jongeren in België met dit mooie weer elkaar buiten op.

"We zijn jong, dit zijn onze beste jaren en we kunnen er niet echt van genieten."

Belgische jongeren vieren (ook) feest in het park: 'Fuck het virus!'

Ministerie: coronatest.nl voldoet nu aan beveiligingseisen

De overheid meldt dat de website coronatest.nl (waar je een testafspraak kunt maken of je uitslag kunt lezen) weer helemaal veilig is. De NOS onthulde deze maand dat de overheidswebsite niet goed genoeg beveiligd was. Op de site worden onder meer telefoonnummers, e-mailadressen en testuitslagen geregistreerd. Op de achtergrond worden ook BSN-nummers verwerkt. Al die informatie was voor hackers mogelijk toegankelijk.

In Heinenoord (Zuid-Holland) kan het: zwemles en afzwemmen

Afzwemmen in een zeecontainer

'Nog te vroeg om te besluiten over een Europees coronapaspoort'

Premier Rutte vindt het nog te vroeg om met zijn Europese collega's een besluit te nemen over een Europees coronapaspoort. Maar Nederland heeft in principe geen bezwaar tegen een inentingsbewijs waarmee reizen of andere uitjes weer zouden kunnen, zei hij na afloop van overleg per videoverbinding met zijn EU-collega's. Volgens de demissionair premier zijn er vooral nog technische vragen.

Een vaccinatiepaspoort "kan wel nut hebben in de toekomst", aldus Rutte. "We moeten daar in Nederland echt nog het debat over voeren. Er hangt een aantal fundamentele vragen omheen." Zo zijn er nog steeds geen absolute zekerheden over iemands besmettelijkheid nadat hij is ingeënt, zegt Rutte. "Al zijn de eerste berichten niet ongunstig."

Sommige landen dringen aan op de invoering van een digitaal vaccinpaspoort waarmee EU-burgers in alle andere lidstaten vrij door Europa kunnen reizen. Zo'n certificaat kost in ieder geval nog wel drie maanden aan technische voorbereidingen, zegt de Europese Commissie.

De Duitse bondskanselier Merkel was na afloop van het overleg optimistisch over een snelle invoering van het coronapaspoort. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de internationale luchtvaartorganisatie IATA proberen regels voor zo'n certificaat op te stellen.

Geen Vondelparkpicknick vandaag in Amsterdam

'We hadden allemaal hapjes gekocht, maar het zit er niet in'

Onderzoek naar kerkbezoek in coronatijd

Bijna 1 op de 5 kerkgaande christenen verwacht dat de coronacrisis een negatief effect op hun kerkgang zal hebben. 15 procent van de christenen verwacht na de coronacrisis minder vaak naar de kerk te gaan. 4 procent verwacht zelfs helemaal geen kerkdienst meer te bezoeken. Dat is de uitkomst van een onderzoek door bureau Direct Research in opdracht van de EO en het Nederlands Dagblad.

Uit het onderzoek onder 1092 kerkgaande christenen blijkt dat 15,7 procent van hen tijdens de coronacrisis geen kerkdiensten meer volgt. Van hen deed bijna de helft (7 procent) dit direct aan het begin van de coronacrisis, het merendeel (8,7 procent) deed dit na verloop van tijd. Van alle kerkgangers is 47,1 procent de diensten van de eigen kerk blijven volgen. Een groep van 19,9 procent volgde naast de eigen diensten ook kerkdiensten van andere kerken en 13,6 procent volgde uitsluitend diensten bij andere kerken. Een kleine groep (3,7 procent) bezocht eerst andere digitale kerkdiensten om vervolgens weer bij de eigen kerk terug te komen.

Of ze van plan zijn minder naar de kerk te gaan na de crisis? Ja, zegt 30 procent van de 18-35-jarigen en 18 procent van de 36-55-jarigen. Op de vraag waarom ze denken minder te gaan kerken, antwoordt een derde van alle 'minderaars' dat zij merkten dat zij uit gewoonte naar de kerk gingen. Nog eens 30 procent geeft aan de fysieke kerkdienst te gaan vervangen door kerkdiensten online of op tv. Verder laat 16 procent weten dat het geloof minder is geworden of zelfs is verdwenen.

Aangepaste coronavaccins worden snel gecontroleerd

Vaccins voor nieuwe varianten van het coronavirus hoeven minder onderzoeken te doorlopen om in Europa te worden goedgekeurd, als het gaat om aanpassingen van vaccins die al op de markt zijn. Het Europees Medicijn Agentschap EMA heeft de regels daarvoor aangepast.

De Nederlandse toezichthouder is blij met dat nieuwe beleid:

Opnieuw arrestatie voor stelen van GGD-gegevens

De politie heeft gisteren een man van 19 opgepakt in Nootdorp. De verdachte zou betrokken zijn bij de diefstal van persoonsgegevens uit GGD-systemen. Eind januari bracht RTL Nieuws naar buiten dat persoonlijke informatie, afkomstig uit de systemen voor het bron- en contactonderzoek en testen van de GGD, te koop werd aangeboden.

Horecabranche start kort geding tegen de Staat vanwege vertraging extra steun

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) start een kort geding tegen de Staat omdat extra steun later komt dan gepland. De extra vergoeding voor de vaste lasten (TVL) is er om ondernemers te helpen en zou deze maand komen, maar is vertraagd omdat de Europese Commissie toestemming moest geven en dat gebeurde pas begin deze maand.

De branchevereniging schrijft dat veel ondernemers gisteren een "laconiek bericht" hebben gehad van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, met de boodschap dat de aanvullende subsidie "binnen 16 weken na vandaag" wordt overgemaakt. KHN noemt dit onacceptabel en eist in het kort geding dat de Staat zo snel mogelijk tot betaling overgaat.

Een spoedoverleg met het ministerie van Economische Zaken vanmiddag noemt de organisatie "teleurstellend" en leverde niets op. De horecabranche kondigde eerder deze week al een rechtszaak aan om de sector weer te laten openen.

Politievakbond heeft sympathie voor horeca-actie dinsdag

Een actiegroep van 65 lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roept collega's op om volgende week dinsdag massaal de terrassen te openen en gasten te ontvangen. De ondernemers vinden het niet eerlijk dat de winkels vanaf 3 maart wel weer deels open mogen, maar hun bedrijfstak niet.

Vakbond Nederlandse Politiebond heeft sympathie voor de actie. Voorzitter Struijs: "Uiteraard gaat de politie handhaven als terrassen op illegale wijze worden geopend, maar we snappen de oproep van de horecabedrijven heel goed. Ze willen de terrassen gereguleerd openen, met inachtneming van de anderhalve meter. Dat verlicht voor de politie de druk op de handhaving", zegt hij.

De voorzitter ziet "een enorme toename" van samenscholingen, bijvoorbeeld in parken of bij illegale feestjes in de buitenlucht. "Het is dan beter te reguleren. We vragen de burgemeesters daarnaar te kijken. Dat geeft ons meer lucht."

De burgemeesters uit het Veiligheidsberaad begrijpen de moeilijke situatie van ondernemers, zeggen ze in een persverklaring. Ze willen dan ook dat wanneer versoepelingen mogelijk zijn, deze eerst in de buitenruimte plaatsvinden en daarna in de binnenruimte. De burgemeesters vertrouwen erop dat meerdere versoepelingen op korte termijn mogelijk zijn, gezien de voortgang van het vaccineren. Versoepelen in de buitenruimte vinden zij dan een logische eerste stap. Zolang de huidige maatregelen gelden, worden deze ook gehandhaafd.

AstraZeneca-topman aan de tand gevoeld in Brussel

AstraZeneca-topman Soriot is teleurgesteld dat de productie en dus de levering van zijn coronavaccin aan de Europese Unie tegenvalt. "Net als jullie", zei hij in het Europees Parlement, dat hem en andere vaccinfabrikanten vandaag aan de tand voelt.

Het Brits-Zweedse bedrijf meldde de afgelopen weken tegenslag na tegenslag. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op 80 miljoen en eigenlijk nog veel meer. De productie in het tweede kwartaal dreigt ook fors tegen te vallen, bleek maandag. Dat heeft kwaad bloed gezet in Brussel.

Een woordvoerder van AstraZeneca Nederland erkende eerder bij de NOS dat er soms problemen zijn. "Door de complexiteit van vaccinproductie en omdat we hoge eisen stellen aan kwaliteit en veiligheid, worden sommige batches niet goedgekeurd. Dat kan leiden tot fluctuaties in productie."

Lees er hier meer over:

Reguliere zorg schaalt verder op, zegt Nederlandse Zorgautoriteit

Afgelopen januari hebben ziekenhuizen meer contacten met patiënten gehad dan in dezelfde maand in 2019 en 2020, toen er nog geen corona was. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Het aantal operaties ligt weer op een normaal niveau, maar het zijn de lichte ingrepen met minder opnames die relatief vaak worden uitgevoerd. Enkele specialismen blijven achter: operaties bij orthopedie en keel-, neus en oorheelkunde worden minder gedaan dan anders, heeft de NZa becijferd.

Regionale verschillen

De organisatie ziet verder veel regionale verschillen in wachttijden voor een behandeling. In Twente en het oostelijke deel van de Achterhoek zijn voor zeven specialismen de wachttijden voor behandelingen met minstens drie weken gestegen ten opzichte van het gemiddelde van november en oktober. In de regio Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland ziet de autoriteit bij het overgrote deel van de behandelingen juist een afname in wachttijd. De wachttijd voor de heupvervanging en knieoperaties lijkt in de meeste regio's gedaald.

In januari gingen nog steeds veel behandelingen wegens kanker door. "Ook in de laatste drie maanden van 2020 lijkt het aantal patiënten in de oncologie ongeveer op- of boven het niveau van 2019 te zijn geweest", zegt de NZa.

Amsterdam sluit Vondelpark tijdelijk vanwege drukte

  • Inter Visual Studio
  • Inter Visual Studio

De gemeente Amsterdam sluit alle ingangen van het Vondelpark omdat het daar te druk wordt. "We sluiten het tijdelijk af en laten mensen alleen nog het park verlaten", zegt de gemeente. Vandaag waren alleen de hoofdingangen open, de zij-ingangen waren al gesloten na de drukte van gisteren.

In parken in onder meer Amsterdam, Tilburg, Groningen en Nijmegen stuurden de politie en handhavers gisteren bezoekers weg omdat het veel te druk werd. In Amsterdam werd daarop met flessen naar agenten gegooid.

De politie in Nijmegen deelt vanmiddag bekeuringen uit aan mensen die zich niet aan de coronaregels houden in het Kronenburgerpark. De gemeente waarschuwt via sociale media dat de tijd van waarschuwen voorbij is en raadt iedereen aan om een rustiger plekje op te zoeken om in de zon te zitten.

RIVM meldt iets meer dan 5000 coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5048 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 645 meer dan gisteren.

Lees er hier alles over.

Ministerie: horecaregels zijn helder, lokaal bestuur beslist over inzet handhaving

Als horecagelegenheden volgende week besluiten hun terrassen te openen, is het aan de lokale autoriteiten om in te grijpen, zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De horeca is al maanden gesloten en daar komt na 2 maart nog geen verandering in, bleek dinsdag uit de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

Toch roept een groep van 65 lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland op om volgende week terrassen te openen. "De druppel is voor ondernemers de drukte van afgelopen weekend in de parken. "We zien weekend na weekend volle stadsparken en gebrek aan handhaving. Er wordt gewoon feestgevierd, het is bizar", zegt De Vos.

Gisteren nam de politie wel maatregelen in parken in Amsterdam, Utrecht en Tilburg, omdat mensen zich niet aan de coronamaatregelen hielden. "Onze ergernis is vooral dat het een ongereguleerde situatie is, terwijl dat bij ons beter kan: met anderhalve meter, registratie en toezicht", zegt De Vos.

Het ministerie gaat niet in op de voornemens van de horecaondernemers, maar zegt wel: "De regels zijn helder en de lokale autoriteiten gaan over de handhaving."

Proeffestivals binnen 20 minuten uitverkocht

De kaartverkoop van de zogeheten Back To Live-proefevenementen waren vandaag binnen twintig minuten uitverkocht. Dat laat de organisator Fieldlab Evenementen weten aan persbureau ANP.

Festivalfans en concertgangers konden kaarten kopen voor twee evenementen in de Ziggo Dome en twee festivals op het evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Wie kaarten wilde bestellen stuitte vanaf 12.00 uur op een overbelaste website. Kort daarna waren de kaarten uitverkocht.

Voor elk concert in de Ziggo Dome waren 1300 kaarten te vergeven. In Biddinghuizen worden per festival 1500 bezoekers ontvangen.

Proeffestivals in Amsterdam waren binnen een kwartier uitverkocht

Minder biljetten in omloop door coronavirus

De Nederlandsche Bank (DNB) verwerkt door het uitbreken van het coronavirus minder bankbiljetten dan normaal. Volgens de DNB komt dit door de sluiting van horeca en winkels. Ook bewaren consumenten contant geld omdat winkels het gebruik daarvan actief ontmoedigen.

Daarnaast wordt de afname van buitenlandse toeristen en zakelijk verkeer ook als verklaring gegeven. Dit was vooral goed zichtbaar in Amsterdam, de regio met de meeste toeristen.

Het is voor het eerst dat de centrale bank meer biljetten uitgeeft dan inneemt. Wel verwacht de bank dat zodra het toerisme weer op gang komt en de huidige beperkingen bij winkels en horeca worden opgeheven, het gebruik van biljetten weer toeneemt. Overigens wordt wel verwacht dat het gebruik van contant geld aan de kassa niet volledig zal herstellen.

Vondelpark weer schoon na spontaan feest: 'Drukker dan Koningsdag'

In het Vondelpark is vanmorgen vroeg de troep opgeruimd die achterbleef nadat gisteravond duizenden jongeren er een feestje vierden. Zij trokken zich niets aan van de avondklok en andere coronamaatregelen.

"Het was nog drukker dan Koningsdag", zegt een buurtbewoner:

Vondelpark weer schoon: 'Het léék geen festival, dat was het ook'

Website proeffestivals overbelast

Wie een kaartje probeert te bemachtigen voor een van de proeffestivals, loopt tegen een overbelaste website aan. Vanaf 12.00 uur konden mensen kaarten kopen voor vier proefevenementen in de Ziggo Dome en op het terrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Inmiddels zijn de evenementen in de Ziggo Dome uitverkocht.

De kleinschalige Back To Live-muziekfestivals en -concerten maken deel uit van een reeks proefevenementen georganiseerd door Fieldlab. Dat is een initiatief van de evenementenbranche in samenwerking met de overheid. Er wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen worden gehouden terwijl het coronavirus nog aanwezig is.

Fitnessbranche komt in actie en opent zaterdag de deuren: 'Stilzitten is geen optie'

Fitnessclubs in heel Nederland zeggen overmorgen mee te doen aan een actiedag waarbij 150 clubs weer open gaan. Fitnessondernemers vinden het onbegrijpelijk dat ze vanwege gezondheidsredenen al maanden niet open mogen, terwijl "bewegen van levensbelang is".

Ze zeggen dat het hoog tijd wordt dat de drie miljoen Nederlanders die lid zijn van een sportschool weer kunnen gaan werken aan hun lichamelijke en mentale gezondheid.

Sportscholen moesten op 14 december opnieuw de deuren sluiten, sindsdien heeft het kabinet voor hen nog geen versoepelingen aangekondigd.

Sportscholen verplaatsten de lessen afgelopen jaar naar buiten

Ikea doet niet mee aan winkelen op afspraak

Woonwinkelketen IKEA heeft besloten om zijn dertien vestigingen in Nederland niet te openen voor winkelen op afspraak. Wegens het zeer beperkte aantal klanten dat tegelijkertijd op een verdieping mag zijn, is het voor de omvangrijke filialen niet rendabel om de deuren te openen, schrijft het bedrijf op zijn website.

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat winkels klanten op afspraak mogen ontvangen. Maar daarbij geldt wel het maximum van twee klanten tegelijkertijd per verdieping. Ook moeten ze minstens vier uur van tevoren hebben gereserveerd en mogen ze niet korter dan tien minuten de winkel bezoeken.

IKEA Nederland zegt het online winkelen verder te willen verbeteren, zodat klanten gebruik kunnen maken van de optie om te bestellen en af te halen. De keten richtte hier eerder al een speciale drive-thru voor in, waar klanten met de auto hun bestelling kunnen afhalen. Volgens IKEA is er veel interesse, hoewel online bestellen lang niet de gemiste omzet door de winkelsluitingen kan goedmaken.

Voor klanten is het niet helemaal onmogelijk om een IKEA-filiaal te bezoeken. Ze kunnen dat vanaf woensdag wel als ze gebruikmaken van een planservice van het woonwinkelconcern. Daarmee kunnen klanten een grote aankoop, bijvoorbeeld keukens of slaapkamer, nog zelf fysiek bekijken in de winkel onder begeleiding van een medewerker. Dit geldt voor alle filialen met uitzondering van de vestiging in Zwolle. Het is niet mogelijk om dan ook nog een rondje te lopen door de winkel om andere producten mee te pakken, benadrukt een woordvoerster.

'Coronavirus veroorzaakt stijging in ziekteverzuim zorgmedewerkers'

Het ziekteverzuim in de zorgsector is in de maand januari opnieuw gestegen. Toen waren dagelijks gemiddeld 71.000 werknemers niet inzetbaar. Dat is meer dan het gemiddelde verzuim over het hele coronajaar 2020, meldt kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet. Vorig jaar bleven gemiddeld 63.000 medewerkers per dag thuis vanwege ziekte.

Gemeten over heel 2020 lag het percentage ziekteverzuim op 6,83 procent, tegen 6,14 procent in het jaar ervoor. Volgens Vernet laten de nieuwe cijfers zien dat de druk op werknemers in de zorgsector dankzij de coronacrisis nog altijd onverminderd hoog is.

Op basis van onderzoek bij circa driehonderd zorginstellingen berekende Vernet het landelijk verzuimpercentage in januari op 7,68 procent. Het verzuim steeg in alle regio's, de regio Noord liet net als een jaar geleden het hoogste verzuim zien. De cijfers zijn nog exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op de uitslag van een coronatest.

Franse huisartsen mogen ook gaan vaccineren

In Frankrijk mogen huisartsen vanaf vandaag ook patiënten in hun eigen praktijk gaan vaccineren tegen het coronavirus. Bijna 29.000 artsen hebben zich ervoor aangemeld, ruim de helft van het totaal aantal huisartsen in Frankrijk. Ze gebruiken daarvoor het AstraZeneca-vaccin.

De patiënten die in aanmerking komen zijn Fransen van 50 tot 64 jaar die extra risico lopen omdat ze bijvoorbeeld al een ziekte hebben. Het gaat naar schatting om twee miljoen kwetsbaren. Het is aan de huisarts om zelf te beslissen of iemand wel of niet in die categorie valt.

Tot nu toe werden in Frankrijk alleen nog bewoners van verpleeghuizen, 75-plussers en zorgpersoneel gevaccineerd. Vorige week vrijdag stond de teller op 3,6 miljoen toegediende vaccinaties. Recentere cijfers zijn niet beschikbaar.

Frankrijkcorrespondent Frank Renout verwacht dat het vaccineren er alleen niet sneller op zal gaan. "Vooralsnog krijgen ze weinig vaccins, maar dat moet langzaam toenemen. Deelnemers beschikken deze week nog maar over tien doses. Volgende week krijgen ze nog eens ieder 20 of 30 doses."

Farmaceut Moderna werkt aan nieuw vaccin tegen Zuid-Afrikaanse mutatie

Farmaceut Moderna heeft een aangepast mRNA-vaccin ter goedkeuring naar de Verenigde Staten gestuurd. Deze versie van het vaccin is gericht tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Moderna is van plan om het vaccin te blijven aanpassen totdat de pandemie onder controle is, schrijft het bedrijf in een persbericht.

Wanneer de resultaten van het onderzoek naar buiten komen, is nog niet bekend.

Kaartverkoop proeffestivals om 12.00 uur van start

De kaartverkoop van vier proefevenementen gaat vandaag om 12.00 uur van start. De kleinschalige Back To Live-muziekfestivals en -concerten maken deel uit van een reeks proefevenementen georganiseerd door Fieldlab. Dat is een initiatief van de evenementenbranche in samenwerking met de overheid. Er wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen worden gehouden terwijl het coronavirus nog aanwezig is.

Het eerste evenement staat zaterdag 6 maart op het programma. Bij de Back To Live-evenementen moeten bezoekers zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo krijgen bezoekers alleen toegang tot het festivalterrein als ze negatief getest worden op het coronavirus.

Bij de evenementen in de Ziggo Dome worden 1300 bezoekers verwacht, die worden onderverdeeld in vijf groepen van 250 personen en een groep van 50 personen. Op het festivalterrein bij Walibi Holland in Biddinghuizen worden per festival 1500 bezoekers ontvangen die in drie groepen van 500 personen worden verdeeld.

Eerder deze maand organiseerde Fieldlab een zakelijk congres, hierbij raakte niemand besmet met het coronavirus.

Lowlands 2019

Sekswerkers voeren dinsdag actie om weer aan het werk te mogen

Sekswerkers demonstreren komende dinsdagmiddag in Den Haag. Ze eisen dat ze net als andere contactberoepen, zoals kappers, masseurs en rijscholen, vanaf woensdag weer aan het werk mogen gaan. Voor de protestactie komen de sekswerkers met een 'peepshow op wielen' naar de Hofplaats, een plein naast het gebouw van de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP.

Het kabinet bepaalde dinsdagavond dat alle contactberoepen weer aan de slag mogen, maar sloot daarbij sekswerkers uit. "Bij sekswerkers heb je te maken met het bijzondere karakter van dat beroep, namelijk dat je heel dicht bij elkaar bent, met alle risico's van overdracht van het virus", verklaarde demissionair premier Mark Rutte daarover.

Sekswerker en organisator van de actie Moira Mona vindt dat onzin. "Sekswerkers zijn professionals en hebben zich altijd al beschermd tegen virussen en bacteriën. Het is gewoon belachelijk dat we niet dezelfde rechten hebben als andere werkenden en niet hetzelfde behandeld worden als andere contactberoepen terwijl daar geen enkele reden voor gegeven wordt." Ze wijst erop dat veel leden van deze beroepsgroep buiten de voorwaarden voor financiële steun vallen.

Horeca zegt aanstaande dinsdag open te gaan

Voor de horeca zijn op de afgelopen persconferentie nog geen versoepelingen aangekondigd. Dit tot ergernis van horecaondernemers. Een actiegroep van 65 lokale afdelingen van de Koninklijke Horeca Nederland roept daarom collega's op om volgende week dinsdag massaal de terrassen open te doen en gasten te ontvangen.

Voor caféhouders en restauranteigenaren die zeggen gehoor te geven aan de oproep, is de grens bereikt, laat de KHN weten. "We hebben de afdelingen tot nu toe kunnen weerhouden, want we zijn tegen burgerlijke ongehoorzaamheid", zegt voorzitter Robèr Willemsen. "Maar het is niet meer uit te leggen, dus wij houden ze niet meer tegen."

Horeca zegt 2 maart open te gaan

NS hard geraakt door coronacrisis

De coronacrisis treft de NS harder dan het bedrijf eerder voorspelde. Het bedrijf leed over het afgelopen jaar een verlies van 2,5 miljard. Door de lockdown-maatregelen halveerde het aantal treinreizigers en liep de omzet uit de stationswinkels en horeca terug.

Het bedrijf zegt dat er meer overheidssteun nodig is om dit jaar en aankomende jaren de dienstregeling te kunnen blijven rijden. Ook staan er 2300 banen op de tocht.

Lees meer over het recordverlies van de NS in dit stuk:

'China liet diplomatiek personeel VS anale coronatests ondergaan'

De Verenigde Staten hebben bij China geprotesteerd omdat diplomaten anale coronatesten moesten ondergaan, meldt VICE World News op basis van een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Chinese regering heeft beloofd de Amerikaanse diplomaten niet meer aan de tests te onderwerpen.

Het Amerikaanse ministerie benadrukt dat het nooit heeft ingestemd met het gebruik van de betreffende test. Er is direct bezwaar gemaakt toen bleek dat sommige medewerkers de anale coronatest hadden ondergaan.

Peking zou de Amerikanen hebben laten weten dat er een fout is gemaakt en dat diplomatiek personeel is uitgezonderd van de testen, die verplicht zijn voor iedereen die naar sommige delen van China wil reizen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken had niet direct commentaar. Volgens de Chinese autoriteiten kan het coronavirus in sommige gevallen makkelijker worden ontdekt in iemands anus dan in de neus of keel, en worden de testen daarom ingezet.

Tokio blaast estafette olympische vlam af bij te veel drukte

De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio waarschuwt voor grote menigten langs de kant van de weg bij de fakkelloop met de olympische vlam. Mocht het te druk worden, dan kan de vlamestafette worden opgeschort.

Het begin van de rondreis van de fakkel staat gepland voor 25 maart. Om mensenmassa's te voorkomen is al besloten om de tocht live op tv uit te zenden. Daarmee hoopt de organisatie mensen te motiveren thuis te blijven.

Mensen die wel langs de kant staan wordt verzocht "niet te schreeuwen en niet te juichen". Klappen mag wel, zegt de organisatie: "En probeer afstand te houden als het te druk wordt."

Ziekenhuisopnames Aruba lopen op

Het aantal mensen dat op Aruba met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen, stijgt de afgelopen dagen flink. Inmiddels liggen er 27 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie zeven op de IC. Vijf dagen geleden lagen nog maar acht mensen in het ziekenhuis,

Sinds half februari stijgt het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag weer. In de afgelopen week kwamen er per dag ongeveer 40 positieve gevallen bij op Aruba. Sinds het begin van de coronacrisis zijn 71 mensen aan het virus overleden op Aruba.

Vorige week is op Aruba begonnen met het vaccineren van de bevolking.

Amsterdam: minder ingangen Vondelpark open

Nadat de politie voor de tweede keer sinds zondag heeft moeten ingrijpen in het Amsterdamse Vondelpark vanwege de drukte, neemt de gemeente Amsterdam maatregelen. Vanaf vandaag worden zijingangen gesloten en is er meer toezicht op de toestroom van bezoekers.

De gemeente spreekt over een "afkoelperiode". Hoelang die gaat duren is niet bekend. Mocht het toch opnieuw te druk worden in het park, dan gaat het helemaal dicht, zegt burgemeester Femke Halsema.

Ook in andere steden was het druk in de stadsparken. Eerder op de dag werden al parken in Tilburg, Groningen en Utrecht ontruimd.

Bondskanselier Oostenrijk wil Europees vaccinatiepaspoort

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz wil dat Europa in navolging van Israël een vaccinatiepaspoort invoert. Met zo'n groene pas moeten EU-inwoners weer meer vrijheid krijgen, zoals het kunnen bezoeken van sportscholen, horeca en theaters. In Israël hebben volledig gevaccineerde burgers sinds afgelopen weekend zulke privileges die niet-gevaccineerde Israëliërs niet hebben. Daarmee wil Israël ook twijfelaars overtuigen zich te laten inenten.

Als het aan Kurz ligt, gebeurt dit ook in Europa. Hij wil het liefst dat burgers digitaal op hun telefoon een vaccinatiebewijs kunnen krijgen. Kurz wil overigens dat de vrijheden niet alleen gelden voor mensen die gevaccineerd zijn, maar ook voor mensen die al een corona-infectie gehad hebben en daarmee in ieder geval tijdelijk immuun zijn geworden. Ook mensen die een negatieve coronatest kunnen laten zien, moeten van dezelfde vrijheden kunnen genieten.

In Nederland heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht over de wenselijkheid van een vaccinatiepaspoort. De adviesraad concludeerde dat zo'n maatregel alleen ingezet mag worden als het doel om besmettingen te voorkomen echt niet op een andere manier kan worden bereikt.

Alle reizigers vanuit Tirol worden gecontroleerd door het Oostenrijkse leger

Welkom in het coronablog

We houden je in dit blog op de hoogte van het laatste coronanieuws van vandaag. Het nieuws van gisteren teruglezen kan hier.